Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Δεκεμβρίου 2024, 15:35:04

Αποστολέας Θέμα: Πόσο κοστίζει ένας τοκετός σε ιδιωτικό μαιευτήριο;  (Αναγνώστηκε 34956 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Μαΐου 2010, 17:31:18
Αναγνώστηκε 34956 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το ΒΗΜΑ, 29/05/2010.

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Εκπτώσεις στις γέννες κάνουν οι κλινικές.
 
Η μειωμένη προσέλευση στα ιδιωτικά μαιευτήρια και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός ρίχνουν τις τιμές των τοκετών.

 Νερό στο κρασί τους προτίθενται να βάλουν οι επικεφαλής των ιδιωτικών μαιευτηρίων λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη προσέλευση του κόσμου. Σημαντικό ρόλο στην απόφασή τους να «ρίξουν» τις τιμές και να κάνουν συζητήσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για πιθανή μελλοντική συνεργασία, έχει παίξει και η πρόσφατη λειτουργία του μαιευτηρίου Γαία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων μαιευτικών κλινικών, η προσέλευση του κόσμου στα ιδιωτικά μαιευτήρια παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 10%-20%. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε στα δημόσια μαιευτήρια, αφού πολλά ζευγάρια δεν προχωρούν εύκολα στην απόκτηση δεύτερου παιδιού.

Το μαιευτήριο Ιασώ προχωρεί από την 1η Ιουνίου στη μείωση της τιμής του τοκετού στο τρίκλινο δωμάτιο σε ποσοστό ως και 40%. Συγκεκριμένα ο φυσιολογικός τοκετός στο τρίκλινο δωμάτιο μειώνεται από 3.350 ευρώ σε 2.000 ευρώ, η δε καισαρική τομή μειώνεται από 3.600 ευρώ σε 2.150 ευρώ. Στις τιμές αυτές περιλαμβάνονται και τα έξοδα χειρουργείου, νάρκωσης, οι εξετάσεις της μητέρας και του νεογνού, τα απαραίτητα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό για τον τοκετό. Το κόστος των βασικών εξετάσεων ανέρχεται περίπου σε 1.000 ευρώ. Αλλες εξετάσεις, οι οποίες δεν είναι υποχρεωτικές, χρεώνονται επιπλέον. Επίσης στους πολύτεκνους- τρίτεκνους το μαιευτήριο παρέχει έκπτωση 30% στον τέταρτο τοκετό για νοσηλεία σε τρίκλινο δωμάτιο και δωρίζει τον πέμπτο!

Ωστόσο, στον ανταγωνισμό, οι εκπρόσωποι του μαιευτηρίου Μητέρα δήλωναν χθες ότι δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν προς το παρόν σε μειώσεις τιμών. Οπως έλεγαν, έκαναν μειώσεις πέρυσι τον Ιούλιο. Παραδέχθηκαν όμως ότι με την αλλαγή του χρόνου προχώρησαν σε νέες αυξήσεις της τάξεως του 6%-8%.

Και πάλι όμως τα έξοδα του τοκετού παραμένουν υψηλά και καλύπτονται στο σύνολό τους από την οικογένεια, αφού τα μαιευτήρια δεν έχουν συνάψει συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες. Μάλιστα οι γιατροί αμείβονται ανάλογα με την κατηγορία του δωματίου που θα φιλοξενήσει τη νέα μητέρα- συχνά δίχως απόδειξη. Δηλαδή λιγότερα χρήματα παίρνουν από τους γονείς αν έχουν «κλείσει» τρίκλινο δωμάτιο και περισσότερα απ΄ όσους επιλέγουν να γεννήσουν σε σουίτα.

Ως τώρα οι τιμές τοκετού με καισαρική τομή κυμαίνονται από 2.050 ευρώ ως 12.800 ευρώ. Τα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνουν την αμοιβή του γιατρού και άλλες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν. Για παράδειγμα, για έναν φυσιολογικό τοκετό σε δίκλινο δωμάτιο ιδιωτικού μαιευτηρίου το ζευγάρι θα ξοδέψει περισσότερα από 7.000 ευρώ, αφού εκτός από την τιμή του δωματίου (από 2.850 ως 3.750 ευρώ) θα δώσει περίπου 700 ευρώ για υγειονομικό υλικό και φάρμακα και την αμοιβή του γιατρού (από το 50% ως το 100% της αξίας του δωματίου). Αν το νεογέννητο χρειαστεί θερμοκοιτίδα για λίγες ώρες, λάμπα για ίκτερο, φάρμακα ή εξετάσεις το επιπλέον κόστος μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ.

«Η συνήθης διαδικασία είναι να επιλέγουμε μαιευτήρα με βάση τις συστάσεις φίλων ή συγγενών και στη συνέχεια να πηγαίνουμε στο μαιευτήριο με το οποίο ο ίδιος συνεργάζεται» σχολιάζει ο συνεργάτης της ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Χ. Φωκάς. «Οι μέλλουσες μητέρες θα μπορούσαν να κοιτούν για γιατρό και σε κρατικά μαιευτήρια ή σε μαιευτικές κλινικές. Ως παράδειγμα αναφέρω το “Ελενα Βενιζέλου”, το οποίο θεωρείται καλύτερο μαιευτήριο από ορισμένα ιδιωτικά». Επίσης ο κ. Φωκάς θεωρεί αδικαιολόγητη τη διαφορά που υπάρχει στις τιμές των μαιευτηρίων της Αθήνας με όσα λειτουργούν στην υπόλοιπη χώρα.

Οι προϋποθέσεις για «εναλλακτικό», κατ΄οίκον τοκετό:


O ικονομικότερος αλλά πιο επισφαλής σε περίπτωση που υπάρχουν επιπλοκές θεωρείται ο τοκετός στο σπίτι. Είναι μια επιλογή που μπορεί να κάνει κάθε γυναίκα, αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Σωματείου για την Προαγωγή του Φυσικού Τοκετού «Ευτοκία». Επειδή όμως η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί ακόμη εξαίρεση στην Ελλάδα, χρειάζεται σκέψη και πολλή γνώση κατά την πορεία της εγκυμοσύνης για να αποφασίσουν οι γονείς ποιο είναι το σωστό για τη μητέρα και το παιδί που θα φέρει στον κόσμο.

Οι προϋποθέσεις για να γεννήσει μια γυναίκα στο σπίτι είναι να είναι υγιής, να έχει φυσιολογική πορεία της εγκυμοσύνης, να μην είναι πολύδυμη κύηση, η προβολή να είναι κεφαλική, να μην έχει μπει σε πραγματική παράταση (ηλικία κύησης μεγαλύτερη των 42 εβδομάδων), το σπίτι της να πληροί τους στοιχειώδεις όρους υγιεινής, η απόσταση από το πλησιέστερο νοσοκομείο να μην είναι μεγαλύτερη της μιας ώρας, να υπάρχει ο ειδικός που θα την ξεγεννήσει, ο τοκετός να ξεκινήσει αυτόματα και η εξέλιξή του να είναι φυσική.

Για τον τοκετό χρειάζεται καθαρό και ζεστό σπίτι, τα ρούχα του μωρού να είναι καθαρά και σιδερωμένα, νάιλον για την προστασία του στρώματος, του καναπέ ή της μοκέτας, οινόπνευμα, pantyslip, σερβιέτες και υποσέντονα, έναν πλάγιο φωτισμό, δύο μικρές λεκάνες, σακούλες σκουπιδιών και ζυγαριά για το μωρό.

Κατά τη διάρκεια της διαστολής η επίτοκος είναι ελεύθερη να διαλέξει τον χώρο και τον τρόπο που θέλει να κινείται και να κάθεται. Μπορεί να ασχολείται με ό,τι της αρέσει, όπως για παράδειγμα να ετοιμάζει φαγητό, να ακούει μουσική ή να κάνει μπάνιο. Η κολπική εξέταση γίνεται μόνο όταν πραγματικά υπάρχει λόγος, όπως στην αρχή του τοκετού, όταν καθυστερεί πολύ η πορεία της εξέλιξης ή όταν αρχίζει η ίδια η επίτοκος να εξωθεί. Η ακρόαση των καρδιακών παλμών του εμβρύου γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Φάρμακα για την επιτάχυνση του τοκετού δεν χρησιμοποιούνται.

Η μαία βοηθά τη γυναίκα με μασάζ, σωστές αναπνοές και χαλάρωση καθώς και με την εναλλαγή θέσεων και στάσεων.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Μαΐου 2010, 17:34:01 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

9 Σεπτεμβρίου 2014, 00:53:18
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
07/09/2014. Καθημερινή.
της Λίνας Γιάνναρου.


Η «αγορά» τοκετού στην Ελλάδα...

«Καλησπέρα, είμαι σχεδόν τριών μηνών έγκυος και ύστερα από αρκετές εξωσωματικές έχω μια κόρη και τώρα ετοιμάζουμε το αδερφάκι. Εχω γιατρό, αλλά λόγω κρίσης υπάρχει πιθανότητα να μην έχω συγκεντρώσει τα χρήματα για να γεννήσω σε ιδιωτικό νοσοκομείο, έτσι θα ήθελα να μου πείτε εμπειρίες που έχετε από γιατρούς του Δημοσίου οι οποίοι όμως να μην παίρνουν τρελό “φακελάκι”, καθώς επίσης και τις συνθήκες που επικρατούν στα δωμάτια (καθαριότητα κ.λπ.). Απευθύνθηκα σε μεγάλο νοσοκομείο, αλλά ο κ. ... ζητάει 1.200 ευρώ “φακελάκι”. Μου φάνηκε πανάκριβο».

Πόσες και πόσες τέτοιες καταγγελίες κυκλοφορούν «ελεύθερες» στα ειδικού ενδιαφέροντος fora του Ιντερνετ – και είναι πραγματικά απορίας άξιον γιατί δεν αξιοποιούνται από τις Αρχές. Ειδικά στο θέμα του κόστους του τοκετού στην Ελλάδα, οι γυναίκες μοιράζονται αφειδώς τις εμπειρίες τους, θετικές και αρνητικές, όπως και την αγωνία τους για το πού θα γεννήσουν και πόσο θα τους κοστίσει. Και είναι περίεργο, εάν το σκεφτείς, πώς γίνεται κάτι τόσο απλό και φυσιολογικό, όπως είναι η γέννηση ενός παιδιού, να έχει μετατραπεί στη χώρα μας σε γρίφο για καλούς λύτες. Πού θα γεννήσω; Μπορώ να πληρώσω το κόστος του ιδιωτικού μαιευτηρίου όπου εργάζεται ο γιατρός μου; Δικαιούμαι επίδομα; Ποια είναι τα κρυφά κόστη του δημόσιου μαιευτηρίου και ποιο γιατρό θα έχω πλάι μου εκείνη τη στιγμή;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα χρόνια της κρίσης έχει δημιουργηθεί το εξής παράδοξο στην Ελλάδα: πολλές γυναίκες, προσπαθώντας να μειώσουν το κόστος του τοκετού, επιλέγουν να γεννήσουν σε δημόσιο μαιευτήριο, πληρώνοντας όμως στο τέλος ποσό που προσεγγίζει αυτό που θα πλήρωναν σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Ειδικότερα, σε περίπτωση που μια γυναίκα διαλέξει ένα οικονομικό πακέτο σε κάποιο ιδιωτικό μαιευτήριο θα πληρώσει περίπου 1.200 ευρώ συν την αμοιβή του γιατρού. Αντίστοιχα, όπως αναφέρει νέα μητέρα στην «Κ», η οποία πρόσφατα γέννησε σε μεγάλο δημόσιο μαιευτήριο διότι εκεί είχε τον γιατρό της, τελικά πλήρωσε συνολικά 800 ευρώ λόγω αναβάθμισης σε καλύτερο δωμάτιο και επιπλέον 1.200 ευρώ στον μαιευτήρα συν άλλα 400 ευρώ στον αναισθησιολόγο. «Φυσικά “μαύρα”. Ο γιατρός μάλιστα μας το είπε ξεκάθαρα ότι έχει ρίξει τις τιμές λόγω κρίσης». Φυσικά, εάν κάποια δεν επιλέξει καλύτερο δωμάτιο, μπορεί να «φύγει» πληρώνοντας μόνο τον γιατρό της. Οι περιπτώσεις που οι γυναίκες γεννούν σε δημόσιο μαιευτήριο με τον γιατρό της εφημερίας (που δεν ζητάει αμοιβή) μετριούνται στα δάχτυλα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε στην «Κ» καλά γνωρίζοντες την «αγορά» του τοκετού στην Ελλάδα, οι περισσότερες γυναίκες που επιλέγουν δημόσιο μαιευτήριο ξέρουν εκ των προτέρων ότι θα δώσουν «φακελάκι» στον γιατρό, της τάξης των 1.000 - 1.500 ευρώ. «Αρα εκείνες που επιλέγουν τα “καλά” δημόσια, ζητώντας και μια αναβάθμιση δωματίου (σ.σ.: οι περισσότερες ζητούν), θα πληρώσουν τελικά 300-400 ευρώ λιγότερα από ό,τι εάν πήγαιναν σε ιδιωτικό. Επιπλέον, εκεί θα έπαιρναν και απόδειξη για τις υπηρεσίες του γιατρού».

Ο τιμοκατάλογος έχει περίπου ως εξής. Για φυσιολογικό τοκετό, το δίκλινο σε ιδιωτικό μαιευτήριο κοστίζει από 1.500 έως 2.150 ευρώ (πακέτο τριών ή τεσσάρων διανυκτερεύσεων), ενώ η μέση αμοιβή του μαιευτήρα κυμαίνεται από 1.500 ώς 1.800 ευρώ (περίπου 250 ευρώ πληρώνονται οι μαίες). Για καισαρική τομή, το κόστος αυξάνεται σε 1.700-2.150 ευρώ (τέσσερις διανυκτερεύσεις). Στα δημόσια μαιευτήρια, αντίστοιχα, η αναβάθμιση σε δίκλινο χρεώνεται περίπου 35 ευρώ την ημέρα, σε μονόκλινο περίπου 55 ευρώ την ημέρα και σε lux 125 ευρώ την ημέρα. Οι αμοιβές των μαιευτήρων στα δημόσια μαιευτήρια είναι κατά κανόνα χαμηλότερες από αυτές των συναδέλφων τους στα ιδιωτικά, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις καθηγητών που έχουν ανεβάσει πολύ υψηλά τον πήχυ. Μαία αναφέρει στην «Κ» για καθηγητή που παίρνει 2.300 ευρώ για καισαρική. Οπως αναφέρει, μάλιστα, οι καισαρικές στα δημόσια σημειώνουν τελευταία ελαφρά αύξηση. Ωστόσο στα δημόσια δεν παρατηρείται τόσο έντονα το φαινόμενο ο γιατρός να αλλάζει την αμοιβή του εάν η γυναίκα ζητήσει αναβάθμιση δωματίου.

«Εγώ πήγα στο δημόσιο όχι γιατί δεν είχα τα χρήματα αλλά γιατί δεν ήθελα να με βλέπουν σαν πελάτισσα ξενοδοχείου», απαντάει άλλη νέα μητέρα. «Στα ιδιωτικά μαιευτήρια χρεώνουν μέχρι και τις μπατονέτες με τιμές μονόπετρου και αν τύχει κανένα σοβαρό περιστατικό, το διώχνουν άρον άρον για το δημόσιο... Αυτόν τον κόσμο όπου οι γιατροί στο δημόσιο παίρνουν “φακελάκι” και στα ιδιωτικά μάς βλέπουν σαν πορτοφόλι δεν τον φτιάξαμε εμείς, αλλά εμείς τον συντηρούμε».

Με χαρτιά ή χωρίς χαρτιά;

«Ελληνίδα ή ξένη; Με χαρτιά ή χωρίς χαρτιά;». Αυτή ήταν η απάντηση του λογιστηρίου μεγάλου δημόσιου μαιευτηρίου στην ερώτηση πόσο θα πληρώσει μια ανασφάλιστη γυναίκα για τοκετό. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, μια Ελληνίδα (δηλαδή γυναίκα «με χαρτιά») θα πληρώσει 800 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό και 1.000 ευρώ για καισαρική. Αντίστοιχα, μετανάστρια χωρίς χαρτιά θα πληρώσει 1.700 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό και 2.200 για καισαρική τομή.

Τα ποσά είναι δυσβάστακτα για τις περισσότερες οικογένειες, πόσο μάλλον για εκείνες που έχουν πληγεί από την ανεργία. Οι ανασφάλιστες γυναίκες «το πληρώνουν» εάν θέλουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο νέες μητέρες να φεύγουν στην κυριολεξία νύχτα με το μωρό στα χέρια από το μαιευτήριο, προκειμένου να αποφύγουν να καταβάλουν τα νοσήλια, μολονότι οι διοικήσεις δεν χορηγούν πιστοποιητικό γέννησης εάν δεν έχει εξοφληθεί το νοσοκομείο. Ετσι, πολλά παιδιά μένουν για καιρό αδήλωτα, χωρίς νομική υπόσταση.

Σύμφωνα με καταγγελίες γιατρών, το καθεστώς αυτό έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινικών «αμφιβόλου ποιότητας», όπου με ελάχιστα χρήματα μια γυναίκα «χωρίς χαρτιά» μπορεί να φέρει στον κόσμο το παιδί της.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
4001 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 22 Οκτωβρίου 2013, 08:05:29
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
6021 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Ιουνίου 2015, 13:03:04
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
9505 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Απριλίου 2018, 14:31:27
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
10530 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Οκτωβρίου 2020, 13:25:54
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
17041 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Φεβρουαρίου 2021, 16:54:06
από Argirios Argiriou