Σήμερα σε εκνευρισμένη εκπρόσωπο φαρμακείου είπα ότι δεν λαμβάνω υπόψιν μου πλέον γνωματεύσεις ειδικών για ψυχωσικές συνδρομές ή ΣΝ αν δεν έχω στεφανιογραφίες και νοσηλείες σε ψυχιατρική κλινική.
Σωστός!
Προκειμένου να συνταγογραφώ ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων όπως πραζόλες, κλοπιδογρέλη και Εξελόν, ζητώ πλέον γνωμάτευση του ιατρού που τα πλάσαρε στον Ασφαλισμένο, συμβεβλημένου με το Ασφαλιστικό Ταμείο του Ασφαλισμένου, όπου θα αναφέρεται:
- ακριβής, τεκμηριωμένη διάγνωση, συμφώνως προς τις ενδείξεις του φαρμάκου
- το ποσοστό συμμετοχής τους ασφαλισμένου
- η διάρκεια της αγωγής
Ακόμη όμως και αν μου φέρουν τέτοια γνωμάτευση, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα τη δεχτώ. Το πιθανότερο είναι ορισμένοι Ασφαλισμένοι να με αποφεύγουν και να πηγαίνουν σε άλλους συναδέλφους, αλλά ας είναι: "Κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του ταιριάζουν, και κάθε ασφαλισμένος τους συνταγογράφους που του αξίζουν".
Η πείρα δείχνει ότι ο Ασφαλισμένος (ή ο συγγενής) που έρχεται να γράψει τέτοια φάρμακα, συχνά πιάνεται αδιάβαστος σε ερωτήσεις τύπου: "- Για πόσο καιρό σας είπε ο ιατρός σας να παίρνετε το Εξελόν;" και μετά απ' αυτό δέχεται πιο εύκολα την οδηγία μας για διακοπή του. Εδώ και δυο εβδομάδες που δουλεύω έτσι, έχω καταφέρει να αποφύγω να συνταγογραφήσω 2 Εξελόν και 3 πραζόλες.
Υπενθυμίζω ότι παγκοσμίως -πλην Ελ- η κλοπιδογρέλη έχει ένδειξη
μέχρι για 12 μήνες μετά από αγγειοπλαστική, σε συγχορήγηση με Σαλοσπίρ. Μετά το 12μηνο, παραμένει μόνο το Σαλοσπίρ.