ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Διαφοροδιάγνωση Υστερικής κρίσης από Επιληψία ή και Εγκεφαλικό επεισόδιο??
anasm:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδοςμμμμ μάλλον είσαι σε λάθος δρόμο anasm
Η υστερία δεν είναι νόσος, είναι κλινική εικόνα ή σύμπτωμα όπως πχ ο ίκτερος. Η υστερία ως περιγραφή κατάγεται από τον Ιπποκράτη που το σύνδεσε με την γυναικεία μήτρα. Και μια κλινική εικόνα συχνά τυγχάνει να χρησιμοποιείται ως διάγνωση. Όμως δεν είναι νόσος. Η αιτιολογία για αυτή την κλινική εικόνα μπορεί να είναι περισσότερες από μια νόσοι και χρήζει διερεύνησης και διαφοροδιάγνωσης.
Μπορεί να είναι μια διαταραχή πανικού, μια επιληπτική κρίση, μια σχιζοφρένεια, μια νοητική καθυστέρηση ή και ένας επιτυχημένος θεατρινισμός. Αυτή είναι η δουλειά σου σαν ιατρός να βρεις ποια είναι η νόσος που εμφανίζεται με αυτή την κλινική εικόνα και να αναζητήσεις τα βαθύτερα αίτια σε μια νεύρωση (αν είναι) για να έχεις και στοχευμένη θεραπεία. Συνεπώς, η διάγνωση "υστερία" είναι το μέσο της διαδρομής για την διάγνωση και η συνέχεια είναι και η πιο δύσκολη.
Εγώ θα σου κάνω το συγκεκριμένο θέμα δύσκολο....
Κάτι φεγγάρια που διάβαζα νευροφυσιολογία και άρθρα σχετικά με νευροεπιστήμες είχα διαβάσει για μελέτες που λέγανε ότι κατά τον οργασμό στην γυναίκα απελευθερώνονταν πεπτίδια που συγγένευαν στην χημική τους δράση με τις βενζοδιαζεπίνες και μαζί ενδορφίνες. Αυτά βασισμένα σε λειτουργικές απεικονιστικές εξετάσεις όπως pet scan και εγκεφαλογραφήματα.
Αλήθεια τι δίνουμε σε διαταραχή πανικού σαν θεραπεία εκλογής; Μήπως βραχείας δράσης βενζοδιαζεπίνες και αντικαταθλιπτικά;
Προσωπικά δεν ξέρω, δεν έχω μελέτες, δεν το ενστερνίζομαι αλλά την απορία την έχω: Μήπως, απουσία φαρμάκων οι παλαιότεροι (συμπεριλαμβανομένου του Ιπποκράτη) χρησιμοποιούσαν τα ενδογενή; Έχετε δοκιμάσει να δείτε πότε αρχίζουν να απαιτούν τις βενζοδιαζεπίνες οι ασθενείς σας;
Αραγε η σεξουαλική διαταραχή είναι μια αιτία για την εμφάνιση αυτής της κλινικής εικόνας ή η αφορμή για ένα πρόβλημα που προϋπάρχει και υπο-θεραπεύεται ενδογενώς μέχρι που μια σεξουαλική δυσλειτουργία το απορυθμίζει;
Δεν έχω απάντηση και δεν έχω και βιβλιογραφία....
--- Τέλος παράθεσης ---
Λόγια μεστά, σοφά, και τόσο περιεκτικά, σε επιστημονική και φιλοσοφική ουσία...Σαν ένα παλιό, καλό κρασί... ::) :)
Να 'στε καλά κ.Κουναλάκη!!
Σας χαιρετώ ;)
Koterakis:
.
Πατρωνάκης Μάνος:
Θα απαντήσω και γω με τη σειρά μου στο ερώτημα:
Πρόκειται για νεύρωση, Διαταραχή της προσωπικότητας. Histrionic Personality Disorder κατά DSM, καλό εργαλείο για δικηγόρους.
Οι σεξουαλικές διαταραχές στο αναμνηστικό, που σας ανέφερα σαν ανικανότητα, είναι ένα από τα τρία στοιχεία που συνεκτιμώνται
στη διάγνωση και εννοώ ότι ο ''Don Giovanni-σμός'' και η ''νυμφομανία'' επιτρέψτε μου πάλι τον όρο, πάντα κρύβουν ανικανότητα,
ψυχρότητα ή διαστροφή.
Τα άλλα δύο σημεία στη διάγνωση είναι το ευμετάβλητο ''Εγώ'' (Freud), και η Μυθομανία με την έννοια του δράματος.
Το DSM βέβαια, δεν θέτει τα ως άνω ως στοιχεία της διάγνωσης, αλλά παραμένουν πάντα βασικά χαρακτηριστικά στη δομή της
προσωπικότητας του ατόμου. Ολα αυτά τα στοιχεία, όπως φυσικά και άλλα, είναι εύκολα ανιχνεύσιμα ακόμα και σε μια επιφανειακή
ανάλυση.
EzeΤΡΟΛ:
Ζόρικο είναι και το Σύνδρομο De Clerambeau, όπου ο/η ασθενής πιστεύει ότι κάποιο πρόσωπο του άλλου φύλου διάσημο για την ομορφιά ή τη γοητεία του (π.χ. ο Μπραντ Πιτ ή η Μόνικα Μπελούτσι) είναι ερωτευμένο με αυτόν/ήν.
Άλλα κουλά σύνδρομα με ονοματεπώνυμο είναι:
- Παραίσθηση Capgras: Δεν είσαι εσύ ο αδελφός/πατέρας/σύζυγος μου, αλλά κάποιος που του/της μοιάζεις.
- Παραίσθηση Fregoli: Όλοι οι άνθρωποι που συναντάω, δεν είναι παρά ο ίδιος άνθρωπος που αλλάζει μορφή.
- Παραίσθηση Cotard: Δεν έχω αίμα, δεν έχω σπλάχνα, δεν υπάρχω (ή υπάρχω πάντα/είμαι αθάνατος).
Όλα τα παραπάνω για να θεραπευτούν, απαιτούν βαθύ (αυτο)ψυχοψάξιμο και ατελείωτες ώρες ταβανοσκόπησης, οπότε μην ασχολeίσαι καθόλου αν σου τύχουν στο καράβι, anasm.
A, και δεν είναι εγκεφαλικό.
flone:
Ψυχογενής κρίση (μετατρεπτική εκδήλωση)
Κατάσταση συναισθηματικής φόρτισης
Βαθμιαία εγκατάσταση/σταδιακή λύση
Αν υπάρχει δάγκωμα γλώσσας, είναι από πάνω
Σπάνια υπάρχει τραυματισμός
Μάτια κλειστά με αντίσταση στην προσπάθεια ανοίγματός τους απο τον εξεταστή (έτσι τον πήρε χαμπάρι ο ...σύντροφος Νευρολόγος!!!)
Ρυθμικές κινήσεις πυέλου (pelvic thrusting)
Κλάμα συχνό
Κυάνωση σπάνια
Κινήσεις κεφαλής από το ένα πλάι στο άλλο (side-to-side head shaking)
Μη σύγχρονα (μεταξύ των άκρων) αυτόματα κινητικά φαινόμενα
ΠΡΟΣΕΞΤΕ: ο κλόνος (unidirectional) είναι επιληπτικό φαινόμενο, ο τρόμος (ρυθμική εναλλασσόμενη σύσπαση αγωνιστών/ανταγωνιστών) είναι συνήθως "υστερία"
Μετακριτική φάση δεν υπάρχει
Τα κινητικά φαινόμενα υποχωρούν προσωρινά με απόσπαση της προσοχής.
Υπεραερισμός (hyperventilation)
Ψάξτε για ιστορικό physical ή sexual abuse
Επιληπτική κρίση
Ανεξάρτητα από κατάσταση συναισθηματικής φόρτισης
Απότομη εγκατάσταση και λύση
Αν υπάρχει δάγκωμα γλώσσας, είναι στο πλάι
Συχνά υπάρχει τραυματισμός
Μάτια ανοιχτά
Κλάμα σπάνια
Κυάνωση συχνή
Μετακριτική φάση
ΥΓ Εντυπωσιασμένος από την ενημέρωση του κ. Κουναλάκη πάνω στα νευρολογικά κουτσομπολιά :D
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση