Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Σωματική άσκηση σε συνταγή.
VickyTe:
Στις εξετασεις για την αδεια ασκησεως επαγγελματος στην ιταλια: ποια ειναι η πιο απλη διαγνωστικη εξεταση screening στο ιατρειο?
Το ζυγισμα μια φορα το χρονο.
Argirios Argiriou:
14-03-2018
Η άσκηση με συνταγή γιατρού, σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή είτε μόνη της, ωφελεί ασθενείς.
Ασθενείς με στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, αρτηριακή υπέρταση, πολλαπλή σκλήρυνση, βρογχικό άσθμα, νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, δυσλιπιδαιμία, αλλά και άλλες παθήσεις.
Σήμερα υπάρχουν διάφορα προγράμματα άσκησης που συνταγογραφούνται ανάλογα με την πάθηση ορίζοντας το είδος της άσκησης, την έντασή της, τη διάρκεια, καθώς και το πόσες φορές την εβδομάδα θα πρέπει να γίνεται. Πχ ένα πρόγραμμα συνταγογραφούμενης άσκησης για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια περιλαμβάνει ασκήσεις αντοχής , ενδυνάμωσης και συνδυασμό άσκησης αναπνευστικών μυών (χαλαρό τρέξιμο, σκανδιναβικό περπάτημα, ποδηλασία, αεροβική, σκι αντοχής)χαμηλής έντασης και διάρκειας 15-60 λεπτών με ενδιάμεσες παύσεις 3-5 φορές την εβδομάδα.
Η συντατογράφηση της άσκησης με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών θα αποτελέσει το αντικείμενο της διάλεξης που θα δώσει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Αθλητιατρικής Συνομοσπονδίας (FIMS)καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ρώμης Fabio Pigozzi, στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως και τις 18 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας και του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.
Κίνημα η συνταγογράφηση
«Η συνταγογράφηση της άσκησης είναι ένα κίνημα το οποίο ξεκινήσαμε με την European Federation of Sports Medicine Associations (EFSMA), με το οποίο δίνουμε ένα πρόγραμμα άσκησης σε έναν ασθενή ή υγιή. Υπάρχουν προγράμματα για όλες τις παθήσεις, πχ για το διαβήτη, για το βρογχικό άσθμα κλπ.
Αυτό το έχουμε ανεβάσει στην ιστοσελίδα της EFSMA και θα το προχωρήσουμε κιόλας. Στην Ελλάδα αρχίζουμε και ενημερώνουμε όλους τους γιατρούς γι΄αυτό το θέμα. Αυτή την εφαρμογή τώρα θα την πραγματοποιήσουμε ξεκινώντας από το Ιατρικό Διαβαλκανικό το οποίο είναι από τα 22 σε όλο τον κόσμο συνεργαζόμενα κέντρα με τη FIMS.
Σε αυτό το κέντρο θα εφαρμόσουμε και τη συνταγογράφηση, δηλαδή το τι άσκηση θα κάνει ο ασθενής ή ο υγιής, ο οποίος θα πηγαίνει εκεί και θα εφαρμόζονται αυτά που έχουν συνταγογραφηθεί.
Εκεί υπάρχουν τα μηχανήματα και οι υποδομές για να κάνει την συνταγογραφημένη άσκηση», ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, αντιπρόεδρος της EFSMA και μέλος του ΔΣ της FIMS, διευθυντής Εργαστηρίου Ανατομίας & Χειρουργικής Ανατομίας του ΑΠΘ, καθηγητής, Kωνσταντίνος Νάτσης.
Ο κ. Νάτσης, τόνισε, ακόμη, ότι υπάρχει ένας γενικός κανόνας για την συνταγογραφούμενη άσκηση, αλλά υπάρχει και εξατομίκευση στο πρόγραμμα ανάλογα με την πάθηση και το περιστατικό.
«Ξέρουμε ότι μπορούμε να θεραπεύσουμε και με φάρμακα και με άσκηση και μάλιστα πολλές φορές τα ποσοστά της άσκησης είναι καλύτερα από τα φάρμακα. Αυτό που προτείνουμε είναι να υπάρξει, αν είναι δυνατόν, μόνο η άσκηση ή να μπορέσουμε να κάνουμε και τα δύο.
Να έχει δηλαδή ο ασθενής το όφελος από τα φάρμακα και από την άσκηση.
Δηλαδή μπορούμε να θεραπεύσουμε κάποιες παθήσεις, όπως πχ ο διαβήτης σε συνδυασμό άσκησης και φαρμάκων, αλλά εμείς κοιτάζουμε μήπως μπορούμε μόνο με την άθληση. Όταν έχει κανείς διαβήτη σίγουρα η πρόληψη είναι το πρώτο.
Η αθλητιατρική ενδιαφέρεται πρωτίστως για την πρόληψη και την αποκατάσταση, αλλά κυρίως για την πρόληψη. Μπορούμε να εφαρμόσουμε και άσκηση αν μπορεί κάποιος μόνο με την άσκηση να βελτιωθεί. Αν όμως δεν βελτιωθεί θα παίρνει σαφώς πολύ πιο λίγα φάρμακα», πρόσθεσε ο κ Νάτσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
26/08/2018
Του Καρδιολόγου Αθανάσιου Δρίτσα.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
19/10/2018
Γιατροί στη Σκοτία έχουν το ''πράσινο φως'' να συνταγογραφούν περίπατο στη φύση.
Τα οφέλη της επαφής με τη φύση στην ψυχική και σωματική υγεία είναι πολλά και ακόμα ανακαλύπτονται νέα.
Από τις 5 Οκτωβρίου, γιατροί στο Shetland της Σκοτίας έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν τη φύση στους ασθενείς τους. Εκτιμάται ότι είναι το πρώτο πρόγραμμα του είδους του στη Βρετανία και στοχεύει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, του άγχους, καθώς και στην αύξηση της ευτυχίας, σε ανθρώπους που έχουν διαβήτη, ψυχική νόσο, στρες, καρδιοπάθεια κ.α.
Οι ενδείξεις του οφέλους της φύσης στη σωματική και ψυχική υγεία είναι πολλές. Αν περνά κάποιος 90 λεπτά της μέρας του έξω, στο δάσος, περιορίζει τη δραστηριότητα σε περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την κατάθλιψη. Ο χρόνος που περνά στη φύση δεν μειώνει μόνο την αρτηριακή πίεση, το άγχος και αυξάνει την ευτυχία, αλλά μειώνει την επιθετικότητα, συμπτώματα ΔΕΠΥ, βελτιώνει τον έλεγχο του πόνου, το ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά άλλα που ακόμα δεν γνωρίζουμε αλλά αποκαλύπτονται από έρευνες που γίνονται.
Μπορούμε να φανταστούμε ότι κάποιος που ενθαρρύνεται να περνά περισσότερο χρόνο στη φύση από τον γιατρό του θα αισθάνεται καλύτερα.
Καθώς επανασυνδέεται με τη φύση, θα επανασυνδεθεί με τη γλώσσα της, η οποία συχνά είναι συγκεκριμένη για το κάθε τοπίο και φέρει μια ήσυχη μνήμη την οποία αξίζει να ανακαλούμε καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει ανάπτυξη, αστικοποίηση και κλιματική αλλαγή.
Υπάρχει ολόκληρο φυλλάδιο που συνοδεύει το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει διασκεδαστικές προτάσεις. Για παράδειγμα, τον Μάρτιο μπορείτε να κάνετε τέχνη στην αμμουδιά από φυσικά υλικά ή να ‘’δανειστείτε’’ ένα σκύλο και να τον βγάλετε βόλτα. Τον Απρίλιο μπορείτε να αγγίξετε τη θάλασσα, ενώ τον Μάιο μπορείτε να βυθίσετε το πρόσωπό σας στο γρασίδι.
Τον Ιούλιο μπορείτε να επιλέξετε 2 διαφορετικά είδη γρασιδιού και να τα παρατηρήσετε, τον Σεπτέμβριο μπορείτε να καθαρίσετε την ακτή και να ετοιμάσετε γεύμα έξω, τον Οκτώβριο μπορείτε να εκτιμήσετε ένα σύννεφο, ή να μιλήσετε σε ένα πόνυ τον Νοέμβριοι, και να ταΐσετε τα πουλιά στον κήπο σας τον Δεκέμβριο. Όλα αυτά…με συνταγή γιατρού!
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Argirios Argiriou:
13 Νοεμβρίου 2018.
Μάρθα Κίσκιλα.
Είναι σαφές πώς οι τέχνες μπορούν να ωφελήσουν την υγεία και την ευημερία. Αυτό το έχουν καταλάβει στον Καναδά και φροντίζουν να το εκμεταλλευτούν όσο μπορούν. Οι γιατροί στο Μόντρεαλ μπορούν από τις αρχές Νοέμβρη να συνταγογραφήσουν στους ασθενείς τους όχι μόνο φάρμακα και φυσιοθεραπείες, αλλά και… τέχνη.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ένωσης γιατρών και του Μουσείου Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ (MMFA) που συνεργάστηκαν για να συνταγογραφήσουν δωρεάν επισκέψεις σε μουσεία. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται κάτι τέτοιο σε όλο τον κόσμο.
Το μουσείο ανακοίνωσε πως οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν μια «χαλαρωτική, αναζωογονητική εμπειρία, μια στιγμή ανάπαυσης» όσο επισκέπτονται τις συλλογές. Οι ιατροί που είναι μέλη των Médecins francophones du Canada θα μπορούν να εγγράψουν στην αρχική φάση του πρότζεκτ ως και 50 συνταγές για επισκέψεις στο MMFA, ως συμπλήρωμα σε πιο παραδοσιακές θεραπείες.
Πίσω από αυτή την πρωτοβουλία, βρίσκεται η γενική διευθύντρια του μουσείου, Nathalie Bondil, η οποία πιστεύει πως σύντομα η ενασχόληση με τον πολιτισμό θα αναγνωρίζεται πως βοηθά στην υγεία, περίπου με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει με τη γυμναστική και γενικά την άσκηση.
Μάλιστα όπως ανέφερε στο BBC, «ο ουδέτερος, όμορφος, εμπνευσμένος χώρος ενός μουσείου μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση, να βελτιώσει την ευημερία και να δώσει στους ασθενείς την ευκαιρία να εξερευνήσουν εμπειρίες πέρα από την ενασχόληση με την ασθένειά τους».
Παράλληλα ελπίζει ότι, εάν η πρωτοβουλία είναι επιτυχής, θα πραγματοποιηθεί και σε άλλα μουσεία σε όλο τον κόσμο. «Μπορούμε να ανοίξουμε νέες πόρτες, όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για τους γιατρούς», είπε.
Σε μια δήλωση, η γιατρός Hélène Boyer υποστήριξε ότι πραγματοποιούνται όλο και περισσότερες μελέτες που δείχνουν ότι η επαφή με την τέχνη έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων. «Είμαι πεπεισμένη ότι οι ασθενείς μου θα χαρούν να επισκεφτούν το μουσείο και να έχουν μια θεραπεία χωρίς παρενέργειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν τις επισκέψεις στα μουσεία για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τόσο σωματικών όσο και ψυχικών ασθενειών.
Διαβάστε επίσης: Πως επηρεάζει η τέχνη την ευημερία και την υγεία μας;
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μουσείο προσφέρει επίσης προγράμματα καλλιτεχνικής θεραπείας, προσέλαβε πρόσφατα έναν «θεραπευτή τέχνης» και συμμετέχει σε κλινικές μελέτες που εξετάζουν τον αντίκτυπο των επισκέψεων σε μουσεία σε άτομα με διάφορα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, από τις διατροφικές διαταραχές μέχρι τον καρκίνο του μαστού.
Η κεντρική ιδέα είναι ότι η τέχνη είναι ένας καλός «γιατρός», που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Το 2017, η Κοινοβουλευτική Ομάδα για τις Τέχνες, την Υγεία και την Ευημερία στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε μια έκθεση που δηλώνει ότι «ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε την ισχυρή συμβολή των τεχνών στην υγεία και την ευημερία μας». Ίσως είναι πια καιρός οι τέχνες να γίνουν ενεργό κομμάτι της ζωής των πολιτών.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση