Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Δεκεμβρίου 2024, 21:45:11

Αποστολέας Θέμα: ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ;  (Αναγνώστηκε 61737 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

11 Ιανουαρίου 2011, 17:27:54
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων άρχισαν στην πράξη προτού καν ξεκινήσει ο σχετικός διάλογος. Από σήμερα τα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» έχουν κοινή διοίκηση. Η αλλαγή σημειώθηκε μετά την απόλυση του διοικητή του Αγλαΐα Κυριακού κ. Θ. Μπίνη, εξαιτίας της «ανυπαρξίας διοίκησης», που όπως είπε ο κ. Α. Λοβέρδος, διαπίστωσε στο συγκεκριμένο νοσοκομείο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.


Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

21 Ιανουαρίου 2011, 16:19:58
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Ανακοινώνετε σε λίγο συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Οι συγχωνεύσεις είναι ένας βολικός όρος, θα έλεγα, για να μην πείτε κατάργηση νοσοκομείων. Να το πούμε συγκεκριμένα. Πόσα νοσοκομεία υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα και πόσα θα μείνουν από τις συγχωνεύσεις.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχουν 132, δεν ξέρω τον αριθμό που θα μείνει, οπωσδήποτε θα είναι μεγάλος.

Τ. ΠΑΠΠΑΣ: Πάνω από 100 ή κάτω από 100;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν το ξέρω, δεν έχουμε ακόμα πάρει απόφαση για το τι θα εισηγηθούμε στον κοινωνικό διάλογο. Στη Γερμανία με 82 εκατομμύρια κατοίκους έχουν 240 και θεωρούν ότι στο Βερολίνο και στο Μόναχο έχουν πολλά και ορισμένα τα πωλούν.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

3 Φεβρουαρίου 2011, 23:32:35
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

    * Συγχωνεύονται και από τα έξι θα μείνουν τα τρία:
    * Βέροιας - Νάουσας
    * Πτολεμαΐδας - Κοζάνης
    * Έδεσσας - Γιαννιτσών[/b]


Έρχεται “Καλλικράτης”

“Καμπανάκι” χτυπάει και για τα περισσότερα νοσοκομεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (πλην Κοζάνης και Κατερίνης), για τα οποία αναφέρεται ότι “εμφανίζουν χαμηλή πληρότητα η οποία κυμαίνεται στο 47%-60%, παρά το γεγονός ότι έχουν επάρκεια πόρων - με εξαίρεση το νοσηλευτικό προσωπικό”. Επίσης σημειώνεται ότι νοσοκομεία όπως της Έδεσσας, της Νάουσας, της Κοζάνης και των Γρεβενών “εμφανίζουν μέτριες επιδόσεις που οφείλονται σε διοικητικά και διαχειριστικά προβλήματα στα οποία χρειάζονται παρεμβάσεις και βελτιώσεις”. Προτείνεται δε η δημιουργία νοσοκομειακού συμπλέγματος (hospital trust) σε:

    * Βέροια - Νάουσα
    * Πτολεμαΐδα - Κοζάνη
    * Έδεσσα - Γιαννιτσά.
Ανδρέα Λοβέρδος:
Δεν θα κλείσει κανένα από τα πέντε νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας - Θα συγχωνευτούν κλινικές

Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

4 Φεβρουαρίου 2011, 02:58:10
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσα νοσοκομεία θα κλείσετε; Αλλά πολύ γρήγορα.. Ας πούμε στη Δυτική Μακεδονία μαθαίνω ότι θα μείνει ένα νοσοκομείο για 4 νομούς.
 Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πάμε στο επόμενο θέμα. Εμείς αρχίζουμε από την 1η Απριλίου και έως το τέλος Ιουνίου τη συζήτηση και λαμβάνουμε και τις αποφάσεις, για τις συγχωνεύσεις. Στη Δυτική Μακεδονία έχουμε σε 5 πόλεις που απέχουν η μια από την άλλη 50 χιλιόμετρα και το οδικό δίκτυο είναι καταπληκτικό, έχουμε 5 νοσοκομεία.
 Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μείνουν τα 2;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, και τα 5 θα μείνουν, δεν θα κλείσουμε κανένα. Αλλά αυτά τα 5 νοσοκομεία έχουν και τα 5 ελλείψεις. Να τα καλύψουμε εμείς δεν μπορούμε. Και δεν μπορούμε και δεν πρέπει.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τα ιδιωτικοποιήσετε;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, καθόλου. Αυτά τα λένε αυτοί που καταλαμβάνουν το Υπουργείο και σου λένε ότι «εσύ στο νομοσχέδιο γράφεις ότι θα ιδιωτικοποιήσεις τη υγεία».
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, τι θα τα κάνετε τα 5;
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και του λες «ρε φίλε, πού το γράφω αυτό;» Και μου λένε «δεν έχει σημασία πού το γράφεις, αυτό έχεις σκοπό να κάνεις». Αυτά όλα είναι κουβέντες που δεν ισχύουν.
 Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι θα τα κάνετε; Απαντήστε μου για να κλείσουμε.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αναλόγως  (sic). Θα αποκτήσουν επάρκεια τα νοσοκομεία αυτά, μετά από τη συζήτηση που θα κάνουμε σε συγκεκριμένους τομείς και οι τομείς, οι οποίοι θα καλλιεργούνται σε εκτεταμένο βαθμό από το Α’ νοσοκομείο, δεν θα καλλιεργούνται από το άλλο. Αντιθέτως, στο δεύτερο νοσοκομείο θα μεταφερθούν απ’ όλα τα υπόλοιπα, θα δυναμώσουμε δηλαδή τα νοσοκομεία ανά κλινικές. Θα ξέρεις ότι αν πάθεις στην καρδιά σου…
 Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πας στην Καστοριά, αν πάθεις τα νεφρά σου θα πας στη Φλώρινα.
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και εκεί δεν θα σου λένε «τι ώρα είναι, δε μπορώ τώρα γιατί δεν έχω γιατρό, έχω έλλειψη προσωπικού». Θα μαζευτούν όλοι οι γιατροί της συγκεκριμένης ειδικότητας σ’ ένα χώρο.
Θα μου πεις, μα θα πρέπει να πάω 20 και 30 χιλιόμετρα. Θα σου πω, άμα είναι να πας σε καμία ταβέρνα, πας. Στο γιατρό γιατί να μη μπορείς να πας και να βρεις την πλήρη προστασία σου; Να πάρουμε σε όλα τα νοσοκομεία όλες τις ειδικότητες, να καλύψουμε όλες τις θέσεις, είναι αδύνατο. Άλλωστε, έχουμε τους περισσότερους γιατρούς απ’ όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου. Διπλάσιους έχουμε. Ιατρικές υπηρεσίες δεν έχουμε.


Σωστός ο Υπουργός!

Άμα έχεις την καρδιά σου πας Καστοριά (...αν προλάβεις), άμα έχεις τα νεφρά σου πας Φλώρινα… άμα θες νευρολόγο πας Βέροια (παρεμπιπτόντως γεια σου Flone!), άμα θες μαιευτήρα πας …Αλεξανδρούπολη!

Άμα  είναι να πας καμιά εκδρομή στη Κρήτη, πας.

Γιατί να μη πας και στο διάολο ;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

8 Φεβρουαρίου 2011, 11:50:17
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ο «αρχιτέκτονας» του επανασχεδιασμού του ΕΣΥ Λυκούργος Λιαρόπουλος μιλάει στο protothema.gr


Από τα νοσοκομεία Παίδων ξεκινά ο (επανα)σχεδιασμός του ΕΣΥ. Η ενιαία λειτουργία των παιδιατρικών νοσοκομείων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία», την οποία προαναγγέλλει μιλώντας στο protothema.gr ο κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος, καθηγητής Οικονομίας της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και προσφάτως Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για τις συγχωνεύσεις, θα δώσει το έναυσμα για τις σαρωτικές αλλαγές που θα γίνουν από τον ερχόμενο Μάιο στον χώρο της Υγείας.

