Γενικά > Νομικά θέματα

Ιατρικοί Σύλλογοι και οι Απόψεις τους για την Συνταγογράφηση των Γ.Γ.

<< < (2/12) > >>

ΔΟΥΒΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ:
κι οσοι ειναι στο ικα -ασθενεις εννοω τι θα κανουν?
κλεινεις ραντεβου το Μαιο,ακυρωνεται και σε στελνουν Ιουλιο
ο ασθενης θα μεινει χωρις φαρμακα
οχι μονα-ζυγα δικα μας>>>>>>>>>>>νομιζω

tasath:
Ναι αλλά αυτό είναι 100% πρόβλημα του ΙΚΑ.
Κανονικά δεν έπρεπε να ανακατεύονται τα φαρμακεία, άλλο που εφοδιάζουν κανονικά με "δανεικά" (και δωρεάν) τους ασθενείς καλύπτοντας τα χρόνια προβλήματα οργάνωσης του ταμείου. Το θέμα είναι οι γιατροί να τηρούν τους κανόνες ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι με το πήγαιν' έλα για διορθώσεις συνταγών, ούτε φυσικά να ζημιώνονται οι φαρμακοποιοί από λάθη συνταγογραφίας. Όλοι βάζουν πλάτη όπου μπορούν.

Δυστυχώς, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ακόμα δεν τα καταφέρνει καλά στο θέμα δοσολογίας και ο γιατρός δεν μπορεί να εισάγει πάντα αυτό ακριβώς που χρειάζεται. Ας βάλουν 2 γιατρούς, 2 φαρμακοποιούς και 2 κομπιουτεράδες να ξαναδούν από κοινού το σύστημα. Δεν θέλει παραπάνω.

Νομίζω πάντως ότι με το νέο μοντέλο ραντεβού (γιατρών-συμβεβλημένων με το ΙΚΑ) έχει αμβλυνθεί το οξύ πρόβλημα που δεν έβρισκαν ραντεβού οι ασφαλισμένοι. Παραμένει βεβαίως για πολλούς που πηγαίνουν στο συγκεκριμένο γιατρό που τους παρακολουθεί και ο οποίος πρακτικά συνταγογραφεί επαναλαμβανόμενα για χρόνιες παθήσεις. Εκεί και πάλι πρέπει να δοθεί μια συνολική λύση. Δεν ξέρω, ας εισάγουν την έννοια της 6μηνης συνταγής...

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΝομίζω πάντως ότι με το νέο μοντέλο ραντεβού (γιατρών-συμβεβλημένων με το ΙΚΑ) έχει αμβλυνθεί το οξύ πρόβλημα που δεν έβρισκαν ραντεβού οι ασφαλισμένοι. Παραμένει βεβαίως για πολλούς που πηγαίνουν στο συγκεκριμένο γιατρό που τους παρακολουθεί και ο οποίος πρακτικά συνταγογραφεί επαναλαμβανόμενα για χρόνιες παθήσεις. Εκεί και πάλι πρέπει να δοθεί μια συνολική λύση. Δεν ξέρω, ας εισάγουν την έννοια της 6μηνης συνταγής...

--- Τέλος παράθεσης ---
Επειδή κατανοώ ότι δεν υπάρχει εμπειρία χειρισμού του καινούργιου μοντέλου του ΙΚΑ στην πράξη, αναφέρω εν τάχει κάποια σημεία, κάποια από τα οποία εμπλέκουν και τους φαρμακοποιούς:
α) Με τον περιορισμό των 100 συνταγών κανείς πλέον δε γράφει τρίμηνη. Ακόμη και τον πατέρα του τον στέλνει σε ΚΥ ή σε συνάδελφο στο ΙΚΑ.
β) Με τον περιορισμό των 80 ραντεβού κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι ο ασθενής θα δει το γιατρό του κι όχι κάποιον που έτυχε να του περισσέψει ραντεβού.
γ) Με τον περιορισμό των 80 ραντεβού κανείς δεν επανεξετάζει μέσω ταμείου, διότι θα χρεώσει το ΙΚΑ 10 ευρά αντί για 20 που θα χρέωνε για πρώτη επίσκεψη.
δ) με τον περιορισμό των 100 συνταγών εμφανίστηκαν νέες στρεβλώσεις: 1) Περικοπή φθηνών φαρμάκων π.χ. σαλοσπίρη. 2) Aναγραφή μέγιστων δυνατών δοσολογιών ενώ ο ασθενής λαμβάνει μικρότερες δόσεις ώστε να αραιώσουν τα διαστήματα εξυπηρέτησης V.I.P. ασθενών (π.χ. atrost 40 mg 1x1 Bt II ενώ ο ασθενής λαμβάνει 20 mg δηλαδή μισό οπότε η συνταγή καλύπτει δίμηνο), 3) Αναγραφή φαρμάκων που ενδεχομένως να χρειαστούν σχετικά γρήγορα σε κενά (!) - μην  πάει χαμένη και καμία αράδα από συνταγή... (Θα δείτε που θα φτάσουμε να λέει ο ένας ασθενής στον άλλο: έχω ένα φάρμακο που δεν το έγραψα, μου δανείζεις το κενό σου;).
Επειδή με αυτά τα τραγελαφικά συστήματα δε γίνεται δωρεάν δημόσια υγεία, πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής το θέμα του ΕΟΠΥΥ, που πολύ φοβούμαι ότι θα είναι μία τραγωδία για όλους μας (με την αρχαία έννοια του όρου...).

psychochick:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΝαι αλλά αυτό είναι 100% πρόβλημα του ΙΚΑ.
Κανονικά δεν έπρεπε να ανακατεύονται τα φαρμακεία, άλλο που εφοδιάζουν κανονικά με "δανεικά" (και δωρεάν) τους ασθενείς καλύπτοντας τα χρόνια προβλήματα οργάνωσης του ταμείου. Το θέμα είναι οι γιατροί να τηρούν τους κανόνες ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι με το πήγαιν' έλα για διορθώσεις συνταγών, ούτε φυσικά να ζημιώνονται οι φαρμακοποιοί από λάθη συνταγογραφίας. Όλοι βάζουν πλάτη όπου μπορούν.

Δυστυχώς, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ακόμα δεν τα καταφέρνει καλά στο θέμα δοσολογίας και ο γιατρός δεν μπορεί να εισάγει πάντα αυτό ακριβώς που χρειάζεται. Ας βάλουν 2 γιατρούς, 2 φαρμακοποιούς και 2 κομπιουτεράδες να ξαναδούν από κοινού το σύστημα. Δεν θέλει παραπάνω.

Νομίζω πάντως ότι με το νέο μοντέλο ραντεβού (γιατρών-συμβεβλημένων με το ΙΚΑ) έχει αμβλυνθεί το οξύ πρόβλημα που δεν έβρισκαν ραντεβού οι ασφαλισμένοι. Παραμένει βεβαίως για πολλούς που πηγαίνουν στο συγκεκριμένο γιατρό που τους παρακολουθεί και ο οποίος πρακτικά συνταγογραφεί επαναλαμβανόμενα για χρόνιες παθήσεις. Εκεί και πάλι πρέπει να δοθεί μια συνολική λύση. Δεν ξέρω, ας εισάγουν την έννοια της 6μηνης συνταγής...

--- Τέλος παράθεσης ---

Δεν ξέρω σε ποιές παθήσεις θα μπορούσε να έχει εφαρμογή η 6μηνη συνταγή, αλλά στη διπολική διαταραχή σίγουρα όχι... τη μία έχω αϋπνία και θα πρέπει να πάρω ηρεμιστικό και αφχολυτικό, ή ακόμα και υπνωτικό, την άλλη μανία και θα πρέπει να πάρω και αντιψυχωσικό, την άλλη κατάθλιψη και θα πρέπει να πάρω και αντικαταθλιπτικό, και αν αρχίσουν να τρέμουν τα χέρια μου θα μου βάλουν και αντιπαρκινσονικό... Άντε κάνε τα αυτά σε μια 6μηνη συνταγή, θα πρέπει να είσαι πιο μάγος κι απ'τον Χουντίνι και πιο μάντης κι απ'την Πυθία, για να προβλέψεις πότε θα έχω τί...
Επίσης, τί να κάνει δηλαδή ο φαρμακοποιός όταν έχετε απεργία και δεν έχω προλάβει να γράψω συνταγή; Να μη μου δώσει το ζυπρεξα ή να με βάλει να το πληρώσω από την τσέπη μου; Τί προτείνετε; Ή να μην το πάρω καθόλου και να καταλήξω νοσοκομείο; Τρελοί, τρελοί και άκαρδοι γιατροί...

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είμαι ούτε τρελός, ούτε άκαρδος γιατρός, αλλά...

Το κάθε ταμείο διαθέτει κατ εξαίρεση αποζημίωση του ασθενή ή εξυπηρέτηση σου για ειδικές καταστάσεις.
Για μένα λύση δεν είναι η εξάμηνη συνταγή. Για μένα λύση δεν είναι να δανείζουν οι φαρμακοποιοί.

Πρακτικά για να μην ξεχνιόμαστε:
Το ΙΚΑ έχει ιατρεία που συνταγογραφούν εκτός ραντεβού για ειδικές περιπτώσεις όπως πχ ψυχιατρικά φάρμακα ή καρδιολογικά φάρμακα ή φάρμακα για το διαβήτη και προσωπικά δεν έχω δει ακόμη κι από συναδέλφους του ΙΚΑ ασθενείς να είναι ξεκρέμαστοι σε φάρμακα που η λήψη τους είναι κρίσιμη. Αλλά.... δεν θα σου γράψει και την πραζόλη ως επείγον.

Επίσης για χρόνια φάρμακα όταν ακυρωθεί το ραντεβού σου μπορείς να ζητήσεις κατ' εξαίρεση αποζημείωση σου από την έκτακτη περίθαλψη. Αυτό σημαίνει ότι αγοράζεις το φάρμακο και πας μετά με την απόδειξη και κάνεις κατάθεση για επιστροφή χρημάτων. Γιατί αυτό το σενάριο είναι ουτοπικό για την πλειοψηφία των ασθενών; Δεν είναι καθόλου πολλά χρόνια από την εποχή που απαιτούνταν φάρμακο, έπρεπε να το πληρώσεις και τέλος. Τώρα αυτό το με τις 100 συνταγές είναι υπόθεση Καραμήτσος και ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει για τους ασθενείς.

όσο για την διπολική διαταραχή, νομίζω ότι το λίθιο θα ήταν μια καλύτερη λύση... και φυσικά μια πολύ ωραία και πραγματική ταινία είναι το Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση