αν είχα χορηγήσει σε ΜΙΑ σύριγγα, amp.(Voltaren+Musco-ryl+Zantac)
Πού τό ΄χεις δει γραμμένο αυτό το σχήμα, ανασμ;
Δεν έχω μπροστά μου, κάποιο σχετικό guideline,
αλλά δεν νομίζω να είναι παράλογο και άτοπο, ας πούμε «Σχήμα»,
για μια έντονη Δισκοπάθεια με ιστορικό όχι παλαιού πεπτικού έλκους...
Τι να πώ??
Δεκτή και σεβαστή κάθε αντιπαράθεση..
Άλλωστε, έτσι μαθαίνουμε..Μια άλλη τεχνική (δεν την χρησιμοποιώ ιδιαίτερα) είναι ίδια βελόνα και διαφορετικές σύριγγες που η καθεμιά περιέχει το ξεχωριστό φάρμακο, όπου κάνεις την πρώτη ένεση, "μετακινείς" τη βελόνα (βγάζοντας ελαφρά και προωθώντας ξανά) σε διπλανό σημείο του μυ, αλλάζεις σύριγγα και κάνεις τη δεύτερη ένεση. Ουσιαστικά κάνεις ανάμιξη στο μυ κι όχι στη σύριγγα.
Ωραία μού ακούγεται αυτή η Τεχνική..
Αν και κάπως, αυτό το «ενδομυϊκό σκάψιμο», κάπου ίσως, ενέχει και τον κίνδυνο,
να χτυπήσουμε αγγείο, και άθελά μας, κάποια από τις ενέσεις να γίνει, τελικά, i.v. αντί για i.m...
Πράγμα που κάποιες φορές, έχει τα ρίσκα –επιπλοκές του..
Μπορεί να κάνω λάθος, πείτε μου...
Υπάρχει μια πολύ απλή απάντηση στο ερώτημα σου anasm:
Στο χαρτάκι κάθε φαρμάκου και σίγουρα στο SPC κάθε φαρμάκου που χορηγείται παρεντερικώς υπάρχουν οδηγίες τόσο για την σύσταση όσο και για την δυνατότητα ανάμιξης. Συχνά επίσης, αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που οφείλει ένας ιατρός να θέσει μέσω του ιατρικού επισκέπτη στην εταιρία που παράγει το φάρμακο και να πάρει έγγραφη απάντηση. Ή να το θέσει προς ερώτημα στον ΕΟΦ εφόσον δεν το βρει στο SPC.
Η αραίωση γίνεται με τον ίδιο διαλύτη που έχει και το φάρμακο. Και αυτό υπάρχει στα SPC κάθε φαρμάκου.
Εϊναι βασικές ιατρικές γνώσεις για κάθε ιατρό που τα συνταγογραφεί/χρησιμοποιεί.
Σχετικά με το παράδειγμα που είπες: Η voltaren δεν αναμιγνύεται με άλλες ενδομυικές ενώσεις. Νομίζω ότι το Zantac μαζι με το Muscoril μπορεί να γίνει, δεν έχουν κάτι το περίεργο στους διαλύτες τους.
1) Πολύ σημαντικά και χρήσιμα, πραγματικά, όλα αυτά!!
Μεταξύ των άλλων, διακρίνω και έναν ρόλο «ουσίας» στους ιατρικούς επισκέπτες (με όλο το σεβασμό, ειλικρινά..),
Πέρα από το κλασσικό δημοσιοσχεσίστικο «χάχα -χούχα»...
Θα το ξαναδώ...
Πάντως, στο σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο των amp. Zantac, δεν αναφερόταν ΤΙΠΟΤΑ, για ενδεχόμενες αναμείξεις με άλλες φαρμακευτικές ουσίες...
2) Σχετικά με την ανάμειξη Voltaren + Musco-ryl,
Για την ακρίβεια, τη «δανείστηκα» από έναν ασθενή, με χρόνια Δισκοπάθεια,
που ο Ορθοπεδικός του, τού είχε συστήσει, σε περιόδους έντονων ενοχλήσεων, ακριβώς αυτόν τον Συνδυασμό...