Το πρόβλημα είναι συνολικότερο και αφορά τη λειτουργική σχέση ΓΙ εργαζόμενων στην ΠΦΥ και κατ΄ουσία την ίδια τη στρεβλή συγκρότηση της ΠΦΥ και γιατρών άλλων ειδικοτήτων και βαθμίδων.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο γιατρούς άλλων ειδικοτήτων , αλλά μεγάλη μερίδα ΓΙ που αγνοούν θεμελιώδεις αρχές και χαρακτηριστικά της δουλειάς στην ΠΦΥ.
Η ανακοίνωση του ΙΣΚοζάνης θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν:
-Ο ΙΣΚ είχε οργανώσει διαδικασία εκπαίδευσης στην ΠΦΥ όλων αυτών των άσχετων (και ΓΙ) που τελικά κάνουν κάποιο είδος ΠΦΥ.
-Αν είχε επιβάλλει ενιαίο λογισμικό παρακολούθησης ασθενών για όλους τους εμπλεκόμενους με την ΠΦΥ , ουτοσώστε η επικοινωνία ΓΙ - άλλων ειδικοτήτων να είναι συνεχής, επιστημονικά τεκμηριωμένη και να μπορεί να υποβληθεί σε έλεγχο (με την καλή έννοια) ορθής ιατρικής πρακτικής.
-Αν έστω είχε υποχρεώσει του "ειδικούς" να τεκμηριώνουν με συγκεκριμένα πληροφοριακά σημειώματα την ιατρική τους άποψη προς τους γιατρούς της ΠΦΥ και όχι αγωγές από το στόμα ή σε κωλόχαρτα.
-Αν απαιτούσε έστω, με τον ίδιο τρόπο που απαιτεί από τους ΓΙ να επικοινωνούν με τον "ειδικό" για αλλαγή αγωγής, τον "ειδικό" να συμβουλευτεί το γιατρό που γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον τον ασθενή.
-Αν αντί να ασχολείται με τη ρύθμιση της "αγοράς" ,ασχολούνταν με τα πραγματικά προβλήματα ιατρικής πρακτικής και συγκρότησης των υπηρεσιών υγείας.
Από εκεί και πέρα, κάθε άνθρωπος πορεύεται σύμφωνα με τη συνείδηση και τη γνώση του. 'Οσο οι ΓΙ κάνουμε τη δουλειά μας καθαρά και με εντιμότητα απέναντι στους ανθρώπους που βλέπουμε , δεν ασχολούμαστε...
Θα αναφέρω δύο σχετικά περιστατικά.
Πριν απόδύο μήνες ήρθε μια γυναίκα την οποίο γνωρίζω την ίδια και τα προβλήματα υγείας της για συνταγογραφία. Έφερε και τα φάρμακα του άντρα της , τον οποίο δε γνώριζα. Στο βιβλιάριο με διάγνωση υπέρταση έπαιρνε μέγιστη δόση καντεσαρτάνης και 75 mg καπτοπρίλης. Της εξήγησα ότι ο συνδυασμός είναι τουλάχιστον αδόκιμος και ότι από τη στιγμή που δεν τον παρακολουθώ εγώ , θα πρέπει να απευθυνθούν στο γιατρό που τον παρακολουθεί, τουλάχιστον για επιβεβαίωση ορθότητας της αγωγής. Λίγες μέρες αργότερα είχα έναν διάλογο με τον καρδιολόγο, που καλύτερα να μην τον περιγράψω! Είχα θυμώσει πολύ. Έκατσα λοιπόν και ξαναδιάβασα από την αρχή όλες τις κατευθηντήριες οδηγίες, μην τυχόν και μου έχει διαφύγει κάτι, τις έκανα πακέτο και ετοιμαζόμουνα να τα στείλω στον αγαπητό "ειδικό" καθώς και στον ιατρικό σύλλογο. Πριν τα στείλω η γυναίκα ξαναήρθε στο ιατρείο, μου ζήτησε συγνώμη, γιατί ήταν μπροστά στο τηλ και ντράπηκε για τη συμπεριφορά του ειδικού. Επίσης μου είπε ότι πια δεν του έχει καμία εμπιστοσύνη και ότι ήδη άλλαξαν Κ/Δ. Αυτό για μένα ήταν αρκετό...
Πριν από πέντε μέρες έφτασε η φυλοστόκα από το ογκολογικό του ΓΝ Χανίων, με το κατεβατό των εργαστηριακών καθώς και αξονικές θώρακα και άνω-κάτω κοιλίας. Υπέγραφε ο διευθηντής. Έγραψα και εγώ από πίσω στο ίδιο χαρτί ,ότι τις εξετάσεις που αφορούν τη Β/θμια περίθαλψη, τις γράφουν οι γιατροί της Β/θμιας. Όταν αποφασίσουν να με ενημερώσουν (όχι ως πρόσωπο αλλά ως γιατρό της ΠΦΥ) για την πορεία της νόσου, το θεραπευτικό πρωτόκολλο-παρακολούθησης και πιθανές οδηγίες που να αφορούν την καλύτερη παρακολούθηση σε επίπεδο ΠΦΥ, ευχαρίστως -ακόμα και αν δεν είναι υποχρέωση μου- θα γράψω και τις εξετάσεις.