Δείγμα γραφής του «αρχιτέκτονα» και των όσων «σχεδιάζει» αποτελεί πρόσφατη μελέτη του για τον νομό Λασιθίου. O πληθυσμός είναι ακάλυπτος υγειονομικά, παρότι υπάρχουν 4 νοσοκομεία, 1 Κέντρο Υγείας και 24 Περιφερειακά ιατρεία, διαπίστωσε και πρότεινε συγχωνεύσεις και καταργήσεις μονάδων υγείας. Αυτό το «μοντέλο» του ΕΣΥ, που επαναλαμβάνεται σε πολλές περιοχές της χώρας πρέπει να αλλάξει, τονίζει ο καθηγητής.

-Αποδεχτήκατε πρόσφατα τον συντονισμό της Ομάδας Εργασίας για τις περιβόητες συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Τι περιλαμβάνει τελικά αυτός ο όρος;
Οι συγχωνεύσεις μπορεί να σημαίνουν ενοποιημένη λειτουργία δύο ή περισσότερων μονάδων υγείας, ενιαία διοίκηση, μεταφορά τμημάτων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή αλλαγή προσανατολισμού για μία μονάδα.

- Γιατί πρέπει να γίνει;
Γιατί ο σημερινός νοσοκομειακός χάρτης αντανακλά την προ 50νταετίας Ελλάδα. Άλλες ήταν οι πληθυσμιακές και συγκοινωνιακές πραγματικότητες του 1950 και 1960 και άλλη είναι η ιατρική του 2010 και του 2020 από την ιατρική και τη βιοϊατρική τεχνολογία πριν από 50 χρόνια. Το ΕΣΥ πρέπει να αλλάξει δομές, αντιλήψεις και παγιωμένες καταστάσεις του παρελθόντος.

- Οι αλλαγές θα επηρεάσουν το προσωπικό;
Με κανέναν τρόπο. Εξάλλου, με εξαίρεση τους γιατρούς, το ΕΣΥ είναι υποστελεχωμένο. Φυσικά, περιορισμένες μεταθέσεις και ανακατατάξεις θα υπάρξουν, δεν γίνεται αλλιώς.

- Που εντοπίζονται τα περισσότερα αλλά μη «αποδοτικά» νοσοκομεία;

Η εργασία μας είναι ακόμη σε πρόωρο στάδιο. Είναι ενδεικτική ωστόσο η περίπτωση του νομού Λασιθίου. Για 75.000 κατοίκους υπάρχουν 4 δημόσια νοσοκομεία (Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου, Σητείας, Νεάπολης), ένα Κέντρο Υγείας και 24 περιφερειακά ιατρεία. Το μείζον θέμα είναι όμως γενικά ο τρόπος εισαγωγής στο νοσοκομείο. Αν δεν καταφέρουμε να σταματήσουμε τις σκηνές «Καμπούλ» στα μεγάλα νοσοκομεία εν ώρα εφημερίας και τους ασθενείς με τα «βαλιτσάκια», τότε θα έχουμε αποτύχει.

-Ποια είναι απογυμνωμένη από νοσοκομεία περιοχή;
Όλη η νησιωτική Ελλάδα. Εκεί το πρόβλημα προσέλκυσης γιατρών και άλλου προσωπικού πρέπει, όπως και σε άλλες «άγονες» ηπειρωτικές περιοχές, να αντιμετωπισθεί με αλλαγές στο σύστημα αμοιβών αλλά και ένα νέο ρόλο για την τοπική αυτοδιοίκηση.

-Πόσα χρήματα θα εξοικονομηθούν από τις συγχωνεύσεις;

Αναμφίβολα ο κρατικός προϋπολογισμός θα έχει όφελος, αλλά πολύ μεγαλύτερο θα είναι το όφελος από τη βελτίωση της ποιότητας νοσηλείας. Το επίπεδο της φροντίδας στο ΕΣΥ έχει υποβαθμισθεί και αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, σημαντική επιβάρυνση του πολίτη με ιδιωτική δαπάνη. Αν καταφέρουμε να μειώσουμε την ιδιωτική δαπάνη κατά 1% του ΑΕΠ, θα «απελευθερωθούν» 2,4 δις € για τις άλλες ανάγκες των νοικοκυριών, και αυτό θα βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά, αλλά και την οικονομία γενικότερα.

