Η αλήθεια είναι ότι αυτή η έκφραση είναι εκ του πονηρού αλλά:
Εάν εφημερεύει παθολόγος, ποιος βλέπει τα παιδιά;
Με τις διακομιδές τι γίνεται;
Αν το περιστατικό είναι επικίνδυνο να μεταφερθεί χωρίς ιατρό, τότε η κλήση του "ετοιμότητας"
μετατρέπει την εφημερία του σε ενεργή (=δεν ισχύει, είναι λάθος μου) με το που θα τον καλέσεις. Δεν μπορείς να μπεις και να αφήσεις το κέντρο υγείας χωρίς ιατρό. Οπότε τι νόημα έχει;
Εάν δεν υπάρχει κανένας δεύτερος, τότε ποιος μπαίνει στο ασθενοφόρο του ΚΥ;
Επίσης, σε ένα βαρύ περιστατικό, η απουσία ενός δεύτερου ιατρού μπορεί να αποβεί επικίνδυνη, όποτε σε τυχόν καταστάσεις που περιγράφεις κάνεις το έγγραφο προς την διοίκηση που το αναφέρεις και μεταφέροντας τους μια τέτοια ευθύνη στο 90% το ξανασκέφτονται πολύ σοβαρά.
Πιθανόν σε κέντρα υγείας φαντάσματα, χωρίς κίνηση κατά την εφημερία, να μπορεί κανείς να εφαρμόσει τις σκέψεις σου Αδαμάντιε, αλλά στην πλειοψηφία των κέντρων υγείας αυτό δεν παίζει στην πράξη.
Αν βέβαια κάποιος έχει το θάρρος να συγκρουστεί μαζί του στέλνοντας ένα χαρτί στον ίδιο, στη διοίκηση του νοσοκομείου ή/και τον εισαγγελέα λέγοντας ότι αυτό το «μοντέλο» εφημέρευσης είναι άκρως επισφαλές μάλλον θα το ξανασκεφτεί. Όμως δεν έχουν πολλοί το θάρρος ή/και την όρεξη να συγκρουστούν. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση ο διευθυντής του Κ.Υ. να προτείνει περισσότερους εφημερεύοντες και τελικά ο διοικητής του νοσοκομείου να τους κόβει. Δεν αλλάζει όμως κάτι αν πάλι δεν υπάρχει θάρρος ή/και διάθεση σύγκρουσης από το Διευθυντή ή/και τους γιατρούς του Κ.Υ.
Σε περιστατικό που θα στραβώσει να ξέρεις ότι το δικαστήριο θα πει: "Ο διοικητής δεν είναι γιατρός να ξέρει τι είναι επικίνδυνο και τι όχι και το κέντρο υγείας είναι αποκεντρωμένη μονάδα". Εάν δεν υπάρχει πουθενά έγγραφη ενημέρωση σου για το επικίνδυνο του θέματος, τότε η ευθύνη θα είναι όλη δική σου.
Εκείνο που είμαι σίγουρος πάντως είναι ότι εγώ σκέφτομαι τις εφημερίες σαν ιατρικό έργο και η συντριπτική πλειοψηφία σαν επίδομα, οπότε ότι έγγραφα και να κάνεις εάν δεν υπάρχει λογική κάλυψης αναγκών σε υπηρεσίες υγείας και όχι σε προσωπικό εισόδημα δεν βλέπω αποτέλεσμα. Και έχω ακούσει ουκ ολίγα...και σπαρταριστά...