Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
Μια γνωμάτευση από καρδιολόγο...
πρώτη & καλύτερη:
..ούτε πόσοι είναι μέσα σε ένα αεροπλάνο....
καλό!!
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Αν κάποιος συνάδελφος έχει συνδρομή στο Εθνικό Τυπογραφείο θα με βοηθούσε πολύ αν αναρτούσε ή μου έστελνε με mail τα ακόλουθα ΦΕΚ:
1497/Β/1-11-05
16/Β/13-01-06
1830/Β/14-12-06
στην προσπάθεια που κάνω να βρω άκρη με τις Αθλητικές Μαθητικές Ταυτότητες και τις υπογραφές που καλούμαστε να βάλουμε για ακόμη μια φορά.
Ευχαριστώ.
Δ. Κουναλάκης:
Γράψε ένα κείμενο για όλους..
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Ευχαριστώ το συνάδελφο Κουναλάκη για την άμεση ανταπόκριση.
Πάνω που έλεγα ότι τελειώσαμε και φέτος (εννοώ σχολική χρονιά) από υπογραφές και γνωματεύσεις για μαθητές αφού πλησιάζουν πλέον οι εξετάσεις, σκάει μύτη μαθητής ΣΤ’ Δημοτικού με τους γονείς του προσκομίζοντας για υπογραφή αθλητική μαθητική ταυτότητα για συμμετοχή σε αγώνες δρόμου! (Δεν είχα υπολογίσει ότι τα δημοτικά δεν έχουν εξετάσεις!)
Συπληρώνω λοιπόν στην αθλητική μαθητική ταυτότητα ότι ο μαθητής εφόσον βρίσκεται στην ΣΤ’ Δημοτικού καλύπτεται από το Ατομικό Δελτίο Υγείας που συμπληρώθηκε στην Ε’ Δημοτικού στην παράγραφο 14 του οποίου αναγράφεται ότι μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες. (Ήταν σημειωμένο γιατί εγώ είχα συμπληρώσει το ΑΔΥ του μαθητή). Εφόσον λοιπόν το ΑΔΥ είναι ακόμη εν ισχύ και εφόσον οι συγκεκριμένοι σχολικοί αγώνες θεωρούνται σχολική δραστηριότητα δεν χρειάζεται εκ νέου υπογραφή από γιατρό για τη συμμετοχή του μαθητή.
Τη επόμενη μέρα επικοινωνούν μαζί μου από το Γραφείο Φυσικής Αγωγής του Νομού και με πληροφορούν ότι η Αθλητική Μαθητική Ταυτότητα αποτελεί «άλλο πράγμα» (όπως λέμε «άλλο φρούτο») και διέπεται από άλλους Νόμους. Μου δίνουν λοιπόν τους παραπάνω νόμους και με λύπη μου διαπιστώνω ότι έχουν δίκιο!
Αρχικά εκδίδεται η παρακάτω υπουργική απόφαση:
Αριθμ. 112843 / Γ4 με ημερομηνία 14-10-2005 που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 1497/Β/ 11-11-2005
«Αθλητικές δραστηριότητες σχολείων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.»
8 ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ
ΑΓΩΝΕΣ
Για την συμμετοχή μαθητών ή μαθητριών σε σχολικούς αγώνες είναι απαραίτητη η προσκόμιση των παρακάτω δικαιολογητικών:
8.1 ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ [Υπόδειγμα 1]
Σε κάθε αθλητική μαθητική ταυτότητα πρέπει να αναφέρεται ο τίτλος του σχολείου, να έχει επικολληθεί πρόσφατη φωτογραφία του μαθητή ή της μαθήτριας και να αναγράφονται τα παρακάτω στοιχεία:
α΄ Επώνυμο
β΄ Όνομα
γ΄ Όνομα πατέρα
δ΄ Όνομα μητέρας
ε΄ Έτος γεννήσεως
στ΄ Αριθμός μητρώου μαθητή
ζ΄ Τάξη που φοιτά
Η ταυτότητα υπογράφεται και σφραγίζεται από τον Διευθυντή του σχολείου.
Στην αθλητική μαθητική ταυτότητα επισυνάπτονται:
α΄ Βεβαίωση ιατρού ότι ο μαθητής − αθλητής μπορεί να λάβει μέρος χωρίς κίνδυνο για την υγεία του. Η ιατρική βεβαίωση μπορεί να είναι από Σχολίατρο, Ιατρό του Ε.Σ.Υ., Ιατρό Ασφαλιστικού Φορέα, Αγροτικό Ιατρό, ή και ιδιώτη Ιατρό. Η ιατρική βεβαίωση πρέπει να έχει ημερομηνία που να μην υπερβαίνει το εξάμηνο από την ημέρα του αγώνα.
Σε 2 μήνες εκδίδεται η παρακάτω τροποποιητική υπουργική απόφαση:
Aριθμ.1755/Γ4 (4) με ημερομηνία 09-01-2006 που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 16/Β/ 13-01-2006
«Συμπλήρωση της υπ’ αριθμ. 112843/Γ4/14.10.2005 απόφασης «Αθλητικές δραστηριότητες σχολείων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».
22. Τροποποιούμε το εδάφιο α΄ της § 8.1 ως ακολούθως:
α΄ Βεβαίωση ιατρού ότι ο μαθητής – αθλητής δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα υγείας που να μην του επιτρέπει να λάβει μέρος σε αγώνες. Η ιατρική βεβαίωση μπορεί να είναι από Σχολίατρο, Ιατρό του Ε.Σ.Υ., Ιατρό Ασφαλιστικού Φορέα, Αγροτικό Ιατρό ή και ιδιώτη Ιατρό.
Η ιατρική βεβαίωση πρέπει να έχει ημερομηνία που να μην υπερβαίνει το εξάμηνο από την ημέρα του αγώνα.
Παρατηρείστε ότι 2 μόλις μήνες μετά την πρώτη υπουργική απόφαση (πολύ γρήγορα δε νομίζετε; ) βγαίνει δεύτερη που αλλάζει το κείμενο που πρέπει να υπογράφεται από το γιατρό.
Στην πρώτη: «Βεβαίωση ιατρού ότι ο μαθητής − αθλητής μπορεί να λάβει μέρος χωρίς κίνδυνο για την υγεία του»
Δύο μήνες μετά το κείμενο γίνεται πιο «πονηρό»: «Βεβαίωση ιατρού ότι ο μαθητής – αθλητής δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα υγείας που να μην του επιτρέπει να λάβει μέρος σε αγώνες.»
Ο πονηρός νομοθέτης θα σκέφτηκε ότι με την πρώτη διατύπωση ο γιατρός θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι ο αθλητής-μαθητής είχε μέν κάποιο πρόβλημα υγείας που όμως του επέτρεπε να λάβει μέρος χωρίς κίνδυνο για την υγέια του.
Παρατηρείστε ακόμη ότι μέσα στους γιατρούς που μπορούν να υπογράψουν είναι και οι αγροτικοί γιατροί. Δηλαδή ανειδίκευτοι γιατροί. Υπογραφή γιατρού να είναι (για να έχουμε ένα εξιλαστήριο θύμα μετά) κι ότι να ναι. Ας μην παρεξηγήσουν οι συνάδελφοι αγροτικοί των χαρακτηρισμό «ότι να ναι». Δεν κρύβει ειρωνεία. Αντιθέτως βλέπετε ότι όπου τους συμφέρει οι αγροτικοί είναι ανειδίκευτοι και δεν μπορούν να γράφουν πάνω από 1 κουτί φάρμακα χωρίς γνωμάτευση ειδικού κι όπου τους συμφέρει διαφορετικά οι αγροτικοί γιατροί μπορούν να υπογράφουν αυτές τις βεβαιώσεις.
Σημείωση: Η υπουργική απόφαση που καθορίζει τα περί Ατομικού Δελτίου Υγείας των μαθητών έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 859/Β/ 23-06-2005 άρα είναι προγενέστερη των παραπάνω υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν τα περί Αθλητικής Μαθητικής Ταυτότητας.
EzeΤΡΟΛ:
Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον link που παρέθεσε ο user "πρώτη και καλύτερη!!" με τις συστάσεις και προβληματισμούς της American Heart Association για το screening τεστ των αθλητών, παρατίθεται ο παρακάτω (σε δική μου μετάφραση) Πίνακας Ελέγχου 12 σημείων:
Ο προσυμπτωματικός καρδιαγγειακός έλεγχος 12 σημείων που συνιστάται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία για αθλητές πριν από τη συμμετοχή σε σπορ
Ιατρικό Ιστορικό
Η γονική επαλήθευση των στοιχείων του ιστορικού είναι απαραίτητη όταν εξετάζονται ανήλικοι.
