Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
27 Ιανουαρίου 2025, 06:23:34

Αποστολέας Θέμα: Επιβολή προστίμων για παραβάσεις των διατάξεων του Ν.2251/94  (Αναγνώστηκε 4442 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Μαΐου 2010, 15:01:56
Αναγνώστηκε 4442 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Chris123GR



Τρίτη, 11 Μαΐου 2010

Με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή Δημήτρη Σπυράκου,  μετά από σχετικές εισηγήσεις της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή, επιβλήθηκαν στα  μαιευτήρια ΙΑΣΩ, ΜΗΤΕΡΑ και ΛΗΤΩ, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 13α του νόμου 2251/1994 για την «Προστασία των καταναλωτών»,  πρόστιμα συνολικού ύψους 435.000 €, γιατί χρέωναν, αδιαφανώς και καταχρηστικά, στις μητέρες που γεννούσαν σε αυτά τη συλλογή του ομφαλοπλακουντιακού αίματος (των βλαστοκυττάρων) από 225 έως 350 ευρώ.

Τα μαιευτήρια επέβαλαν την παραπάνω χρέωση ακόμη κι όταν οι γονείς δώριζαν, όπως στις περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή,  τα βλαστοκύτταρα σε δημόσιες τράπεζες για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από οποιονδήποτε τα έχει ανάγκη. Αντί για ηθική επιβράβευση και επιδοκιμασία, οι καταναλωτές αντιμετώπιζαν τις υπέρμετρες και αποτρεπτικές για τη δωρεά αξιώσεις των μαιευτηρίων, κατά παραβίαση μάλιστα του π.δ. 26/2008 που ενθαρρύνει τις δωρεές  ιστών και κυττάρων και απαγορεύει την είσπραξη αμοιβής γι’ αυτές. Η πράξη δωρεάς προς το κοινωνικό σύνολο γίνονταν κατ’ αυτόν τον τρόπο αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης.

Περαιτέρω, η παραπάνω χρέωση ήταν παντελώς αδιαφανής ως προς την αιτία και το ύψος της. Οι καταναλωτές δεν είχαν καμία  πληροφόρηση ποιες ενέργειες ή παροχές καλύπτει αυτή η χρέωση ώστε να σταθμίσουν και να κρίνουν το εύλογο αυτής.  Όπως μάλιστα απεδείχθη, παρά την ασάφεια που καλλιεργούσε ο αδιαφανής όρος,  στο συνολικό ποσό της χρέωσης δεν περιλαμβανόταν αμοιβή ιατρού, ο οποίος άλλωστε δεν αξίωνε και δεν ελάμβανε καμία αμοιβή για τη συλλογή των βλαστοκυττάρων. Ας επισημανθεί ότι η λήψη του ομφαλοπλακουντιακού αίματος πραγματοποιείται δίχως κάποια πρόσθετη επέμβαση στη μητέρα, σε υλικά και συσκευασία που διατίθενται από τον εκπρόσωπο της δημόσιας ή ιδιωτικής τράπεζας φύλαξης,  ο οποίος συνήθως  και το παραλαμβάνει επί τόπου.

Τέλος,   καταναλωτές πληροφορούνταν την εν λόγω χρέωση και το ύψος της κατά τη λήψη του λογαριασμού τοκετού και αιφνιδιάζονταν από αυτή. Τα μαιευτήρια δεν επεδείκνυαν μέριμνα, που να εξασφαλίζει την ενημέρωση των γονέων με σαφή τρόπο για την ύπαρξη και το ύψος της χρέωσης.

Αναλυτικότερα, τα πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν για την παραπάνω καταχρηστική πρακτική ανήλθαν σε 180.000 ευρώ για το ΙΑΣΩ, σε 165.000 ευρώ για το ΜΗΤΕΡΑ  και σε 90.000 ευρώ για το ΛΗΤΩ.

Σε δήλωσή του  ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος τόνισε: «Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αναπτύσσει τις δράσεις του για την προστασία των καταναλωτών και στο χώρο των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας. Συστηματικά, πλέον, θα ελέγχει  το κύρος και τη νομιμότητα  χρεώσεων και πρακτικών που ακολουθούνται και θα αναλάβει  πρωτοβουλίες που θα προάγουν θα ενισχύσουν την διαφάνεια και σε αυτόν τον τομέα».

ΠΗΓΗ : Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
"One of the first duties of the physician is to educate the masses not to take medicine."
Sir William Osler (1849 - 1919), Aphorisms from his Bedside Teachings (1961) p. 105

11 Μαΐου 2010, 16:12:59
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Σχετικό δημοσίευμα που είχα διαβάσει πριν 2 χρόνια και δημοσίευσα τότε σε άλλο ιατρικό forum


Εμπόριο ελπίδας Εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 6/7/2008


«Χρυσές» δουλειές κάνουν οι ιδιωτικές τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος και φύλαξης βλαστοκυττάρων, καθώς ο τζίρος μόνο στην Ελλάδα των εταιρειών αυτών ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση! Ενδεικτικό είναι ότι η συλλογή και φύλαξη των βλαστοκυττάρων στα ιδιωτικά μαιευτήρια στοιχίζει από 2.000 - 3.000 ευρώ. Αντίθετα, δωρεάν είναι το κόστος για τα ζευγάρια που επιλέγουν το «Έλενα» και το «Αττικόν», καθώς είναι συνδεδεμένα με τη Δημόσια Τράπεζα.


Οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν μετατραπεί στην κυριολεξία σε εμπορικές επιχειρήσεις που αναζητούν μάλιστα και νέες υπηρεσίες προσέλκυσης πελατών. Πρόσφατα ανακάλυψαν τη «δεύτερη ευκαιρία» για τους γονείς οι οποίοι δεν προχώρησαν έγκαιρα σε φύλαξη βλαστοκυττάρων. Οι εταιρείες υπόσχονται ότι μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμη και τα... δόντια των παιδιών.

Την ίδια στιγμή, δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις δυνατότητες αξιοποίησης των βλαστοκυττάρων. Τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την ευρεία χρήση τους για θεραπείες και έτσι οι ειδικοί κάνουν λόγο για κατάχρηση στη διαχείριση των βλαστοκυττάρων αλλά και υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων εφαρμογής τους.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι ιδιωτικές τράπεζες -άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο- παραπλανούν τους γονείς για ένα σωρό πράγματα με τρόπο επιλήψιμο και αντιδεοντολογικό». Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), οι ιδιωτικές τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού αίματος είναι παράνομες! «Οι ιδιωτικές τράπεζες Ομφαλικών Μοσχευμάτων δεν είναι χρήσιμες, είναι παράνομες, ασυδοτούν και παραπληροφορούν τους γονείς, είναι καθαρές εμπορικές επιχειρήσεις. Τα μοσχεύματα που συλλέγουν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους μεταμοσχευτές» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος (με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά της Λευχαιμίας και των Λεμφωμάτων που ολοκληρώνεται σήμερα). Όπως εξήγησε, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τράπεζες ιστών προς μεταμόσχευση, ιδρύονται με απόφαση του υπουργού Υγείας και λειτουργούν μόνο σε νοσηλευτικά ιδρύματα ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ή στο Κέντρο Δημόκριτος, ή στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Άχρηστα μοσχεύματα;

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, είναι επιστημονικά γνωστό ότι το ομφαλοπλακουντιακό αίμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτόλογη μεταμόσχευση, δηλαδή μεταμόσχευση στον ίδιο τον δότη. Σε ό,τι αφορά τις κληρονομικές παθήσεις όπως είναι παραδείγματος χάριν η μεσογειακή αναιμία, είναι σίγουρο πως πάσχει και το ίδιο το μόσχευμα, άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αλλά και σε περιπτώσεις εμφάνισης λευχαιμίας- ιδίως τα πρώτα έτη της ζωής των παιδιών- το μόσχευμα πάσχει δυνητικά και άρα θεωρείται ακατάλληλο».

«Αλλά ακόμα και στην πολύ σπάνια περίπτωση που χρειασθεί να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο μόσχευμα», τονίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος, «αυτό δεν θα συμβεί για λόγους δεοντολογίας και ασφάλειας των ασθενών». Και εξηγεί ότι οι αιματολόγοι μεταμοσχευτές δεν γνωρίζουν εάν τα μοσχεύματα που συλλέγονται στις ιδιωτικές τράπεζες πληρούν τις προδιαγραφές και εάν είναι βιώσιμα, ή θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν. Στην περίπτωση όμως που χορηγηθεί ένα τέτοιο μόσχευμα σε ασθενή, μπορεί ακόμη και να τον σκοτώσει. Και αυτό επειδή πριν από τη μεταμόσχευση υποβάλλεται σε πάρα πολύ ισχυρή χημειοθεραπεία και ακτινοβολία, που καταστρέφει το αιμοποιητικό σύστημα. Επομένως, ακόμη και στη σπάνια περίπτωση που χρειασθεί να χρησιμοποιηθεί ένα τέτοιο μόσχευμα, αυτό δεν θα συμβεί. Οι Έλληνες αιματολόγοι που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν μοσχεύματα που συλλέγονται και αποθηκεύονται στις μη νόμιμες ιδιωτικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αιματολογικής Εταιρείας, έχουν συγκεντρωθεί περίπου 800.000 μοσχεύματα σε ιδιωτικές τράπεζες, σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Παρ όλα αυτά έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 15 μεταμοσχεύσεις όταν από τις δημόσιες τράπεζες έχουν βρεθεί μοσχεύματα για 10.000 ασθενείς.

Οι Τράπεζες

Στη χώρα μας έχουν ανοίξει τουλάχιστον 17 ιδιωτικές τράπεζες ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, που εκμεταλλεύονται το σχετικό κενό στον δημόσιο τομέα: Η μοναδική δημόσια Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος -της Ακαδημίας Αθηνών- έχει συλλέξει μόλις 700 μοσχεύματα σε μία πενταετία, αφού δεν έχει οικονομική στήριξη, ούτε υποστηρίζεται από τις γυναικολογικές κλινικές. Από τις μονάδες αυτές έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για μεταμόσχευση μυελού των οστών, πέντε μονάδες που φυλάσσονταν στη δημόσια τράπεζα. Σημειώνεται ότι μόλις το 30% των μονάδων που συλλέγονται κρίνονται «κατάλληλες προς χρήση» σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ποιότητας.

ΜΙΑ.. ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Νέες υπηρεσίες μέσω δοντιών!

Και ενώ το τοπίο παραμένει θολό και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους «κενό», οι ιδιωτικές τράπεζες προσφέρουν και νέες υπηρεσίες στους ενδιαφερόμενους γονείς.

Στο πλαίσιο του 38ου Πανελλήνιου Παιδοδοντικού Συνεδρίου, η επιστημονική ομάδα της τράπεζας φύλαξης βλαστικών κυττάρων Biohellenika Α.Ε. παρουσίασε για πρώτη φορά, τη νέα υπηρεσία φύλαξης μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων από τον πολφό των νεογιλών δοντιών και των τρίτων γομφίων. Πρόκειται για μια «δεύτερη ευκαιρία» στους γονείς που δεν συνέλεξαν τα βλαστικά κύτταρα κατά τη στιγμή της γέννησης των παιδιών τους.

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Η Εταιρεία επικαλούμενη κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, υποστηρίζει ότι «φαίνεται πως η μεταμόσχευση μεσεγχυματικών κυττάρων του οδοντικού πολφού αποκαθιστά και αναγεννά δομές όπως οδοντίνη, οδοντοβλάστες και αγγεία του πολφού.

Μεταμόσχευση των εν λόγω κυττάρων ύστερα από έμφραγμα του μυοκαρδίου οδήγησε σε βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και επίσης μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπλαση του πνευμονικού ιστού, των νεφρών, του παγκρέατος και του μυϊκού ιστού και να διαφοροποιηθούν σε νευρικά και λιπώδη κύτταρα».

Σύμφωνα με την εταιρεία, κάθε τέτοιο δόντι περιέχει βλαστικά κύτταρα που μπορούν να κρυοσυντηρηθούν και να αποτελέσουν στο μέλλον πολύτιμη πρώτη ύλη σε εφαρμογές αναγεννητικής Ιατρικής. Όπως εξηγεί, «η κρυοσυντήρηση των βλαστικών κυττάρων που περιέχονται στον πολφό των νεογιλών δοντιών μπορεί να γίνει από την ηλικία των 5 έως 12 ετών».

ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία αφορά και τους ενήλικες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τους φρονιμίτες τους (τρίτους γομφίους) σαν πηγή λήψης βλαστοκυττάρων.

Εκτός από το κόστος της... εξαγωγής, οι ενδιαφερόμενοι θα πληρώσουν περίπου 1.200 ευρώ για τη διαδικασία κρυοσυντήρησης των βλαστικών κυττάρων.

Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
3991 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Ιανουαρίου 2012, 11:38:13
από Ε.ΚΟ.ΓΕΝ. ΙΑ
0 Απαντήσεις
2152 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Ιουλίου 2017, 23:25:01
από Argirios Argiriou