Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος Μηνύματα από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες γιατροί σε όλη τη χώρα, μετά και την ενεργοποίηση στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ελέγχου των ελάχιστων ποσοστιαίων στόχων για τα γενόσημα.
Να σημειωθεί ότι οι γιατροί από τα μέσα Αυγούστου
(του περσινού Ιουλίου με το γνωστό ΦΕΚ Βορίδη (1796/τ Β'/1-7-2014), άλλο που εφαρμόζεται άρτι με την ΥΑ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος)
είναι υποχρεωμένοι να συνταγογραφούν συγκεκριμένα ποσοστά γενοσήμων φαρμάκων με βάση την ειδικότητά τους.
Στόχοι που έχουν προκύψει έπειτα από στατιστική επεξεργασία των δεδομένων συνταγογράφησης του έτους 2014, με βάση τη διαθεσιμότητα των γενοσήμων και τις καταναλώσεις σε κάθε θεραπευτική κατηγορία.
Και μπορεί οι Ιατρικοί Σύλλογοι όπως ο ΙΣΑ να διαμαρτυρήθηκαν για το νέο αυτό σύστημα συνταγογράφησης, ωστόσο φαίνεται πως μετά τις πρώτες προειδοποιητικές ενημερώσεις προς τους γιατρούς που έχουν ξεφύγει από τους κανόνες, θα έρθουν και οι ποινές.
Άλλωστε η χώρα και με το 3ο μνημόνιο στοχεύει στην άμεση αύξηση της χρήσης των γενοσήμων ώστε να περιορισθεί η φαρμακευτική δαπάνη.
Πηγές του HealthReport.gr υπογραμμίζουν ότι μέχρι στιγμής ο έλεγχος που γίνεται στη συνταγογράφηση για τα ποσοστά των γενοσήμων μπορεί να έχει μόνο προειδοποιητικό χαρακτήρα, σύντομα όμως θα ενεργοποιηθούν και οι ποινές για τους γιατρούς που δεν τηρούν τους κανόνες που έχουν ορισθεί.
Άλλωστε ήδη με βάση τους πρώτους ελέγχους, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, υπάρχουν αρκετοί γιατροί που δεν τηρούν τα νέα δεδομένα
(αφού συχνάκις είναι αδύνατο), τη στιγμή μάλιστα που διανύουμε και καλοκαιρινή περίοδο και η συνταγογράφηση είναι περιορισμένη σε σχέση με άλλους μήνες.
Με βάση την απόφαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, στην περίπτωση που για τρεις συνεχόμενους μήνες η απόκλιση από τον στόχο αγγίζει το 5% ανά μήνα, τότε ο γιατρός θα καλείται από τον ΕΟΠΥΥ να δικαιολογήσει τις θεραπευτικές επιλογές του
(βλέπω να στέλνουμε ηλίθια υπομνήματα...). Στην περίπτωση που το… παραστράτημα επαναλαμβάνεται πολλές φορές, τότε δίνεται η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ ακόμη και να αποκλείσει έναν γιατρό από τη συνταγογράφηση.