Ατομικό Ιστορικό
1.Θωρακικός πόνος ή δυσφορία κατά τη διάρκεια άσκησης ΝΑΙ / ΟΧΙ
2.Αδιευκρίνιστο συγκοπικό ή προσυγκοπικό επεισόδιο1 ΝΑΙ / ΟΧΙ
3.Υπερβολική και ανεξήγητη δύσπνοια ή κόπωση κατά τη διάρκεια άσκησης
ΝΑΙ/ΟΧΙ
4. Διαπίστωση καρδιακού φυσήματος κατά το παρελθόν ΝΑΙ / ΟΧΙ
5. Υψηλή συστηματική αρτηριακή πίεση ΝΑΙ / ΟΧΙ
Οικογενειακό ιστορικό
6. Πρόωρος θάνατος (ξαφνικός ή μη αναμενόμενος ή άλλος) πριν από την ηλικία
των 50, εξαιτίας καρδιακής νόσου, σε >1 συγγενείς ΝΑΙ / ΟΧΙ
7. Ανικανότητα εξαιτίας καρδιακής νόσου σε στενό συγγενή κάτω των 50 ετών
ΝΑΙ / ΟΧΙ
8. Επιβεβαιωμένη καρδιακή νόσος από τις ακόλουθες σε μέλος/η της οικογένειας:
υπερτροφική ή διατατική μυοκαρδιοπάθεια, σύνδρομο μακρού Q-Τ
διαστήματος ή άλλες παθήσεις διαύλων ιόντων, σύνδρομο Marfan ή κλινικώς
σημαντικές αρρυθμίες ΝΑΙ/ΟΧΙ
Φυσική εξέταση
9. Καρδιακό φύσημα2 ΝΑΙ / ΟΧΙ
10. Μηριαίες σφύξεις προς αποκλεισμό ισθμικής αορτικής στένωσης
ΨΗΛΑΦΗΤΕΣ / ΜΗ ΨΗΛΑΦΗΤΕΣ
11. Φυσικά σημεία νόσου Marfan ΝΑΙ/ ΟΧΙ
12. Βραχιόνιος αρτηριακή πίεση (καθιστή θέση)3 …………………mmHg
1 Μη αποδιδόμενο σε νευροκαρδιογενή (παρασυμπαθητικοτονική) αιτιολογία· ιδίως όταν συνοδεύει άσκηση
2 Η ακρόαση να γίνεται τόσο σε ύπτια όσο και καθιστή θέση (ή με τη δοκιμασία Valsalva), με προσοχή στην αναγνώριση φυσημάτων απόφραξης του χώρου δυναμικής εκροής της αριστεράς κοιλίας
3 Προτιμάται η μέτρηση και στους δυο βραχίονες
Η παρουσία ενός (1) τουλάχιστον ευρήματος από το ιατρικό ιστορικό ή την φυσική εξέταση, μπορεί να κριθεί ικανή για να διακαιολογήσει παραπομπή για καρδιαγγειακή εκτίμηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον παραπάνω προσυμπτωματικό έλεγχο δεν περιλαμβάνεται η διενέργεια και εκτίμηση ΗΚΓ. Αντίθετα, οι Ιταλικές κατευθυντήριες οδηγίες και αυτές που προτείνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, το περιλαμβάνουν.
Αναρωτιέμαι λοιπόν αν θα μπορούσαμε κι εμείς, αντί να αυτοσχεδιάζουμε και φυσικά αντί να συμπληρώνουμε τα αντιεπιστημονικά και εκβιαστικά δελτία που μας φέρνουν, να συμπληρώναμε τον παραπάνω πίνακα και να αποφασίζουμε για παραπομπή ή όχι με βάση αυτόν. Θα μου πείτε: και γιατί τον Αμερικάνικο; Μα, αφού η χώρα των Ελ δεν διαθέτει δικό της, ποιόν να πάρουμε; της Μοζαμβίκης; του Μπάγκλα Ντες; της Ανγκόλα; της Μυανμάρ; Ποιόν; Οεο;
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση