Διαμαντή, ποια η άποψη σου για το παρακάτω;
Ο κόσμος μας δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Οι φαρμακοποιοί αγοράζουν από αποθήκες ή συνεταιρισμούς. Εάν αποφασίσει αύριο η Χ αποθήκη/συνεταιρισμός να μην φέρνει το φτηνότερο γενόσημο για μια δραστική ουσία, πως μπορεί να το μάθει και να προστατευτεί ο ασθενής-πελάτης; Ποια η επιλογή του; Να διανύσει χιλιόμετρα μέχρι να βρει τον Αι Βασίλη φαρμακοποιό; Και θα μου πεις γιατί να το κάνει αυτό; Γιατί ο φαρμακοποιός πληρώνεται με ποσοστό επί της τιμής του φαρμάκου και έτσι έχει κίνητρο να δώσει το ακριβότερο. Κάλλιστα θα μπορούσε η κάθε αποθήκη/συνεταιρισμός να επιβάλλει σκληρή πίεση για την εξαφάνιση γενόσημων με πολύ χαμηλή τιμή, απλά δηλώνοντας ψευδώς ότι είναι σε έλλειψη. Πως θα μπορούσε να λυθεί αυτό; Ορίζοντας το κέρδος του φαρμακοποιού με ποσοστό όχι επι της τιμής πώλησης του φαρμάκου αλλά επι της τιμής αναφοράς. Μόνο έτσι, ο φαρμακοποιός δεν θα έχει κίνητρο να προωθήσει το ακριβότερο.
Καλημέρα,
Για να είμαι ειλικρινής, πρώτη φορά το ακούω αυτό ως ενδεχόμενο. Θέλω να πω, ποτέ δεν το έχω δει να συζητείται ούτε μεταξύ φαρμακοποιών ούτε μεταξύ συνεταιρισμών και φαρμακαποθηκαρίων. Δεν ξέρω επίσης κατά πόσο είναι δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο χωρίς να τίθεται θέμα παρανομίας των αποθηκών, είτε ιδιωτικών είτε συνεταιριστικών.
Για το θέμα του κέρδους, υπάρχει ανησυχία αφού μείωση του τζίρου = μείωση και του κέρδους, όμως οι περισσότεροι πιστεύουν ότι την χασούρα από τα μειωμένα κέρδη θα την ρεφάρουν στοκάροντας πολύ λιγότερα γενόσημα ανά δραστική, αν και μένει να φανεί στην πράξη κατά πόσο ισχύει αυτό.
Η λύση που προτείνεις δεν ξέρω αν στέκει. Δηλαδή ο φαρμακοποιός θα βγάζει από το Lipitor πχ ένα ποσό που θα είναι ποσοστό επί της τιμής της φθηνότερης ατορβαστατίνης, ανεξάρτητα αν τη διαφορά τιμής την επωμίζεται το ασφαλιστικό ταμείο ή ασφαλισμένος; Αυτό κατά περίπτωση μπορεί να οδηγήσει και σε ζημία, όπως συμβαίνει τώρα με τα ΦΥΚ. Δηλαδή τους επιβάλλει flat κέρδος 30 ευρώ ανεξαρτήτως τιμής και μετά τους κοπανάει και rebate 5%.
Πάντως, ούτε οι ελλείψεις μπορούν να δηλωθούν ψευδώς, ειδικά στα γενόσημα. Και αυτό γιατί τα γενόσημα δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον ως προς τις παράλληλες εξαγωγές αφενός και αφετέρου αν η παραγωγός εταιρεία αποδείξει ότι τα διαθέτει επαρκώς στην αγορά, τότε αυτομάτως ξεσκεπάζεται το επιχειρούμενο καρτέλ. Πολύ μεγάλο το ρίσκο λοιπόν, από τη στιγμή που εύκολα μπορεί να αποδειχθεί η επιχειρούμενη χειραγώγηση.