ΤΑ ΝΕΑ,
30/08/2009.Κόκκινο εναντίον λευκού κρασιού. Το κόκκινο κρέας συνοδεύεται μόνο με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και το ψάρι με λευκό. Το λευκό έχει λιγότερες θερμίδες αλλά το κόκκινο κάνει καλό στην καρδιά. Το κόκκινο είναι η επιλογή της πλειονότητας των οινοχόων, αλλά οι Έλληνες προτιμούν το λευκό. Οι ειδικοί όμως τονίζουν ότι και τα δύο έχουν πλεονεκτήματα και όλα είναι θέμα γούστου.
Η ευεργετική επίδραση του κρασιού - χωρίς υπερβολές στην κατανάλωση - στην υγεία είναι πλέον αδιαμφισβήτητη επιστημονικά.
Πρόσφατη έρευνα Ολλανδών επιστημόνων υποστηρίζει ότι μισό ποτήρι κρασί την ημέρα αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Εξετάζοντας τα ιατρικά αρχεία 1.373 ανδρών, οι οποίοι από την ηλικία των 50 ετών επισκέπτονταν συστηματικά τον καρδιολόγό τους για την περίοδο 1960 με 2000, βρήκαν ότι αυτοί που έπιναν μόνο κρασί ζούσαν 2 χρόνια παραπάνω από αυτούς που επέλεγαν μπίρα και πέντε χρόνια περισσότερα από όσους δεν έπιναν αλκοολούχα ποτά.
Σύμφωνα με τον διαιτολόγο/διατροφολόγο κ. Κωνσταντίνο Κότσικα στη σύγκριση μεταξύ των δύο δεν αναδεικνύεται νικητής όσον αφορά τη διατροφική αξία. Και αυτό γιατί αν και το κόκκινο έχει 12 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το λευκό, τα αντιοξειδωτικά του λευκού απορροφώνται πιο γρήγορα από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Τα αντιοξειδωτικά του κόκκινου επιδρούν περισσότερο στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, του λευκού από την άλλη στο αναπνευστικό σύστημα.
Γι΄ αυτό και η συμβουλή που δίνουν οι διατροφολόγοι, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος κ. Παρασκευάς Παπαχρήστος, είναι: «Εναλλαγή στην κατανάλωση μεταξύ λευκού και κόκκινου. Ακριβώς επειδή έχουν διαφορετικού είδους αντιοξειδωτικά, αν υπάρχει ποικιλία στην κατανάλωση που κάνουμε θα επωφελούμαστε περισσότερο. Επιπλέον, και τα δύο είναι πολύ καλές πηγές μηλικού οξέoς, το οποίο βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, πιο συγκεκριμένα την τριπλασιάζουν».
Οι Έλληνες πάντως φαίνεται ότι ψηφίζουν λευκό. «Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι είμαστε σε μια χώρα όπου κάνει ζέστη. Ειδικά τα δύο με τρία τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί αρκετά οι πωλήσεις λευκού», τονίζει ο σομελιέ κ. Σωτήρης Γεωργίου.
Και το λευκό κρασί ευφραίνει καρδίαν!
Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στη φλούδα του σταφυλιού είναι η αντιοξειδωτική ουσία του κόκκινου κρασιού, στην οποία οφείλεται η ευεργετική επίδραση στο προσδόκιμο ζωής και τα αγγεία της καρδιάς. Γι΄ αυτό μέχρι πρόσφατα τα εύσημα απονέμονταν μόνο στο κόκκινο, αφού το λευκό παρασκευάζεται από το χυμό και όχι τη φλούδα του σταφυλιού.
Ωστόσο, ο μοριακός βιολόγος Ντίπακ Ντας, επικεφαλής μιας μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, υποστήριξε το 2008 ότι το λευκό κρασί έχει εξίσου ευεργετική επίδραση στην καρδιά.
Στα πειράματα της έρευνας αρουραίοι που κατανάλωναν ένα με δύο ποτήρια λευκό κρασί ημερησίως υπέστησαν μικρότερες ζημιές στην καρδιά κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής από αυτούς που λάμβαναν άλλο είδος αλκοόλ ή απλά νερό. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο χυμός μπορεί να επιφέρει ανάλογα με τη φλούδα αποτελέσματα.
Εκτός όμως από το όφελος για την καρδιά φαίνεται να αναγνωρίζεται στο λευκό κρασί, όπως εδώ και καιρό στο κόκκινο, και αντικαρκινική δράση.
Μεγάλες επιδημιολογικές έρευνες στη Γαλλία είχαν αποκαλύψει τη συμβολή του κόκκινου κρασιού στην προστασία από τον καρκίνο, από το 2004 όμως έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υποστήριξε ότι και το λευκό είναι πολύ πιθανόν να έχει τις ίδιες ιδιότητες.
Να σημειωθεί βέβαια εδώ ότι ο όρος αντικαρκινική δράση δεν σημαίνει πως όσοι καταναλώνουν κρασί δεν κινδυνεύουν από τον καρκίνο ή ότι αυτός θεραπεύεται, απλά ότι αν ενταχθεί στην καθημερινή διατροφή και πρακτική μαζί με άλλες τροφές και δραστηριότητες πιθανόν να καθυστερεί ή να αναχαιτίζει την εμφάνιση της νόσου.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος