Τα 700 ευρώ κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές, δεν είναι αέρας, γιατί ακόμα και το δημόσιο υποχρεούται να τα καταβάλλει στους ασφαλιστικούς φορείς, είτε ως εισφορά εργαζομένου είτε ως εισφορά εργοδότη και για αυτό εγγράφονται οι τελευταίες, στους προυπολογισμούς των νοσοκομείων.
Αν ίσχυε αυτό που γράφετε, κι το κράτος κατέβαλλε τις ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία, γιατί πληρώνει σήμερα ο κρατικός προϋπολογισμός (των 180 δις) 30 δις για συντάξεις ;
Μα, αφού το κράτος αφαιρούσε 700€ απ΄την μισθοδοσία σας κι την κατέβαλλε στα ασφαλιστικά Ταμεία, δεν το βρίσκετε παράλογο αυτό ;
Μήπως τα 700€ είναι μόνο λογιστικές εγγραφές, κι η σύνταξή σας θα πληρωθεί απ΄τον κρατικό προϋπολογισμό ;
Να θυμίσω ότι "κρατικός προϋπολογισμός" σημαίνει ο εργαζόμενος των 500€, ο εκπαιδευτικός των 700€, ο αστυνομικός των 800 κι γενικότερα οι φόροι ανθρώπων που λαμβάνουν κατά μέσο όρο 900€ (τόσος είναι ο μέσος μισθός στο Δημόσιο αυτή την στιγμή).
Βρίσκετε λογικό ο εργαζόμενος π.χ του μέσου όρου των 900€ να επιδοτεί τον συνταξιούχο των 1,900€ ; Και πόσοι πια είναι οι εργαζόμενοι των 900€ ;
Η αναλογία εργαζόμενων/συνταξιούχων είναι 1:1 αυτή την στιγμή.
Από που θα βρεθούν χρήματα για έργα υποδομής, κι για να κινηθεί γενικά η οικονομία αν πρέπει να πληρώνουμε τέτοια εξωφρενικά ποσά σε συντάξεις ;
Μην απαντήσετε το γνωστό "μα αφού τα πλήρωσα", καθώς, όπως σας δείχνω, αυτό ΔΕΝ ισχύει.
Οταν οι ασφαλισμένοι πλήρωναν τις εισφορές, οι συμφωνηθείσες παροχές ηταν πολύ πιο χαμηλές από τις σημερινές. Απλά το χουβαρντάδικο κράτος τους είπε, ρε παίδες, πληρώσατε Α για να πάρετε Β, αλλά ξέρετε, εγώ θα σας δωσω 10Β, ετσι γιατί είστε μάγκες. Και αρχισε να δίνει, παρε κόσμε. Κάποια στιγμή όμως τελείωσαν τα ψέμματα, και τώρα οχι Β ουτε Β/2 δεν μπορεί να δίνονται. Γιατί οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.
Ηλικια συνταξιοδότησης, ποσοστο αναπλήρωσης, αναλογία εργαζόμενων προς συνταξιούχους, αναλογία συντάξεων προς ΑΕΠ (παραγωγικότητα) -- σε ολα τα μεγέθη η Ελλάδα είναι απο τις πιο γενναιόδωρες χώρες στην Ευρώπη (στον κόσμο).
Να θυμίσω ότι το 2012 η Ελλάδα είχε ποσοστό αναπλήρωσης 80% ! Ποιά άλλη χώρα της ΕΕ είχε τέτοιο ποσοστπό αναπλήρωσης ; Απάντηση: ΚΑΜΜΙΑ !
Το θέμα είναι, αν εγώ καταβάλλω 700 ευρώ το μήνα για ασφαλιστικές κρατήσεις για 40 χρόνια, στα 67 μου που θα βγω στη σύνταξη, θα πρέπει να παίρνω 500 ευρώ το μήνα σύνταξη για τα υπόλοιπα 20 χρόνια ζωής που μου απομένουν? Θα πρέπει να παίρνω 700 ευρώ το μήνα?
Κατ' αρχην, ειναι απόλυτα σωστο οι συντάξεις να αναπροσαρμοστούν αναλογικά με τις εισφορές του καθενός. Αλλα αντε βρες τι ακριβως εισφορες εχει ο καθένας, ποτε βγηκε στη συνταξη και τι λεφτα εχει παρει μεχρι τωρα.
Εδω μεχρι προσφατα δεν ξέραμε καλα καλά ΠΟΣΟΙ συνταξιουχοι (ζωντανοι έ;) υπηρχαν.
Οπότε η κατάσταση θα αλλάξει σταδιακά προς ένα κεφαλοποιητικό σύστημα, αλλά αυτό θα γίνει σε βάθος 10-15 χρόνων, ακριβώς για να αποφύγουμε μία τέτοια ισοπέδωση όλων στην Ενιαία Εθνική Σύνταξη (700€ είχε προτείνει ο Μάνος αλλά αμφιβάλλω αν το κράτος μπορεί να δώσει τέτοια σύνταξη σε όλους πλέον), καθώς δεν μπορούν να υπολογιστούν οι εισφορές καθενός με δραχμή, πληθωρισμό κτλ.
Η ένστασή μου λοιπόν είναι, ότι ακόμα και αυτοί που σήμερα παίρνουν 2.500 ευρώ το μήνα συντάξιμες αποδοχές, μην είμαστε και τόσο σίγουροι ότι δεν έχουν καταβάλλει τα χρήματα αυτά που τους επιστρέφονται πλέον πίσω. Απλά είναι δύσκολο να γίνει η παραπάνω αντιστοίχιση, λόγω του ότι από την μία υπήρχαν καταβολές ασφαλιστικών εισφορών σε πληθωριστική δραχμή για πολλά χρόνια και αποδοχές σε ευρώ σήμερα.
Ουσιαστικά κανένας στην Ελλάδα δεν έχει πληρώσει αρκετές εισφορές που να δικαιουται τη σύνταξη που παίρνει (αυτό βεβαια συμβαινει σε πολλές δυτικές χωρες, αλλά δεν ειναι οι αλλες χωρες με χρεωκοπημενη οικονομια και ασφαλιστικο).