- Εργαζόμενοι αλλά και τοπικοί παράγοντες σε πολλές περιοχές έχουν ήδη εκδηλώσει την αντίθεσή τους ενόψει των αλλαγών στον χάρτη της υγείας. Πώς θα τους αντιμετωπίσετε; Θα πειστούν ή θα... υποταχθούν;

Εκτός από μικρό μέρος επαγγελματιών συνδικαλιστών και ελάχιστων τοπικών παραγόντων που έχουν συνδέσει τα συμφέροντά τους με την οικονομική πτυχή της λειτουργίας κάποιων μονάδων, εκτιμώ ότι ο κόσμος δεν θα έχει αντίρρηση στην αναβάθμιση της νοσοκομειακής φροντίδας. Όταν καταλάβει ότι τα μικρά νοσοκομεία που δεν έχουν πολλά να προσφέρουν, μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνα, θα αγκαλιάσει τη Μεταρρύθμιση.

- Το ίδιο έργο κληθήκατε να υλοποιήσετε και το 2002. Γιατί δεν ολοκληρώθηκε τότε;

Ως Πρόεδρος του Α’ ΠεΣΥΠ Αττικής είχα δρομολογήσει μεταξύ άλλων σχέδιο συλλειτουργίας των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων στο Γουδή για το οποίο μάλιστα είχε εκδοθεί Υπουργική Απόφαση. Τον Σεπτέμβριο του 2003 υποχρεώθηκα να παραιτηθώ και έκτοτε… αγνοούνταν. Πλέον όμως θα έχει καλύτερη τύχη.

-Τι προσδοκάτε να συμβεί μετά την 31η Μαρτίου 2011 που ολοκληρώνεται το έργο σας;

Να τεθεί το Σχέδιο σε δημιουργική διαβούλευση μέχρι το τέλος Μαΐου 2011, να προχωρήσει σε 2-3 πιλοτικές ενέργειες και να αξιολογηθούν μέχρι το Σεπτέμβριο, και το πλήρες σχέδιο να τεθεί σε εφαρμογή προς το τέλος του χρόνου. Θα ήθελα να δω την Ελλάδα να επιτυγχάνει στην εφαρμογή ενός σύνθετου μεταρρυθμιστικού σχεδίου.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

17 Μαρτίου 2011, 09:28:58
Απάντηση #20
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Greece: Third Review Under the Stand-By Arrangement
© 2011 International Monetary Fund  March 2011
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

2.  Actions for the fifth review (actions to be completed by end Q2-2011)

To reduce costs and improve quality of care for patients, Government:
- adjusts public hospital provision by implementing joint management / joint operation between small scale hospitals and big hospitals within the same district and health region;
- revises the activity of small hospitals in a move towards specialisation in areas such as rehabilitation or cancer treatment where relevant;  
- in districts with more than one hospital (excluding university hospitals) use a joint management / joint operation system;
- increases mobility of healthcare staff (including doctors) within and across health regions.

22 Μαρτίου 2011, 00:00:05
Απάντηση #21
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Νέος χάρτης στην Υγεία, με συγχωνεύσεις και διαδικτυακή καταγραφή

Με ένα διαδικτυακό σύστημα καταγραφής και διαχείρισης δεδομένων υγείας, η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, φιλοδοξεί να δώσει λύση στην οργάνωση του συστήματος Υγείας, ενώ παράλληλα προωθεί κύμα συγχωνεύσεων στα νοσοκομεία, από τον Ιούλιο.

Ο λεγόμενος Υγειονομικός Χάρτης της Χώρας που παρουσιάστηκε σήμερα, σε ειδική εκδήλωση, παρέχει τη δυνατότητα έγκυρης αποτύπωσης της κατάστασης της υγείας και των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και αναμένεται να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την οργάνωση του υγειονομικού συστήματος.

 

Ο Υγειονομικός Χάρτης παρέχει επίσης τη δυνατότητα καθολικής, χωροταξικά κατανεμημένης, και έγκυρης καταγραφής της αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας στη χώρα.

 

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, «με την ολοκλήρωση του Υγειονομικού Χάρτη προχωράμε στο επόμενο βήμα, που είναι η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τις επικείμενες συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Τα 137 νοσοκομεία (132 νοσοκομεία του ΕΣΥ και 5 του ΙΚΑ) είναι πολλά και καταδεικνύουν τον ανορθολογισμό που επικρατούσε. Την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις και την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις».

 

Όπως υπογράμμισαν, τόσο ο κ. Λοβέρδος, όσο και ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, ο υγειονομικός χάρτης αποτελεί το εργαλείο για τη χάραξη εθνικών, περιφερειακών και τοπικών πολιτικών υγείας και, παράλληλα, μπορεί να καταδείξει τους τρόπους συνεργασίας δημόσιων νοσοκομείων, μεταξύ τους, αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα.

 

Το σύστημα του Υγειονομικού Χάρτη θα εξασφαλίζει: 

Τη συστηματική και ομοιογενή συλλογή πρωτογενών και δευτερογενών δεδομένων, άμεσα ή έμμεσα σχετιζομένων με την υγεία και πρόνοια.

Την ενιαία επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων και τον προσδιορισμό συγκεκριμένου αριθμού δεικτών και αφορούν την κατανομή, χρήση και επάρκεια πόρων υγείας και πρόνοιας, την χρήση των υπηρεσιών και την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού.

Τη διάθεση δεικτών και δεδομένων σε διάφορες κατηγορίες χρηστών (πολίτες, ερευνητές, επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας, στελέχη δημόσιων υπηρεσιών, ΥΥΚΑ), βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων πρόσβασης.

 

Τα οφέλη που προσδοκώνται είναι: Τεκμηρίωση στη λήψη αποφάσεων, διαφάνεια στην εκτέλεσή τους, ορθολογική ανάπτυξη και στελέχωση υπηρεσιών υγείας, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση στους χρήστες του συστήματος, εκτίμηση της κατάστασης υγείας του ελληνικού πληθυσμού.

 

Παρουσιάζοντας τους δείκτες του Υγειονομικού Χάρτη, ο κ. Κυριόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτόν που καταγράφει τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία, καθώς τα στοιχεία επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία. Το κάπνισμα κατέχει μεν την πρώτη θέση με 35,8%, παρουσιάζει όμως σημαντική μείωση την τελευταία πενταετία (46,5% το 2006). Ακολουθεί η καθημερινή χρήση αλκοόλ με 10,1% (12,2% το 2006). Ενθαρρυντικά είναι επίσης, τα στοιχεία για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (από 8,6% το 2006 μειώθηκε στο 3% το 2011), απασιόδοξα, όμως, για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (5 μερίδες ημερησίως) 6,8% από 11,9% το 2006.

 

Σε ό,τι αφορά την κίνηση των ασθενών ο κ. Κυριόπουλος έκανε λόγο για «κινούμενη άμμο», λέγοντας ότι «όλοι οι Έλληνες ασθενείς είναι μετανάστες στον τόπο τους». Πολλοί ασθενείς μετακινούνται, όπως είπε ο καθηγητής, είτε επειδή οι μονάδες Υγείας στον τόπο τους δεν είναι κατάλληλες, είτε επειδή οι ίδιοι οι ασθενείς πιστεύουν ότι δεν είναι κατάλληλες.

 

Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Κυριόπουλος, την αξιοπρέπεια (46,7%) και την έγκαιρη προσοχή (20,2%) θεωρούν οι πολίτες πιο σημαντικά στοιχεία στον δείκτη «ανταποκρισιμότητα στις προσδοκίες των πολιτών».

 

Στον Υγειονομικό Χάρτη καταγράφονται, επίσης, οι δείκτες βρεφικής θνησιμότητας (από 24% το 1975 έφτασε στο 2,7% το 2009), το προσδόκιμο ζωής (το 2008 για τους άνδρες ήταν 77,5 και για τις γυναίκες 82,5). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 30η θέση σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση.

 

Στη ζήτηση και χρησιμοποίηση των υπηρεσιών υγείας, τη «μερίδα του λέοντος» κατέχουν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας με 40%. Εξαιρετικές επιδόσεις καταγράφουν τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, τα οποία όπως αναφέρθηκε, σηκώνουν το βάρος της περίθαλψης, ενώ από τα υπόλοιπα του ΕΣΥ, μόνον τα μισά σημειώνουν αξιοπρεπείς επιδόσεις. Όσο για τα περιφερειακά νοσοκομεία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι απλώς «απαράδεκτα» στην παροχή υπηρεσιών υγείας, όπως επισήμανε ο κ. Κυριόπουλος.

 

Επιπλέον, ο καθηγητής παρουσίασε μελέτη, που αποδεικνύει ότι 17,5% των πολιτών δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για οικονομικούς λόγους.

 

Συνάντηση με τους διοικητές

 

Μετά την παρουσίαση του Υγειονομικού Χάρτη, ακολούθησε συνάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, με τους διοικητές των νοσοκομείων και τους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών.

 

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τους διοικητές περισσότερη δουλειά και τα στοιχεία των νοσοκομείων να αποστέλλονται, έως τα μέσα του τρέχοντος μηνός, για τον προηγούμενο.

 

Ο γγ Υγείας, Νίκος Πολύζος, μίλησε για τους στόχους του μνημονίου και έκανε λόγο για «έλλειψη οργάνωσης», καθώς -όπως είπε- ο μηχανισμός υπάρχει, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται στην οργάνωση.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

25 Μαρτίου 2011, 16:02:18
Απάντηση #22
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος... (Ραδιοφωνική Συνέντευξη του προέδρου των Σοφών κ. Μόσιαλου)
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Μαρτίου 2011, 16:21:19 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

2 Απριλίου 2011, 03:33:04
Απάντηση #23
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Γραφείο Τύπου

210 - 52.05.290-1

Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ) – ΑΘΗΝΑ 01/01/2011


I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ


Έχουν περάσει 28 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του ΕΣΥ, που πρόσφερε και προσφέρει ανυπολόγιστης αξίας υπηρεσίες στον ελληνικό λαό. Πάνε όμως και ήδη 20 χρόνια, που έχει αρχίσει να λέγεται ότι το ΕΣΥ άγγιξε τα όριά του, ότι κοστίζει πολύ και δεν προσφέρει τις ανάλογες υπηρεσίες και άλλα που όλοι γνωρίζετε και συζητάτε, είτε είστε λειτουργοί του συστήματος, είτε απλοί χρήστες των υπηρεσιών του, όπως μπορεί να είμαστε όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας.

Πρέπει επιτέλους λοιπόν να πάψουμε να συζητάμε εν είδη σχολιασμού και να κάνουμε κάτι σημαντικό για το ΕΣΥ. Θεωρώ σκόπιμο εδώ να τονίσω ότι η  παρούσα μεγάλη οικονομική κρίση δεν είναι η αιτία, είναι όμως μια άριστη αφορμή, να κάνουμε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Ποιές είναι αυτές και ποιές ανάγκες έρχονται να καλύψουν;

Ας αρχίσουμε με κάποιες παραδοχές που είναι πια κοινός τόπος.

Παραδοχή πρώτη: οι δαπάνες για την υγεία στη χώρα, δημόσιες και ιδιωτικές, είναι κοντά στο μέσο όρο των προηγμένων χωρών. Σε πολλούς μάλιστα τομείς η σπατάλη πόρων είναι τεράστια.

Παραδοχή δεύτερη: παρά τις υψηλές δαπάνες υπάρχει χαμηλό επίπεδο ικανοποίησης από τις υπηρεσίες υγείας.

Παραδοχή τρίτη: υπάρχει υπερπληθώρα γιατρών και νοσοκομειακών κλινών.

Παραδοχή τέταρτη: οι γιατροί είναι ανισομερώς κατανεμημένοι στο σύνολο της χώρας αλλά και στρεβλά κατανεμημένοι ως προς τις ιατρικές ειδικότητες. Οι δε κλίνες εμφανίζουν μια παράλογη ανισοκατανομή.

Παραδοχή πέμπτη: έχουμε σοβαρή έλλειψη, νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και ανισοκατανομή του υπάρχοντος νοσηλευτικού προσωπικού και του τεχνολογικού και παραϊατρικού προσωπικού  των νοσοκομείων.

Με βάση τις παραπάνω παραδοχές, γίνεται φανερό ότι οι δυνάμεις του συστήματος  υγείας χρειάζεται να αναδιαταχθούν. Σήμερα, που και λόγω της οικονομικής κρίσης, ο κόσμος καταφεύγει και εμπιστεύεται το ΕΣΥ ακόμη περισσότερο, εμείς οφείλουμε να ανταποκριθούμε.

Στην πορεία αυτή, θεωρούμε ως μεγάλο μας σύμμαχο τους λειτουργούς του συστήματος, τους γιατρούς, το νοσηλευτικό, το παραϊατρικό, το τεχνολογικό και διοικητικό προσωπικό, που βιώνοντας καθημερινά τις δυσλειτουργίες του θα έχουν γόνιμη συμβολή με τις προτάσεις τους.


I. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ

1. Ο Υγειονομικός Χάρτης δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα. Για πρώτη φορά και μάλιστα με τον πλέον σύγχρονο, αξιόπιστο, διαφανή και προσβάσιμο τρόπο σε όλους αποτυπώνεται η πραγματικότητα και αναδεικνύονται οι κοινωνικές αναγκαιότητες για τη χάραξη της πολιτικής μας.

2. Μελέτη Λυκ. Λιαρόπουλου και σχετικής επιτροπής. Εισήγηση της υπηρεσίας του υπουργείου. Κοινωνικός διάλογος και τα πορίσματα του.

 
II. ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

1. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες των πολιτών. Ο πολίτης θα πρέπει όπου βρίσκεται να απολαμβάνει ένα πλήρες πρόγραμμα υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας. Τα νοσοκομεία οφείλουν να ικανοποιούν πλήρως και αποτελεσματικά τις ανάγκες του πληθυσμού ευθύνης τους. Δεν γίνεται, έτσι, όμως σήμερα.

2. Η αρχή της ισότητας – ώστε όλοι όσοι απευθύνονται στο δημόσιο τομέα υγείας να λαμβάνουν τη φροντίδα που απαιτείται, η αρχή της ελεύθερης πρόσβασης των ασφαλισμένων, η αρχή της καλύτερης δυνατής παροχής ιατρικών υπηρεσιών.


III. ΜΟΡΦΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΩΝ


1. Κοινός διοικητής

2. Κοινή διοίκηση

3. Συγχώνευση μονάδων στο εσωτερικό των νοσοκομείων.

4. Συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων, με ανταλλαγή μονάδων και προσωπικού

5. Μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε μονάδες πλήρους εξειδίκευσης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και αποκατάστασης χρόνιων περιστατικών
 

IV. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ

Η χώρα μας δαπανά πολλά, πάρα πολλά, από το υστέρημά της για να προασπίσει, να προάγει και να αποκαταστήσει την υγεία του λαού της. Ωστόσο οι πολίτες δεν εισπράττουν το αντίστοιχο των πόρων που δαπανούμε.

Νέα κατανομή και βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, των υποδομών και των πόρων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών, τη μείωση των ανισοτήτων και την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Ιδού ο σκοπός του παρόντος εγχειρήματος.

Σε μια περίοδο κρίσης που διέρχεται η χώρα, ο τομέας της υγείας οφείλει να ανταποκριθεί στο μέγιστο βαθμό στις ανάγκες των πολιτών. Σε μια περίοδο που δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή και έχει ιδιαίτερη αξία η κοινωνική αλληλεγγύη, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αποτελεί το σημαντικότερο αποκούμπι για τους πολίτες.


V. ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1. Σήμερα η έναρξη του διαλόγου και η κατάθεση των εισαγωγικών σκέψεων.

2. Ο διάλογος θα είναι τρίμηνος. Η πρώτη απόφαση θα ληφθεί την 1η Ιουλίου. Ό, τι άλλο θα διακινηθεί, δεν θα έχει σχέση με την πραγματικότητα. Τις αποφάσεις θα τις εκφράσουν μόνο ο Υπουργός και οι Υφυπουργοί Υγείας. Ουδείς άλλος.

3. Μετά την σημερινή διαδικασία, θα γίνουν συσκέψεις ανά περιφέρεια, περιοχή ή και νομούς της χώρας. Η πρώτη, π.χ. θα γίνει την Μεγάλη Εβδομάδα και θα αφορά την Αθήνα. Από όλους τους ενδιαφερόμενους ή εμπλεκόμενους φορείς, θα κατατεθούν απόψεις. Απόψεις μπορούν να κατατεθούν και με υπομνήματα. Όλα τα ιδρύματα της χώρας καλούνται να συνεισφέρουν με τις σκέψεις και τις προτάσεις τους.

4. Η ανά περιφέρεια, ή περιοχή, ή νομό της χώρας συζήτηση, θα εξειδικεύεται με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα συστηματοποιούνται ανά υγειονομική περιφέρεια.

5. Οι συστηματοποιημένες προτάσεις θα εκτίθενται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία θα ενημερώνεται για κάθε βήμα του διαλόγου.

6. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα κατατεθούν στον κοινωνικό διάλογο με την σημερινή σύνθεση και στη συνέχεια θα κατατεθούν στη Βουλή των Ελλήνων, η οποία θα λάβει και τις σχετικές αποφάσεις.
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

20 Απριλίου 2011, 12:43:50
Απάντηση #24
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Επιχειρησιακό Σχέδιο Αναδιάρθρωσης Νοσοκομείων

5 Μαΐου 2011, 09:38:51
Απάντηση #25
Αποσυνδεδεμένος

flone

Ιατροί
Προτάσεις ανά Νοσοκομείο για την 3η ΥΠΕ - Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Προτάσεις ανά Νοσοκομείο για την 4η ΥΠΕ - Μακεδονίας Θράκης
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


5 Μαΐου 2011, 17:35:01
Απάντηση #26
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Δεν αναφέρεται το Νοσοκομείο Σερρών στην 4η ΥΠε ???
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

5 Μαΐου 2011, 21:43:30
Απάντηση #27
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


Ούτε το πώς η χαμηλή πληρότητα των νοσοκομείων συνυπάρχει με τα ράντζα, τις βοηθητικές κλίνες και τα τη διασπορά των ασθενών σ΄αυτά.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

6 Μαΐου 2011, 14:17:25
Απάντηση #28
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν αναφέρεται το Νοσοκομείο Σερρών στην 4η ΥΠε ???

Το διόρθωσαν!
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

13 Μαΐου 2011, 12:21:14
Απάντηση #29
Αποσυνδεδεμένος

Αγωνιστική Παρέμβαση

Ιατροί
Προτάσεις συγχωνεύσεων 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
«πρέπει να σταματήσει το καθεστώς να έχουν οι γιατροί υλικό σε στοκ στα ιατρεία τους, γιατί …το κλέβουν. Παίρνουν τα γάντια στο σπίτι τους για να πλένουν τα πιάτα τους..»!!!
Σωτήρης Ζώτος
Υποδιοικητής 2ης ΥΠε

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
50 Απαντήσεις
44943 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Σεπτεμβρίου 2016, 14:40:10
από Argirios Argiriou
3 Απαντήσεις
5484 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Απριλίου 2011, 13:52:03
από carlita
0 Απαντήσεις
5304 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Φεβρουαρίου 2020, 10:40:29
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
7975 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Δεκεμβρίου 2022, 06:51:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
24699 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 20 Μαρτίου 2023, 21:19:32
από Argirios Argiriou