Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
17 Ιανουαρίου 2025, 07:59:12

Ψηφοφορία

Πώς αξιολογείτε τη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών συνταγών;

Άριστη
Πολύ καλή
Καλή
Μέτρια
Κακή

Αποστολέας Θέμα: e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία  (Αναγνώστηκε 1433636 φορές)

0 μέλη και 5 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

24 Νοεμβρίου 2012, 22:26:05
Απάντηση #1215
Αποσυνδεδεμένος

Ν.ΔΗΜΟΥ

Επώνυμοι
ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ
Τώρα κάτω απο την αναγραφόμενη δραστική βάλανε ένα κενό τετραγωνάκι που εκεί μπορείς να γράψεις το προτεινόμενο σκεύασμα. Στην εκτύπωση βγαίνει σαν σχόλιο επι του φαρμάκου.Ετσι δεν χρειάζεται να το γράψεις στα γενικά σχόλια συνταγής
ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ

24 Νοεμβρίου 2012, 22:31:45
Απάντηση #1216
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ
Τώρα κάτω απο την αναγραφόμενη δραστική βάλανε ένα κενό τετραγωνάκι που εκεί μπορείς να γράψεις το προτεινόμενο σκεύασμα.

Ναι, αλλά να έχει ο φμφ δικαίωμα υποκατάστασης, αλλιώς γυρίζουμε στα παλιά (εμπορική συντ/ση).

Πάντως, κάτι μου λέει ότι καθώς τα συμφέροντα είναι ποικίλα και μεγάλα, μέχρι το πρωί της Δευτέρας θα αλλάζουν συνέχεια πολλά, οπότε περάστε μια όμορφη Κυριακή.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

24 Νοεμβρίου 2012, 22:37:17
Απάντηση #1217
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν φαρμακεία με φαρμακοποιό. Είναι επισκέπτες στην επιχείρησή τους.
ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

24 Νοεμβρίου 2012, 22:38:37
Απάντηση #1218
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ

Πού το πρόβλημα, λοιπόν; Γιατί να μη ζητηθεί και ευθύνη από τους φμφ; Τη θέλουμε όλη δική μας;

Κανονικά, ο ιατρός θα πρέπει να ελεγχθεί για το αν σωστά ή όχι έκρινε ότι ο ασθενής έπρεπε να πάρει κλοπιδογρέλη: Αυτό (και μόνο) είναι το σκέλος που αφορά τον ιατρό.
Δεν απαντήσατε στη ερώτησή μου.

24 Νοεμβρίου 2012, 22:45:59
Απάντηση #1219
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Δεν απαντήσατε στη ερώτησή μου.

Aυτή είναι η ερώτησή σας που δεν απάντησα;

Παράθεση από: ΑΡΗΣ
Ξέρετε ότι τους ζητήθηκε ευθύνη από τους ασθενείς τους και την αποποιήθηκαν?

Δεν το ήξερα, αλλά δεν μου κάνει εντύπωση που την αποποιήθηκαν. update: Yποθέτω ότι θα βασίστηκαν στην άδεια κυκλοφορίας που έδωσε στο σκεύασμα ο ΕΟΦ, και στο ότι δεν γνώριζαν ότι το σκεύασμα θ' αποδεικνυόταν επικίνδυνο.

« Τελευταία τροποποίηση: 24 Νοεμβρίου 2012, 23:13:24 από Ο διακομιστής »

24 Νοεμβρίου 2012, 22:49:13
Απάντηση #1220
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ

Ξέρετε περιπτώσεις ή αναφέρεστε υποθετικά?

24 Νοεμβρίου 2012, 23:02:01
Απάντηση #1221
Αποσυνδεδεμένος

gas_fmy

Δεν υπάρχουν φαρμακεία με φαρμακοποιό. Είναι επισκέπτες στην επιχείρησή τους.
είναι μια καλή ευκαιρία μαζί με τη δραστική ουσία να εφαρμοστεί και η φαρμακευτική νομοθεσία.

24 Νοεμβρίου 2012, 23:48:01
Απάντηση #1222
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Φαρμάκης

Έβαλα π.χ. λίθιο (που θέλει εμπορική λόγω στενού θεραπευτικού εύρους)

Μια χαρά γράφεται το λίθιο με δραστική. Δεν κλικάρεις συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία, στην προσθήκη φαρμάκου βάζεις αναζήτηση Milithin ή Lithiofor, το επιλέγεις και σου το περνάει ως δραστική ουσία.
Όπως έγραψα και παραπάνω, έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή φτιαγμένο το σύστημα συνταγογράφησης με τη δραστική μπορείς άνετα να είσαι στο 0% συνεχώς στα εμπορικά και να γράφεις (έμμεσα) αυτό που θες.
Αν αποφασίσουν να κάνουν διάκριση συνταγογράφησης δραστικής ουσίας που έχει γενόσημα και αυτής που δεν έχει, τότε το συζητάμε.

Λίγες μέρες νωρίτερα έγραψα Gilenya (Filgolimod) για MS. Αυτό έχει σχεδόν 2000 ευρώ. Προμήθεια από φαρμακείο ΕΟΠΥΥ φυσικά, αλλά πουθενά δεν λένε ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους δεν θα λογαριάζονται στο 15% της εμπορικής. Αν το γράψω τώρα με εμπορική θα μου ανεβάσει την αναλογία δραστικής/εμπορικής υπέρ της εμπορικής κατά πολύ. Οπότε τώρα πλέον θα το περνάω μέσω δραστικής με τον τρόπο που έγραψα παραπάνω.Το ίδιο θα κάνω πλέον φυσικά για όλα τα φάρμακα υψηλού κόστους.

Οπότε κάνεις αναζήτηση με εμπορική, προσθέτεις το σκεύασμα που θέλεις και η συνταγή το περνάει με τη δραστική και κρατάει (όπως λέγαμε μικροί "ένα το κρατούμενο") στη μνήμη το εμπορικό σκεύασμα που επέλεξες κι έτσι κάνει τον υπολογισμό της τιμωρίας για πρωτότυπο.

Το δοκιμασα και εγω.Με την επισημανση πως οταν εβαλα πχ glucophage 850 ή συνδυασμο πχ co-diovan 160/12,5 ή exforge 5/160/12.5 στο τελος ναι  μεν μου εβγαλε τις ουσιες πχ μετφορμινη-βασαλτρανη/υδροχλωροθειαζιδη-αμλοδιπινη/βασαλτρανη/υδροχλωροθειαζιδη αλλα δε μου εβγαζε τα mg της καθε ουσιας ή συνδυασμου πχ ηταν μετφορμινη 850 ή 1000?ηταν αμλοδιπινη/βασαλτρανη/υδροχλωροθειαζιδη 5/16/12,5 ή 10/320/25?

Βεβαια δεν ολοκληρωσα τη συνταγογραφηση για να δω αν διορθωνε το παραπανω προβλημα σε ολοκληρωμενη συνταγη καθως την εκανα πειραματικα σε υποτιθεμενη συνταγη στον ευατο μου.Ελπιζω αυτο που αναφερω να μην ισχυει ή αν ισχυει να το φτιαξουν

Εμφανίζονται όταν κάνεις καταχώρηση συνταγής. Μας το βγάζει ως έκπληξη στο τέλος! Αν έχεις κάνει κάποιο λάθος στην επιλογή (π.χ. μετφορμίνη των 1000 αντί για 850) θα το ανακαλύπτεις μετά την καταχώρηση (ίσως και μετά την εκτύπωση) και θα πρέπει να κάνεις ακύρωση συνταγής.

Πραγματικά είναι πρόβλημα που στην επιλογή με δραστική ουσία "εξαφανίζεται" η δοσολογία στο ενδιάμεσο στάδιο κατά το οποίο εμφανίζεταιμόνο με πράσινα γράμματα στο κάτω μέρος του πεδίου, ωςπροσωρινή υπενθύμιση της προηγούμενης επιλογής μας. Χρειάζεται να διορθωθεί ως προς αυτό το θέμα το σύστημα, για να είναι ξεκάθαρη η επιλογή μας και να αποφεύγονται τα λάθη.

25 Νοεμβρίου 2012, 08:16:27
Απάντηση #1223
Αποσυνδεδεμένος

Fuentes

Προσωπικά, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοι της ειδικότητας μου, δεν θα μπλεχτώ με 15% και υπολογισμούς.

Θα γράφω δραστική, και στο σχόλιο θα αναφέρω το σκεύασμα που συνιστώ. Αν αυτό τώρα αλλαχτεί από τον φαρμακοποιό ή τον ασθενή ας τα βρούνε μεταξύ τους ποιος εχει την ευθύνη για τυχόν παρενέργειες ή μη αποτελεσματικότητα.

Γενικώς, με βρίσκει σύμφωνο η τοποθέτησή σας. Σε περίπτωσή όμως που οι επιλογές σας συνεπάγονται ένα έξτρα κόστος (και αυτό είναι αρκετά σημαντικό για ορισμένα αντιψυχωσικά), ίσως είναι καλύτερο να ενημερώνετε τον ασφαλισμένο σας.

Αυτή τη στιγμή, σχεδόν όλα τα γενόσημα όλων των αντιψυχωτικών είναι ακριβώς στην, ή ελάχιστα πάνω από την τιμή αναφοράς (1 ευρώ).

25 Νοεμβρίου 2012, 08:35:24
Απάντηση #1224
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Προσωπικά, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοι της ειδικότητας μου, δεν θα μπλεχτώ με 15% και υπολογισμούς.

Θα γράφω δραστική, και στο σχόλιο θα αναφέρω το σκεύασμα που συνιστώ. Αν αυτό τώρα αλλαχτεί από τον φαρμακοποιό ή τον ασθενή ας τα βρούνε μεταξύ τους ποιος εχει την ευθύνη για τυχόν παρενέργειες ή μη αποτελεσματικότητα.

Γενικώς, με βρίσκει σύμφωνο η τοποθέτησή σας. Σε περίπτωσή όμως που οι επιλογές σας συνεπάγονται ένα έξτρα κόστος (και αυτό είναι αρκετά σημαντικό για ορισμένα αντιψυχωσικά), ίσως είναι καλύτερο να ενημερώνετε τον ασφαλισμένο σας.

Αυτή τη στιγμή, σχεδόν όλα τα γενόσημα όλων των αντιψυχωτικών είναι ακριβώς στην, ή ελάχιστα πάνω από την τιμή αναφοράς (1 ευρώ).

Kαλημέρα. Τα πρωτότυπα όμως, μπορεί να έχουν μεγάλες αποκλίσεις (ακόμη και 40 ευρώ...)

25 Νοεμβρίου 2012, 12:07:20
Απάντηση #1225
Αποσυνδεδεμένος

Fuentes

Kαλημέρα. Τα πρωτότυπα όμως, μπορεί να έχουν μεγάλες αποκλίσεις (ακόμη και 40 ευρώ...)

Καλή σου μέρα! Μεγάλες αποκλίσεις έχει η 15 ή 20mg Ολανζαπίνη (Zyprexa), αλλά επειδή υπάρχουν 2-3 γενόσημα που θεωρώ αξιόπιστα, δεν προτείνω πλέον σε κάποιο νέο ασθενή να πληρώνει τέτοιες διαφορές... Αυτοί που έπερναν Zyprexa πριν επιλέγουν αν θα συνεχίσουν με κάποιο γενόσημο ή θα παραμείνουν στο πρωτότυπο. Έως τώρα όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα συνεχίζει την αγωγή που έπερνε... Οι ασθενείς αυτοί (αν έχουν εναισθησία) δύσκολα αλλάζουν το σκεύασμα που τους κρατάει "καλά"... 

25 Νοεμβρίου 2012, 13:09:54
Απάντηση #1226
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Αν επιλέξει να συνταγογραφήσει κανείς με δραστική, τότε αναγκαστικά περνάς από κάποιο βήμα όπου πρέπει να κάνεις κλικ σε κάποιο εμπορικό όνομα της δραστικής. Σε περίπτωση που επιλέξουμε εμπορικό όνομα γενοσήμου όπου η λιανική του τιμή είναι ίδια με την τιμή αναφοράς τότε όταν εκτυπώσουμε την συνταγή δεν γράφει πουθενά ότι ο ασθενής θα πληρώσει κάτι επιπλέον σε περίπτωση που ο φαρμακοποιός του σπρώξει πρωτότυπο. Έτσι ο φαρμακοποιός μπορεί να σπρώξει πρωτότυπο χωρίς ο ασθενής να καταλάβει εύκολα ότι θα πληρώσει παραπάνω.

Να αντιστρέψω λίγο τον ορθό συλλογισμό του Αργύρη.
Πατάμε το πρωτότυπο, εμφανίζεται η δραστική και το "πρόστιμο".
Ποιός θα εμποδίσει την αντίστροφη δράση από το φαρμακοποιό ο οποίος θα δώσει ένα σκεύασμα στην τιμή αναφοράς και θα πει:
- "Εδώ ο γιατρός γράφει ότι θέλει να σε βάλει να πληρώσεις επιπλέον χρήματα. Δεν ξέρει τι του γίνεται! (Ποιός ξέρει που πηγαίνουν αυτά τα λεφτά) Καλά που το είδα και σε γλίτωσα από τα περιττά έξοδα"

Οπότε σωστή η παρατήρηση του Δημήτρη ότι πρέπει να αναφέρεται η συμμετοχή στην τιμή αναφοράς.

Μου ήρθε μια ακόμη πιο πονηρή ιδέα.
Η συνταγή γράφει δραστική και το ποσό για το πρόστιμο.
Ο φαρμακοποιός δίνει σκεύασμα στην τιμή αναφοράς και "εισπράττει" και το πρόστιμο, ιδιαίτερα αν "κόψει" τον πελάτη ως εύκολο θύμα.
Φαρμακοποιός: "Για δες τι γράφει εδώ! Πρέπει να πληρώσεις ακόμη τόσα ευρώ παραπάνω!"
Πελάτης: "Πω, πω. Άντε να δούμε που θα φτάσουμε μ' αυτούς που μας κυβερνάνε! Πώς μας κατάντησαν έτσι!"
Φαρμακοποιός: "Άστα. 'Αστα. Και που είσαι ακόμη!"
Ας με συγχωρήσουν οι φαρμακοποιοί του φόρουμ, δεν γενικεύω αλλά νομίζω είναι μια πιθανότητα κι αυτή.

Αντίστροφα (για να κρατήσω ίση απόσταση), όταν αναγράφεται η συμμετοχή για την τιμή αναφοράς και τελικά ο πελάτης θέλει σκεύασμα για το οποίο θα πληρώσει "πρόστιμο" ενδέχεται να υπάρξουν παρεξηγήσεις.
Φαρμακοποιός: "Πρέπει να πληρώσεις ακόμη 5 ευρώ λόγω επιλογής πρωτότυπου σκευάσματος"
Πελάτης: "Μα εδώ γράφει ότι έχω συμμετοχή 5 ευρώ. Εσύ γιατί μου ζητάς να πληρώσω 10;"
Φαρμακοποιός: "Είναι λόγω επιλογής πρωτότυπου σκευάσματος. Τα 5 ευρώ είναι για το γενόσημο"
Πελάτης: "Δεν ξέρω εγώ από γενόσημα και πρωτότυπα. Εγώ ξέρω ότι εδώ γράφει πως πρέπει να πληρώσω 5 ευρώ κι εσύ μου ζητάς 10. Σα να μην μας τα λες καλά!"
« Τελευταία τροποποίηση: 25 Νοεμβρίου 2012, 16:28:16 από Αδαμάντιος Σκούφαλος »

25 Νοεμβρίου 2012, 15:52:51
Απάντηση #1227
Αποσυνδεδεμένος

carlita

Πιστευω οτι θα ακουσουμε πολλα περιεργα στην πορεια..Πιστευω οτι ο νομοθετης πρεπει επιτελους να αποφασισει τι θελει και να το ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ!Εχει καταντησει κουραστικο το ολο ''αραγε τι θα μας ανακοινωσουν και σημερα'',''θα δουλευει σημερα η e-fryganiera και η e-kafetiera?''Θελω να παω στη δουλεια μου και να ασχοληθω με τους ασθενεις μου για αλλαγη! ;)
We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.
Albert Einstein

25 Νοεμβρίου 2012, 17:11:28
Απάντηση #1228
Αποσυνδεδεμένος

eliastheod

Ουσιαστικά παίρνουν όλα τα χαρακτηριστικά από το εμπορικό σκεύασμα που επέλεξες και τα περνάνε στη συνταγή, εκτός από το εμπορικό όνομα, για να περιγράψουν την επιλογή σου (γι' αυτό και ο περίεργος εκ των προτέρων υπολογισμός του πρόστιμου που παρατηρήσαμε).
Οπότε, με την παρούσα μορφή που έχουν δώσει στην συνταγογράφηση με δραστική τα τζιμάνια, δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος να πατάς συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία και να "χαλάς" το ποσοστό σου!

Nαι, αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και όταν οι Τροϊκανοί πάρουν χαμπάρι τις κουτοπονηριές των πολυμήχανων Ελ, τότε δόση γιοκ.

Πρέπει αμέσως οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι (κυρίως ο ΦΣΑ, γιατί ο ΠΦΣ περί άλλα τυρβάζει) να ενημερώσουν τους Τροϊκανούς για τη νέα γραικική απάτη!

Μόλις, είχα μια επικοινωνία με το γραφείο του πρωθυπουργού
(Ένας πατριώτης μου ήξερε, τον μπατζανάκη, της συννυφάδας, που είχε κάνει μια κουμπαριά, με τον πρωτοξάδερφο, του γραμματέα της κοινότητας, από όπου κατάγεται σύμβουλος του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος)
Τους ανέφερα τα καθέκαστα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πιστεύοντας ότι είχα την εξήγηση, της καθυστέρησης της δόσης.
Και έμεινα άναυδος από την απάντηση.
Όταν βγήκε προχτές ο πρωθυπουργός και δήλωνε απογοητευμένος ότι δεν μπορούν κάποιες μικρές τεχνικές δυσκολίες και αστοχίες να μην επιτρέπουν την έκδοση απόφασης από το eurogroup, και να δυναμιτίζεται η ευρωπαϊκή συνοχή, αυτό ακριβώς εννοούσε, την αστοχία στη δραστική ουσία στην «καινούργια» ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Για όλα φταίνε οι τεχνικοί της ΗΔΙΚΑ, και το παράθυρο που άνοιξαν στη «δραστική συνταγογράφηση» απλά πίστευαν ότι δεν θα το ανακαλύψουμε τόσο γρήγορα.
Που να το φαντάζονταν ότι σήμερα, Κυριακή,  ο Διαμαντής αντί να πάει καμιά βόλτα, θα σκάλιζε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση…

25 Νοεμβρίου 2012, 23:07:44
Απάντηση #1229
Αποσυνδεδεμένος

mandreou

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
11490 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Οκτωβρίου 2011, 10:09:30
από EzeΤΡΟΛ
98 Απαντήσεις
71904 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2014, 13:02:43
από Γ.Κτιστάκης
0 Απαντήσεις
7646 Εμφανίσεις