ΠΦΥ -Εκπαίδευση > Συζητήσεις πάνω σε ιατρικά θέματα

West Nile Virus

<< < (2/2)

Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 21/08/2013.

Νεκρός από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Αττική
Ηλικιωμένος με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας πέθανε από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Επιφυλακή των υγειονομικών υπηρεσιών.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες για την πορεία του ιού του Δυτικού Νείλου, μετά και τον θάνατο ηλικιωμένου, με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας, που νοσηλευόταν με λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος σε νοσοκομείο της Αττικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο αριθμός των κρουσμάτων με λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου ανέρχεται σε 35, με τα περισσότερα να καταγράφονται στην Αττική και ακολουθούν οι περιοχές της Καβάλας, της Ξάνθης, της Ημαθίας και της Θεσσαλονίκης.

Από τα 35 κρούσματα, τα 21 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα- μηνιγγίτιδα), ενώ τα υπόλοιπα 14 είχαν ήπιες εκδηλώσεις. Εξακολουθούν να νοσηλεύονται τρία άτομα σε κλινικές και δύο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου η συστηματική και έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών και η εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πηγή: AMΠE

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Θανατηφόρο κρούσμα λοίμωξης από τον Ιό του Δυτικού Νείλου μετά από πιθανή μετάδοση μέσω μετάγγισης- Κολοράντο, ΗΠΑ 2012

S Kelly, TN Le, JA Brown, EWLawaczek, M  Kuehnert, IBRabe, JE Staples, M  Fischer
MMWR, August 9, 2013 / 62(31);622-624

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
23/08/2017

«Επεκτείνεται» ο ιός του Δυτικού Νείλου. Μετά την καταγραφή κρουσμάτων στην Αργολίδα, ο ιός «χτύπησε» και την Αρκαδία, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων για ενδεχόμενη εμφάνιση κρουσμάτων και σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από την αρχή της περιόδου 2017 έως 16/8 είχαν καταγραφεί συνολικά 24 κρούσματα , εκ των οποίων τα 16 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα και κυρίως εκδηλώσεις εγκεφαλίτιδας, άσηπτης μηνιγγίτιδας ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδας. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό.

Μέχρι και τις 9 Αυγούστου 2017, οι ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, προέρχονται από την περιοχή της Αργολίδας και ως εκτιμώμενοι δήμοι έκθεσης στον ιό αναφέρονται στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι Αργους-Μυκήνων και Ναυπλιέων.

Μία εβδομάδα μετά, έως και τις 16 Αυγούστου, καταγράφηκε ένα κρούσμα σε άτομο από την γειτονική στην Αργολίδα, Αρκαδία και συγκεκριμένα από τον δήμο Βόρειας Κυνουρίας ενώ για έναν ασθενή –νέο δηλωθέν κρούσμα- δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ο τόπος έκθεσης στον ιό.

Όπως αναφέρεται συμπερασματικά στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, «μέχρι τις 16/08/2017 στην Ελλάδα έχει καταγραφεί σχετικά μικρός αριθμός κρουσμάτων σε ανθρώπους με σχετικά περιορισμένη γεωγραφική κατανομή στις Περιφερειακές ενότητες Αργολίδας και Αρκαδίας. Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα ιδιαίτερα ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας και δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε άλλη γεωγραφική περιοχή».

Και σημειώνει «καθώς οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει την ανάγκη τήρησης ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια».



 

ΦΥΛΛΑΔΙΟ 2012-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ-

καθώς οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει τη σημασία και την ανάγκη να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια (φυλλάδιο, παρουσίαση), σε όλην την επικράτεια.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
06/09/2024 ertnews

Ψαλτοπούλου για ιό του Δυτικού Νείλου: Έχει γίνει ενδημικό νόσημα στη χώρα μας – Οι θάνατοι αφορούν κυρίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

«Το 80% των προσβεβλημένων δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, ενώ το 20% έχει ήπια συμπτώματα» δήλωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Ertnews 22-11-2024

Ιός του Δυτικού Νείλου: Στα 218 τα κρούσματα λοίμωξης – 34 θάνατοι από την αρχή του έτους

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση