Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Η κρίση του ΕΣΥ είναι κυρίως ηθική
πρώτη & καλύτερη:
Ανακοινώθηκε περίλαμπρα το σχέδιο του ΥΥΚΑ για τον Τουρισμό Υγείας (μπορείτε να δείτε εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος ). Φαίνεται ότι η θερινή περίοδος έχει μπει για τα καλά στο ΥΥΚΑ.
Τί είναι ο τουρισμός υγείας ? Αν γκουγκλάρεις στο διαδίκτυο τη φράση, ξαφνικά βρίσκεσε ανάμεσα σε σελίδες που υπόσχονται πλαστικές εγχειρήσεις σε μαγευτικούς τόπους ή ολικές αρθροπλαστικές σε εξευτελιστικές τιμές στην Ινδία και την Νοτιοανατολική Ασία ή μια πλήρη οδοντοστοιχία που κοστίζει όσο μια ψηστιέρα στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ. Η αλήθεια είναι ότι βρίσκεις και άλλα θέματα, όπως η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας (π.χ. αιμοκάθαρση) σε τουριστικούς προορισμούς, ή η ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού στα πλαίσια ήπιου και οικολογικού τουρισμού, κλπ.
Ας ξεχάσουμε τα τελευταία. Και ας δούμε τι συμβαίνει με τα πρώτα. Ανάμεσα στους λόγους ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας, είναι και η διαφορετική νομοθεσία που ισχύει για τις ιατρικές παρεμβάσεις ανά τον κόσμο. Π.χ. σε μια χώρα, η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο: αυστηρές ενδείξεις, αυστηρός έλεγχος των περιστατικών, αυστηρός έλεγχος των ιατρικών κέντρων, κλπ. Και για αυτό το λόγο, η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πολύ συχνός λόγος Τουρισμού Υγείας, σε χώρες που η νομοθεσία είναι πιο χαλαρή και οι έλεγχοι δεν υπάρχουν.
Τι συμβαίνει στην Ελ-λάδα ? Μια φράση που κυκλοφορεί -πρόσφατα την άκουσα με τα ίδια τα αυτιά μου σε ένα συνέδριο-, είναι ότι "η Ελ-λάδα θεωρείται το Ελ-Ντοράντο των ιατρικών υπηρεσιών αιχμής". Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες προορισμού για εξωσωματική γονιμοποίηση. Πιο πάνω γράφαμε, ότι η Αθήνα έχει σκανδαλωδώς τους περισσότερους αξονικούς τομογράφους στον κόσμο. Άλλο σκανδαλώδες παράδειγμα απουσίας νομοθεσίας και ελέγχων, είναι οι εταιρείες φύλαξης βλαστοκυττάρων, και μπορείτε να δείτε εδώ ( Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος ) πρόσφατη ανακοίνωση της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, που ξεγυμνώνει την απαράδεκτη κατάσταση στη χώρα μας.
Στο Ελ-Ντοράντο λοιπόν, που κανένας έλεγχος δεν υπάρχει, το ΥΥΚΑ επιλέγει αντί να ασχοληθεί με το δημόσιο σύστημα υγείας που είναι υπό κατάρρευση -και να ασχοληθεί με το πως θα ελέγξει το Ελ-Ντοράντο-, επιλέγει να αναπτύξει τον Τουρισμό Υγείας. Όπως ακριβώς και στην Ταϋλάνδη, που το κράτος προμοτάρει και αναπτύσει την βιομηχανία του σεξοτουρισμού.....
πρώτη & καλύτερη:
Αξίζει να αφιερώσετε ένα 20λεπτο και να δείτε την ενδιαφέρουσα εκπομπή των Φακέλλων του ΣΚΑΪ την προηγούμενη Δευτέρα για το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ξαπλώστε αναπαυτικά και δείτε για την τιμή της ηθικής μας (προς το τέλος της εκπομπής), νοητά ταξίδια στο Λας Βέγκας, και άλλα πολλά. Εμβαθύνετε επίσης στις ψυχολογικές αντιδράσεις και πως απεικονίζονται σε ένα ευγενικό πρόσωπο.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ουαί και αλλίμονο....
πρώτη & καλύτερη:
Αγαπητέ Μάριε, καλωσόρισες σ’ αυτή την ωραία συντροφιά των ωραίων ανθρώπων της δημόσιας υγείας (απόσπασμα από την ομιλία του υπουργού Υγείας κατά την τελετή παραλαβής -παράδοσης στο Υπουργείο Υγείας 8/1/2009)
Λίγες ημέρες μετά ο Συνήγορος της Υγείας επισημαίνει την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Στις 12/1/2008, ο Συνήγορος της Υγείας με επιστολή του στο υπουργείο υγείας, διαπιστώνει ότι σήμερα οι μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης «αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης για τέταρτη φορά μέσα στα τελευταία 4 έτη και τόσο η διοίκηση όσο και το προσωπικό των Μονάδων έχουν επανειλημμένως επισημάνει και συχνά διαμαρτυρηθεί εντόνως για την αναγκαιότητα εξεύρεσης των αναγκαίων κονδυλίων από την πλευρά του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων». Και τονίζεται «δυστυχώς, ήδη κάποιες πολύ επιτυχημένες θεραπευτικά δομές αποκατάστασης οδηγήθηκαν σε διακοπή λειτουργίας τους».
Δέκα ημέρες αργότερα η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, επισημαίνει τις τεράστιες ελλείψεις κλινών στις Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς και στο απαραίτητο για τη λειτουργία τους προσωπικό, σημειώνοντας πως χιλιάδες ασθενείς χάνουν τελικά τη ζωή τους στην αναμονή. Όπως είπαν οι υπεύθυνοι των ομάδων εντατικής θεραπείας, «εδώ και επτά χρόνια παραμένουν κλειστά 150 κρεβάτια, καθώς δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό για να λειτουργήσουν» και εκτιμούν ότι «αν λειτουργούσαν αυτά τα κρεβάτια θα είχαν σωθεί τουλάχιστον 3.500 ασθενείς».
Το τι απαντά το υπουργείο στις αιτιάσεις μιας επιστημονικής εταιρείας και ενός θεσμού υπεράσπισης του πολίτη, δε χρειάζεται να το αναφέρουμε. Αυτό που θα άξιζε αναφοράς, είναι το πως σχολιάζουν, και αν το κάνουν, οι λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας. Όσο και αν έψαξα, δε βρήκα κάποιο σχόλιο-ανακοίνωση. Το μόνο που υπάρχει, είναι η αναμονή για τη νομοθέτηση μιας κλαδικής σύμβασης από τη Βουλή, και πως αυτή θα αναμορφώσει το ΕΣΥ εκ θεμελίων.
πρώτη & καλύτερη:
Από τον Π. Μπουκάλα στην Καθημερινή
Το δάχτυλο, το φεγγάρι κι ένας υπουργός
Tου Παντελη Μπουκαλα
Αν κάποιος συμπολίτης μας, πατέρας, μάνα ή αδερφός, απελπισμένος που δεν βρίσκει κρεβάτι σε Εντατική για τον βαριά τραυματισμένο άνθρωπό του, βγει σε ένα από τα πρωινάδικα της τηλεόρασης που λειτουργούν σαν «κυτία παραπόνων» και θυμωμένος ιστορήσει το πρόβλημά του, τι θα συμβεί: Μα ό,τι έχει ήδη συμβεί, κι όχι μονάχα μία φορά: Βαθύτατα συγκινημένος όχι τόσο από το καθαυτό πρόβλημα όσο από τη μελοδραματική μεσολάβηση του οποιουδήποτε Αυτιά ή Αρναούτογλου ή Παπαδάκη ή…, ο υπουργός Υγείας βγαίνει τηλεφωνικώς στο γυαλί και, με φωνή περίπου ραγισμένη από τη συμπόνια, λέει ότι «μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός, έδωσε εντολές για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα»· για να βρεθεί δηλαδή ένα κρεβάτι σε κάποια Εντατική, και να υπάρξει έτσι ελπίδα ότι θα σωθεί ο άνθρωπος, ο πολίτης, ο φορολογούμενος, ο ψηφοφόρος εντέλει. Γιατί, όπως το γνωρίζουν άλλωστε ακόμα κι όσοι τυχαίνει σε κάποια φάση της καριέρας τους να περνούν από το υπουργείο Υγείας και βιάζονται να φύγουν για κάπου ψηλότερα και κυρίως ασφαλέστερα, αυτό κάνουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας: σώζουν ζωές, και μάλιστα ζωές που το νήμα τους φαίνεται να μην αντέχει πια. Κι όσο περισσότερες είναι, τόσο περισσότεροι συνάνθρωποί μας σώζονται.
Και στ’ αλήθεια συγκινημένος να είναι οποιοσδήποτε υπουργός Υγείας όταν, ακούγοντας τον τρανό τηλεμεσολαβητή, βγαίνει στην τηλεόραση για να λύσει το πρόβλημα σε απευθείας σύνδεση (με τους ψηφοφόρους), συχωροχάρτι δεν δικαιούται, ούτε έπαινο βέβαια και ψήφο. Γιατί η δουλειά του είναι να μη χρειάζεται η μεσολάβηση κανενός τηλεάρχοντα (αλλά και κανενός κομματάρχη, βουλευτή, δημάρχου ή νομάρχη) για να βρουν κρεβάτι σε Εντατική όσοι το έχουν απόλυτη ανάγκη. Δουλειά του είναι να προβλέπει και να οργανώνει. Κι αν ο συνάδελφός του υπουργός των Οικονομικών δεν του δίνει κονδύλια, να απαιτεί, να επιμένει, ενδεχομένως και να παραιτείται καταγγέλλοντας όσους βρίσκουν, ας πούμε, 28 δισεκατομμύρια για τους φιλάνθρωπους τραπεζίτες αλλά δυσκολεύονται να «σπαταλήσουν» πολύ λιγότερα για να εφοδιαστούν με τα χρειώδη τα δημόσια νοσοκομεία. Είναι μάλιστα τόσο μεθοδική η απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων, που στο μυαλό των ευλόγως φιλύποπτων περνάει η σκέψη ότι υποβαθμίζονται σχεδιασμένα, ίσως για να πουληθούν κοψοχρονιάς όπως τόσες άλλες φέτες του Δημοσίου, ίσως πάλι για να προκόβουν οι δουλειές των επιχειρηματιών της Υγείας.
Τι κάνει ένας υπουργός Υγείας όταν το πρόβλημα της έλλειψης κλινών στις Εντατικές αποκτά δημοσιότητα όχι επειδή μεσολάβησε κάποιος τηλεδιάσημος αλλά επειδή έδωσε συνέντευξη Τύπου το διοικητικό συμβούλιο της κατεξοχήν αρμόδιας επιστημονικής εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας; Τι κάνει ο υπουργός όταν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας παρουσιάζουν με σαφήνεια και υπευθυνότητα, με έγνοια για το λειτούργημά τους και για τους συμπολίτες τους, όλες τις σοβαρότατες πτυχές του ζητήματος, στηριζόμενοι στην πανελλαδική χαρτογράφηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, που διενεργείται ανά διετία με τη συμμετοχή επιστημόνων από διάφορους κλάδους; Τι κάνει ο υπουργός όταν, για πολλοστή φορά, ακούει (αν ακούει, αν θέλει ν’ ακούσει) ότι 150 κλίνες εντατικής θεραπείας (η μία στις τέσσερις) παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, πράγμα που σημαίνει ότι 4.500 συνάνθρωποί μας ετησίως (αφού σε μία κλίνη αντιστοιχούν τριάντα ασθενείς) στερούνται τη δυνατότητα να παλέψουν, μαζί με τους γιατρούς και τους νοσοκόμους, για τη ζωή τους, με αποτέλεσμα (απολύτως αναμενόμενο, πάντως όχι «μοιραίο», δεν είναι η Μοίρα υπουργός) να πεθαίνουν οι περισσότεροί τους; Α, τότε ο υπουργός, συνηθισμένος στον ψευδαισθησιακό τηλεοπτικό κόσμο, αντί να κοιτάξει το φεγγάρι που του δείχνουν, κοιτάζει το δάχτυλο, ειρωνεύεται τους γιατρούς (θα ειρωνευόταν όμως οποιονδήποτε Αυτιά ή Αρναούτογλου ή Παπαδάκη, από τους οποίους εξαρτάται εν πολλοίς η καριέρα του;) και «στέλνει τα στοιχεία στον εισαγγελέα για να ελεγχθεί η βασιμότητά τους», στο στυλ «θα φωνάξω την αστυνομία, να δεις». Μπορεί ο υπουργός μας να είναι ενοχλημένος που ο πρωθυπουργός δεν τον αναβάθμισε στον ανασχηματισμό, παρότι ο ίδιος το είχε ζητήσει, εξηγώντας ότι «είχε κλείσει ο κύκλος του στο υπουργείο Υγείας» (περίπου με τον ίδιο τρόπο που «είχε κλείσει και ο βιοϊστορικός κύκλος των παραδοσιακών κομμάτων», όπως με κάποια αυταρέσκεια κήρυσσε όταν ίδρυε το σχεδόν μονοπρόσωπο και περίπου μονοετές ΚΕΠ του). Μπορεί πάλι αντί της δημοκρατίας να προτιμά τη μεντιοκρατία, προτιμά δηλαδή ν’ ακούει και να βλέπει μόνον όσα παίζουν στο γυαλί, στην επικράτεια του οποίου έχει αποδείξει ότι νιώθει άνετα, κι όχι όσα γνωστοποιεί και καταγγέλλει ο αυθεντικός, μη γυάλινος δήμος, με τη μορφή επιστημονικών συλλόγων, συνδικαλιστικών σωματείων, επαγγελματικών ενώσεων, ή με τη μορφή ενός απλού «ανώνυμου» ανθρώπου που σέρνει την αγωνία του στους διαδρόμους των νοσοκομείων ελπίζοντας ότι θα βρεθεί ένα κρεβάτι πριν το παλικάρι του ξεψυχήσει χωρίς καν να δοθεί η μάχη να σωθεί.
Αντί να εξετάσει ο ίδιος τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ήδη γνωστά άλλωστε, αφού έχουν δημοσιοποιηθεί κατ’ επανάληψη και στη δική του θητεία και στων προκατόχων του χωρίς να βρουν ανταπόκριση, αντί να αναθέσει στους υφισταμένους τους, στους μηχανισμούς του υπουργείου του, να ψάξουν, να ρωτήσουν, να αναρωτηθούν, να λάβουν τα μέτρα τους, αφού αυτή είναι η δουλειά και το χρέος τους, ο υπουργός, με ύφος (στην επίσημη ανακοίνωσή του) που ακόμα κι αν το δικαιούται ως άτομο, απάδει στο αξίωμά του, ποινικοποιεί την κριτική, τη στατιστική, την έρευνα, την επιστήμη. Και, λάτρης της αυθεντίας του, εκφοβίζει και ουσιαστικά λογοκρίνει, θαρρείς και πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την εικόνα του κι όχι χιλιάδες συνανθρώπους μας που αγωνιούν, απελπίζονται και μέσα στην απόγνωσή τους φτάνουν να κάνουν και κινήσεις που ενδεχομένως δεν θα τις έκαναν αν δεν ήταν ταραγμένη η ψυχή τους, να τηλεφωνούν δηλαδή στα πρωινάδικα εκλιπαρώντας τα να μεσιτεύσουν, μήπως και μισοξυπνήσει η κοιμωμένη Πολιτεία και πράξει, έστω για λόγους δημοσιότητας και εντυπωσιασμού, αυτό που η ίδια η ύπαρξή της της επιβάλλει να πράττει: να νοιάζεται για τους πολίτες της όποιο κι αν είναι το βαλάντιό τους, κι ας μην έχουν την παραμικρή πρόσβαση σε «ισχυρούς» και «επώνυμους». Ξέρουμε από τον καιρό της «Ιλιάδας» πως ο μετά θάνατον κόσμος είναι δημοκρατικότατος μες στην ανυπαρξία του, ο θάνατος ωστόσο διατηρεί την ταξικότητά του: Υπάρχουν και ιδιωτικές κλίνες Εντατικής, για όποιον αντέχει· οι άλλοι όμως, οι μη έχοντες, σε ποιον μεταθανάτιο εισαγγελέα να προσφύγουν;
Λοιπόν, μπορεί ο κύριος υπουργός να μην είναι ιδιαίτερα καλός στα μαθηματικά ή μπορεί, έτσι απασχολημένος όπως είναι με τα υψηλά και τα οραματικά, να αδιαφορεί για τους ταπεινούς αριθμούς. Οι άνθρωποι που πεθαίνουν όμως, ενώ υπήρχε έστω μια τόση δα πιθανότητα να επιβιώσουν, δεν είναι αριθμοί σε κάποιες στατιστικές, δεν είναι κουκκιδίτσες σε κάποια διαγράμματα. Αν πάντως επιμένει να θεραπεύσει το πρόβλημα της δημόσιας υγείας διά του εισαγγελέα, ιδού, ας στείλει στη Δικαιοσύνη και τους εργαζόμενους του Αρεταίειου. Στο πανό που έχουν αναρτήσει τούτες τις μέρες γράφουν: «Το νοσοκομείο κλείνει λόγω έλλειψης προσωπικού και χρηματοδότησης με ευθύνη των υπουργών Παιδείας και Υγείας». Ε, τι, παραπληροφόρηση δεν είναι και αυτό και πρόκληση ανησυχίας από ανεύθυνους;
flone:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος...μηνύματα που προέρχονται από συστήματα υγείας χωρών υπόδουλων στην καπιταλιστική Δύση.
Αφού το διαβάσετε σχίστε το, και πιείτε μία σουμάδα παγωμένη, έτσι ώστε οι σκανδαλίζουσες ιδέες του συγγραφέα να σας φύγουν από το μυαλό ασκαρδαμυχτί.
--- Τέλος παράθεσης ---
Τα ευρωπαϊκά μοντέλα κι εμείς
Του Νίκου Μανιαδάκη (καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, τέως διοικητής Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Πατρών και Ηρακλείου)
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
...
Πρέπει να δοθούν δυνατότητες ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας του προσωπικού και να υπάρχει λογοδοσία, αξιολόγηση και έλεγχος αναφορικά με την ποιότητα των υπηρεσιών, την ικανοποίηση των χρηστών, την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας, την εφαρμογή διεθνών προτύπων διαχείρισης ασθενών και την επίτευξη κλινικής αποτελεσματικότητας.
7 Για να επιτευχθούν αυτά απαιτείται ύπαρξη αξιόπιστων στοιχείων. Ολα τα παραπάνω αποτελούν κοινή πρακτική άλλων συστημάτων υγείας και οφείλουμε να τα εφαρμόσουμε ανεξάρτητα από την οικονομική συγκυρία, αφού θα ενταθούν οι πιέσεις που δημιουργούν οι δημογραφικές, τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση