Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Δεκεμβρίου 2024, 03:24:58

Αποστολέας Θέμα: Ι.Σ. Θεσσαλονίκης : ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΣ  (Αναγνώστηκε 2637 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

15 Μαΐου 2010, 22:55:03
Αναγνώστηκε 2637 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Chris123GR


ΜΑΪΟΣ 2010
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
αγαπητοί φίλοι
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Υπάρχει θεραπεία;

Κ. Υπουργέ
Σε λίγα χρόνια οι γιατροί στη χώρα μας θα φθάσουν αισίως τους 70.000. Δηλαδή θα φθάσουμε στην τρομακτική αναλογία 1 γιατρός στους 150 κατοίκους γεγονός που είναι εξωφρενικό και εξωπραγματικό δεδομένου μάλιστα ότι σε άλλες χώρες η αναλογία είναι 1 προς 400 ή 1 προς 800 και 1000 κατοίκους.
Αλλά θα αναρωτηθεί κανείς είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση;
Γι όλα αυτά τα προβλήματα υπάρχει λύση, υπάρχει λύση επιθυμητή και ιδεατή αλλά και λύση πραγματική. Και φυσικά θα πρέπει να στραφούμε προς την πραγματική λύση, προς τη λύση που μπορεί εκ των πραγμάτων να επιτευχθεί.
Για να βρεθεί λύση θα πρέπει η πολιτεία να έχει την «πολιτική βούληση, θα πρέπει να θέλει ν΄ ασχοληθεί «εκ βαθέων» και όχι επιφανειακά, πρόχειρα και σποραδικά.
Δυο παράγοντες έχουν οδηγήσει την πλειοψηφία των γιατρών να είναι «προλεταριάτο». Από την μια μεν ο παραπάνω αναφερόμενος ιατρικός υπερπληθυσμός, από την άλλη δε η μεγάλη εξειδίκευση που ολοένα και γιγαντώνεται.
Για να θεραπευτεί αυτή η κατάσταση πρέπει, πιστεύουμε, η πολιτεία να επέμβει αμέσως με αποφασιστικά μέτρα, με γενναία απόφαση και βέβαια με ριζοσπαστικές λύσεις.
Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει εάν οι ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ δεν λειτουργήσουν όπως λειτουργούν σ΄ άλλες χώρες π.χ. στη Γερμανία όπου έχουν πραγματική δύναμη και δεν είναι απλοί διεκπεραιωτές και χορηγητές βεβαιώσεων και πιστοποιητικών. ΖΗΤΟΥΜΕ: ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ:

1.         Κάθε ιατρικός σύλλογος κάθε χρόνο, θα ανακοινώνει πόσους γιατρούς χρειάζεται και ποια είναι τα μέρη που υπάρχουν κενές θέσεις θα βγαίνει ο αριθμός πανελλαδικά και ο τελικός αριθμός θα είναι αυτός που θα χρειάζεται.
Είναι δύσκολη βέβαια η απόφαση για οποιαδήποτε κυβέρνηση να περιορίσει τον αριθμό των εισακτέων και γενικά των παραγομένων ιατρών, καθώς αιτία για τον υπερπληθυσμό των ιατρών είναι και οι γιατροί που σπουδάζουν σε χώρες του εξωτερικού ανεξέλεγκτα. Και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να υπάρξει ένας κεντρικός φορέας που θα ελέγχει και θα δίνει οδηγίες και τις θέσεις που θα υπάρχουν για κάθε χώρα.

2.         Εκτός από τα πιο πάνω θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια εν συνεχεία ώστε να γίνει ισότιμη κατανομή του ιατρικού δυναμικού με κίνητρα σοβαρά και γενναία για τις ΑΓΟΝΕΣ λεγόμενες περιοχές. Έτσι στις μεγάλες πόλεις όπου η αναλογία είναι 1 γιατρός σε 150 κατοίκους θα πρέπει να γίνει 1 προς 300-400 τουλάχιστον ενώ στις περιοχές που δεν έχουν γιατρούς από 1 προς 600-800 να διορθωθεί η κατάσταση. Τα κίνητρα – μέτρα αυτά μπορεί να είναι οικονομικά, δάνεια, μόρια κ.λ.π. Έτσι πιστεύουμε θα στραφούν και οι ειδικότητες, που συνωστίζονται στο κέντρο, προς την περιφέρεια.
Όλα αυτά βέβαια έχουν να κάνουν με σχετικές λύσεις αλλά λύσεις που μπορεί να καρποφορήσουν γρήγορα και μπορεί να πραγματοποιηθούν στα μέτρα του εφικτού και όχι του απραγματοποίητου ονείρου.

3.         Τρίτη λύση θεραπείας του προβλήματος του υπερπληθυσμού είναι η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ και πραγματικής και όχι μόνο με «ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ» απραγματοποίητα ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ.

Αλλιώς εάν εξακολουθήσει αυτή η κατάσταση του «αλαλούμ» που επικρατεί στο χώρο της Υγείας τότε το πρόβλημα θα γιγαντωθεί και θα υπάρξουν συνέπειες σοβαρές που ήδη είναι βασανιστικές και πολλές όπως:
α. Έκπτωση της κατάρτισης των γιατρών
β. Άμισθοι γιατροί όπως οι επιστημονικοί συνεργάτες
γ. Προπαντός αδιανόητη και πέραν από κάθε λογική ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ με αναμονή για ειδικότητα 6 και 7 χρόνια.

ΠΗΓΗ : Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
"One of the first duties of the physician is to educate the masses not to take medicine."
Sir William Osler (1849 - 1919), Aphorisms from his Bedside Teachings (1961) p. 105

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
3114 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Οκτωβρίου 2010, 00:20:59
από Argirios Argiriou
22 Απαντήσεις
27063 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Νοεμβρίου 2018, 11:51:38
από Αδαμάντιος Σκούφαλος
126 Απαντήσεις
284609 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 18 Ιουλίου 2024, 09:17:28
από fanisgp
0 Απαντήσεις
17017 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Οκτωβρίου 2023, 19:45:41
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
14270 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Φεβρουαρίου 2024, 10:04:21
από Argirios Argiriou