Το ΒΗΜΑ, 29/05/2010.
ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ
Εκπτώσεις στις γέννες κάνουν οι κλινικές.
Η μειωμένη προσέλευση στα ιδιωτικά μαιευτήρια και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός ρίχνουν τις τιμές των τοκετών.
Νερό στο κρασί τους προτίθενται να βάλουν οι επικεφαλής των ιδιωτικών μαιευτηρίων λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη προσέλευση του κόσμου. Σημαντικό ρόλο στην απόφασή τους να «ρίξουν» τις τιμές και να κάνουν συζητήσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για πιθανή μελλοντική συνεργασία, έχει παίξει και η πρόσφατη λειτουργία του μαιευτηρίου Γαία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων μαιευτικών κλινικών, η προσέλευση του κόσμου στα ιδιωτικά μαιευτήρια παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 10%-20%. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε στα δημόσια μαιευτήρια, αφού πολλά ζευγάρια δεν προχωρούν εύκολα στην απόκτηση δεύτερου παιδιού.
Το μαιευτήριο Ιασώ προχωρεί από την 1η Ιουνίου στη μείωση της τιμής του τοκετού στο τρίκλινο δωμάτιο σε ποσοστό ως και 40%. Συγκεκριμένα ο φυσιολογικός τοκετός στο τρίκλινο δωμάτιο μειώνεται από 3.350 ευρώ σε 2.000 ευρώ, η δε καισαρική τομή μειώνεται από 3.600 ευρώ σε 2.150 ευρώ. Στις τιμές αυτές περιλαμβάνονται και τα έξοδα χειρουργείου, νάρκωσης, οι εξετάσεις της μητέρας και του νεογνού, τα απαραίτητα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό για τον τοκετό. Το κόστος των βασικών εξετάσεων ανέρχεται περίπου σε 1.000 ευρώ. Αλλες εξετάσεις, οι οποίες δεν είναι υποχρεωτικές, χρεώνονται επιπλέον. Επίσης στους πολύτεκνους- τρίτεκνους το μαιευτήριο παρέχει έκπτωση 30% στον τέταρτο τοκετό για νοσηλεία σε τρίκλινο δωμάτιο και δωρίζει τον πέμπτο!
Ωστόσο, στον ανταγωνισμό, οι εκπρόσωποι του μαιευτηρίου Μητέρα δήλωναν χθες ότι δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν προς το παρόν σε μειώσεις τιμών. Οπως έλεγαν, έκαναν μειώσεις πέρυσι τον Ιούλιο. Παραδέχθηκαν όμως ότι με την αλλαγή του χρόνου προχώρησαν σε νέες αυξήσεις της τάξεως του 6%-8%.
Και πάλι όμως τα έξοδα του τοκετού παραμένουν υψηλά και καλύπτονται στο σύνολό τους από την οικογένεια, αφού τα μαιευτήρια δεν έχουν συνάψει συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες. Μάλιστα οι γιατροί αμείβονται ανάλογα με την κατηγορία του δωματίου που θα φιλοξενήσει τη νέα μητέρα- συχνά δίχως απόδειξη. Δηλαδή λιγότερα χρήματα παίρνουν από τους γονείς αν έχουν «κλείσει» τρίκλινο δωμάτιο και περισσότερα απ΄ όσους επιλέγουν να γεννήσουν σε σουίτα.
Ως τώρα οι τιμές τοκετού με καισαρική τομή κυμαίνονται από 2.050 ευρώ ως 12.800 ευρώ. Τα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνουν την αμοιβή του γιατρού και άλλες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν. Για παράδειγμα,
για έναν φυσιολογικό τοκετό σε δίκλινο δωμάτιο ιδιωτικού μαιευτηρίου το ζευγάρι θα ξοδέψει περισσότερα από 7.000 ευρώ, αφού εκτός από την τιμή του δωματίου (από 2.850 ως 3.750 ευρώ) θα δώσει περίπου 700 ευρώ για υγειονομικό υλικό και φάρμακα και την αμοιβή του γιατρού (από το 50% ως το 100% της αξίας του δωματίου). Αν το νεογέννητο χρειαστεί θερμοκοιτίδα για λίγες ώρες, λάμπα για ίκτερο, φάρμακα ή εξετάσεις το επιπλέον κόστος μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ.
«Η συνήθης διαδικασία είναι να επιλέγουμε μαιευτήρα με βάση τις συστάσεις φίλων ή συγγενών και στη συνέχεια να πηγαίνουμε στο μαιευτήριο με το οποίο ο ίδιος συνεργάζεται» σχολιάζει ο συνεργάτης της ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Χ. Φωκάς. «Οι μέλλουσες μητέρες θα μπορούσαν να κοιτούν για γιατρό και σε κρατικά μαιευτήρια ή σε μαιευτικές κλινικές. Ως παράδειγμα αναφέρω το “Ελενα Βενιζέλου”, το οποίο θεωρείται καλύτερο μαιευτήριο από ορισμένα ιδιωτικά». Επίσης ο κ. Φωκάς θεωρεί αδικαιολόγητη τη διαφορά που υπάρχει στις τιμές των μαιευτηρίων της Αθήνας με όσα λειτουργούν στην υπόλοιπη χώρα.
Οι προϋποθέσεις για «εναλλακτικό», κατ΄οίκον τοκετό:
O ικονομικότερος αλλά πιο επισφαλής σε περίπτωση που υπάρχουν επιπλοκές θεωρείται ο τοκετός στο σπίτι. Είναι μια επιλογή που μπορεί να κάνει κάθε γυναίκα, αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Σωματείου για την Προαγωγή του Φυσικού Τοκετού «Ευτοκία». Επειδή όμως η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί ακόμη εξαίρεση στην Ελλάδα, χρειάζεται σκέψη και πολλή γνώση κατά την πορεία της εγκυμοσύνης για να αποφασίσουν οι γονείς ποιο είναι το σωστό για τη μητέρα και το παιδί που θα φέρει στον κόσμο.
Οι προϋποθέσεις για να γεννήσει μια γυναίκα στο σπίτι είναι να είναι υγιής, να έχει φυσιολογική πορεία της εγκυμοσύνης, να μην είναι πολύδυμη κύηση, η προβολή να είναι κεφαλική, να μην έχει μπει σε πραγματική παράταση (ηλικία κύησης μεγαλύτερη των 42 εβδομάδων), το σπίτι της να πληροί τους στοιχειώδεις όρους υγιεινής, η απόσταση από το πλησιέστερο νοσοκομείο να μην είναι μεγαλύτερη της μιας ώρας, να υπάρχει ο ειδικός που θα την ξεγεννήσει, ο τοκετός να ξεκινήσει αυτόματα και η εξέλιξή του να είναι φυσική.
Για τον τοκετό χρειάζεται καθαρό και ζεστό σπίτι, τα ρούχα του μωρού να είναι καθαρά και σιδερωμένα, νάιλον για την προστασία του στρώματος, του καναπέ ή της μοκέτας, οινόπνευμα, pantyslip, σερβιέτες και υποσέντονα, έναν πλάγιο φωτισμό, δύο μικρές λεκάνες, σακούλες σκουπιδιών και ζυγαριά για το μωρό.
Κατά τη διάρκεια της διαστολής η επίτοκος είναι ελεύθερη να διαλέξει τον χώρο και τον τρόπο που θέλει να κινείται και να κάθεται. Μπορεί να ασχολείται με ό,τι της αρέσει, όπως για παράδειγμα να ετοιμάζει φαγητό, να ακούει μουσική ή να κάνει μπάνιο. Η κολπική εξέταση γίνεται μόνο όταν πραγματικά υπάρχει λόγος, όπως στην αρχή του τοκετού, όταν καθυστερεί πολύ η πορεία της εξέλιξης ή όταν αρχίζει η ίδια η επίτοκος να εξωθεί. Η ακρόαση των καρδιακών παλμών του εμβρύου γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Φάρμακα για την επιτάχυνση του τοκετού δεν χρησιμοποιούνται.
Η μαία βοηθά τη γυναίκα με μασάζ, σωστές αναπνοές και χαλάρωση καθώς και με την εναλλαγή θέσεων και στάσεων.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος