ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Διακοπή καπνίσματος.
Argirios Argiriou:
Μεγάλο κεφάλαιο και θα άξιζε τον κόπο να του αφιερώσουμε ένα ειδικό χώρο σε αυτό το φόρουμ.
Υπάρχουν μη φαρμακολογικές αλλά και φαρμακολογικές προτάσεις που όμως μπορούν και να συνδυαστούν.
Δεν είναι παρηγοριά για τους καπνιστές αλλά η αλήθεια, να πούμε ότι δεν πρέπει κανείς να το βάζει κάτω εύκολα γιατί οι πιο πολλοί καπνιστές χρειάζονται αρκετές αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες πριν τελικά σταματήσουν το κάπνισμα.
Argirios Argiriou:
Μη φαρμακολογικές μέθοδοι:
Αρκετές προτάσεις για να σταματήσει κανείς το κάπνισμα με μη φαρμακολογικές μεθόδους μπορεί κανείς να βρει στο:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Προσπαθώ να κάνω μια περίληψη από τον παραπάνω σύνδεσμο:
Σκέψου για ποιους λόγους καπνίζεις και για ποιους λόγους θα ήθελες να σταματήσεις το κάπνισμα.
Σκέψου εναλλακτικές συμπεριφορές για να πάρεις αυτά που παίρνεις από το κάπνισμα αλλά άκαπνα!
Σκέψου από πού θα ζητήσεις βοήθεια.
Κατάστρωσε ένα σχέδιο δράσης:
Διάλεξε μια ημερομηνία που θα σταματήσεις το κάπνισμα.
Πες στην οικογένειά σου, στους φίλους και στους συναδέλφους σου ότι σκέφτεσαι να παρατήσεις το κάπνισμα.
Υπολόγισε ποιες δυσκολίες θα αντιμετωπίσεις καθώς θα κόβεις το κάπνισμα και τι μέτρα σκέφτεσαι να λάβεις κατά αυτών των δυσκολιών.
Απομάκρυνε πακέτα τσιγάρων και άλλα σχετικά προιόντα όπως τασάκια, αναπτήρες κτλ από το σπίτι σου, το αυτοκίνητο και τον εργασιακό σου χώρο.
Μίλα με τον Γιατρό σου για πιθανή Ιατρική βοήθεια.
Argirios Argiriou:
Φαρμακολογικές μέθοδοι:
Τα υποκατάστατα Νικοτίνης π.χ. το Nicorette ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος ) το Nicotinelle ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος ) ή το NiQuitin ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος ) θεωρούνται το πρώτο βήμα για φαρμακολογική βοήθεια στην διακοπή του καπνίσματος.
Μπορεί όμως κανείς αν θέλει να δοκιμάσει και μερικά πιο καινούρια φάρμακα για να διακόψει το κάπνισμα:
Το Champix (Που στις Η.Π.Α. ονομάζεται Chantix Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος )
ή το
Zyban (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος ).
Δυστυχώς δεν συνταγογραφούνται οπότε πρέπει να τα αγοράσει κανείς πληρώνοντας ολόκληρη την τιμή του φαρμάκου αλλά όμως θα κάνει απόσβεση γρήγορα αν τελικά κόψει το τσιγάρο.
Οι τσίχλες Nicorette 2 mg x 105 κοστίζουν σήμερα 11,90 ευρώ και υπάρχουν σε γεύση σκέτη, μέντα ή φρούτα. Υπάρχουν και τσίχλες των 4 mg.
Τα αυτοκόλλητα (Tts) Nicorette 5mg x 7 κοστίζουν 12,10 ευρώ, των 10 mg x 7 κοστίζουν 12,90 ευρώ και των 15 mg x 7 κοστίζουν 14 ευρώ. Τώρα τελευταία βγήκαν και με 25 mg και καλύτερα να ξεκινήσει κανείς με αυτά των 25 mg αν κάνει πάνω από 1 πακέτο την ημέρα και να ελαττώνει κανείς τα mg σταδιακά. Τα αυτοκόλλητα Νικοτίνης τα κολλούμε το πρωί μόλις ξυπνήσουμε πάνω σε ένα άτριχο σημείο του σώματός μας και τα ξεκολλούμε το βράδυ πριν πέσουμε για ύπνο. Δείτε περισσότερα για τα αυτοκόλλητα εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Τα Nicorette υπάρχουν και σε άλλες μορφές αλλά αυτές για τις οποίες έγραψα παραπάνω είναι οι πιο συνηθισμένες.
Το Champix, το πρώτο πακέτο που έχει δισκία 0,5 mg x 11 και 1 mg x 14 κοστίζει σήμερα 49,75 ευρώ και τα επόμενα πακέτα που το καθένα έχει 1 mg x 28 κοστίζει 56,15 ευρώ το πακέτο.
Το Zyban 150 mg x 60 κοστίζει 76,72 ευρώ.
Είναι δυνατόν παράλληλα με κάποιο από τα φάρμακα Champix ή Zyban να παίρνει κανείς και υποκατάστατα νικοτίνης
( Δες Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος ).
Δείτε επίσης και μια Ελληνική περίληψη εδώ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
αλλά και μερικά περισσότερα εδώ σε ένα άρθρο στα Ελληνικά που ναι μεν είναι προσεγμένο και κάνει μια καλή περιγραφή ιδίως των υποκατάστατων νικοτίνης αλλά γράφτηκε πριν βγεί το Champix:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Καλό επίσης είναι σχετικό άρθρο της Wikipedia:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Κατά την γνώμη μου αν υπάρχουν κάποιοι φαρμακευτικοί αντιπρόσωποι που αξίζει να τους δεχτούμε για να μας ενημερώσουν για τα προιόντα τους
είναι όσοι διαφημίζουν κάποιο από τα παραπάνω προιόντα. Μερικοί από αυτούς, ειδικά αυτοί που διαφημίζουν υποκατάστατα νικοτίνης, δεν κάνουν τον κόπο να περάσουν από Ιατρεία γιατί ίσως πιστεύουν ότι οι γιατροί δεν ενδιαφέρονται. Πηγαίνουν όμως συχνά στα φαρμακεία και από εκεί μπορεί κανείς να βρει τηλέφωνα επικοινωνίας των αντιπροσώπων αυτών.
Συχνά έχουν μαζί τους και χρήσιμα ενημερωτικά φυλλάδια για το πώς ακριβώς χρησιμοποιούμε τα φάρμακα τους.
Προσωπικά έχω στο Ιατρείο μου και από ένα κουτί με καθένα από τα παραπάνω φάρμακα και δεν διστάζω να τα παρουσιάζω στους Ασθενείς που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να κόψουν το κάπνισμα. Έτσι νομίζω ότι γίνομαι πιο παραστατικός και χειροπιαστός. Τους λέω ότι αυτά είναι τα σχετικά φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά, τους λέω για το πώς τα παίρνουν και πόσο κοστίζουν και τους αφήνω να διαλέξουν.
Δ. Κουναλάκης:
ενδιαφέρον θέμα το οποίο δεν απασχόλησε ποτέ την πλειοψηφία των γενικών ιατρών και οι λίγοι που είχαν ασχοληθεί έπαψαν πια καθώς τα φάρμακα αυτά δεν συνταγογραφούνται.... Η WONCA θεωρεί και προτείνει ότι δύο ερωτήσεις που πρέπει να γίνονται σε κάθε ασθενή από τον γενικό ιατρό οδηγούν από μόνες τους σε διακοπή του καπνίσματος σε ποσοστό 3%. Οι ερωτήσεις είναι:
1. Καπνίζεις;
2. Έχεις σκεφτεί ποτέ να το κόψεις;
Κάποια πράγματα για αρχή:
Το τσιγάρο από την πλευρά της κλινικής φαρμακολογίας είναι ένα ήπιο αντικαταθλιπτικό και αγχολυτικό ταχείας έναρξης και βραχείας δράσης. Ο σωματικός εθισμός είναι περίπου 24-72 ώρες και ο ψυχικός εθισμός είναι 1-2 χρόνια. Μπορείτε να "στριμώξετε" ένα καπνιστή και θα δείτε ότι η ενστικτώδης του αντίδραση είναι να ανάψει ένα τσιγάρο. Υπάρχουν και μελέτες που περιγράφουν σαν "παρενέργεια" των αντικαταθλιπτικών την διακοπή του τσιγάρου. Οι ασθενείς επίσης με καταθλιπτικές διαταραχές (αλλά και διπολικές) είναι σε μεγαλύτερο βαθμό καπνιστές σε σχέση με τον μέσο πληθυσμό (Το ίδιο και οι ψυχολόγοι στην Ελλάδα). Αυτά σημαίνουν ένα πράγμα: Ότι βασικό σημείο για την διακοπή του καπνίσματος είναι να το έχει αποφασίσει και να το θέλει ο καπνιστής.
Ένας μεγάλος μύθος σχετικά με το τσιγάρο είναι ότι αδυνατίζει ή ανάποδα όποιος το κόβει παίρνει βάρος. Η αλήθεια είναι ότι εκτός από το τσιγάρο και κάτι άλλο έχει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά στους άνδρες αλλά δεν θέλω ο flone να ξαναπεί για νευρο-ψυχιατρικά κουτσομπολιά. Το αποδεδειγμένο είναι ότι μετά την διακοπή του τσιγάρου, υπάρχει μια πρόσληψη βάρους, η οποία όμως χάνεται μετά από ένα 1-2 χρόνια εφόσον δεν υπάρχει υποκείμενη ψυχιατρική διαταραχή. Φαντάζομαι ότι ο Πατρωνάκης θα εξηγήσει πιο επιστημονικά από εμένα την σχέση μεταξύ ψυχογενούς βουλιμίας και καταθλιπτικών διαταραχών. Αυτό που δεν τολμά κανένας να πει αν και είναι επίσης γνωστό, είναι ότι το τσιγάρο κάνει ζημιά όπου υπάρχουν μικρά αγγεία και συνεπώς τα αγοράκια καλό είναι να μάθετε τι σημαίνει αυτό (Τα κορίτσια το μαθαίνουν εμπειρικά αφού έχουν κάνει τις επιλογές τους).
Η μεθοδολογία συνεπώς της διακοπής του τσιγάρου συνίσταται στην τροποποίηση της συμπεριφοράς του καπνιστή να αντιμετωπίζει τα γεγονότα στη ζωή χωρίς "εξαρτήσεις". Όλα τα καλούδια που πουλάνε έχουμε άμεση σχέση με την ψυχική κατάσταση του καπνιστή και η επιλογή τους σχετίζεται άμεσα με την εξάρτηση που έχει ο καπνιστής.
Βασικό κριτήριο για την σωματική κατά κύριο λόγο εξάρτηση είναι ο χρόνος που μπορεί ο καπνιστής να "περιμένει" μέχρι να καπνίσει το πρώτο τσιγάρο όταν ξυπνά το πρωι. Χρόνοι πάνω από μια ώρα δηλώνουν ελάχιστη έως μηδενική εξάρτηση και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι καν απαραίτητα τα φάρμακα και τα νικοτινοειδή. Συνεπώς, μην φορτώνετε με παρενέργειες τον ανθρωπο που θα προσπαθήσει να κόψει το τσιγάρο.
Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι η ανάγκη για τσιγάρο σε οξείες συνθήκες stress του καπνιστή. Υπάρχουν άνθρωποι που θα κατέβουν από το λεωφορείο στην βροχή σε μια στιγμή έντονης αδυναμίας για να καπνίσουν. Αυτοί θα χρειαστούν υποκατάστατα νικοτίνης με άμεση δράση.
Τέλος, πολύ σημαντικό είναι ο αριθμός των σταθερών τσιγάρων ανά ημέρα. Κάτω από 5 τσιγάρα τη μέρα σημαίνει ότι δεν υπάρχει σωματική εξάρτηση και ο καπνιστής μπορεί να το κόψει εάν το αποφασίσει.
Να δούμε λίγο τα καλούδια που έχουμε:
Zyban: ένα αποτυχημένο σαν αντικαταθλιπτικό βρήκε θέση στην διακοπή του τσιγάρου. Ένα αντενδείξεις το ιστορικό σπασμών και επιληπτικών κρίσης, καθώς και τους τραυματισμούς της κεφαλής καθώς μπορεί να κάνει σπασμούς και επιληπτικές κρίσεις. Αποτελεσματικό είναι, αλλά όσο πάει και φθίνει.
Champix: Το φάρμακο που μισεί κάθε καπνοβιομηχανία. Είναι ένας αγωνιστής της νικοτίνης που μερικώς μόνο ενεργοποιεί τον υποδοχέα. Αυτό πρακτικά έχει θετικά και αρνητικά: Θετικό είναι το γεγονός ότι δίνει το αίσθημα ότι καπνίζεις πέντε τσιγάρα τη μέρα αλλά όσο και να καπνίζεις παραπάνω το αίσθημα είναι το ίδιο. Έτσι, ο καπνιστής μαθαίνει να αντιμετωπίζει τις κρίσεις με το ίδιο ελάχιστο αίσθημα όσα τσιγάρα και να καπνίζει. Βέβαια, η παρατεταμένη ενεργοποίηση των υποδοχέων της αντι-κατάθλιψης σε ένα καπνιστή που δεν καπνίζει και πολλά, οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα που οδηγεί και η έναρξη με αυξημένη δόση των SSRI: τις αυτοκτονικές τάσεις. To ίδιο προκαλεί και η ανάγκη για αντιμετώπιση της πραγματικότητας, συνεπώς από κοντά αυτούς τους ασθενείς....
patch νικοτίνης: σταθερή, αργή απορρόφηση νικοτίνης. Είναι το σκεύασμα για να έχεις σταθερά επίπεδα νικοτίνης σε καπνιστές με έντονη εξάρτιση και μεγάλο αριθμό τσιγάρων, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της διακοπής. έναρξη δράσης: 1-2 ώρες. Συνήθως, μπαίνει το πρωι με το ξύπνημα.
σπρέι (Inhaler) νικοτίνης (10mg): (κυκλοφορεί εδώ και ένα χρόνο στην Ελλάδα) Έναρξη δράσης:0.5-2 λεπτά Άμεσο αποτέλεσμα που συγκρίνεται με το τσιγάρο για στιγμές που δεν πάει άλλο. Μέσο ύστατης λύσης για να μην βάλει μπροστά να καπνίζει. Άγνωστο στους ιατρούς και τους φαρμακοποιούς ακόμη....
Τσίχλες νικοτίνης: Έναρξη δράσης: 15-30 λεπτά. Ότι πιο διαφημισμένο στην Ελλάδα.... Ίσως γιατί έτσι δεν κόβεις το τσιγάρο και πουλάνε συνεχώς... Έντονες παρενεργειες της νικοτίνης όπως και τα patch. Η μόνη αξία του είναι σε βαρείς καπνιστές, το πρωι μέχρι να αποδώσει το patch και το βράδυ που αρχίζει να φθίνει.
Προσοχή: όλα τα υποκατάστατα νικοτίνης όταν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά κάνουν εθισμό.
Κουράστηκα να γράφω.... τα υπόλοιπα σε άλλη δόση...
Argirios Argiriou:
Παραθέτω σε pdf, δύο σελίδες (A4 η καθεμία) με πληροφορίες για τις συσκευασίες και την δοσολογία του Champix.
Μπορεί κανείς να τις εκτυπώσει στην μπρος και πίσω πλευρά ενός φύλλου χαρτιού Α4
και να δώσει το φύλλο αυτό σε όποιον θέλει να κόψει το κάπνισμα με την βοήθεια του Champix.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση