Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα

Ανοιχτή επιστολή για παραίτηση Μαριόλη

(1/5) > >>

Ηλίας Γκατζόλης Σάμιος:
Αγαπητοί φίλοι,
σας παραθέτω την ανοιχτή επιστολή που συνέταξαν και συνυπογράφουν οι ειδικευόμενοι Γενικής Ιατρικής του ΓΝΑ Ιπποκρατειο, σχετικά με την παραίτηση του κυρίου Α. Μαριόλη...

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Η Γενική Ιατρική ΔΕΝ παραιτείται
Πριν από έξι χρόνια ο Γενικός ιατρός Ανάργυρος Μαριόλης πραγματοποιεί το όνειρο
του. Δημιουργεί με πολύ προσωπική δουλειά και αρωγούς λίγους συνεργάτες το 1ο Κέντρο
Υγείας αστικού τύπου της Ελλάδας στο Βύρωνα. Το κέντρο Υγείας λειτουργεί έκτοτε με
διευθυντή τον ιδρυτή του, παρέχοντας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όλους τους
κατοίκους του Βύρωνα και όχι μόνο.
Ο πολίτης που επισκέπτεται για οιονδήποτε λόγο το Κέντρο Υγείας μιλά με τα καλύτερα λόγια
για τις υπηρεσίες υγείας που του παρέχονται και εκθειάζει με τα πλέον κολακευτικά σχόλια
όλους τους εργαζόμενους σε αυτό. Ιατρούς, Νοσηλευτικό προσωπικό, Επισκέπτριες Υγείας και
Διοικητικούς υπαλλήλους.
Το κέντρο σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τεκμηριώνει το ρόλο του σε αστικό
περιβάλλον με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο: αντιμετωπίζει 70.000 περιστατικά
κατά μέσο όρο ετησίως, παραπέμποντας λιγότερο από το 3% σε τριτοβάθμια
ιδρύματα.
Εφαρμόζει προγράμματα αγωγής και προαγωγής της υγείας στην κοινότητα και τα
σχολεία ενώ διαχειρίζεται σε τακτική βάση χιλιάδες ασθενών με χρόνια νοσήματα από όλο
σχεδόν το εύρος της ιατρικής επιστήμης. Επιστήμη που υπηρετούν αγόγγυστα στην
συντριπτική τους πλειοψηφία ειδικοί και ειδικευόμενοι Γενικής Ιατρικής 365 ημέρες το χρόνο.
Με γνώμονα την ολιστική προσέγγιση του πολίτη- ασθενή καταφέρνει να κάνει πράξη
το τρίπτυχο πρόληψη – θεραπεία – αποκατάσταση ενώ παράλληλα, πέραν του αμιγώς
ιατρικού, παράγει και υψηλού επιπέδου επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο: εκατοντάδες
δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις εργασιών σε ιατρικά περιοδικά και συνέδρια, εκπαίδευση
ειδικευομένων ιατρών Γενικής Ιατρικής από όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, κύκλοι
μαθημάτων στα πλαίσια της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης από έγκριτους
πανεπιστημιακούς και όχι μόνο δασκάλους, εκπαίδευση φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του
Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κατάλογος δεν έχει τέλος..
Σε αυτή την διαδρομή, Πολιτεία και Θεσμοί περιορίζονται μόνο σε επαίνους και
υποσχέσεις χωρίς όμως καμία ουσιαστική βοήθεια.
Στις 26 Απριλίου 2010 δυστυχώς επιβεβαιώνονται και αυτοαναιρούνται. Ο Ανάργυρος
Μαριόλης παραιτείται. Παραιτείται σεβόμενος την φιλοσοφία του κινήματος που υπηρετεί.
Παραιτείται για την αξιοπρέπεια όσων εκπροσωπεί. Παραιτείται γιατί δεν θεωρεί εαυτόν
κατεστημένο. Παραιτείται γιατί κάποιοι πρέπει επιτέλους να μάθουν να σέβονται. Τον ίδιο
δρόμο ακολουθούν και οι εξαίρετοι συνεργάτες του.
Οι ειδικευόμενοι Γενικής Ιατρικής του ΓΝΑ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» στηρίζουμε την
απόφασή του.
Στηρίζουμε και ευχαριστούμε τον άνθρωπο που μας στήριξε, τον άνθρωπο που μας
ενέπνευσε, τον επιστήμονα που μας εκπαίδευσε, κυρίως όμως, στηρίζουμε και ευχαριστούμε
τον άνθρωπο Μαριόλη για την αλλαγή νοοτροπίας που μας εμφύσησε: Μην ενδίδετε.
Σε αυτή την κομβική για την ειδικότητά μας συγκυρία στο νοσοκομείο που
υπηρετούμε, κυριαρχούν συναισθήματα οργής και θλίψης.
Οργής για όλους αυτούς που οδήγησαν τον Ανάργυρο Μαριόλη σε αυτή την πράξη.
Θλίψης για το όνειρο που ψυχορραγεί..
Του ευχόμαστε καλή δύναμη στο επόμενο πεδίο μάχης που θα επιλέξει να υπερασπιστεί την
Γενική Ιατρική, τον πολίτη, τον ασθενή.
Το ταξίδι της Γενικής Ιατρικής προς την Ιθάκη της συνεχίζεται…
ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

D-Michalis:
Πολλές φορές εμείς οι Έλληνες βερμπαλίζουμε ασύστολα (αυτό έκανε εξ΄άλλου και η εξουσία ως σήμερα, στηρίζοντας με λόγια τον κ. Μαργιώλη). Δε γνωρίζω τα παιδιά που εκφράστηκαν με τα παραπάνω λόγια για να πω αν είιναι λόγια ψυχής ή βερμπαλισμοί και η ζωή με έχει μάθει να είμαι πολύ επιφυλακτικός. Πιστεύω όμως ότι θα είναι το πρώτο.
Αν είναι λοιπόν όντως λόγια ψυχής (που μόνο αυτοί και ο θεός γνωρίζουν), τότε τους συγχαίρω διπλά και χαίρομαι γιατί ακούω τόσο όριμα και ζεστά λόγια από νέους γιατρούς.
Καλή συνέχεια στην Ιθάκη όλων (όσο για τον κ. Μαργιόλη, ευχήθηκα προσωπικά στον ίδιο)

Δ. Κουναλάκης:
Τους λόγους της παραίτησης δεν τους γνωρίζω και φυσικά δεν τους είδα ανακοινωμένους κάπου. Η σελίδα της Ένωσης είναι παντελώς αναξιόπιστο μέσο ενημέρωσης εδώ και χρόνια και φυσικά δεν γράφει τίποτα πλην της θέσης των ειδικευόμενων που αναφέρεται και παραπάνω. Η σελίδα του ΚΥ Βύρωνα, επίσης τίποτα.

Από μια σύντομη αναζήτηση στο google βρήκα τα κάτωθι:
"Σε παραίτηση οδηγήθηκε χθες ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Βύρωνα κ. Ανάργυρος Μαριόλης.
Ο κ. Μαριόλης υποχρεώθηκε να αποχωρήσει, καθώς δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις του για ενίσχυση της μονάδας με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. "
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

"Αίσθηση έχει προκαλέσει στον χώρο της υγείας η είδηση ότι ο Ανάργυρος Μαριόλης υπέβαλε την παραίτησή του από το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου του Βύρωνα, λόγω των... κλειστών γραφείων που συνάντησε στο υπουργείο, από το επιτελείο της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. "
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το έργο στο Βύρωνα μου είναι γνωστό, και τα θετικά και τα αρνητικά του. Και σε αντίθεση με κάποιους φίλους (και "συν-τρόφους" με την ετυμολογική έννοια) του Αργύρη που επιλέγουν κατά το κέφι τους να βλέπουν μόνο τα θετικά ή μόνο τα αρνητικά σε κάθε άνθρωπο ανάλογα με τα προσωπικά τους συμφέροντα και το Εγώ τους, προσωπικά προτιμώ το αλγεβρικό άθροισμα.
Θα με ενδιέφερε να μάθω τους λόγους και θα με ενδιέφερε να μάθω τι άλλαξε από την εποχή που μαζί με τον κ. Τίποτα βγαίναν στην τηλεόραση. Δεν θέλω να τους μάθω ιδιωτικά. Από την στιγμή σε ένα χώρο συζήτησης υπήρξε μια δημόσια δημοσίευση, θα ήθελα να μάθω δημόσια τους λόγους που οδήγησαν σε παραίτηση τον Αργύρη.

Επειδή εκτός από κριτικός, είμαι και κρητικός, δεν θα το πω ευγενικά όπως το είπε ο κ. Μιχάλης: Σε αυτή την ανοιχτή επιστολή περισσεύει σάλιο και αυτό χαλάει την όποια αγνή πρόθεση υπάρχει. Εάν ήμουν στην θέση του Αργύρη, θα με στενοχωρούσε αυτό το περιεχόμενο.

Koterakis:
.

Ηλίας Γκατζόλης Σάμιος:
Δεν έχω σκοπό να μπω σε αντιπαράθεση με κανέναν, ιδιαίτερα με αγνώστους και ακόμα περισσότερο διαδικτιακά. Πλην όμως, οφείλω να επισημάνω τα εξής:
•   Η επιστολή αναρτήθηκε εδώ (και κοινοποιήθηκε όπου κοινοποιήθηκε) για να εκφράσει την συμπαράσταση των ανθρώπων που την συνέταξαν και την συνυπογράφουν απέναντι στον συνάδελφο, τον μέντορα πολλών από εμάς και πάνω από όλα τον άνθρωπο Ανάργυρο Μαριόλη. Σκοπός της δεν είναι να εξηγήσει τους λόγους παραίτησης του. Είναι αρκετά υπεύθυνος και ώριμος ο ίδιος ο κύριος Μαριόλης για  να το πράξει αυτό όποτε και εάν αυτός το θεωρήσει απαραίτητο.
•   Όταν σε κάποιον δείχνουν το φεγγάρι κι εκείνος κοιτά το δάχτυλο, σε εμένα (που το σάλιο μου περισσεύει-τι σχόλιο!!!) το γεγονός αυτό μου προκαλεί μια βαθύτατη θλίψη…

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση