Να σου πω:
Κατ αρχήν θα ήθελα να κρατάω και πνευμονικούς και καρδιακούς ήχους στο αρχείο μου για δύο λόγους: Περνάει αρκετός κόσμος από το ιατρείο, η μνήμη μου είναι μικρή και θα ήθελα να μπορώ να συγκρίνω. Δεύτερο, στο ίδιο ιατρείο δουλεύει και η γυναίκα μου και όπου έχεις πάνω από ένα ιατρό σε ιατρείο, η αρχειοθέτηση είναι must εάν θέλεις να κάνεις ομαδική δουλειά.
Κατά δεύτερο, υπέρηχο και με καρδιακή κεφαλή έχω, αλλά δυστυχώς δεν έχει doppler. Παρόλα αυτά τον χρησιμοποιώ κάποιες φορές και με βολεύει σε συνδυασμό με το τι ακούω για μια πρώτη εκτίμηση. Τώρα, έχω πάψει να στέλνω για υπέρηχο καρδιάς γενικώς, θέλω να ξέρω τι μηχάνημα θα χρησιμοποιηθεί γιατί οι διαφορές από μηχάνημα σε μηχάνημα είναι συχνά τραγικά μεγάλες. Και συνήθως πλέον, όταν με ενδιαφέρει καρδιολογικώς ο ασθενής τον στέλνω συστημένο σε συγκεκριμένο καρδιολόγο που ξέρω τι θα λάβω, κατά προτίμηση σε δημόσιο νοσοκομείο για να μην κατηγορηθώ για παραβάσεις του "κώδικα ιατρικής δεοντολογίας". Όταν δεν θέλω να έχω άποψη, δεν με ενδιαφέρουν ούτε οι καμπύλες, ούτε οι μετρήσεις.
Γενικά, θεωρώ πολύ ακριβό το triplex καρδιάς για έλεγχο γενικώς..... και εάν σου φέρουν και από κανένα μηχάνημα/καρδιολόγο .... ουδέν σχόλιο.
Προσωπικές απόψεις και γούστα.
Επί τη ευκαιρία, αγόρασα συνδετικά μεταλλικά, μισό μέτρο σωληνάκι και ένα πουάρ και μπορώ πλέον να χρησιμοποιήσω όλα τα μεγέθη (από βρεφικό έως ΧΧΛ) των περιχειρίδων που είχα στο Riester υδραργυρικό πιεσόμετρο που έχω. Από το μεταλλικό συνδετικό μπορώ να αλλάζω και περιχειρίδα εύκολα, γρήγορα, χωρίς φθορές. Σκέφτομαι να κάνω το ίδιο και στο holter πιέσης, αν και εκεί μόνο δύο μεγέθη περιχειρίδας έχω χρησιμοποιήσει. Το Littmann έχει καθυστερήσει λίγο καθώς δοκιμάζω διάφορες λεπτομέρειες της κατασκευής του.
Το σκέφτόμουν να απαντήσω ή όχι γιατί αντιλαμβάνομαι οτι δεν έχει και πολυ νόημα αυτή η κουβέντα ,ασε που μπορεί να παρεξηγηθούν κάποια που γράφονται.
Ωστόσο ,ειλικρινά δυσκολεύτηκα να βγάλω κάποιο λογικό νόημα σε αυτά που μου απάντησες.
Δηλαδή κάνεις συλογή ακροαστικών ευρημάτων ασθενών ,όπως για παράδειγμα συλλογή και ταξινόμηση ΗΚΓραφημάτων;Και για ποιό σκοπό; Λές ότι έχεις μικρή μνήμη
και ότι θέλεις να συγκρίνεις τους διάφορους ηχογραφημένους ακροαστικούς ήχους τωνς ασθενών σου αν κατάλαβα ορθά.Μα για ποιό λόγο να μπείς σε όλη αυτη την διαδικασία;
Δηλ πχ.οι ασθενείς Α και Β πάσχουν απο βαριά στένωση αορτής και συγκρίνεις το φυσήματα που αυτοί έχουν για να δείς ποιοτικές διαφορές ή κατι τέτοιο.
Ειλικρινά μόνο ως ενα είδος χόμπι μπορώ να το αντιληφτώ αυτό δεδομένου ότι θα ήταν πάρα πολύ επισφαλές ως και επικίνδυνο να βγάλεις κλινικά συμπεράσματα (και κατ επέκταση αποφάσεις για την αντιμετώπιση-θεραπεία) απο τους καταγεγραμένους ήχους του στηθοσκοπίου...
Χωρίς DOPPLER δυστηχώς δέν μπορείς και πάλι να εκτιμήσεις ουσιαστικά της διαβαλβιδικές ροές ,αρα είναι λογικό και επιβεβλημένο να παραπέμψεις τους ασθενείς σου σε Καρδιολόγο ή/και εργασήριο Ηχοκαρδιογραφίας.Το
Tώρα, έχω πάψει να στέλνω για υπέρηχο καρδιάς γενικώς
τί σημαίνει ; Είναι δυνατόν να μήν στείλεις ασθενή για υπέρηχο όταν έχεις με το στηθοσκόπιο διαπιστώσει την παρουσία κάποιου παθολογικού ακροαστικό εύρηματος; Ή αναφέρεσαι στις περιπτώσεις ασθενών που ενώ δεν έχουν φύσημα ή άλλο ακροαστικό εύρημα μπορεί και να χρειαστούν καποια στιγμή ηχοκαρδιογραφικό έλεγχο όπως συμβαίνει πχ στους υπερτασικούς .
Φυσικά και ΔΕΝ είναι το TRIPLEX έξέταση ρουτίνας όπως είναι π.χ το ΗΚΓμα.Αποτελεί όμως την 1η εξέταση σε περίπτωση παρουσίας φυσήματος ή αλλου παθολογικού ήχου.
Σε ότι αφορά τα μηχανήματα υπερήχων,πράγματι υπάρχουν κάποιες διαφορές λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές,αλλά αν μιλάμε για σύγχρονο υπέρηχο με έγχρωμο Doppler και ίσως και ιστικό Doppler (TDI) όλα πανω κάτω κάνουν την δουλειά τους .Το ένα μπορει κατα αντιστοιχία να έχει της δυνατότητες και το κόστος μιάς Μαζεράτι ,αλλα στην πόλη μπορείς άνετα να πάς και με YUGO.Δεν μετράει ίσως τόσο,το πόσο γρήγορα και άνετα θα φτάσεις στον προορισμό σου αλλα το άν θα φτάσεις με ασφάλεια ...ΔΗΛ,άν γίνει ασφαλής διάγνωση.
Και αυτό εξαρτάται παρα πολύ ως αποκλειστικά σχεδόν απο αυτόν που κάνει την εξέταση,την τεχνική και θεωρητική του κατάρτιση και εμπειρία,Εξαρτάται δηλ απο τον Ιατρό.
Τώρα για το κόστος τί να πω ; Εγώ προσωπικά χρεώνω πολύ λίγα για μια εξέταση που ποτέ δεν διαρκεί λιγότερο απο μισάωρο.