ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα
Για ποιές ηλικίες δικαιολογούν τα ταμεία το Cervarix και το Gardasil;
Argirios Argiriou:
Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας; Για ποιες ηλικίες το δικαιολογούν τα ταμεία;
Σήμερα πέρασε ένας τοπικός φαρμακευτικός αντιπρόσωπος της Βιανέξ που μου είπε ότι
όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία στην Ελλάδα το δικαιολογούν (με συμμετοχή του ασφαλισμένου 0%) για τις ηλικίες από 12 έως και 26 ετών.
Απλώς το ΙΚΑ αγοράζει κεντρικά το εμβόλιο (50% από την μια μάρκα και το 50% από την άλλη), και το κάνουν οι παιδίατροι του ΙΚΑ μέσα στο ΙΚΑ.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία (του ΦΣΘ) με τον ΕΟΠΥΥ, διευκρινίστηκε ότι τα εμβόλια κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων Gardasil και Cervarix δεν θέλουν γνωμάτευση όπως ίσχυε παλιά επί ΟΠΑΔ.
Για τα εμβόλια αυτά ισχύει ό,τι ίσχυε παλιά επί ΙΚΑ και είναι ευθύνη του γιατρού ??? να διαπιστώσει ??? ότι η κοπέλα δεν έχει προσβληθεί από τον ιό.
Ισχύουν οι περιορισμοί συνταγογράφησης σύμφωνα με τις ειδικότητες.
Άρα για ηλικίες πάνω από 18 ετών ΔΕΝ χρειάζεται πλέον γνωμάτευση.
Argirios Argiriou:
03/02/2015
Της Φρόσως Βαρβάρα
Εμβολιασμός για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από τα..11 !
Σύμφωνα με το Εθνικό πρόγραμμα Εμβολιασμών.
Αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη κατά του ιού HPV στην Ελλάδα σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών του 2015. Με βάση το νέο εθνικό πρόγραμμα, που ισχύει από τις 22 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός συστήνεται σε ακόμα μικρότερη ηλικία στους έφηβους, που είναι τα 11 έτη. Από τα 11 έως τα 15 έτη το εμβόλιο θα γίνεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών. Για τις ηλικίες μετά τα 15 έτη χορηγούνται 3 δόσεις του εμβολίου. Το εμβόλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2016 θα χορηγείται στις γυναίκες 18-26 ετών δωρεάν, επομένως θα πρέπει να εμβολιασθούν όλες οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν χρήση της δωρεάν χορήγησής του. Μετά το 2016 το εμβόλιο θα χορηγείται δωρεάν μόνο στις ηλικίες 11 με 18.
«Μέχρι σήμερα ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV αφορά μόνο τα κορίτσια, ενώ για πρώτη φορά το εμβόλιο αποζημιώνεται δωρεάν και στους ομοφυλοφίλους άνδρες κάτω των 26 ετών. Αυτή η ένταξη δείχνει την μελλοντική πρόθεση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών να συμπεριλάβει και τα αγόρια στο εθνικό πρόγραμμα, αφού ο ιός ΗPV και οι επιπτώσεις του δεν αφορούν μόνο τον γυναικείο πληθυσμό, αλλά και τον αντρικό, καθώς νοσήματα σχετιζόμενα με τον HPV εμφανίζονται και στους άνδρες π.χ. γεννητικά κονδυλώματα, καρκίνος πέους, καρκίνος πρωκτού, αλλά και ορισμένες μορφές του καρκίνου του στοματοφάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας και λάρυγγα, που έχουν υπερδιπλάσια συχνότητα στους άνδρες», δήλωσε ο Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Α.Π.Θ. Θεόδωρος Αγοραστός, με αφορμή το 2ο HPV Σεμινάριο που έγινε το Σάββατο, 31 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.
Υπεροχή του HPV DNA test έναντι του τεστ Παπανικολάου
Ιδιαίτερη παρουσία στο Σεμινάριο θα έχουν οι αναφορές στις πολύ μεγάλες διεθνείς μελέτες, αλλά και στη μοναδική πολυκεντρική μελέτη που διενεργήθηκε κατά τα τελευταία 3 χρόνια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις οποίες πιστοποιείται πέραν κάθε αμφιβολίας η υπεροχή του λεγόμενου HPV DNA test έναντι του τεστ Παπανικολάου, ως μεθόδου πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Σύμφωνα με την ελληνική μελέτη, η οποία διενεργήθηκε σε Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Λάρισας και Αλεξανδρούπολης, Κλινικές και Εργαστήρια του Ε.Σ.Υ. και Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού της Θεσσαλονίκης από το 2012 έως το 2014 και αφορούσε περί τις 4.000 γυναίκες, η ευαισθησία του τεστ Παπανικολάου για να αναγνωρίσει τις γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο της μήτρας ανήλθε στο 53% (όσο περίπου και στις διεθνείς μελέτες), ενώ η αντίστοιχη ευαισθησία του HPV DNA test – το οποίο διενεργήθηκε με μια μέθοδο πιστοποιημένη και μόνη εγκεκριμένη για τον σκοπό αυτό από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Η.Π.Α. – ήταν 100% (επίσης ανάλογη ή ελαφρώς υψηλότερη αυτής των διεθνών μελετών)! Παράλληλα, δείχθηκε ότι με την εφαρμοζόμενη αυτή μέθοδο η ταυτόχρονη ανίχνευση των πλέον επικίνδυνων τύπων 16 και 18 του ιού μπορεί να υποκαταστήσει σε αξιοπιστία την κυτταρολογία στις περιπτώσεις που είναι αναγκαία η αναγνώριση των γυναικών με προκαρκινική αλλοίωση μεταξύ αυτών που είναι απλώς θετικές σε ογκογόνους τύπους του ιού.
«Διπλάσια εξασφάλιση για τη γυναίκα»
«Σύμφωνα με τις μεγάλες διεθνείς μελέτες ένα αρνητικό HPV DNA test προσφέρει διπλάσια περίπου εξασφάλιση στην γυναίκα ότι δεν υπάρχει στον τράχηλό της προκαρκινική αλλοίωση και μάλιστα για διπλάσιο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με το τεστ Παπανικολάου. Παράλληλα πιστοποιήθηκε ότι η αναγνώριση γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή διηθητικό καρκίνο τραχήλου μήτρας με εφαρμογή του HPV DNA test γίνεται περίπου 2-3 χρόνια νωρίτερα απ’ ότι αν εφαρμοσθεί για τον ίδιο λόγο το τεστ Παπανικολάου. Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν την βάση επί της οποίας στηριζόμενες ανάλογες διεθνείς στατιστικές και οικονομικές μελέτες απέδειξαν τη σαφή βελτίωση της σχέσης κόστους-οφέλους υπέρ της εφαρμογής του HPV DNA test, αντί του επί 60 περίπου χρόνια εφαρμοζόμενου τεστ Παπανικολάου.
Για τους λόγους αυτούς, επίκειται η αλλαγή του μοντέλου δευτερογενούς πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου διεθνώς (Ευρωπαϊκές χώρες, χώρες της Λατινικής Αμερικής), μετά δε από πολύ πρόσφατες δημοσιεύσεις των συμπερασμάτων όλων των συναφών Επιστημονικών Εταιρειών και Σωμάτων στις Η.Π.Α. επίκειται και εκεί η αλλαγή του από 3ετίας εφαρμοζόμενου «διπλού τεστ» (Pap test + HPV DNA test) υπέρ της εφαρμογής μόνο του δεύτερου» ανέφερε ο κύριος Αγοραστός και κατέληξε
«Η εναλλακτική λύση της διενέργειας του HPV DNA test μέσω λήψης του κυτταρικού υλικού από τον κόλπο και τράχηλο από την ίδια τη γυναίκα (αυτολήψη – self sampling) κερδίζει διαρκώς έδαφος διεθνώς. Στόχος είναι τόσο οι γυναίκες, που παρ’ όλο που ζουν σε προηγμένα κράτη δεν υποβάλλονται τακτικά σε προληπτικό έλεγχο, όσο και οι γυναίκες που ζουν σε αναπτυσσόμενα ή υπανάπτυκτα κράτη, όπου δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα οργανωμένο σύστημα προληπτικού ελέγχου. Η έναρξη εφαρμογής στο πλαίσιο πιλοτικών Προγραμμάτων του HPV DNA testing μέσω self-sampling στην Ελλάδα – στην οποία το ποσοστό τακτικής διενέργειας τεστ Παπανικολάου δεν υπερβαίνει το 30% – δείχνει μέχρι στιγμής την πολύ μεγάλη αποδοχή της μεθόδου από πλευράς των γυναικών, την σαφή προτίμηση αυτής της μεθόδου σε σύγκριση με τις μεθόδους που απαιτούν την προσέλευση σε Ιατρεία, Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία, καθώς και την ικανοποιητική εφαρμοσιμότητα τόσο σε Μονάδες Υγείας μεγάλων αστικών κέντρων, όσο και στην περιφέρεια της ελληνικής επικράτειας (απομακρυσμένα χωριά, νησιά), όπου καθοριστικό και πολύτιμο ενδιάμεσο ρόλο αναλαμβάνει η κατά τόπους υπηρετούσα μαία ή νοσηλεύτρια, η οποία μπορεί να επισκέπτεται και να επικοινωνεί με την κάθε γυναίκα, η οποία, προφανώς, για λόγους δύσκολης πρόσβασης ή ελλιπούς ενημέρωσης δεν φροντίζει να υποβάλλεται στον τακτικό προληπτικό έλεγχο».
Σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου εξειδικευμένοι επιστήμονες θα αναπτύξουν τα θέματα τόσο της πρωτογενούς, μέσω των HPV εμβολίων, όσο και της δευτερογενούς (μέσω του τεστ Παπανικολάου ή και του HPV DNA testing) πρόληψης των HPV σχετιζόμενων καλοήθων και κακοήθων νοσημάτων.
Παράλληλα, θα αναπτυχθούν και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εφαρμογή του HPV- εμβολιασμού και στα δύο φύλα, τα αναμενόμενα δεύτερης γενιάς εμβόλια και η διεύρυνση των ενδείξεων για χορήγηση του εμβολίου σε ειδικές ομάδες πληθυσμού.
Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου θα παρουσιαστούν από τους ομιλητές και σειρά περιστατικών από την καθημερινή κλινική πράξη, με διαδραστική συμμετοχή των ιατρών-συνέδρων και ηλεκτρονική ψηφοφορία ανά περίπτωση, ανταλλαγή απόψεων, διαλογική συζήτηση για κάθε περιστατικό και κατάληξη σε κοινώς αποδεκτά συμπεράσματα.
Η σειρά αυτών των HPV Σεμιναρίων προσφέρεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από την Ελληνική HPV εταιρεία στους ενδιαφερόμενους ιατρούς, αλλά και στο νοσηλευτικό προσωπικό με σκοπό την εντατική θεωρητική κατάρτισή τους σε όλα τα θέματα τα σχετικά με την τόσο συχνή HPV λοίμωξη και τις σοβαρές συνέπειές της σε γυναίκες και άνδρες.
Η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου κάθε έτους έχει ορισθεί από ευρωπαϊκούς φορείς ως «Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου».
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
June 14, 2015
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
27/11/2021
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση