Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ
ΑΡΗΣ:
Το νοσοκομειακό που λαμβάνουν οι ιατροί ΕΣΥ λέγεται και ειδικών συνθηκών. Πως θα κοπεί το νοσοκομειακό από τη μια και από την άλλη θα παίρνουμε το ειδικών συνθηκών?
alfie:
Ειδικά μισθολόγια προς ενσωμάτωση στο νέο ενιαίο Της Φωτεινη Καλλιρη
Την ενσωμάτωση των 15 ειδικών μισθολογίων (γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί, διπλωματικοί, καθηγητές ΑΕΙ, ένστολοι κ. ά.) στο ενιαίο μισθολόγιο και των επιδομάτων, που λαμβάνουν περίπου 300.000 υπάλληλοι, στον κορμό του βασικού μισθού επεξεργάζεται ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ιω. Ραγκούσης.
Επί της ουσίας, αυτό συνεπάγεται ότι εκτός από το ειδικό καθεστώς που ισχύει σε 15 επαγγελματικές κατηγορίες θα κοπούν και τα 17 ειδικά επιδόματα που υπάρχουν στα ειδικά μισθολόγια. Ετσι, όπως όλα δείχνουν, θα διατηρηθούν, εκτός από τα οικογενειακά, μόνο δύο επιδόματα: το επίδομα αντικειμένου εργασίας και το επίδομα θέσης ευθύνης.
Το πρώτο θα αφορά τις ειδικές συνθήκες εργασίας και θα έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητες της δουλειάς που θα έχει κάθε κατηγορία υπαλλήλων που εντασσόταν σε ειδικό μισθολόγιο (π. χ. επίδομα κινδύνου για στρατιωτικούς ή βιβλιοθήκης για τους γιατρούς ή ειδικών συνθηκών για δικαστικούς), ενώ το δεύτερο θα αφορά τα χρόνια προϋπηρεσίας του υπαλλήλου και την επιτελική θέση ευθύνης που κατέχει στην εργασία του. Τα κριτήρια αυτά θα προσδιορίζουν τις ειδικές μισθολογικές ρυθμίσεις που θα διέπουν τους κλάδους των γιατρών του ΕΣΥ, των δικαστικών, των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, τους ερευνητές, τα μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ-ΤΕΙ, το προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τους αρχιερείς και τους μουσικούς. Ωστόσο, δεν θα ισχύουν οι ρυθμίσεις αυτές για όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους. Για παράδειγμα, οι αμοιβές ενός οικονομολόγου που υπηρετεί στις Ενοπλες Δυνάμεις θα εξομοιωθούν με εκείνες που λαμβάνουν οι υπάλληλοι αντίστοιχων προσόντων σε άλλους φορείς του Δημοσίου. Αντίστοιχη πρόβλεψη θα υπάρχει για το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων που σήμερα εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια. Βασική αρχή του νέου μισθολογίου θα είναι η τήρηση της αρχής «ίση αμοιβή» για «δουλειά ίσης αξίας» με στόχο να αποτελέσει «κίνητρο και όχι αντικίνητρο» για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
flone:
Greece: Third Review Under the Stand-By Arrangement
© 2011 International Monetary Fund March 2011
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
2. Actions for the fifth review (actions to be completed by end Q2-2011)
The Ministry of Health and the Ministry of Labour, in cooperation with the Ministry of Finance prepare a regular annual report (the first one to be published by end-May 2011), on the structure and levels of remuneration (including fees provisions to consultants and doctors) and the volume and dynamics of employment in the hospitals, health centres, and health funds. The report will present plans for the allocation of human resources for the period up to 2013. It specifies any plan to reallocate qualified and support staff within the NHS and health funds.
alfie:
Κερδίζουν 100 ευρώ οι χαμηλόμισθοι, χάνουν έως 1.000 ευρώ οι “πλούσιοι”
Με … καρότο τα 100 ευρώ επιπλέον που δίνει στους πλέον χαμηλόμισθους του δημοσίου, η κυβέρνηση κόβει πολλά από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Αν και το νέο μισθολόγιο καθιερώνει τα 780 ευρώ ως εισαγωγικό μισθό στο δημόσιο, δεν θα τον λάβει ουσιαστικά κανείς, αφού οι προσλήψεις έχουν κυριολεκτικά παγώσει.
Για την εφαρμογή των νέων διατάξεων δεν προβλέπεται καμία μεταβατική περίοδος, δηλαδή η μετάβαση στο καινούργιο σύστημα θα είναι αυτόματη, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υποστούν απώλειες που φτάνουν και ξεπερνούν το 50%. Αυτό, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, συμβαίνει γιατί παρά την αύξηση των βασικών εισαγωγικών μισθών, καταργούνται τα περισσότερα επιδόματα.
Με το νέο μισθολόγιο, οι βασικοί εισαγωγικοί μισθοί διαμορφώνονται ως εξής:
- Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ): στα 780 ευρώ από 711
- Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ): στα 858 ευρώ από 830
- Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ): στα 1.037 ευρώ από 938
- Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ): στα 1.092 ευρώ από 985.
Για τους νέους εισαγωγικούς μισθούς θα ισχύει πλαφόν 3.000 ευρώ (βασικός μισθός & επιδόματα) και ανάλογη εφαρμογή θα υπάρξει στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ, όπου το μέσο κατά κεφαλήν κόστος των αμοιβών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1.900 ευρώ, με εξαίρεση τα διευθυντικά στελέχη.
Για παράδειγμα:
1. Υπάλληλος ΔΕ, άγαμος, με 14 χρόνια προϋπηρεσία στο υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει σήμερα 2.303 ευρώ και με τις νέες διατάξεις οι αποδοχές του θα είναι 1.372 ευρώ. Χάνει σχεδόν 1.000 ευρώ!
2. Υπάλληλος ΠΕ, άγαμος, με 14 χρόνια προϋπηρεσία στο υπουργείο Παιδείας λαμβάνει σήμερα 1.585 ευρώ και με τις νέες διατάξεις οι αποδοχές του θα είναι 1.747 ευρώ. Κερδίζει περίπου 150 ευρώ το μήνα.
Τα μόνα επιδόματα που διατηρούνται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι:
- Επικίνδυνης ανθυγιεινής εργασίας, που θα φτάνει μέχρι τα 150 ευρώ
- Παραμεθόριων περιοχών, που θα είναι 100 ευρώ
- Εορτών και αδείας: 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και 250 το καλοκαίρι
- Οικογενειακό, μόνον όμως για έγγαμους με παιδιά (με 50 ευρώ για το 1ο παιδί αντί 53 σήμερα)
- Θέσης Ευθύνης, που φτάνει μέχρι τα 700
Παράδειγμα:
Υπάλληλος ΠΕ, με 14 χρόνια υπηρεσίας που ο βασικός μισθός του πηγαίνει από 1.585 ευρώ σήμερα στα 1.747 ευρώ. Αν έχει 3 παιδιά θα λαμβάνει επιπλέον 133 ευρώ από τον άγαμο. Φτάνει έτσι συνολικά με επιδόματα τα 1.870 ευρώ.
ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΑΝΑ ΒΑΘΜΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΕ ΔΕ ΤΕ ΠΕ
ΒΑΘΜΟΣ Α -- - 1.992 2.096
ΒΑΘΜΟΣ Β -- 1.497 1.811 1.906
ΒΑΘΜΟΣ Γ 1.134 1.248 1.509 1.588
ΒΑΘΜΟΣ Δ 986 1.085 1.312 1.381
ΒΑΘΜΟΣ Ε 858 943 1.141 1.201
ΒΑΘΜΟΣ ΣΤ 780 858 1.037 1.092
Παράλληλα καταργείται το κίνητρο απόδοσης που λάμβαναν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και θεσμοθετείται το επίδομα επίτευξης στόχων το οποίο θα κυμαίνεται από 10% έως 25% του ετήσιου βασικού μισθού και ο υπάλληλος θα το λαμβάνει μόνον εφόσον ξεπερνά το 90% του στόχου που θα του θέτει η υπηρεσία.
Συγκεκριμένα:
* αν επιτύχει το 80%-90% του ατομικού στόχου παίρνει 10% επί του βασικού στο τέλος της χρονιάς.
* αν ξεπεράσει το 90% του ατομικού στόχου παίρνει 25% επί του βασικού.
Για παράδειγμα:
* Νεοδιόριστος ΥΕ των 780 ευρώ, αν καλύψει το 90% του στόχου του, παίρνει και 78 ευρώ επιπλέον. Έτσι οι μηνιαίες αποδοχές του φτάνουν τα 858 ευρώ. Αν το πετύχει επί 12 μήνες θα κερδίσει 936 ευρώ ετησίως.
* Νεοδιόριστος ΠΕ των 1092 ευρώ, αν αγγίξει το 100% του ατομικού στόχου θα πάρει και άλλα 273 ευρώ. Συνολικά 1.365 ευρώ. Μπορεί να ωφεληθεί έως και 3.276 ευρώ ετησίως.
* Πτυχιούχος ΤΕΙ με βαθμό Γ, έχει μισθό 1509 ευρώ. Αν καλύψει το 80%-90% του στόχου κερδίζει 151 ευρώ το μήνα ή σχεδόν 1800 ευρώ το χρόνο επιπλέον.
Ειδικά για τους υπαλλήλους υπουργείου Οικονομικών, θεσμοθετείται το επίδομα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων που θα φτάνει στο 15% του μηνιαίου βασικού μισθού και ο υπάλληλος θα το λαμβάνει μόνον εφόσον ξεπερνά το 90% των στόχων που του θέτει η υπηρεσία.
Από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο εξαιρούνται τελικά:
* οι ένστολοι (ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας),
* οι δικαστικοί,
* οι διπλωμάτες,
* οι ανώτατοι κληρικοί,
* οι πανεπιστημιακοί,
* οι διευθυντές
* οι επιμελητές του ΕΣΥ
Τα ειδικά μισθολόγια αυτά, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα ενταχθούν στο νέο μισθολόγιο σε δεύτερη φάση.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
alfie:
Στις ρυθμίσεις αυτές δεν υπάγονται οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων μέχρι την ολοκλήρωση του τρέχοντος σχολικού έτους, το νοσηλευτικό, παραϊατρικό και ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ.
Από το ΕΘΝΟΣ
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση