Γενικά > Νομικά θέματα
Ιατρικοί Σύλλογοι και οι Απόψεις τους για την Συνταγογράφηση των Γ.Γ.
Zachariadis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςAνακοινωση (τραβηγμα αυτιου) προς τους Γ.Ι. Κοζανης. Την αποψη σας παρακαλω ωστε να αναρτηθει μια τεκμηριωμενη απαντηση που θα αποκαθιστα το κυρος της ειδικοτητος μας. Παρεπιπτοντως, μου εχει τυχει (2-3 φορες) να ξεκιναω μια αντιυπερτασικη αγωγη και να μου ερχεται απο ΚΔ αλλαγμενο το σκευασμα (ιδια δραστικη)!
--- Τέλος παράθεσης ---
Απο το κείμενο του ιατρικού συλλόγου Κοζάνης -το PDF αρχείο που έχεις επισυνάψει- δεν βρίσκω τίποτα μεμπτό για τους γενικούς ιατρούς.
Ισα ίσα που φαίνεται να τους στηρίζει στο θέμα του ξεπλύματος λευκών συνταγών.
Άν και δεν μου χει τύχει προσωπικά ,δεν θα ήθελα κανένας ιατρός (ανεξαρτήτου ειδικότητας) να αλλάζει αναίτια και χωρίς επικοινωνία μαζί μου
την χρόνια αγωγή ασθενών που παρακολουθώ.
EzeΤΡΟΛ:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςAνακοινωση (τραβηγμα αυτιου) προς τους Γ.Ι. Κοζανης.
--- Τέλος παράθεσης ---
Χμ, η ανακοίνωση είναι προσεκτικά διατυπωμένη και σε πολλά σημεία με βρίσκει σύμφωνο.
Έχω κι εγώ μπουχτίσει να βλέπω συναδέλφους Γ.Ι. να αλλάζουν ( για ποιούς λόγους, άραγε; ) στην ψύχρα κλοπιδογρέλες, αντιυπερτασικά κ.λπ. σε χρόνιες, ρυθμισμένες αγωγές και να απορυθμίζονται οι ασφαλισμένοι ή να έρχονται σε άλλο ιατρό την επόμενη κιόλας μέρα της αλλαγής και να ζητάνε εκ νέου συνταγογράφηση του δοκιμασμένου φαρμάκου που εμπιστεύονται. Κάπου πρέπει να μπουν φραγμοί και όρια σ΄αυτό το αλλαλούμ και να πάψει πια ο καθένας να κάνει ό,τι του καπνίσει και μάλιστα παρά τη θέληση του ασφαλισμένου.
Επίσης συμφωνώ απόλυτα με το σημείο της ανακοίνωσης όπου γίνεται προσπάθεια να παταχθεί το ξέπλυμα αγωγών γραμμένων σε αυτοσχέδια χαρτάκια, post-it, χαρτοπετσέτες, πακέτα τσιγάρων, λογαριασμούς ταβέρνας κ.λπ. και να σταματήσει η πίεση για συνταγογράφηση που διοχετεύεται από τους "ειδικούς" στους Γ.Ι. με αυτά τα χαρτάκια.
Harper:
Προσωπικα συμφωνω 100% με τον Αργυρη
Δε λεω πως οι γενικοι ιατροι ειμαστε πανακεια αλλα σε καμμια περιπτωση δε θα δεχθω φαρμακα που εμπιπτουν στο δικο μου θεραπευτικο ευρος ειτε οξεα περιστατικα ειτε χρονια να δινονται απο συναδελφους ειδικους,να μη συμφωνω μαζι τους και να τα γραφω σαν προβατο.Πηγες στον καρδιολογο πχ και αποφασισε να σου βαλει επώνυμη κλοπιδογρελη?
Θα σου τη γραψω.
Γιατι ομως να ειμαι υποχρεωμενος εφ ορου ζωης να σου αντιγραφω τη μαιμου κλοπιδογρελη-αντικαταθλιπτικο αντιυπερτασικο-υπολιπιδαιμικο κτλ και να φαινεται η δικη μου υπογραφη κατω?
Δε θα διαφωνησω πως ενδεχομενως πολλοι συνάδελφοι γενικοι ιατροι,ενδεχομενως να εχουν ξεφυγει και να κανουν καταχρηση στη συνταγογραφηση αλλα καταχρηση ειναι και η επιθυμια απο εναν ειδικο να με εγκλωβιζει στα μαιμου -φαρμακευτικα σκευασματα που επελεξε και μετα εγω να απολογουμαι για την υπογραφη μου
Στις μερες μας τα πραγματα ειναι πολυ απλα.Δε μας αρεσει κατι που εβαλε ειδικος?Δε χρειαζεται να μαλωνουμε.Να παει ο ασθενης να τα γραψει σε εκεινον.Ειμαστε ειδικοι ιατροι με δικη μας γνωμη και οχι υπηρετες λοιπων ειδικοτητων.Αυτο ενδεχομενως να ενοχλει οταν επι ετη οι αγροτικοι κοντρολάρονταν ευκολα απο τους ειδικους...
Από την άλλη,το ξαναλέω ,μην ξεφευγουμε και εμεις γιατι εχω δει και εγω συναδελφους γενικους ιατρους που αλλάζουν πρωτοτυπα ειδικων σε αντιγραφα επιλογης τους.Ή να αλλάζουν πχ sintrom σε Pradaxa.Αυτο ειναι κατα τη γνωμη μου επιληψιμο και ενδεχομενως επικινδυνοκαι ειναι λογικο να προκαλει τους ειδικους.
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι δυνατή η αντιγραφή σημείων της ανακοίνωσης από το pdf. Κρίμα, θα βοηθούσε.
Όπως είπε και ο διακοσμητής είναι προσεκτικά διατυπωμένη αλλά τα "κουκούτσια" τα δίνει στους "Ειδικούς επιμέρους ειδικοτήτων" (οι Γενικοί Γιατροί δεν είναι ειδικοί; ). Π.χ. "βραχύ διάστημα ειδίκευσης" των γενικών γιατρών.
Οι αγροτικοί απαξιώνονται και τους αποδίδεται καθαρά ο ρόλος αντιγραφέα χωρίς καν να τους δίνεται η δυνατότητα αμφισβήτησης των ποσοστών συμμετοχής!
Στους γενικούς γιατρούς τους δίνει μόνο τη δυνατότητα αμφισβήτησης των ποσοστών συμμετοχής που έχουν αναγραφεί από τους άλλους ειδικευμένους αλλά δεν τους αναγνωρίζει το δικαίωμα μη αντιγραφής αγωγής με την οποία δεν συμφωνούν!
Το γεγονός της δυνατότητας του γενικού γιατρού να βλέπει τον ασθενή ως σύνολο κι όχι ως "ειδική επιμέρους ειδικότητα" δεν αναφέρεται. Πόσες φορές έχουμε δει τον ορθοπεδικό να φορτώνει τον καρδιοπαθή παππού με αντιφλεγμονώδη (και πραζόλη βεβαίως βεβαίως, αχ πάνε και οι καλές εποχές με τις καρνιτίνες και τις γλυκοζαμίνες) και σε λίγες μέρες να απορυθμίζεται η πίεση του. Και πόσες άλλες περιπτώσεις.
Αν συζητάμε για αλλαγή αγωγής σαφώς και είναι δεοντολογικό να γίνεται συνεννόηση μεταξύ των γιατρών. Αναρωτιέμαι, γίνεται κάτι ανάλογο όταν ο παθολόγος αλλάζει την αγωγή του παθολόγου; ο καρδιολόγος του καρδιολόγου; ο παθολόγος του καρδιολόγου; ο καρδιολόγος του παθολόγου; Να συνεχίσω;
Πόσες φορές έχουμε ακούσει την έκφραση από ασθενή: "Πήγα στο γιατρό,είδε τι φάρμακα παίρνω και μου είπε να τα πετάξω όλα και να πάρω αυτά που μου έγραψε". Πόσο συναδελφικό και δεοντολογικό είναι αυτό;
Ας μην ξεχνάμε ότι με την εφαρμογή της δραστικής ουσίας (ουσιαστικά του φθηνότερου σκευάσματος πάει να γίνει απ' ό,τι βλέπω αφού δεν θα γράφουμε τελικά δραστική ουσία) ο νομοθέτης σχεδόν μας επιβάλει την αλλαγή κάποιων σκευασμάτων.
Δ. Κουναλάκης:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςAνακοινωση (τραβηγμα αυτιου) προς τους Γ.Ι. Κοζανης. Την αποψη σας παρακαλω ωστε να αναρτηθει μια τεκμηριωμενη απαντηση που θα αποκαθιστα το κυρος της ειδικοτητος μας. Παρεπιπτοντως, μου εχει τυχει (2-3 φορες) να ξεκιναω μια αντιυπερτασικη αγωγη και να μου ερχεται απο ΚΔ αλλαγμενο το σκευασμα (ιδια δραστικη)!
--- Τέλος παράθεσης ---
Νομίζω ότι η πιο απλή και ταυτόχρονα τεκμηριωμένη απάντηση είναι η εξής:
Οι Γενικοί ιατροί είναι ειδικοί. Συνεπώς, όταν ο ασθενής τους επισκέπτεται έχουν κάθε δικαίωμα αλλαγής και ευθύνης της αγωγής για νοσήματα που εμπίπτουν στην ειδικότητα τους βάση των εκπαιδευτικών αντικειμένων της ειδικότητας τους. Υπάρχει τόσο το σχετικό κείμενο του ΚεΣΥ με τα αντικείμενα της ειδικότητας όσο και το βιβλιαράκι της ΕΛΕΓΕΙΑ. Εάν ο ασθενής ενδιαφέρεται μόνο για να γράψει φάρμακα μπορεί να το κάνει στο γιατρό που τον παρακολουθεί. Υπάρχει η δυνατότητα εύκολα και για τρίμηνες από όλους πλέον.
Το συγκεκριμένο έγγραφό είναι απαράδεκτο όταν απευθύνεται με γενικότητες μόνο σε ειδικευμένους μόνο μιας ειδικότητας και συγκεκριμένα της γενικής ιατρικής. Εάν ο συγκεκριμένος ιατρικός σύλλογος γνωρίζει πράξη συναδέλφου που οδήγησε σε βλάβη ασθενή οφείλει να παραπέμψει το συγκεκριμένο θέμα στο πειθαρχικό και όχι να βγάζει αερολογίες συλλήβδην για όλους τους γενικούς ιατρούς. Εάν θεωρεί ότι δεν τηρείται η νομοθεσία να ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες, διαφορετικά, το να κλείνει τα μάτια σε παρανομίες και να βγάζει αερολογίες είναι παράνομο και χειρότερο των παρανομούντων όταν αφορά το όργανο που πρέπει να εποπτεύει την άσκηση της ιατρικής.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση