Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
26 Δεκεμβρίου 2024, 07:18:55

Αποστολέας Θέμα: Άγνωστος θεσμός ο οικογενειακός γιατρός  (Αναγνώστηκε 6250 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

8 Αυγούστου 2010, 00:03:21
Αναγνώστηκε 6250 φορές
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Άγνωστος παραμένει για τη χώρα μας ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και τα σχέδια νόμου για την καθιέρωση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο θεσμός παραμένει επί χρόνια στα… χαρτιά, ενώ η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στον τομέα αυτό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις γιατρών στην ειδικότητα της γενικής ιατρικής, τη στιγμή που οι υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες παρουσιάζουν… συνωστισμό. Την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία πρόσφατης μελέτης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με τα οποία σε κάθε οικογενειακό γιατρό αντιστοιχούν 10.000  Έλληνες. Συνεπώς, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, ο αριθμός των γενικών γιατρών πρέπει να αυξηθεί κατά… 619%, ενώ ο αριθμός των υπόλοιπων ειδικοτήτων πρέπει να μειωθεί έως και 34%.
“Δυστυχώς, οι γενικοί γιατροί στην Ελλάδα είναι λίγοι. Φτάσαμε στο σημείο να μας ρωτάει η τρόικα τι γίνεται με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Είναι ντροπή να μην υπάρχουν γενικοί γιατροί, οι οποίοι είναι αναγκαίοι για να λειτουργήσει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού στη χώρα μας. Επί 20 χρόνια ακούμε μόνο υποσχέσεις, αλλά δεν βλέπουμε πράξεις”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής και διευθυντής του κέντρου υγείας Μαδύτου, Μποδοσάκης Μερκούρης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα το ποσοστό των γενικών γιατρών δεν πέφτει κάτω από το 30% επί του συνόλου του ιατρικού δυναμικού. Μάλιστα, η Αγγλία κάνει τη διαφορά, καθώς οι οικογενειακοί γιατροί αποτελούν το 55% του συνόλου των γιατρών.
“Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 75.000 ιατρικές ειδικότητες, εκ των οποίων μόλις 3.000 αφορούν στη γενική ιατρική. Ωστόσο, πανελλαδικά χρειαζόμαστε λιγότερους γιατρούς και συγκεκριμένα 27.000, εκ των οποίων οι 7.000 θα έπρεπε να είναι γενικοί γιατροί”, εξηγεί ο κ. Μερκούρης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναμονή για την ειδικότητα της γενικής ιατρικής φτάνει ακόμη και τα πέντε χρόνια, ενώ αυτή τη στιγμή περίπου 500 γιατροί βρίσκονται σε λίστα αναμονής για να πάρουν την ειδικότητα.
 
Χάνουν οι πολίτες
Η αδράνεια των εκάστοτε ηγεσιών του υπουργείου Υγείας να εφαρμόσουν το θεσμό του οικογενειακού γιατρού έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, να υποβάλλονται σε εξετάσεις που δεν χρειάζονται και να επιβαρύνονται και οι ίδιοι, αλλά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
“Ένας οικογενειακός γιατρός μπορεί να είναι υπεύθυνος για 1.800 άτομα, εφόσον βέβαια καθοριστούν εκτός από τα τοπικά και ποιοτικά κριτήρια, δηλαδή για παράδειγμα η ηλικία των πολιτών που θα εξετάζει. Η ύπαρξή του συμβάλλει σημαντικά στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Για παράδειγμα, ένας ασθενής δεν θα αποφασίζει μόνος του για το αν πρέπει ή όχι να κάνει μαγνητική τομογραφία. Αντίθετα, θα πηγαίνει στον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα τον εξετάζει και θα τον παρακολουθεί κι αν χρειάζεται θα του κλείνει ραντεβού για να κάνει τη συγκεκριμένη εξέταση”, τονίζει ο κ. Μερκούρης. 
Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι περισσότεροι γενικοί γιατροί υπηρετούν κυρίως σε κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία, ενώ ελάχιστοι απασχολούνται στις υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων.
 

    * Στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει καν διεύθυνση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όταν σε ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει… υφυπουργείο. Επίσης, η επιτροπή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα και ανήκει στο ΚΕΣΥ(Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), καταργήθηκε από τον τέως υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

8 Αυγούστου 2010, 12:36:24
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Chris123GR


Παράθεση
Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 75.000 ιατρικές ειδικότητες

Άντε ρε , είναι τόσες πολλές ?  ;D
"One of the first duties of the physician is to educate the masses not to take medicine."
Sir William Osler (1849 - 1919), Aphorisms from his Bedside Teachings (1961) p. 105

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
11332 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Δεκεμβρίου 2013, 19:53:26
από Gatekeeper
21 Απαντήσεις
20944 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Νοεμβρίου 2013, 21:52:50
από Ορθοπαιδικός
4 Απαντήσεις
67507 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Δεκεμβρίου 2012, 17:02:42
από ΧρήστοςΒ
0 Απαντήσεις
81091 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 28 Φεβρουαρίου 2018, 00:21:10
από Argirios Argiriou
12 Απαντήσεις
39046 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2021, 15:13:33
από schumifer