Γενικά > Νομικά θέματα

Ιατρικοί Σύλλογοι και οι Απόψεις τους για την Συνταγογράφηση των Γ.Γ.

<< < (6/12) > >>

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΘα συμφωνήσω μαζί σου φίλε Βασίλη , αλλά σε ένα Κ.Υ με προϊστορία στην κακώς εννοούμενη εξυπηρέτηση και με την αντισυναδελφική συμπεριφορά κάποιων ιδιωτών που προτρέπουν τους ασθενείς μέχρι και να μας δείρουν εάν λέει δεν τα «γράψουμε», γιατί αυτός είναι ο ειδικός και εμείς υποχρεούμαστε να αντιγράφουμε αυτό που λέει, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. 
Ο ι ασθενείς (αφού πρώτα έχουν δασκαλευτεί με τον παραπάνω τρόπο)   πάντα απαντούν ότι «εγώ πληρώνω ασφάλεια και άρα  δικαιούμαι να πάρω τα φάρμακα θέλεις δεν θέλεις και ότι  εσένα σε πληρώνω εγώ, άρα θα κάνεις αυτό που σου λέω». Στο πρώτο σκέλος απαντώ : «ναι δικαιούσαι αφού έχεις ασφάλεια, αλλά όχι ότι θέλεις, αλλά αυτό που χορηγεί το ταμείο σου με τον τρόπο που σου το χορηγεί και όχι ότι και όπως θέλεις εσύ ή ότι σου πει ο καθένας». Στο δεύτερο σκέλος απαντώ: «τότε να μου πληρώσεις όλα τα χρωστούμενα και τις εφημερίες που μου χρωστάς, αφού με πληρώνεις εσύ». Το αποτέλεσμα είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων να φύγουν  βρίζοντας .  Ελάχιστοι είναι που καταλαβαίνουν, αλλά αυτοί από την αρχή δεν είναι απαιτητικοί.

--- Τέλος παράθεσης ---
Έχεις απόλυτο δίκιο για την κατάσταση στα ΠΙ - κάποτε έλλωστε πέρασα κι εγω από ένα που είχε 7000 άτομα στην περιοχή ευθύνης του με 85% μουσουλμανικό πληθυσμό που δεν μπορούσε στην πειοψηφία του να συνεννοηθεί ούτε για τα στοιχειώδη. Θέλει τόσο κόπο, τόσο αγώνα, τόση προσπάθεια, τόση επιμονή, κι όλα αυτά με τόση ταπείνωση, που δεν μπορείς να τα αντέξεις μόνος σου, ειδικά αν σκέφτεσαι ότι ο μισθός σου φτάνει μόνο για τις μισές μέρες του μήνα. Τι να πω... Ότι και να πω, ο καθένας έχει δίκιο. Ένα άτεγκτο "όχι" μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα σε κάποιον απελπισμένο... Ίσως η διάκριση να είναι λύση, αλλά αυτό είναι κάτι που είναι πολύ δύσκολο να το συναντήσει κανείς στη ζωή του.

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΊσως η διάκριση να είναι λύση, αλλά αυτό είναι κάτι που είναι πολύ δύσκολο

--- Τέλος παράθεσης ---

Κι εγώ συναντώ πολλές δυσκολίες στο να επιβάλλω "διακρίσεις" ανάμεσα στους ασφαλισμένους.

Ο πολυχρονεμένος μας υπουργός διακήρυξε σε όλους τους τόνους ότι τα γενόσημα πρέπει να ανεβούν από το 18 στο 50%, ο σχετικός εφαρμοστικός νόμος ήδη πήρε ΦΕΚ και επικρέμονται έλεγχοι και κυρώσεις στους παραβάτες ιατρούς.

Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος του 50%, πρέπει προφανώς κάποιους ασφαλισμένους που έπαιρναν πρωτότυπα, να τους περάσεις σε γενόσημα. Πώς όμως διαχωρίζεις ποιοί θα συνεχίσουν τα πρωτότυπα και ποιοί θα μπουν σε γενόσημα ώστε να εξυπηρετηθεί αυτό το ιδιόρρυθμο 50-50 του υπουργού;
Και τί απαντάς όταν έρθει ένας ασφαλισμένος και σου πει: - Μα, γιατρέ, της γειτόνισσάς μου τα φάρμακα δεν τα πείραξες. Τα δικά μου γιατί τα άλλαξες;

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΊσως η διάκριση να είναι λύση, αλλά αυτό είναι κάτι που είναι πολύ δύσκολο

--- Τέλος παράθεσης ---

Κι εγώ συναντώ πολλές δυσκολίες στο να επιβάλλω "διακρίσεις" ανάμεσα στους ασφαλισμένους.

Ο πολυχρονεμένος μας υπουργός διακήρυξε σε όλους τους τόνους ότι τα γενόσημα πρέπει να ανεβούν από το 18 στο 50%, ο σχετικός εφαρμοστικός νόμος ήδη πήρε ΦΕΚ και επικρέμονται έλεγχοι και κυρώσεις στους παραβάτες ιατρούς.

Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος του 50%, πρέπει προφανώς κάποιους ασφαλισμένους που έπαιρναν πρωτότυπα, να τους περάσεις σε γενόσημα. Πώς όμως διαχωρίζεις ποιοί θα συνεχίσουν τα πρωτότυπα και ποιοί θα μπουν σε γενόσημα ώστε να εξυπηρετηθεί αυτό το ιδιόρρυθμο 50-50 του υπουργού;
Και τί απαντάς όταν έρθει ένας ασφαλισμένος και σου πει: - Μα, γιατρέ, της γειτόνισσάς μου τα φάρμακα δεν τα πείραξες. Τα δικά μου γιατί τα άλλαξες;

--- Τέλος παράθεσης ---
Νομίζω ότι όλοι πλέον έχουμε αντιληφθεί ότι το 18% αφορά μετρήσεις της ΗΔΙΚΑ μέσω e-syntagografisi που ως κύριος όγκος αφορούν ιδιωτικά ιατρεία. Όμως η αίσθηση είναι ότι τα περισσότερα γενόσημα γράφονται εκτός αυτών (στο ΙΚΑ, στα ΚΥ και στα ΠΙ). Αυτό δεν αποτελεί μομφή, είναι όμως μία καθομολογούμενη αλήθεια. Και για το λόγο αυτό πιστεύω ότι (όπως έγινε και με το χρέος) η ανάγκη για προὠθηση γενοσήμων πιθανόν διογκώνεται τεχνητά (ή έστω από ανικανότητα διαχείρησης δεδομένων, αν δέχεται κανείς αυτήν την εκδοχή) ίσως προς επίτευξη άλλου σκοπού (άγνωστου - λέμε τώρα). Αυτό βέβαια δεν έχει να κάνει τίποτε με την άποψή μου ότι σε ένα ευνομούμενο κράτος πρέπει να συνταγογραφείται ουσία.
Η αντικατάσταση φαρμάκων, αν τυχόν επιβληθεί για κάποιο λόγο, δεν πρέπει να έχει να κάνει με ασθενείς, αλλά με ουσίες. Ως γιατρός εμπιστεύομαι μία γενόσημη π.χ. σιμετιδίνη (λέμε τώρα) διότι ξέρω ότι οι εναλλακτικές λύσεις είναι πιο κοντά στην ποιότητα που θεωρώ αποδεκτή, αλλά δε θα αλλάξω καμμία π.χ. αμπικιλλίνη, διότι έχω πληροφορηθεί ότι κυκλοφορεί και κάποια κατηγορίας junk, οπότε δεν το ρισκάρω.

tasath:
Απλά μια πρόσθετη πληροφορία: σύμφωνα με τον IMS (παρακολουθεί τις λιανικές πωλήσης φαρμάκων) το ποσοστό των generics το Α' εξάμηνο του 2011 ήταν περίπου 19%.

Νεότερα στοιχεία εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δε νομίζω να έχει πάει πολύ παραπάνω στις μέρες μας, συνεπώς το 18% που αναφέρεται δεν είναι παράλογο...

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑπλά μια πρόσθετη πληροφορία: σύμφωνα με τον IMS (παρακολουθεί τις λιανικές πωλήσης φαρμάκων) το ποσοστό των generics το Α' εξάμηνο του 2011 ήταν περίπου 19%.

Νεότερα στοιχεία εδώ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Δε νομίζω να έχει πάει πολύ παραπάνω στις μέρες μας, συνεπώς το 18% που αναφέρεται δεν είναι παράλογο...

--- Τέλος παράθεσης ---
Ευχαριστούμε για την πληροφορία, ωστόσο έχω μία μικρή αμφιβολία ακόμη.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση