Νέος χάρτης στην Υγεία, με συγχωνεύσεις και διαδικτυακή καταγραφή
Με ένα διαδικτυακό σύστημα καταγραφής και διαχείρισης δεδομένων υγείας, η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, φιλοδοξεί να δώσει λύση στην οργάνωση του συστήματος Υγείας, ενώ παράλληλα προωθεί κύμα συγχωνεύσεων στα νοσοκομεία, από τον Ιούλιο.
Ο λεγόμενος Υγειονομικός Χάρτης της Χώρας που παρουσιάστηκε σήμερα, σε ειδική εκδήλωση, παρέχει τη δυνατότητα έγκυρης αποτύπωσης της κατάστασης της υγείας και των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και αναμένεται να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την οργάνωση του υγειονομικού συστήματος.
Ο Υγειονομικός Χάρτης παρέχει επίσης τη δυνατότητα καθολικής, χωροταξικά κατανεμημένης, και έγκυρης καταγραφής της αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας στη χώρα.
Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, «με την ολοκλήρωση του Υγειονομικού Χάρτη προχωράμε στο επόμενο βήμα, που είναι η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τις επικείμενες συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Τα 137 νοσοκομεία (132 νοσοκομεία του ΕΣΥ και 5 του ΙΚΑ) είναι πολλά και καταδεικνύουν τον ανορθολογισμό που επικρατούσε. Την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις και την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις».
Όπως υπογράμμισαν, τόσο ο κ. Λοβέρδος, όσο και ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, ο υγειονομικός χάρτης αποτελεί το εργαλείο για τη χάραξη εθνικών, περιφερειακών και τοπικών πολιτικών υγείας και, παράλληλα, μπορεί να καταδείξει τους τρόπους συνεργασίας δημόσιων νοσοκομείων, μεταξύ τους, αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα.
Το σύστημα του Υγειονομικού Χάρτη θα εξασφαλίζει:
Τη συστηματική και ομοιογενή συλλογή πρωτογενών και δευτερογενών δεδομένων, άμεσα ή έμμεσα σχετιζομένων με την υγεία και πρόνοια.
Την ενιαία επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων και τον προσδιορισμό συγκεκριμένου αριθμού δεικτών και αφορούν την κατανομή, χρήση και επάρκεια πόρων υγείας και πρόνοιας, την χρήση των υπηρεσιών και την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού.
Τη διάθεση δεικτών και δεδομένων σε διάφορες κατηγορίες χρηστών (πολίτες, ερευνητές, επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας, στελέχη δημόσιων υπηρεσιών, ΥΥΚΑ), βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων πρόσβασης.
Τα οφέλη που προσδοκώνται είναι: Τεκμηρίωση στη λήψη αποφάσεων, διαφάνεια στην εκτέλεσή τους, ορθολογική ανάπτυξη και στελέχωση υπηρεσιών υγείας, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση στους χρήστες του συστήματος, εκτίμηση της κατάστασης υγείας του ελληνικού πληθυσμού.
Παρουσιάζοντας τους δείκτες του Υγειονομικού Χάρτη, ο κ. Κυριόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτόν που καταγράφει τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία, καθώς τα στοιχεία επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία. Το κάπνισμα κατέχει μεν την πρώτη θέση με 35,8%, παρουσιάζει όμως σημαντική μείωση την τελευταία πενταετία (46,5% το 2006). Ακολουθεί η καθημερινή χρήση αλκοόλ με 10,1% (12,2% το 2006). Ενθαρρυντικά είναι επίσης, τα στοιχεία για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (από 8,6% το 2006 μειώθηκε στο 3% το 2011), απασιόδοξα, όμως, για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (5 μερίδες ημερησίως) 6,8% από 11,9% το 2006.
Σε ό,τι αφορά την κίνηση των ασθενών ο κ. Κυριόπουλος έκανε λόγο για «κινούμενη άμμο», λέγοντας ότι «όλοι οι Έλληνες ασθενείς είναι μετανάστες στον τόπο τους». Πολλοί ασθενείς μετακινούνται, όπως είπε ο καθηγητής, είτε επειδή οι μονάδες Υγείας στον τόπο τους δεν είναι κατάλληλες, είτε επειδή οι ίδιοι οι ασθενείς πιστεύουν ότι δεν είναι κατάλληλες.
Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Κυριόπουλος, την αξιοπρέπεια (46,7%) και την έγκαιρη προσοχή (20,2%) θεωρούν οι πολίτες πιο σημαντικά στοιχεία στον δείκτη «ανταποκρισιμότητα στις προσδοκίες των πολιτών».
Στον Υγειονομικό Χάρτη καταγράφονται, επίσης, οι δείκτες βρεφικής θνησιμότητας (από 24% το 1975 έφτασε στο 2,7% το 2009), το προσδόκιμο ζωής (το 2008 για τους άνδρες ήταν 77,5 και για τις γυναίκες 82,5). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 30η θέση σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση.
Στη ζήτηση και χρησιμοποίηση των υπηρεσιών υγείας, τη «μερίδα του λέοντος» κατέχουν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας με 40%. Εξαιρετικές επιδόσεις καταγράφουν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, τα οποία όπως αναφέρθηκε, σηκώνουν το βάρος της περίθαλψης, ενώ από τα υπόλοιπα του ΕΣΥ, μόνον τα μισά σημειώνουν αξιοπρεπείς επιδόσεις. Όσο για τα περιφερειακά νοσοκομεία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι απλώς «απαράδεκτα» στην παροχή υπηρεσιών υγείας, όπως επισήμανε ο κ. Κυριόπουλος.
Επιπλέον, ο καθηγητής παρουσίασε μελέτη, που αποδεικνύει ότι 17,5% των πολιτών δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για οικονομικούς λόγους.
Συνάντηση με τους διοικητές
Μετά την παρουσίαση του Υγειονομικού Χάρτη, ακολούθησε συνάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, με τους διοικητές των νοσοκομείων και τους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών.
Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τους διοικητές περισσότερη δουλειά και τα στοιχεία των νοσοκομείων να αποστέλλονται, έως τα μέσα του τρέχοντος μηνός, για τον προηγούμενο.
Ο γγ Υγείας, Νίκος Πολύζος, μίλησε για τους στόχους του μνημονίου και έκανε λόγο για «έλλειψη οργάνωσης», καθώς -όπως είπε- ο μηχανισμός υπάρχει, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στην οργάνωση.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος