Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Ιανουαρίου 2025, 08:48:00

Ψηφοφορία

Πώς αξιολογείτε τη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών συνταγών;

Άριστη
Πολύ καλή
Καλή
Μέτρια
Κακή

Αποστολέας Θέμα: e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία  (Αναγνώστηκε 1436466 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Ιουλίου 2014, 11:32:06
Απάντηση #2190
Αποσυνδεδεμένος

Γιώργος Κανελλόπουλος

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κάνοντας δοκιμές, είδα ότι για Υπερουριχαιμία με διάγνωση Ε79, πρέπει το ουρικό οξύ του ασθενούς να είναι 10< για να δεχθεί το πρωτόκολλο αλλιώς γράφει ότι ο ασθενής δεν έχει τις συνθήκες για να μπει στο πρωτόκολλο. Είναι αυτό δυνατόν; Πρέπει να κάνουνε άμεσα διορθώσεις.

Από Medscape:
Asymptomatic hyperuricemia

Most patients with asymptomatic hyperuricemia never develop gout or stones. Treatment for asymptomatic hyperuricemia carries some risk. It is not considered beneficial or cost-effective and, generally, is not recommended. The exception to this is in an oncologic setting in which patients receiving cytolytic treatment may be treated prophylactically to prevent acute uric acid nephropathy.

Η μισή Ελλάδα παίρνει αλλοπουρινόλη και καιρός είναι να το κοιτάξουμε πόσοι οφελούνται. Αν όμως ο ασθενής του ιατρείου που δουλεύετε έχει πάθει έστω και μία κρίση ουρικής αρθρίτιδας, θα μπεί στην αντίστοιχη διάγνωση.
Business coaching για επαγγελματίες υγείας

Mentoring σε νέους ιατρούς

Balint Group Leader

Προετοιμασία Γενικού Ιατρού για εργασία στην Ιρλανδία

30 Ιουλίου 2014, 11:45:10
Απάντηση #2191
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Κάνοντας δοκιμές, είδα ότι για Υπερουριχαιμία με διάγνωση Ε79, πρέπει το ουρικό οξύ του ασθενούς να είναι 10< για να δεχθεί το πρωτόκολλο αλλιώς γράφει ότι ο ασθενής δεν έχει τις συνθήκες για να μπει στο πρωτόκολλο. Είναι αυτό δυνατόν; Πρέπει να κάνουνε άμεσα διορθώσεις.

Από Medscape:
Asymptomatic hyperuricemia

Most patients with asymptomatic hyperuricemia never develop gout or stones. Treatment for asymptomatic hyperuricemia carries some risk. It is not considered beneficial or cost-effective and, generally, is not recommended. The exception to this is in an oncologic setting in which patients receiving cytolytic treatment may be treated prophylactically to prevent acute uric acid nephropathy.

Η μισή Ελλάδα παίρνει αλλοπουρινόλη και καιρός είναι να το κοιτάξουμε πόσοι οφελούνται. Αν όμως ο ασθενής του ιατρείου που δουλεύετε έχει πάθει έστω και μία κρίση ουρικής αρθρίτιδας, θα μπεί στην αντίστοιχη διάγνωση.
να αγιάσει το στόμα σου..... ξέρεις πόσες αλοπουρινόλες έχω κόψει.......
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

30 Ιουλίου 2014, 18:39:15
Απάντηση #2192
Αποσυνδεδεμένος

nikmix

Σε υπάρχον ασθενή σε πρωτόκολλο οστεοπόρωσης που παίρνει ιβανδρονικό οξύ δεν μπορώ να συνταγογραφήσω το σκεύασμα,καθώς μέσω του πρωτοκόλλου μου βγάζει μόνο 3 σκευάσματα διαθέσιμα,από τα οποία τα 2 είναι ενέσιμα.Γνωρίζει-έχει καταλάβει κανείς τι συμβαίνει??
Τώρα το απόγευμα το διόρθωσαν,απλά έπρεπε να ταλαιπωρήσουν και λίγο τον κοσμάκη...

30 Ιουλίου 2014, 20:34:41
Απάντηση #2193
Αποσυνδεδεμένος

ioannis thessaloniki

επειδή εδώ και 12 μέρες έχω άδεια και επιστρέφω στη δουλειά την Δευτέρα, μπορεί κάποιος συνάδελφος να με διαφωτίσει τι αλλαγές υπάρχουν στη συνταγογράφηση κλοπιδογρέλης και στατίνης. Μάλλον έχω χάσει επεισόδια απ΄ότι φαίνεται

31 Ιουλίου 2014, 12:04:05
Απάντηση #2194
Αποσυνδεδεμένος

Medicine Man

Προσπαθώ να συνταγογραφήσω το Arava , όταν ανοίγω τα πρωτόκολα δε μου δίνει επιλογή για ρευματοειδή αρθρίτιδα, παρά μόνο για οστεοπόρωση, δυσλιπιδαιμία,ουρική αρθρίτιδα. Ξέρετε κάτι; Δέν ανοίγουν τα συγκεκριμένα πρωτόκολα σε όλους τους γιατρούς; Υπάρχει τέτοια περίπτωση;

31 Ιουλίου 2014, 12:21:25
Απάντηση #2195
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός

Μετά τις νέες ρυθμίσεις (ΑΜΚΑ έμμεσα + άμεσα ασφαλισμένου) σήμερα το σύστημα μου έβγαλε 2 περίεργα:
Μόλις έβαλα το ΑΜΚΑ σε ασφαλισμένη χήρα και καταχωρημένη σίγουρα μέχρι τώρα στο ΙΚΑ (αφού έχω εκδώσει αρκετές συνταγές) την έβγαλε ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ με αντίστοιχο αριθμό μητρώου (όχι αυτόν που έχει στο ΙΚΑ για να σκεφτώ ότι απλά το σύστημα μπέρδεψε τα ταμεία)
Σε έμμεσα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ (ο άμεσα ασφαλισμένος εν ζωή και συνταξιούχος) την έβγαλε ασφαλισμένη στον ΟΓΑ με αντίστοιχο αριθμό μητρώου ΟΓΑ.
Έκανα τις σχετικές αλλαγές και επανέφερα τα αρχικά στοιχεία ασφάλισης αλλά μπορεί άλλες περιπτώσεις να μου ξέφυγαν.
Έχετε κι εσείς το νου σας σχετικά.
   Αλλάζω λίγο τη συζήτηση για τα πρωτόκολλα (μήπως έπρεπε να τη μεταφέρουμε εκεί; ) Για να επανέλθω στο άνω θέμα των ΑΜΚΑ και ΑΜΑ και να ρωτήσω την πρακτική σας ιδιαίτερα των ιδιωτών που (πιθανότατα) κινδυνεύουν να μην πληρωθούν τις επισκέψεις σε έναν έλεγχο (όταν θα φανεί λάθος ταμείο).
   Συγγενής μου ασφ. ΤΑΠΟΤΕ συν/χος η ΗΔΙΚΑ αποφάσισε ότι είναι ΟΠΑΔ με άσχετο αριθμό μητρώου. Τι κάνετε; Αλλάζετε ΚΑΘΕ φορά το ταμείο και τον αριθμό ή πετάτε το μπαλάκι στην ...εξέδρα.
   Σήμερα συνταξιούχος ΤΕΒΕ με ασφάλιση και βιβλιάριο ΙΚΑ έφερε χαρτί ΕΚΑΣ με ένδειξη ΟΑΕΕ (όπως βγάζει και η ΗΔΙΚΑ) και ΑΜΑ αυτόν της ΗΔΙΚΑ (301435628   3)  χωρίς το αρχικο 30 (δλδ 1435628   3). Αλλάζετε ταμείο ή το αφήνετε έτσι (αγνοώντας το βιβλ. ΙΚΑ);
   Υποψιάζομαι ότι θέλουν να πεταφέρουν τους συνταξιούχους ΟΑΕΕ (που τώρα έχουν ΙΚΑ) πίσω στον ΟΑΕΕ. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια ενημέρωση ( :laugh:) , ένα νέο βιβλιαριο ΟΑΕΕ   :laugh: :laugh: :laugh: ή έχστω μια επιστολή με το νέο ταμείο και ΑΜΑ;
   Φυσικά το ΤΑΠΟΤΕ σε ΟΠΑΔ και τα άνω του Διαμαντή (ΟΓΑ--> ΙΚΑ) είναι μάλλον αδύνατο να εξηγηθούν...

31 Ιουλίου 2014, 12:28:51
Απάντηση #2196
Αποσυνδεδεμένος

thepap

Προσπαθώ να συνταγογραφήσω το Arava , όταν ανοίγω τα πρωτόκολα δε μου δίνει επιλογή για ρευματοειδή αρθρίτιδα, παρά μόνο για οστεοπόρωση, δυσλιπιδαιμία,ουρική αρθρίτιδα. Ξέρετε κάτι; Δέν ανοίγουν τα συγκεκριμένα πρωτόκολα σε όλους τους γιατρούς; Υπάρχει τέτοια περίπτωση;

Πρέπει να είστε ρευματολόγος.
Μάλλον αρχίζει να φτάνει η ώρα που όποιος αποφασίζει το οτιδήποτε για τον ασθενή του αναλαμβάνει και τυπικά την ευθύνη.
Η αρχή του τέλους των πλυντηρίων.

31 Ιουλίου 2014, 12:59:42
Απάντηση #2197
Αποσυνδεδεμένος

Medicine Man

Μάλλον αρχίζει να φτάνει η ώρα που όποιος αποφασίζει το οτιδήποτε για τον ασθενή του αναλαμβάνει και τυπικά την ευθύνη.
[/quote

Θεωρητικά ακούγεται ωραίο, συμφωνώ τέρμα τα πλυντήρια. Πρακτικά τώρα, η ασθενής που αδυνατώ να συνταγογραφήσω την αγωγή της είναι 80 ετών και διαμένει μόνιμα, χωρίς παιδιά εν ζωή ,σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τον πλησιέστερο ρευματολόγο.Λύστε μου το πρόβλημα αυτό. Λόγω της ηλικίας της και της αγωγής της (δε θεωρώ τον εαυτό μου έμπειρο στα φάρμακα αυτών των κατηγοριών) θα προτιμούσα να την συνταγογραφεί ρευματολόγος, γίνεται όμως; Και για φτηνές αγωγές που καί επάρκεια έχουμε καί δίνονται στη ρευματοειδή π.χ πρεζολον, να πηγαίνουν 100 χιλιόμετρα μακριά ή να τα πληρώνουν στην υγεία του ΕΟΠΥΥ.
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Ιουλίου 2014, 13:09:36 από Medicine Man »

31 Ιουλίου 2014, 13:07:36
Απάντηση #2198
Αποσυνδεδεμένος

thepap

[/quote

Θεωρητικά ακούγεται ωραίο, συμφωνώ τέρμα τα πλυντήρια. Πρακτικά τώρα, η ασθενής που αδυνατώ να συνταγογραφήσω την αγωγή της είναι 80 ετών και διαμένει μόνιμα, χωρίς παιδιά εν ζωή ,σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τον πλησιέστερο ρευματολόγο.Λύστε μου το πρόβλημα αυτό. Λόγω της ηλικίας της και της αγωγής της (δε θεωρώ τον εαυτό μου έμπειρο στα φάρμακα αυτών των κατηγοριών) θα προτιμούσα να την συνταγογραφεί ρευματολόγος, γίνεται όμως;

τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρευματολόγο που ξεκίνησε την αγωγη.
την βάζει σε πρωτόκολο χωρίς να συνταγιγραφήσει και συνταγιογραφείτε εσείς την επόμενη μέρα.
Νομίζψ ότι γίνεται.
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Ιουλίου 2014, 13:11:29 από thepap »

31 Ιουλίου 2014, 13:16:17
Απάντηση #2199
Αποσυνδεδεμένος

Medicine Man

[/quote

Θεωρητικά ακούγεται ωραίο, συμφωνώ τέρμα τα πλυντήρια. Πρακτικά τώρα, η ασθενής που αδυνατώ να συνταγογραφήσω την αγωγή της είναι 80 ετών και διαμένει μόνιμα, χωρίς παιδιά εν ζωή ,σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τον πλησιέστερο ρευματολόγο.Λύστε μου το πρόβλημα αυτό. Λόγω της ηλικίας της και της αγωγής της (δε θεωρώ τον εαυτό μου έμπειρο στα φάρμακα αυτών των κατηγοριών) θα προτιμούσα να την συνταγογραφεί ρευματολόγος, γίνεται όμως;

την βάζει σε πρωτόκολο χωρίς να συνταγιγραφήσει και συνταγιογραφείτε εσείς την επόμενη μέρα.
Νομίζψ ότι γίνεται.

Ακόμη και να ανοίξει κάποιος ειδικός πρωτόκολλο, δεν νομίζω ότι αυτός που δεν έχει πρόσβαση στη διάγνωση <<ρευματοειδής αρθρίτις >> θα την αποκτήσει.
Έυχομαι να γίνεται, γνωρίζω ρευματολόγους που θα απάνταγαν και άν εύρισκαν το χρόνο κάποια στιγμή όταν θα ήταν κοντά στον υπολογιστη θα το έκαναν, γνωρίζω όμως και ρευματολόγους που δέ θα ήταν ποτέ εύκαιροι. Ακόμη και άν γίνεται θα υπαρχουν πολλά πρακτικά προβλήματα ειδικά αμεσότητας των απαραίτητων ενεργειών και έκδοσης φορολογικού στοιχείου από τον ρευματολόγο που θα ανοίξει επίσκεψη για να φτιάξει το πρωτόκολλο στην συνταγογράφηση.
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Ιουλίου 2014, 13:28:05 από Medicine Man »

31 Ιουλίου 2014, 13:18:01
Απάντηση #2200
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Ή μπορεί ο κοντινότερος ρευματολόγος να είναι σε άλλο νησί.
Ή μπορεί ο κοντινότερος ρευματολόγος να θέλει 20 ευρώ σε κάθε επίσκεψη/συνταγογράφηση.
Αν γίνεται αυτό που λέτε τότε καλώς. Αν και ο ρευματολόγος (αν είναι ιδιώτης) μπορεί να έχει ένα θέμα με την επίσκεψη που θα δείχνει το σύστημα ότι πραγματοποιήθηκε και με τη σχετική έκδοση απόδειξης. (εκτός αν κόψει δωρεάν απόδειξη)

31 Ιουλίου 2014, 13:23:29
Απάντηση #2201
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Καλό να έρθει το τέλος των ¨πλυντηρίων¨ ΚΑΙ των ¨αντιγραφών¨ , αλλά να βγει ρύθμιση για την ασφάλεια αλλά κυρίως  και για την ΜΗ ταλαιπωρία του ασθενούς, είτε με 6μηνες συνταγές είτε καλύτερα να περνάει ο θεράπων στο σύστημα- ιατρικό φάκελο την διάγνωση, την αγωγή και την διάρκεια αυτής έως την επόμενη επανεκτίμηση, να αναλαμβάνει ως θεράπων την ευθύνη της διάγνωσης και της αγωγής και ο ασθενής, είτε να παίρνει την αγωγή ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ από το φαρμακείο, είτε να περνάει πρώτα από Γ.Ι της ΠΦΥ για το ενδεχόμενο να έχει παρατηρηθεί κάποια παρενέργεια- επιπλοκή που δεν την έχει αντιληφτεί ο ασθενής, ή το ενδεχόμενο να έχει προκύψει και κάποιο άλλο πρόβλημα. Εδώ ο ιατρός της ΠΦΥ να έχει δικαίωμα της ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ  εκτίμησης του ασθενούς ως οικογενειακός ιατρός και να ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με τις κλινικές, τα νοσοκομεία και τις άλλες ειδικότητες, Ο Ιατρός ΠΦΥ να έχει ρόλο συντονιστή, μαέστρου, ελεγκτή, παρακολούθησης, αγωγής, ενημέρωσης, πρόληψης για την ολοκληρωμένη ΦΡΟΝΤΙΔΑ  ΥΓΕΙΑΣ,  και όλα αυτά που περιλαμβάνει η γενική ιατρική ως Η ΒΑΣΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ  και όχι να είναι άλλη μια από τις πολλές ¨ειδικές¨ ειδικότητες.
« Τελευταία τροποποίηση: 31 Ιουλίου 2014, 13:28:37 από Γ.Κτιστάκης »

31 Ιουλίου 2014, 14:16:07
Απάντηση #2202
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Υπάρχουν πολλές ειδικές αγωγές που δε θα έπρεπε να δίνονται αν δεν υπογράφονται από ιατρό αντίστοιχης ειδικότητας. Δε νοείται να ξεκινήσει ειδική αγωγή χωρίς να καταγράφεται στη συνταγογράφηση ο υπεύθυνος ιατρός. Αυτό θα πρέπει να φαίνεται ξεκάθαρα για λόγους ιατρικούς, νομικούς, φορολογικούς. Από εκεί και πέρα, το κράτος θα πρέπει να μεριμνήσει πώς ο ασθενής θα λάβει την αγωγή του ώστε να διασφαλίζεται η ουσία. Το να επιτρέπεται να αντιγράψει μία συνταγή ένας γενικός γιατρός ή ένας παθολόγος επί σαφώς προκαθορισμένης αγωγής λύνει πολλά πρακτικά προβλήματα και δε θα πρέπει να είναι το επίκεντρο της αναζήτησης.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

31 Ιουλίου 2014, 15:02:31
Απάντηση #2203
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος

Νομίζψ ότι γίνεται.
Σχετικά με το παραπάνω ίσως μπορούν να μας βοηθήσουν οι καρδιολόγοι και οι ορθοπεδικοί του φόρουμ.
Μπορούν να δουν σε ασθενείς τους(και κυρίως να συνταγογραφήσουν) πρωτόκολλα οστεοπόρωσης οι πρώτοι και δυσλιπιδαιμίας οι δεύτεροι;

31 Ιουλίου 2014, 15:21:49
Απάντηση #2204
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Ενημερωτικά αναφέρω, ότι ακόμα και εντός νοσοκομείου έχουν σταματήσει οι ανώνυμες παραγγελίες απεικονιστικών εξετάσεων για νοσηλεύομενους.

ΟΛΕΣ θα αποστέλλονται ονομαστικά από ιατρό, ακόμα και ειδικεύομενο (στο δικό μου νοσοκομείο είναι ΟΛΟΙ οι ιατροί περασμένοι στο σύστημα, ειδικοί και ειδικεύομενοι), και θα φαίνονται στον ΕΟΠΠΥ.

Μας τονίστηκε αυτό απ' τους πληροφορικάριους του νσοκομείου.

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
11504 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Οκτωβρίου 2011, 10:09:30
από EzeΤΡΟΛ
98 Απαντήσεις
72003 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2014, 13:02:43
από Γ.Κτιστάκης
0 Απαντήσεις
7659 Εμφανίσεις