Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΗ μόνη ένσταση είναι αν πχ εγω γράψω στατίνη ή κλαριθρομυκίνη αν το εμπορικό σκεύασμα που θα αποφασίσει να "σπρώξει" το φαρμακείο θα είναι δραστικό-βιοισοδύναμο και επομένως αποτελεσματικό ή αν ακόμη και τα έκδοχά του μπορεί να δημιουργησουν πρόβλημα.Αν πχ γράψω στον ασθενη μου να πάρει κλοπιδογρέλη και το φαρμακείο (αλήθεια θα είναι πάντα ο ίδιος ο φαρμακοποός ή ενδέχεται και άσχετος βοηθός) αποφασίσει να σπρώξει μια παπαριά (ενδεχομένως να βγουν και άλλες στην αγορά η κλινική αποτελεσματικότητα των οποίων να αγνοειται) και αυτη κριθει αναποτελεσματική δε θα κατακριθω και εγώ για την επιλογη αυτή?Γιατι ο ασθενής θέλει να δει αποτελέσματα και δεν μπορεί να μπει στο παιχνιδι ποιός έγραψε τι και ποιος έδωσε τι.Στα μάτια του ασθενη λοιπον εγω θα είμαι υπεύθυνος...Φανταστειτε δε τι έχει να γινει αν εμφανιστει και μια αλλεργική αντιδραση σε ένα σκευασμα.
--- Τέλος παράθεσης ---
Νομίζω ότι θα γίνει κάπως έτσι:
Μέχρι τώρα ο φαρμακοποιός σχολίαζε τι έδωσε ο γιατρός. Αν εφαρμοστεί η συνταγογράφηση ουσίας, ο γιατρός θα σχολιάζει τι έδωσε ο φαρμακοποιός.
Αυτό θα ωθήσει και τους ασθενείς να ψάξουν αξιόπιστα και ενημερωμένα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς να παρίστανται αυτοπροσώπως.
Δε θα είναι έκπληξη αν οι ασθενείς μας αρχίσουν να ρωτούν: "Γιατρέ, από ποιο φαρμακείο να τα πάρω;"
Harper:
Σκεφθειτε και τα εξης:(φθανω το μαχαιρι στο κοκκαλο)...
1.ενδεχομένως κάποιος ιατρος να έμπαινε στον πειρασμο να συμβληθει με τον οικονομικα εξευτελιστικο ΕΟΠΥΥ προσδοκώντας στη συνταγογράφηση.Με τη νέα θεωρηση...χλωμό!Οπότε να το πρόβλημα με τη στελέχωση του ΕΟΠΥΥ
2.Θα γίνουν πιο "στενές" οι σχέσεις ιατρων-φαρμακοποιων.Η πίτα θα συνεχίσει να υφισταται και ενδεχομένως μεγαλύτερη απλά θα μοιράζεται σε περισσότερα κομμάτια
3.ο ιατρός(αν θέλει) θα συνταγογραφει δραστικη ουσία μεν αλλα θα λέει-δασκαλευει τον ασθενη τι ακριβώς να ζητησει από το φαραμκειο (μπορει να έχει επιχειρήματα για αυτό) και αν δε του το δωσει ο φαρμακοποιός να πάει σε άλλον.Έτσι αφενός μπορει να συνεχίσει το ευγενές σπορ της συνταγογραφησης αφετέρου δε θα μπορει να τον "πιάσει" κανένας έλεγχος αφού τυπικά έχει συνταγογραφήσει δραστική ουσία
Αμ πως?
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Στα σιρόπια, εναιωρήματα, σταγόνες, κολλύρια, κρέμες κλπ πως θα γίνεται η δουλειά;
Όταν η ποσότητα που συνταγογραφήθηκε υπολείπεται της περιεκτικότητας π.χ. αντιβίωση σε εναιώρημα και η θεραπεία για 10 μέρες αντιστοιχεί σε 1 1/2 μπουκάλι.
Δ. Κουναλάκης:
Η τροπολογία είναι προς τον καλό δρόμο κατά την γνώμη μου αν και δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Υπάρχουν μια σειρά από θέματα προς συζήτηση:
α) Καταρχήν η εμπειρία έχει δείξει ότι οι υπουργοί και το ελληνικό κράτος αδυνατούν να κάνουν ελέγχους και ελέγχονται από κλειστά συμφέροντα, πχ βλέπε το άνοιγμα του 51% μόνο στους ιατρούς και όχι σε άλλα επαγγέλματα, την διατήρηση της κληρονομικότητας-πώλησης της άδειας φαρμακείου (άραγε πόσα πήρε ο Λοβέρδος;), την ύπαρξη 50 διαφορετικών σκευασμάτων αμφιβόλου αποτελεσματικότητας για μια φρμακευτική ουσία, την αδυναμία να επιβάλλουν το νόμο που λέει ότι τα αποτελέσματα της κάθε εξέτασης γράφονται στο βιβλιάριο του ασθενή, κλπ. Θα αλλάξει κάτι σε αυτά; Προβλέπεται κάποιος νόμος και τιμωρία και για τους υπουργούς;
β) θα έχει νόημα ως μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μόνο εάν το κράτος κάνει το ίδιο που κάνει και στα νοσοκομεία, δηλαδή προκηρύξει την χαμηλότερη δυνατή τιμή ανά ουσία/φαρμακοτεχνική μορφή και βάλει ποσόστωση στις πωλήσεις μεταξύ των τριών φτηνότερων σκευασμάτων με αποζημίωση μόνο αυτών των τριών σκευασμάτων μέσω των ταμείων. Κάτι σαν 70%-20%-10% ώστε να καλύπτει αλλεργίες και άλλα σχετικά. Αυτή η διαδικασία θα περιορίσει και τους ελέγχους του ΕΟΦ σε επιλεγμένο αριθμό σκευασμάτων και θα στρώσουν και πολλά γενόσημα ως προς την "βιο-ισοδυναμια" τους. Κάθε άλλη επιλογή-σκέψη- θα σημαίνει απλά την μετατόπιση του "πάρτι".
γ) Η εμπειρία από άλλες χώρες του εξωτερικού έχουν δείξει μια προτίμηση των γιατρών, όταν συνταγογραφείται η φαρμακευτική ουσία και όχι το σκεύασμα, να επιλέγουν ουσίες νέες που δεν έχουν γενόσημα. Αυτό θα εκτοξεύσει την φαρμακευτική δαπάνη. Πως θα το αντιμετωπίσουν αυτό; Γιατί αυτοί που σήμερα γράφουν μια ομεπραζόλη που δεν την ξέρει ούτε η μάνα τους, αύριο θα γράφουν εσομεπραζόλη με ότι αυτό σημαίνει για την επιβάρυνση του ταμείου τους.
δ) Ο περιορισμός της επιδότησης των ιατρών από της φαρμακευτικές θα οδηγήσει σαφέστατα σε μια συσπείρωση των ιατρών, και πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα, καθώς ξέρω ήδη πολλούς που σκεφτόντουσαν να μπουν στον ΕΟΠΥΥ ελπίζοντας αποκλειστικά στο χρήμα από το "πάρτι".
γιαννης παιδιατρος:
Σαφώς και δεν θα ευθύνεται ο γιατρός για το no name φάρμακο και τις παρενέργειές του διότι δεν θα το επιλέγει εκείνος.
...Tελικώς ανακοινώνεται εμφατικά και απόλυτα ότι τα ταμεία αναλαμβάνουν και πέρα από το άρθρο 29 του Α.Κ. την αστική ευθύνη για το αποτέλεσμα της συνταγοφράφησης!
Όσο για το εάν ενισχύεται το πάρε-δώσε σαφώς και η απάντηση είναι μετά θορύβου καταφατική!...και χωρίς αποδείξεις αφού ο "πονηρούλης " θα υποστηρίζει όχι εγγράφως (στη συνταγή θα φαίνεται δραστική ουσία) αλλά προφορικά "την Παπαρήγα την καλή' του μακαρίτη του Μπονάτσου.
...άραγε θα υπήρχε λόγος για πάρε-δώσε αν ήταν γνωστό από πριν ότι το original σκεύασμα θα χορηγείται από το ασφαλιστικό ταμείο αλλά να ελέγχεται αυστηρά όσον αφορά τις ενδείξεις χορήγησης , την ύπαρξη της πάθησης και την ταυτότητα του ασφαλισμένου;
....και κάτι ακόμη, τι θα γινόταν εάν σταμάταγε η χορήγηση φαρμάκων από τον "πάγκο" ή κατά το ελληνικότερο over the counter χωρίς δηλ. ιατρική συνταγή;
[....]
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση