Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Ιανουαρίου 2025, 08:47:52

Αποστολέας Θέμα: Σκέψεις γύρω από το πώς είναι δομημένες οι φόρμες των παραπεμπτικών στην Ελλάδα.  (Αναγνώστηκε 9796 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

14 Απριλίου 2018, 00:03:31
Αναγνώστηκε 9796 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αυτό που στα Ελληνικά παραπεμπτικά ζητούν Διάγνωση με ξεπερνάει. Ρε φίλε, αν ήξερα με σιγουριά την διάγνωση, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαζόταν να στείλω και το παραπεμπτικό.... Απλά πολλοί εδώ, μπερδεύουν την Διάγνωση με το Σύμπτωμα. Μόνο που π.χ. το Οπισθοστερνικό Άλγος δεν είναι Διάγνωση. Είναι Σύμπτωμα.

Στην πράξη, αναγκάζομαι συχνά να παρακάμψω την Διάγνωση γράφοντας στο αντίστοιχο κουτάκι το βασικό ή τα βασικά Συμπτώματα, ακολουθούμενα από τις κυριότερες Διαφορικές Διαγνώσεις που θέλω να αποκλείσω, πάντα συνοδευόμενες με ερωτηματικό. (Είναι και ένας τρόπος να αναγκάσω αυτόν που δέχεται το παραπεμπτικό να πάρει θέση για κάποιες Διαφορικές μου Διαγνώσεις).

Για τα ερωτηματικά έχω δεχθεί και ειρωνίες αλλά από την στιγμή που προέρχονται από συναδέλφους που έχουν πολλές βεβαιότητες... δεν με απασχολεί.

Στην Σουηδία ζητούν σε ένα πρώτο κουτάκι μια σύντομη Αιτιολογία για την οποία στέλνεις το Παραπεμπτικό και σε ένα δεύτερο κουτάκι το Αναμνηστικό. Το βρίσκω πολύ πιο λογικό.

Σε ένα γρήγορο αγγλόφωνο search που έκανα στο διαδίκτυο κάτι αντίστοιχο έχουν και οι Ιρλανδοί Γενικοί Ιατροί. Δεν έχει πουθενά κανένα κουτάκι που να γράφει Diagnosis, αντ' αυτού έχουν ένα κουτάκι που γράφει Reason for referral/Anticipated outcome ( παραθέτω σε μορφή pdf την αντίστοιχη φόρμα ).

Όταν πρόκειται για παραπεμπτικό προς Ακτινολόγο για απεικονιστική εξέταση που θα χρειαστεί σκιαγραφικό, οι Σουηδοί Ακτινολόγοι ζητούν και πρόσφατη Κρεατινίνη αίματος (των τελευταίων 30 ημερών), καθώς και φύλο (τώρα που έχουν έρθει πολύ ξένοι εκεί, δεν μπορείς πάντα να το καταλάβεις αυτό από το όνομα), καθώς και το ύψος και βάρος του Ασθενούς αλλιώς δεν δέχονται το παραπεμπτικό. Την ηλικία του Ασθενούς την βλέπουν αυτόματα από το ΑΜΚΑ που συνοδεύει απαραίτητα το Παραπεμπτικό. Με την βοήθεια αυτών των στοιχείων βρίσκουν το GFR, και δεν πάνε στα κουτουρού. (Έχω δει στην Ελλάδα νεφρικές ανεπάρκειες από αυτήν την παράληψη).
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Απριλίου 2018, 08:23:53 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
13067 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Σεπτεμβρίου 2015, 23:37:05
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
6023 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 25 Μαΐου 2012, 22:13:36
από anastasios theodoridis
1 Απαντήσεις
9600 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 8 Οκτωβρίου 2012, 13:15:58
από tsoukase
0 Απαντήσεις
8915 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Μαρτίου 2018, 10:19:51
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
17072 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Αυγούστου 2019, 08:33:49
από Argirios Argiriou