Στην… υγεία του φαρμάκου έτρωγαν και έπιναν τα δύο τελευταία χρόνια υπάλληλος του νοσοκομείου Άρτας και ιδιώτες φαρμακοποιοί, απομυζώντας το δημόσιο νοσοκομείο.Το θέμα έχει προσλάβει ευρείες κοινωνικές διαστάσεις και, όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία, αποτελεί ένα «διανομαρχιακό σκάνδαλο» στο χώρο της Υγείας και ειδικότερα στη διάθεση του φαρμάκου. Οι επιθεωρητές – ελεγκτές του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ) εντόπισαν σοβαρές ατασθαλίες στο φαρμακείο του νοσοκομείου Άρτας, απ’ όπου ποσότητες φαρμάκων διοχετεύονταν απευθείας σε φαρμακοποιούς. Το πόρισμα δεν έχει συνταχθεί ακόμη, καθώς ο έλεγχος ολοκληρώθηκε πριν μία μόλις εβδομάδα, αλλά το θέμα συζητείται ευρέως στη γειτονική πόλη καθώς και στα Γιάννενα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για κομπίνα με φάρμακα που έβγαιναν από το φαρμακείο του νοσοκομείου Άρτας και κατέληγαν σε φαρμακεία απ’ όπου και πωλούνταν. Η σφραγίδα «κρατικό είδος» δεν χρησιμοποιούνταν κατά την παραλαβή των κιβωτίων για όλα τα φάρμακα, με αποτέλεσμα ποσότητες να διοχετεύονται στην αγορά από ιδιωτικά φαρμακεία. Ένα εξ αυτών βρίσκεται στα Γιάννενα, αλλά τις τελευταίες μέρες έκλεισε λόγω των ισχυρών ενδείξεων που προέκυψαν ότι εκτελούσε συνταγές γιατρών με φάρμακα που προμηθεύονταν από το νοσοκομείο Άρτας.
Ελλιπής οργάνωσηΣτο φαρμακείο του νοσοκομείου Άρτας εργάζονται μία φαρμακοποιός και δύο υπάλληλοι. Πάντως, όσοι γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας κάνουν λόγο για «ελλιπή οργάνωση» γεγονός που συνέβαλε ουσιαστικά στο να στηθεί η συγκεκριμένη κομπίνα σε βάρος του Δημοσίου. Η μία εκ των υπαλλήλων φέρεται να μην σφράγιζε τα φάρμακα και, σύμφωνα με πληροφορίες, παραδέχθηκε την ενέργειά της όταν κλήθηκε σε απολογία. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων –και κυρίως τα ακριβά σκευάσματα- να διοχετεύονται σε φαρμακεία στα Γιάννενα και Άρτα όπου εκτελούνταν οι ιατρικές συνταγές.
Οι επιθεωρητές – ελεγκτές του ΟΓΑ είχαν πληροφορίες για την «εξαγωγή» ακριβών φαρμάκων και γι αυτό προέβησαν σε έλεγχο στο φαρμακείο του νοσοκομείου. Στις δύο πόλεις, όπως σημειώνουν άνθρωποι που έχουν γνώση στο χώρο του φαρμάκου, στήθηκε παράλληλα «μία βιομηχανία κέντρου παραγωγής συνταγών», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι εμπλέκονται στην όλη υπόθεση ακόμη και γιατροί, είτε ηθελημένα είτε άθελά τους. Το καθαρό κέρδος για τους φαρμακοποιούς ανέρχεται σε 23% και το μικτό σε 35% και οι επιθεωρητές του ΟΓΑ προσπαθούν μέσω των παραστατικών και των στοιχείων να προσδιορίσουν το ύψος του χρηματικού ποσού που μπήκε στις τσέπες όσων ενέχονται στην κομπίνα.
Πολλές παράμετροι
Το οικονομικό όφελος αποτελεί βασικό αντικείμενο του ελέγχου, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες. «Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι η υπόθεση αφορά μεγάλα χρηματικά ποσά», ανέφερε στον «Η.Α.» πολιτικός παράγοντας του νομού Άρτας που έχει λάβει γνώση των ελέγχων και των πρώτων συμπερασμάτων των επιθεωρητών. Οι ελεγκτές του ΟΓΑ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η κομπίνα να αφορούσε και άλλα ταμεία, όπως το Ταμείο Πρόνοιας και τον Οργανισμό Πρόνοιας Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται ο τζίρος να φτάνει τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και να προσεγγίζει ακόμη και το εκατομμύριο. Επίσης, δεν είναι βέβαιο αν οι συγκεκριμένες παρτίδες φαρμάκων καταγράφονταν στο φαρμακείο του νοσοκομείου ή διοχετεύονταν άμεσα στα φαρμακεία.
Η διοίκηση του νοσοκομείου Άρτας έχει λάβει γνώση των ελέγχων και των πρώτων ενδείξεων που κατατείνουν στην κομπίνα. Μάλιστα, έχει επιβεβαιώσει το συμβάν και παράλληλα διέταξε τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ), προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες σε όσους αποδεχθεί ότι εμπλέκονται στην υπόθεση και ζημίωσαν το δημόσιο.
Λειτουργούσε χωρίς φαρμακοποιόΣτο «κόλπο», σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχαν δύο φαρμακεία, ένα στα Γιάννενα και ένα στην Άρτα. Στην πόλη μας το συγκεκριμένο φαρμακείο ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ και δύο περίπου χρόνια και πρόσφατα έβαλε λουκέτο. Σε ελέγχους που είχαν γίνει πριν από ένα χρόνο περίπου από τα αρμόδια όργανα διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε χωρίς φαρμακοποιό. Μάλιστα, είχε δοθεί εντολή στον υπεύθυνο να κλείσει το φαρμακείο, το οποίο λειτούργησε κανονικά μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν στο νομίατρο Ιωαννίνων. Στην Άρτα, σε συγκεκριμένο φαρμακείο, εκτιμάται ότι γραφόταν συνταγές για χορήγηση φαρμάκων που «εξάγονταν» από το νοσοκομείο ερήμην των ασθενών που άφηναν τα βιβλιάριά τους για να εξυπηρετηθούν και στη συνέχεια σφραγιζόταν από γιατρούς της πόλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιωαννίνων εξετάζει παρόμοιες υποθέσεις στην περιοχή. «Υπάρχουν και τοπικά… αστέρια που απομυζούν το Δημόσιο», ανέφερε στον «Η.Α.» φαρμακοποιός της πόλης, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν ενδείξεις για συνεργασία φαρμακείων με αγροτικούς γιατρούς που γράφουν τρίμηνες συνταγές στα βιβλιάρια ασθενείας.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος