Θα συμφωνήσω ότι "Η Ιατρική, και δη η μοντέρνα Ιατρική στην οποία χρησιμοποιούμε όλο και πιο ακριβά διαγνωστικά μέσα αλλά και φάρμακα, σχετίζεται άμεσα και με την οικονομία."
Το ζήτημα όμως για μένα θα ήταν να μας διδάξουν οι σχολές μας, όχι με τι σχετίζεται η ιατρική σήμερα, αλλά με τι σχετίζεται η υγεία.
Είναι γεγονός ότι ειδικά στην Ελλάδα η διδασκαλία της ιατρικής εξακολουθεί να γίνεται με βάση το θετικιστικό, μηχανιστικό-κανονιστικό μοντέλο, στο οποίο αναφέρεται ο κύριος Αργυρίου.Ο Καρτέσιος καλά κρατεί! Η εξερεύνηση των μηχανισμών, το κυνήγι των γονιδίων, η εκμάθηση της στιβαρής λογικής "αν δεις αυτό, τότε έχει εκείνο και του δίνεις το άλλο", αποτέλεσαν συναρπαστική, είναι αλήθεια, ενασχόληση όλων μας, στη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων , αλλά και μετέπειτα. Απαραίτητα όλα αυτά;Ναι! Μεγαλειώδη, όπως μας τα παρουσίαζαν;Ναι! Μοναδικά, όσον αφορά στη συνεισφορά τους στην υπόθεση της υγείας των ανθρώπων; Όχι!!!
Οι εύρωστες οικονομικά χώρες έχουν συστήσει και εύρωστους οργανισμούς για την υγεία, που συγκαλούν κάθε τόσο μερικές εύρωστες συνδιασκέψεις για να κάνουν που και που, κανένα εξω-καρτεσιανό ευχολόγιο.Ένα από αυτά, που επαναλαμβάνεται διαρκώς (παραείναι μηχανιστικές οι μέθοδοι που ακολουθούνται για να καταλήξει κάποιος σε αυτό, για να τις αγνοήσουν), είναι και εκείνο (το έχω αναφέρει και σε άλλο topic Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος ) που λέει ότι θεμελιώδεις, αναγκαίες προϋποθέσεις για την υγεία των ανθρώπων είναι η ειρήνη, η στέγη, η εκπαίδευση, η τροφή, το εισόδημα, ένα σταθερό οικοσύστημα, οι βιώσιμοι πόροι, η κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα. Το τι γίνεται στην πράξη πάνω σε όλους αυτούς τους προσδιοριστές υγείας, είναι ένα άλλο ζήτημα. Ας μη γίνομαι όμως άδικος. Αφού το NEJM και το κάθε NEJM, ασχολείται με το "Cost Consciousness in Patient Care". Για βιώσιμους πόρους δηλαδή, στο σύστημα υγείας. Δε σου αρκεί κύριε Βέρρα; Για τροφή, στέγη, εισόδημα και ισότητα θα μιλάμε τώρα;Αυτά τα είπαμε όταν μαζευτήκαμε στην Ottawa, όλο τα ίδια θα λέμε; Ή μήπως έχεις την απαίτηση να γίνουν και πράξη; Τι ; Δε σου τα δίδαξε κανένας στο πανεπιστήμιο; Αφού είπαμε.Ευχολόγια είναι.Άσε που χαλάνε τη σούπα της αυθεντίας της ιατρικής επιστήμης. Βολέψου λοιπόν αν θες, με τα οικονομικά της ιατρικής.Συγγνώμη, με τα οικονομικά της υγείας ήθελα να γράψω.
[laikismos mode on/] Για να κάνω και κάποιες εποικοδομητικές προτάσεις, ειδικά για την Ελλαδίτσα μας, θα πρότεινα πριν μας απασχολήσει το ζήτημα της εξοικονόμησης πόρων, μέσα από επιτυχείς cost effective ιατρικές επιλογές, να μας απασχολήσουν τα εξής ζητήματα (με καθιέρωση ανάλογων πανεπιστημιακών μαθημάτων):
1) Τοποθέτηση τεντών σε υπουργείο με κόστος λιγότερο από 200.000 ευρώ.
2)Τοποθέτηση κουρτινών σε υπουργικό δωμάτιο με κόστος λιγότερο από 28.000 ευρώ.
3)Επιχορήγηση κομμάτων με κόστος λιγότερο από 64.000.000 ευρώ.
4)Παραλαβή ευθυγραμμισμένων και ζυγοσταθμισμένων πολεμικών υποβρυχίων.
5) .....ό,τι άλλο σχετικό προαιρείσθε. [laikismos mode off/]
Πάντως, όντως "Χρειάζεται και εμείς οι Ιατροί να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να έχουμε κάποιες γνώσεις επί του θέματος." Για παράδειγμα, τι επίπτωση θα έχει στα οικονομικά της υγείας το άρθρο 17 του εργασιακού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στις 4/5/2010 ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος ) ; Για ψάξτε το λίγο.
Εκεί που διαφωνώ είναι στο "γιατί εκτός των άλλων το προσδόκιμο επιβίωσης του γενικού πληθυσμού αυξάνεται".Κάπου πήρε τ΄αυτί μου, ότι όπου υπεισέρχεται το ΔΝΤ, τύφλα να 'χει ευχή μακροημέρευσης από τα χείλια του ίδιου του επίτιμου. Για να δούμε λοιπόν!