Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ

<< < (6/37) > >>

ΑΡΗΣ:
Ως διαφορετικά περιγράφονται στο νόμο 3205/2005. Το τι προσωπικά εκτιμώ εγώ δεν έχει καμία αξία.

EzeΤΡΟΛ:
Εντάξει κ. ΑΡΗΣ, μη με μαλώνουτε, κουβέντα κάνουμετε...

Harper:
 ;D

Αγωνιστική Παρέμβαση:
Κόβονται τα ειδικά μισθολόγια και επιδόματα στο Δημόσιο
1/3/2011

Η σταδιακή κατάργηση των ειδικών μισθολογίων και η ενσωμάτωσή τους στον «κορμό» του ενιαίου αποτελεί ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση.

Η ειδική επιτροπή, που έχει συσταθεί από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και Οικονομικών για το ενιαίο μισθολόγιο, επεξεργάζεται προτάσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η κατάργηση των μισθολογίων που αφορούν περίπου 300.000 υπαλλήλους: τους δικαστικούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας, τους διπλωματικούς υπάλληλους, τους καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και τους εργαζομένους των ΟΤΑ.

Σύμφωνα με το σενάριο της επιτροπής, που έχει τεθεί υπόψη των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, προτείνεται η διατήρηση του οικογενειακού επιδόματος, του επιδόματος θέσης και η διαμόρφωση του πριμ παραγωγικότητας, το οποίο θα συνδεθεί με μετρήσιμους στόχους για κάθε υπάλληλο. Επίσης, προτείνεται η θεσμοθέτηση επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας και θα καταβάλλεται με κοινά κριτήρια σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της εργασίας τους.

Τα ειδικά επιδόματα θα ενσωματωθούν, ύστερα από μειώσεις που θα φτάσουν και στο 20%, στον βασικό μισθό.

Οι δικαστικοί λειτουργοί, για παράδειγμα, θα λαμβάνουν τα ίδια χρήματα με τους συναδέλφους τους στα υπόλοιπα υπουργεία που διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα, αλλά θα διαφοροποιούνται στο επίδομα ειδικών συνθηκών. Το ίδιο θα ισχύσει για τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και για τους διπλωματικούς υπαλλήλους, ακόμα και για τους υπαλλήλους στην καθαριότητα των ΟΤΑ.

Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, πάντως, αναφέρουν ότι η λύση της κατάργησης των ειδικών μισθολογίων, εάν τελικώς αποφασιστεί, θα υλοποιηθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου, προκειμένου να προσαρμοστούν οι υπάλληλοι στα νέα δεδομένα των αποδοχών τους που σε κάποιες περιπτώσεις υψηλόμισθων θα μειωθούν έως και 20%.

Σε περίπτωση που τελικά υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο του ενιαίου μισθολογίου, τότε υπάρχει μία πιθανότητα να διαφοροποιούνται οι μισθοί των συγκεκριμένων κατηγοριών και ως προς το ύψος του επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το επίδομα συνθηκών εργασίας θα ενσωματώνει μέρος των ειδικών επιδομάτων που ήδη καταβάλλονται γι' αυτόν τον σκοπό (π.χ. επιδόματα κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας για τους στρατιωτικούς, νοσοκομειακής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ).

Οι βασικές αρχές που θα διέπουν το νέο μισθολόγιο θα είναι:

    * Iδιες αποδοχές για όλους τους υπαλλήλους που έχουν κοινά προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.
    * Διατήρηση του συνολικού μισθολογικού κόστους των δημοσίων υπαλλήλων (15,4 δισ. ευρώ.) έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις περικοπές των επιδομάτων το 2010.
    * Αναπροσαρμογή και ανακατανομή των επιδομάτων προς όφελος των χαμηλόμισθων.

Οι υπάλληλοι που λαμβάνουν «υψηλά» επιδόματα θα χάσουν μέχρι και το 40% των αποδοχών τους.

Αντίστοιχα το σύνολο των κονδυλίων που θα συγκεντρωθούν από το «μαχαίρι» των υψηλών επιδομάτων θα αναδιανεμηθεί σε υπαλλήλους που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και λαμβάνουν χαμηλότερες αποδοχές.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 

 

alfie:
Ειδικά μισθολόγια, τέλος. Μόνον επιδόματα ευθύνης & αντικειμένου

Την πλήρη ένταξη και ενσωμάτωση των 15 ειδικών μισθολογίων, που ισχύουν μέχρι σήμερα στο Δημόσιο και δίδονται σε περίπου 300.000 υπαλλήλους (γιατροί, δικαστικοί, διπλωματικοί, καθηγητές ΑΕΙ, ΤΕΙ κτλ.), στον κορμό του ενιαίου μισθολογίου επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το ειδικό μισθολόγιο θα κοπούν και τα 17 ειδικά επιδόματα που αναγνωρίζονται στα ειδικά μισθολόγια. Με δεδομένη τη νέα κατάσταση στους περίπου 300.000 υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων θα διατηρηθούν εκτός από τα οικογενειακά μόνον δύο επιδόματα:

* το επίδομα αντικειμένου εργασίας

* το επίδομα θέσης ευθύνης

Το πρώτο θα αφορά τις ειδικές συνθήκες εργασίας και θα έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητες της δουλειάς που θα έχει κάθε κατηγορία υπαλλήλων που εντασσόταν σε ειδικό μισθολόγιο (π.χ. επίδομα κινδύνου για στρατιωτικούς ή βιβλιοθήκης για τους γιατρούς ή ειδικών συνθηκών για δικαστικούς).

Το δεύτερο θα αφορά τα χρόνια προϋπηρεσίας του υπαλλήλου και την επιτελική θέση ευθύνης που κατέχει στην εργασία του.

Σύμφωνα με όσα μέχρι στιγμής γνωρίζουμε και συνυπολογίζοντας όσα αναφέρει η σχετική έκθεση του μισθολογίου που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα, οι βασικές αρχές που θα έχει το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα είναι:

* ίδιες αποδοχές για ίδια προσόντα

* διατήρηση μισθολογικού κόστους

* αναπροσαρμογές προς όφελος των χαμηλόμισθων

* μειώσεις από 20% έως και 40% για τα ρετιρέ

Αναλυτικά: Οι ίδιες αποδοχές για τους υπαλλήλους που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία σε όποια υπηρεσία και αν εργάζονται στο Δημόσιο αναγορεύονται σε βασική αρχή του νέου μισθολογίου. Ηδη χθες ο κ. Ραγκούσης μίλησε για σύγκλιση μισθών στο Δημόσιο, διότι χωρίς αυτήν δεν μπορεί να νοηθεί ενιαίο μισθολόγιο, και είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν ένας δικηγόρος ή ένας οικονομολόγος να αμείβεται διαφορετικά ανάλογα σε ποιο υπουργείο είναι ενταγμένοι.

Εδώ ο υπουργός Εσωτερικών ήταν απόλυτος και υπογράμμισε ότι η βασική αρχή του νέου μισθολογίου θα είναι «ίση αμοιβή για δουλειά ίσης αξίας».

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση