*Αν οι απαντήσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα οδηγούν το νήμα (thread) εκτός
κυρίου θέματος,ζητώ συγνώμη προκαταβολικά και ας μεριμνήσουν οι admin για την
τυχόν μετακίνηση τους.
Κι όμως η ιατρική δεν είναι άσπρο-μαύρο. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ανέχονται σιμβαστατίνη στα 40Mg αλλά δεν έχουν επιπλοκές στα 10mg. Παίρνουν αντιεπιληπτική αγωγή ταυτόχρονα και δεν μπορούν να πάνε σε ατροβαστατίνη λόγω αλληλεπιδράσεων. Πιάνουν την τιμή στόχο με τα 10mg. Εάν δεν θέλεις για λόγους κόστους να δώσεις ροσουβαστατίνη, τι κάνεις;
Αν το πρόβλημα είναι αλληλεπίδραση με αντιεπιληπτικά στην βάση κοινού μεταβολισμού μέσω ενζυμικού συστήματος CYP3A4,
τότε δεν έχει σημασία άν λαμβάνεται ατορβαστατίνη ή σιμβαστατίνη αφού και οι δύο στατίνες μεταβολίζονται μέσω ίδιου κυττοχρώματος.
Μάλιστα στην περίπτωση της ατορβαστατίνης σε μικρότερο βαθμό.Φαίνεται δε οτι η αλληλεπίδραση ΔΕΝ αφορά αυξημένα επίπεδα αντιεπιληπτικού
π.χ καρβαμαζεπίνης αλλά αντίθετα ελαττωμένη ως ανύπαρκτη δράση της στατίνης.Σε συγχορήγηση δηλ. καρβαμαζεπίνης και σιμβαστατίνης ( ή ατορβαστατίνης)
μπορεί τελικά να μην υπάρχει κανένα όφελος (υποχοληστερολαιμικό ή πλειοτροπικό) απο την αγωγή.
Γενικά σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιεπιληπτικά εφόσον κρίνεται απαραίτητη η αγωγή με στατίνη, η Πραβαστατίνη είναι η καλύτερη επιλογή.
Δίνεις σιμβαστατίνη 10 mg. Πού το πρόβλημα;
Οι εξαιρέσεις υπάρχουν για να επιβεβαιωνουν τον κανόνα.Το γεγονός ότι κάποιοι υπό προϋποθέσεις πιάνουν το στόχο με 10mg σιμβαστατίνης,δεν αναιρεί ότι τα 10mg παραμένουν υποθεραπευτική δόση.
Στη στεφανιαία νόσο η θεραπευτική δόση της σιμβαστατίνης είναι αυτή των 40 mg, ανεξάρτητα από τις τιμές της χοληστερίνης, εκτός από τις περιπτώσεις που αυτές είναι πολύ χαμηλές. Μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου η δόση της σιμβαστατίνης 20 mg θεωρείται υποθεραπευτική δόση.
Τα παραπάνω ισχύουν.Μάλιστα έχει προταθεί και είναι evidence based το όφελος απο μια σημαντικά μεγαλύτερη δόση σιμβαστατίνης (80mg) για τους στεφανιαίους ασθενείς ανεξάρτητα απο τα επίπεδα LDL.