Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 03:44:26

Αποστολέας Θέμα: Ελεγεία: Επιστολή προς Υπουργό Υγείας  (Αναγνώστηκε 4509 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

8 Νοεμβρίου 2010, 19:00:50
Αναγνώστηκε 4509 φορές
Αποσυνδεδεμένος

mandreou


Από την ιστοσελίδα της ΕΛΕΓΕΙΑ:

 Επιστολή προς Υπουργό
Γραμματεία ΕΛΕΓΕΙΑ

Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2010

Κύριε Υπουργέ,

Εκπροσωπούμε τους μοναδικούς μάχιμους ιατρούς της ΠΦΥ στο ΕΣΥ (Κέντρα Υγείας και Περιφερικά Ιατρεία) και επιζητούμε συνάντηση μαζί σας από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας. Ο κύριος λόγος είναι ότι γνωρίζουμε και μπορούμε τεκμηριωμένα να σας δείξουμε τη λύση του μείζονος προβλήματος των οικονομικών του ΕΣΥ. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να συναντηθούμε, αν και, είμαστε υποχρεωμένοι να προσθέσουμε ότι βρέθηκε ο αντίστοιχος χρόνος για τους νοσοκομειακούς γιατρούς ειδικοτήτων, που άθελά τους βέβαια, συνιστούν το πρόβλημα αυτό καθεαυτό.

Επειδή σήμερα από το πρωί τόσο η ΕΛΕΓΕΙΑ όσο και η ΕΝΩΣΗ Γενικής Ιατρικής δέχθηκαν τηλέφωνα από διάφορες Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να τους δώσουμε στοιχεία για τον αριθμό των ιατρών που κατέχουν την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα – σύμφωνα με τους ίδιους εσείς τα ζητήσατε- και επειδή αυτό το φαινόμενο το αντιμετωπίζουμε κάθε φορά που αλλάζει Υπουργός από το 1982 μέχρι σήμερα, δεν νομίζετε ότι είναι απαράδεκτο να μην τηρεί αυτά τα στοιχεία το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας και να τα αναζητεί από τους αντίστοιχους φορείς, όταν μάλιστα διάφορα μεγάλα ποσά δαπανήθηκαν και δαπανώνται προκειμένου  να υπάρξουν αξιόπιστα στοιχεία, έτσι ώστε να γίνει επί τέλους κάποτε και κάποιος, στοιχειώδης έστω , προγραμματισμός ;

Εμείς δώσαμε τα στοιχεία που έχουμε και συγκεκριμένα :

    * 2500 περίπου ειδικοί Γενικής Ιατρικής (δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς ανήκουν στο ΕΣΥ)
    * 734 ειδικευόμενοι (και μέση αναμονή 5 ετών για άλλους πτυχιούχους Ιατρικής προκειμένου να αρχίσουν την ειδικότητα)

Ωστόσο, επειδή γνωρίζουμε ότι η Τρόικα ρώτησε την προκάτοχό σας “πού υπάρχει ΠΦΥ στα αστικά κέντρα” και “γιατί η Ελλάδα έχει τόσο λίγους ιατρούς Γενικής Ιατρικής”, πρέπει να σας αναφέρουμε ότι αυτοί γνωρίζουν ότι, σύμφωνα με την Πανευρωπαϊκή μελέτη FICOSER, η Ελλάδα έπρεπε να διαθέτει συνολικά 27.000 ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και, ανάμεσα σ’ αυτούς, οι 7.000 έπρεπε να είναι γενικοί γιατροί. Τώρα, αν προσθέσετε το γεγονός ότι οι γιατροί συνολικά στην Ελλάδα φθάνουν τους 75.000 με άνω των 60.000 ειδικών και υπερεξειδεικευμένων και άνω των 7.000 ειδικευομένων σ’ αυτές τις ειδικότητες και υπερεξειδεικεύσεις, εύκολα θα καταλάβετε το πρόβλημα αλλά και τις διαθέσεις της Τρόικας .

Εμείς ζητήσαμε και ζητούμε συνάντηση μαζί σας γιατί γνωρίζουμε τη λύση και έχουμε το κλειδί. Αν και εσείς έχετε την πολιτική βούληση, μπορούμε αύριο κιόλας να ξεκινήσουμε. Τα μέτρα είναι απλά :

   1. Γενικός/Οικογενειακός γιατρός για όλους τους Ελληνες με δικαίωμα gate keeping. Είμαστε στην διάθεσή σας προκειμένου να σας ενημερώσουμε ότι το μέτρο “σκόνταψε” σε δύο φανερές και μία υπόγεια αντίρρηση.

    * ΦΑΝΕΡΕΣ

Α) Χρήματα για μισθούς κλπ. Εχουμε πρόταση σύμφωνα με την οποία δεν χρειάζονται ΚΑΘΟΛΟΥ χρήματα από τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου αλλά και του Κράτους.

Β) Ελλειψη ικανού αριθμού ιατρών Γ.Ι. Εχουμε εκθέσει από 10ετίας σχεδόν στο Υπουργείο το πρόγραμμα “on the job training” της ΕΛΕΓΕΙΑ, το αντέγραψαν οι Τούρκοι και μας τίμησαν για την ιδέα μας.

    * ΥΠΟΓΕΙΑ

Το gate keeping, που εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλες σχεδόν τις ευνομούμενες Ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ολλανδία, Βέλγιο κλπ.) θίγει συμφέροντα νοσοκομειακών και πανεπιστημιακών γιατρών και, μολονότι τα συμφέροντα αυτά κάθε άλλο παρά νόμιμα είναι, οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες δεν θεώρησαν αναγκαία την σύγκρουση.  Διερωτώμεθα αν σήμερα ισχύει το ίδιο.
         2. Ιδρυση Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Επειγόντων Περιστατικών.

Η Ελλάδα διέθετε παλαιότερα τέτοια υπηρεσία, τον Ερυθρό Σταυρό. Είναι σαφές ότι δεν υπήρχαν τότε τα μέσα για την παροχή αυτής της εξαιρετικά σημαντικής υπηρεσίας, όμως είναι επίσης σαφές ότι τα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων –θεσμός αμαρτωλός κατά την άποψή μας- ουδέποτε έδωσαν αναβαθμισμένες αυτές τις υπηρεσίες. Χρεία μαρτύρων δεν έχουμε, τόσος λόγος γίνεται εδώ και 10 περίπου χρόνια για τα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων). Αν ήταν αποδοτικά τα Εξωτερικά Ιατρεία, τότε τί ανάγκη θα είχαμε τα ΤΕΠ ; Εκείνο που σχεδιάζεται όμως από τα Νοσοκομεία δεν είναι αναβαθμισμένες υπηρεσίες επειγόντων. Αυτές δεν τις θέλουν, άλλωστε δεν είναι “αποδοτικές” και γι’ αυτό προσπαθούν να τις ενεργοποιήσουν με ειδικευομένους Γενικής Ιατρικής (!) και βρισκόμαστε στην ανάγκη χρήσης ακόμη και ενδίκων μέσων εναντίον τους.

Εκείνο που θέλουν είναι να αποφύγουν ακριβώς αυτό που ισχύει σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και σας προτείνουμε: Ανεξάρτητο από τα Νοσοκομεία Δίκτυο Επειγόντων. Δηλαδή μονάδες στελεχωμένες με ειδικούς γιατρούς (με τόσες ειδικότητες στην Ελλάδα, δεν είναι άραγε περίεργο γιατί δεν εγκαθιδρύθηκε ποτέ η ειδικότητα της Επειγοντολογίας ;), οι οποίες μπορεί ή όχι να στεγάζονται σε νοσοκομείο και οι οποίες, όπως και το ΕΚΑΒ, συνιστούν ένα Πανελλήνιο δίκτυο, που συνεργάζεται μεν με τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, δεν αποτελεί όμως τμήμα τους.

Αν, κύριε Υπουργέ, ισχύσουν αυτές οι δύο προϋποθέσεις, έρχεται αυτόματα το ερώτημα “σε τί χρησιμεύουν τα Εξωτερικά Ιατρεία” και η απάντηση είναι “σε τίποτε και πρέπει να κλείσουν”, κλείνοντας ταυτόχρονα και όλες τις αμαρτωλές υπόγειες διαδρομές που στοιχίζουν στον λαό μας εκατομμύρια τόσο σε ατομικό όσο και δημόσιο επίπεδο – και μην ξεχνάμε ότι δυστυχώς μόνο το δημόσιο μπορούμε αδρά να ανιχνεύσουμε.

Με τιμή,

Ο Πρόεδρος

Μποδοσάκης Πρόδρομος Ρ. Μερκούρης

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
8208 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 11 Μαΐου 2011, 21:45:50
από timex
3 Απαντήσεις
6459 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 9 Απριλίου 2011, 22:23:23
από mandreou
9 Απαντήσεις
8335 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 12 Φεβρουαρίου 2012, 21:50:24
από thepap
4 Απαντήσεις
7856 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Απριλίου 2012, 22:32:31
από D-Michalis
1 Απαντήσεις
7513 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Δεκεμβρίου 2013, 18:30:59
από Loumakis