Και γιατι-για να εχουμε καλο ρωτημα-δεν μπορει να δημιουργησει τετοιο προγραμμα η ΗΔΙΚΑ?
Τα συγκεκριμένα λογισμικα είναι εις γνώση μου εδώ και μήνες. Επέλεξα να μην τα διαφημίσω ακόμη και αναφέροντας τα.
Κατ αρχήν μιλάμε για τρία διαφορετικά webικά λογισμικά:
α) το e-syntagografisi.gr της ΗΔΙΚΑ
β) το e-diagnosis της Καπαresearch
γ) το e-Δαπυ του ΕΟΠΠΥ, δηλαδή του ΙΚΑ, δηλαδή της intrasoft
Τα υπόλοιπα που προσφέρει πλην της διασύνδεσης με τα παραπάνω είναι παιχνιδάκι.
Για να απαντήσουμε σε στο ερώτημα που τέθηκε θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ως detectives και να σκεφτούμε ποιο το είναι το κίνητρο που δεν φτιάχτηκε κάτι τέτοιο.
Να πάμε ανάποδα την λίστα με αυτή τη λογική;
Το e-δαπυ του ΙΚΑ, δέχεται να ανεβάσεις λίστα που βγάζει το λογισμικό σου αντί να κάθεσαι να περνάς ένα-ένα τα ονόματα, όμως το e-δαπυ του ΕΟΠΥΥ δεν παρέχει τέτοια ευκολία. Περίεργο; ίσως και όχι. Ας κάνουμε μια υπόθεση: Ας υποθέσουμε ότι έπρεπε να χρησιμοποιηθεί, να παραμετροποιηθεί και να υποστηριχθεί άμεσα ένα λογισμικό σαν το e-δαπυ του ΕΟΠΥΥ αλλά λεφτά δεν υπάρχουν. Τι μπορεί να γίνει; Μα στον κόσμο των managers αυτό λέγεται συνέργεια. Θα φτιαχτεί χωρίς να πληρωθούν λεφτά ένα e-dapy που να αποτελεί βασανιστήριο, χωρίς κανένα αυτοματισμό, και αυτό δημιουργεί πεδίο λαμπρό για να ξεπηδήσουν εταιρίες που θα σου προσφέρουν την αυτοματοποίηση. Και αυτές για να έχουν την "αυτοματοποίηση" σε λειτουργία ότι αλλαγές κι αν γίνουν στο e-dapy θα χαρτζηλικώνουν είτε την μαμά εταιρία που έφτιαξε τσάμπα το e-dapy είτε τους απλήρωτους προγραμματιστές του είτε και τα δύο. Είδατε πόσο εύκολα μπορείς να έχεις δωρεάν εφαρμογές όταν δεν υπάρχουν λεφτά; Υπάρχει κίνητρο; Σαφώς και υπάρχει. Γίνεται κάτι τέτοιο; Δεν ξέρω, δεν έχω αποδείξεις για να πω τέτοιο πράγμα. Θα μπορούσε να γίνεται; Δεν ξέρω.
Άραγε θα μπορούσε να γίνεται το ίδιο και για το e-syntagografisi και το e-diagnosis; Δεν ξέρω.
Εγώ θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω κάποια δεδομένα και κάποιες υποθέσεις και βγάλτε εσείς συμπεράσματα.
Ας υποθέσουμε ότι μετά την ενσωμάτωση των αγαπημένων εξετάσεων, το e-diagnosis δεν είναι και τόσο πρόβλημα. Φτιάχνεις μια λίστα με τις εξετάσεις που χρησιμοποιείς συχνά και η ταλαιπωρία μετριέται μόνο στο χρόνο που θέλει, χρόνο που θα χρειαστεί και όποιο λογισμό μιμείται τον Internet Explorer όπως τα παραπάνω που παρέθεσε ο Αργύρης. Προσωπικά, δεν θα αγόραζα λογισμικό όπως τα παραπάνω μόνο για το e-diagnosis.
Μας μένει το e-syntagografisi.gr.....
Το υπάρχον e-syntagografisi.gr έχει δυνατότητα να αντιγράψεις συνταγή σε νέα συνταγή χωρίς να ξανα-εισάγεις ένα-ένα τα φάρμακα αλλά αυτή η δυνατότητα είναι μέχρι σήμερα απενεργοποιημένη. Αυτό είναι το κύριο έργο που πουλάνε τα λογισμικά που αναφέρει ο Αργύρης, αλλά το κάνουν παράτυπα: Ζητούν από τον ιατρό να παραβεί τους όρους πιστοποίησης με την ΗΔΙΚΑ και να εισάγει τον κωδικό του σε ένα λογισμικό μη-πιστοποιημένο επίσημα, που θα αναλάβει να μιμηθεί τον web browser (ΙΕ, firefox, chrome) και τον γιατρό για να κάνει όλους τους χειρισμούς στο e-syntagografisi.gr ώστε να ξαναγράψει την συνταγή. Αν αυτό μπορούσε να το δει και να το καταλάβει η ΗΔΙΚΑ δεν θα έπρεπε να μπλοκάρει τον κωδικό του γιατρού; Κρατήστε το σαν ερώτημα για παρακάτω. Δεν θα έπρεπε να προστατέψει το γιατρό από την πιθανότητα, αυτό το πρόγραμμα να στέλνει τους κωδικούς σου που του βάζεις στον κατασκευαστή του χωρίς ο γιατρός να το παίρνει χαμπάρι; Αλήθεια, εάν ξέρεις τον κωδικό πολλών γιατρών, και συλλέγεις και τα ΑΜΚΑ μήπως με την τελείως διάτρητη ασφάλεια του e-syntagografisi για τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών μπορείς να έχεις "συνέργειες" που μόνο η φαντασία σου μπορεί να περιορίσει;
Να σημειώσω εδώ ότι με τον ίδιο τρόπο ήδη τρία λογισμικά φαρμακείου επικοινωνούν αυτόματα με το e-syntagografisi και γίνεται εκτέλεση της συνταγής χωρίς να μπει σε web browser ο φαρμακοποιός. Βέβαια ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να κάνει τίποτα με τα προσωπικά δεδομένα ασθενών εάν δεν γνωρίζει τον κωδικό της κάθε συνταγής. Αλλά δεν είναι λίγο περίεργο που παρά την αλλαγή στο νέο σύστημα, οι εταιρίες που παράγουν τα συγκεκριμένα λογισμικά για τους φαρμακοποιούς ήταν έτοιμες εν μια νυχτί να δουλέψουν στο νέο σύστημα; Πως έκαναν τέτοια δουλειά τόσο γρήγορα; Με τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος;
Αλήθεια, μήπως το πρωτόκολλο διασύνδεσης που είχα προτείνει πέρσι δεν θα μπορούσε να επιτρέψει σε όποια εταιρία ήθελε να παρέχει τα ίδια οφέλη με τα παραπάνω λογισμικά για γιατρούς, χωρίς τανζανιές και να εισαχθεί και η κάρτα υγείας ασθενή για ασφάλεια στην πρόσβαση στα δεδομένα των ασθενών; Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο στηρίζεται σε api_keys τα οποία μπορούσαν να δημιουργούνται με χρόνο ζωής μόλις 8 ώρες από server της ΗΔΙΚΑ όπου ο χρήστης μπαίνει με τον κωδικό του και παίρνει ένα api_key για να το χρησιμοποιήσει στο λογισμικό που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο πρωτόκολλο διασύνδεσης. Με το συγκεκριμένο πρωτόκολλο η επικοινωνία με τον server της ΗΔΙΚΑ είναι τόσο περιορισμένη, που εύκολα θα μπορούσε ο χρήστης να έχει πρόσβαση από ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ και να βλέπει τι ενέργειες έγιναν με τον κωδικό του. Υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και διαφάνεια;
Ας πάμε στα δεδομένα (facts):
Η χθεσινή ημερίδα του HL7 Hellas (επί τη ευκαιρία, μέσα στο ΔΣ του HL7 υπάρχει εκπροσώπηση και από την Ιατρική Εταιρία Αθηνών) είχε ως ακροατές μέλη των εταιριών πληροφορικής της υγείας. Από τα ενδιαφέροντα που ακούστηκαν:
- "Λεφτά δεν υπάρχουν και οι εταιρίες του χώρου πρέπει να βάλουν πλάτη. Αλλιώς δεν γίνεται. Τα μόνο διαθέσιμα χρήματα είναι τα ψίχουλα του ΕΣΠΑ"
- "Το καινούργιο λογισμικό του e-syntagografisi.gr φτιάχθηκε χωρίς να πληρωθεί ούτε ευρώ πλην του μισθολογικού κόστους των ανθρώπων της ΗΔΙΚΑ.....Από την Oracle (σημείωση: είναι η εταιρία που πουλάει το λογισμικό-γλώσσα προγραμματισμού και την βάση δεδομένων με τα οποία είναι φτιαγμένο το e-syntagografisi) έχει φτιαχτεί η δυνατότητα να καταγράφονται τα πάντα και μπορώ να έχω από το γραφείο μου σε πραγματικό χρόνο το μέσο χρόνο έκδοσης και εκτέλεσης συνταγής. Σας λέω λοιπόν ότι ο μέσος χρόνος έκδοσης συνταγής είναι 2.5 λεπτά και για την εκτέλεση συνταγής 32 δευτερόλεπτα."
- "Επιλέξαμε τους φαρμακοποιούς και όχι τους γιατρούς για να ξεκινήσουν οι δοκιμές για το καινούργιο πρωτόκολλο διασύνδεσης με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση γιατί το 80% των φαρμακοποιών ήταν ήδη μηχανογραφημένοι ενώ οι περισσότεροι γιατροί δεν ξέραν πως να ανάψει ο υπολογιστής"
Το τελευταίο ήταν η απάντηση σε ερώτημα μου γιατί οι γιατροί έμειναν πάλι μπουκάλα που είναι συχνά υποχρεωμένοι να εκδίδουν συνταγές σε μέρη που δεν έχουν σταθερή σύνδεση, που ταλαιπωρούνται για να εκδώσουν μια συνταγή σε ένα σύστημα που για κάθε κλικ που κάνεις επικοινωνεί με τον server, που είναι γρήγορο μόνο τις ώρες κοινής ησυχίας, που δεν έχει την δυνατότητα να αντιγράψεις μια συνταγή αλλά εάν κάνεις το οποιοδήποτε λάθος πρέπει να την ξαναγράψεις από την αρχή. Δεν δίστασα μάλιστα επειδή ακούστηκε και η φράση από τον τέως ΓΓ του ΥΥΚΑ ότι δεν βρήκε προτάσεις για θέματα διαλειτουργικότητας όταν ανέλαβε, να του υπενθυμίσω ότι το συγκεκριμένο θέμα ήταν πρόταση στο opengov.gr που θα έπρεπε να λέγεται subgov.gr
Αυτή είναι η απάντηση μου. Εσείς κρίνετε.