Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
12 Ιανουαρίου 2025, 00:54:52

Ψηφοφορία

Πώς αξιολογείτε τη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών συνταγών;

Άριστη
Πολύ καλή
Καλή
Μέτρια
Κακή

Αποστολέας Θέμα: e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία  (Αναγνώστηκε 1424569 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

28 Νοεμβρίου 2011, 13:18:22
Απάντηση #285
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


27/11/11

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Τα φερέφωνα της διατήρησης του υπάρχοντος συστήματος της διαπλοκής στη συνταγογράφηση και διακίνηση των φαρμάκων ξαναεμφανίστηκαν με απειλές για ιστοσελίδες με μαύρες λίστες φαρμακοποιών και φαρμακείων, με απειλές για μηνύσεις εναντίον των φαρμακοποιών και παρακίνηση για τις πλέον αποτελεσματικές δράσεις από τον κλάδο των γιατρών ενάντια στους φαρμακοποιούς.

Αιτία;; Το άνοιγμα της συζήτησης στο Υπουργείο Υγείας για τη δυνατότητα αντικατάστασης από τους ιδιώτες φαρμακοποιούς φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων όμοιας δραστικής ουσίας. Δηλαδή μεταξύ των βιοϊσοδύναμων ουσιωδώς όμοιων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, εάν υπάρχει έλλειψη να μην αρνούνται την χορήγηση του φαρμάκου στον ασθενή αλλά να χορηγούν το ίδιο φάρμακο με διαφορετική εμπορική ονομασία από την αναγραφόμενη στη συνταγή. Αιτία διαμάχης υπάρχει μόνο όταν εμπλέκονται οικονομικά συμφέροντα που άλλοι προσπαθούν να διατηρήσουν και άλλοι προσπαθούν να κερδίσουν και να επεκταθούν. Οι ανωτέρω συντεχνιακές διαμάχες που θέτουν την εξυπηρέτηση των κλαδικών συμφερόντων τους υπεράνω του γενικού συμφέροντος συνοδεύονται από παραπλανητικές ερμηνείες και εσκεμμένες διαστρεβλώσεις της νομοθεσίας.

Για να θιχτεί λοιπόν το αίτημα των ιδιωτών φαρμακοποιών να έχουν την δυνατότητα να χορηγούν το ίδιο φάρμακο με άλλη εμπορική ονομασία όταν υπάρχει έλλειψη ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, το συντεχνιακό λόμπι που στηρίζει μέρος της κερδοφορίας του στη προώθηση των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων με τον αθέμιτο τρόπο των πριμοδοτήσεων, παραπλανητικά ταυτίζει το φάρμακο με την εμπορική του ονομασία. Είναι δυνατόν επίσης νέοι επιστήμονες να μην γνωρίζουν ούτε τον ορισμό του φαρμάκου, ούτε τι σημαίνει φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα, ούτε τι σημαίνει γενόσημο φάρμακο; Ούτε την νομοθεσία που αναφέρει τους ανωτέρω ορισμούς στην ΔΥΓ 3(α) 83657/06 (ΦΕΚ 59Β/06), που αφορά την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη κοινοτική στον τομέα της παραγωγής και κυκλοφορίας φαρμάκων που προορίζονται γα ανθρώπινη χρήση.

Στην ανωτέρω απόφαση Μέρος Ι άρθρο 2 με τίτλο «Ορισμοί» αναφέρεται :

«1 Φάρμακο: α) κάθε ουσία η συνδυασμός ουσιών που εμφανίζεται να έχει θεραπευτικές ή προφυλακτικές ιδιότητες για τις ασθένειες του ανθρώπου, ή β) κάθε ουσία ή συνδυασμός ουσιών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να χορηγηθεί σε ανθρώπους με σκοπό είτε να αποκατασταθούν ή να διορθωθούν ή να τροποποιηθούν φυσιολογικές λειτουργίες με της άσκηση φαρμακολογικής, ανοσολογικής ή μεταβολικής δράσης, είτε να γίνει ιατρική διάγνωση.

Στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2001/83/ΕΚ ορίζεται ότι φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα είναι: «Κάθε φάρμακο παρασκευασμένο εκ των προτέρων που τίθεται στην κυκλοφορία υπό ειδική ονομασία (εμπορική) και σε ειδική συσκευασία».

Στο άρθρο 11 § 2β της απόφασης ΔΥΓ 3(α) 83657 αναφέρεται ότι το γενόσημο φάρμακο (αντίγραφο) είναι ουσιωδώς όμοιο με το φάρμακο αναφοράς, έχει την ίδια ποσοτική και ποιοτική σύνθεση σε δραστικές ουσίες, την ίδια φαρμακοτεχνική μορφή και η βιοϊσοδυναμία του έχει αποδειχθεί βάσει των καταλλήλων μελετών βιοδιαθεσιμότητας.

ΟΧΙ , δεν είναι δυνατόν πλέον να μην γνωρίζουν επιστήμονες όλα τα ανωτέρω. Να μην γνωρίζει επιστήμονας ότι εφόσον αποδειχτεί επιστημονικά ότι ένα φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα είναι γενόσημο έχει τις ίδιες ενδείξεις και αντενδείξεις με το πρωτότυπό του. Ότι τα έκδοχα δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία και εξετάζονται για την καταλληλότητά τους από τον ΕΟΦ και τον ΕΜΕΑ και ότι τελικά όλα τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα παρακολουθούνται για την ποιότητά τους μέσω των ενιαίων συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνησης στην Ε.Ε.

Από που λοιπόν μπορεί να προκύπτει σαν αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος η αλλαγή απλώς της εμπορικής ονομασίας του ίδιου του φαρμάκου. Παραλογισμός; Όχι δεν νομίζω ότι επιστήμονες δεν μπορούν να κατανοήσουν απλές έννοιες.

Τα οικονομικά συμφέροντα είναι εκείνα που εμπλέκονται και δεν επιτρέπουν την συνεννόηση μεταξύ επιστημόνων.

Υπάρχει αιτία πολέμου μεταξύ δύο κλάδων που συνεργάζονται σε συνεχή βάση για την παροχή της πλέον κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής προς τους ασθενείς; Δεν υπάρχει αιτία για καμία διαμάχη μεταξύ των γιατρών και φαρμακοποιών που με τίμιο και αποκλειστικά επιστημονικό τρόπο ασκούν το δύσκολο επάγγελμά τους. Που έχουν συνδέσει τα συμφέροντά τους με τη διατήρηση, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Που αντιστέκονται στη διαπλοκή και τη διαφθορά στους χώρους εργασίας τους. Ίσως να ήρθε η ώρα να αναπτυχτεί η συνεργασία για να έχουμε ουσιαστική παρέμβαση στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη διακίνηση των φαρμάκων.

Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν αντίθετα συμφέροντα και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρθούν μέτρα που αντιμετωπίζουν τον παράνομο πλουτισμό, γιατί το συμφέρον όλων είναι η διάσωση του Δημόσιου τομέα υγείας από την οικονομική κατάρρευση. Ας αρνηθούν λοιπόν να γίνουν μέρος του προβλήματος που υπάρχει στη διακίνηση των φαρμάκων.

Η επιλογή των εμπορικών ονομασιών ανά δραστική ουσία από την πολιτεία και οι κατευθυντήριες οδηγίες από τα Ασφαλιστικά Ταμεία προς τους Φαρμακοποιούς ώστε η αντικατάσταση να μην γίνεται αυθαίρετα, δεν θίγουν την ευθύνη που έχουν αποκλειστικά οι γιατροί για τη συνταγογράφηση της πλέον κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας για τους ασθενείς. Θίγουν αποκλειστικά την συναλλαγή μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και ορισμένων γιατρών για να προωθούν ανά φάρμακο συγκεκριμένες εμπορικές ονομασίες ακόμη και εάν είναι αρκετά ακριβότερες από άλλες επιβαρύνοντας αδικαιολόγητα χωρίς επιστημονικό λόγο τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ασθενείς.

Η αντικατάσταση της εμπορικής ονομασίας του ίδιου φαρμάκου από φαρμακοποιούς όπως και η συνταγογράφηση με δραστική ουσία δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της εστίας της διαπλοκής από τα ιατρεία στα φαρμακεία.

Η πολιτεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα Νοσοκομεία πρέπει να αποφασίζουν για τις εμπορικές ονομασίες με τις οποίες θα χορηγούνται τα φάρμακα που συνταγογραφούν οι γιατροί. Να αποφασίζουν με αντικειμενικές και αδιάβλητες διαδικασίες με διαπραγματεύσεις και διεθνείς διαγωνισμούς και τότε το οικονομικό όφελος θα είναι τεράστιο όπως αποδείχτηκε από τους πρώτους διαγωνισμούς για τα Νοσοκομεία.


Με εκτίμηση,

Τσακάλου Αλίκη
Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Νοεμβρίου 2011, 13:20:03 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

28 Νοεμβρίου 2011, 13:33:46
Απάντηση #286
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τσακάλου Αλίκη
[/b]Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ
Θα γίνω πολύ κακός. Τι είναι η κα Τσακάλου Αλίκη ώστε να εκφράζει απόψεις όπως:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Στο άρθρο 11 § 2β της απόφασης ΔΥΓ 3(α) 83657 αναφέρεται ότι το γενόσημο φάρμακο (αντίγραφο) είναι ουσιωδώς όμοιο με το φάρμακο αναφοράς, έχει την ίδια ποσοτική και ποιοτική σύνθεση σε δραστικές ουσίες, την ίδια φαρμακοτεχνική μορφή και η βιοϊσοδυναμία του έχει αποδειχθεί βάσει των καταλλήλων μελετών βιοδιαθεσιμότητας.

ΟΧΙ , δεν είναι δυνατόν πλέον να μην γνωρίζουν επιστήμονες όλα τα ανωτέρω. Να μην γνωρίζει επιστήμονας ότι εφόσον αποδειχτεί επιστημονικά ότι ένα φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα είναι γενόσημο έχει τις ίδιες ενδείξεις και αντενδείξεις με το πρωτότυπό του. Ότι τα έκδοχα δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία και εξετάζονται για την καταλληλότητά τους από τον ΕΟΦ και τον ΕΜΕΑ και ότι τελικά όλα τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα παρακολουθούνται για την ποιότητά τους μέσω των ενιαίων συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνησης στην Ε.Ε.
Ερωτώ:
- Είναι το ίδιο δύο σκευάσματα με διαφορετικά έκδοχα;
- Έχουν τις ίδιες αλλεργίες;
- Έχουν την ίδια φαρμακοκινητική;
- Τι σημαίνει κατάλληλων μελετών βιοδιαθεσιμότητας; Πόσα φάρμακα έχουν καμπύλες με μετρήσεις επιπέδων δραστικής ουσίας στο αίμα στο χρόνο;

Συγνώμη αλλά ακόμη κι αν η κυρία είναι πτυχιούχος φαρμακολογίας, φαρμακοποιός δεν είναι σίγουρα.
Κανείς δεν θέλει τους φαρμακοποιούς μπακάληδες, και οφείλουν να έχουν ρόλο πιο ενεργό από τον υπάρχον.
Αλλά πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Και χρειάζονται πολλές αλλαγές στο φαρμακευτικό επάγγελμα για να αναλάβουν οι φαρμακοποιοί δικαιώματα και ευθύνες που πρέπει να έχουν. Και σίγουρα γνώσεις πχ Υπάρχουν πολλά φάρμακα που δεν κυκλοφορεί το SPC τους ή είναι ερμητικά κλεισμένο μέσα στο κουτί. Προσωπικά, αποφεύγω να τα συνταγογραφήσω.
Επίσης, δεν μπορεί να αντιστοιχεί πάνω από ένας βοηθός ανά φαρμακοποιό. Και δεν μπορεί απουσιάζει ο φαρμακοποιός και το φαρμακείο να λειτουργεί. Ίσως τα φαρμακεία, να είναι τα πρώτα που χρειάζονται ISO.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

28 Νοεμβρίου 2011, 16:20:06
Απάντηση #287
Αποσυνδεδεμένος

farmakopoios


λυπαμαι παρα πολυ γι'αυτα που διαβαζω καθως ηλπιζα πως οι γιατροι ειχαν καποιες στοιχειωδεις γνωσεις φαρμακολογιας ωστοσο γνωριζω οτι ουδεποτε εχουν διδαχθει Φαρμακοτεχνια, Συνταγοτεχνια και Τεχνολογια Φαρμακου,  μαθηματα που μας απασχολησαν για πολλα εξαμηνα στο πανεπιστημιο οπου περνουσαμε ωρες συνθετοντας φαρμακα, μορφοποιοντας τα, ελεγχοντας φασματοσκοπικα το αποτελεσμα με τη χρηση "τυφλων" διαλυματων και placebo. μενω εκπληκτη καθως διαβαζω απο επιστημονες και ακουγοντας ακομα και τον προεδρο του ΙΣΑ να αναφερει οτι τα εκδοχα μπορουν να εχουν θεραπευτικο αποτελεσμα! Κυριοι η ζελατινη εχει θεραπευτικο αποτελεσμα? το αμυλο εκτος των ατομων που πασχουν απο κοιλιοκακη μπορει να επιφερει καποια τοξικη δραση? οσο για τις αλλεργιες αυτο ειναι ενα κομματι που ειναι απροβλεπτο, εκτος αν καποιος εχει πιστοποιησει υπερευαισθησια μεσω ενος διαγνωστικου τεστ. Ειδαλως ο γιατρος πως μπορει να το γνωριζει, ριχνοντας ταρω ή διαβαζοντας τον καφε? συμφωνω με τη δυνατοτητα να χορηγει  ο φαρμακοποιος ενα απο τα σκευασματα που το ιδιο το κρατος αν θελεται σε συνεργασια με τους γιατρους θα δηλωνουν ως προτιμητεο, αλλα για το Θεο βαρεθηκα να ριχνω δεκαδες χιλιαδες ευρω για να στοκαρω καθε λογης ομεπραζολη, κλαριθρομυκινη και σωρο αλλα εμπορικα σκευασματα. και κατι αλλο... οι γιατροι, εννοειται οχι ολοι, που συνταγογραφουν σημερα δεν χορηγουν φαρμακα απο το καμερουν, μπαγκλαντες και κινα? το φαρμακειο δεν εχει λογω υποστασης αν δεν διαθετει lipitor, επομενως ποιος κερδιζει χορηγωντας atorstat, torvastin,lipovast. προσωπικα αυτες τις ονομασιες εγω ουτε καν τις  γνωριζα τι θα πω στους ασφαλισμενους που ολο δυσπιστια με ρωτουν αν ειναι καλο το φαρμακο. για να μην αναφερω οτι και οι ιδιοι οι γιατροι τσακωνονται μεταξυ τους επειδη ο ενας αλλαζει τα φαρμακα που δινει ο αλλος!

28 Νοεμβρίου 2011, 16:20:45
Απάντηση #288
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Τσακάλου Αλίκη
[/b]Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ
Τι είναι η κα Τσακάλου Αλίκη ώστε να εκφράζει απόψεις

Η Κα Τσακάλου Αλίκη είναι Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, και από την εποχή των (ψευδο)παχέων αγελάδων ακόμη, μάχεται σθεναρά υπέρ της καθιέρωσης της δραστικής ουσίας, παρά τον πόλεμο που της γίνεται από την παράγκα του ιατρικού κατεστημένου (του συγκεκριμένου Νοσοκομείου).

Βλέπετε, όλοι συμφωνούμε στα λόγια ότι ο ρόλος του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού δεν είναι να ψάχνει, να παραγγέλνει, να πληρώνει και να στοκάρει τη 17η ομεπραζόλη που παρήγγειλε ο x ειδικευόμενος μιας Παθολογικής κλινικής ( έχοντας γνώση; της φαρμακοκινητικής και των εκδόχων :D - ανάθεμα αν γνωρίζει γρυ ), τη στιγμή που έχει στο φαρμακείο ήδη στοκαρισμένες 16 άλλες ομεπραζόλες, και τη στιγμή επίσης, που ο πρώτος Επιμελητής που θα κάνει επίσκεψη, θα την ξανααλλάξει (βασισμένος, προφανώς, κι αυτός σε νέες μελέτες βιοϊσοδυναμίας) με τη 18η ομεπραζόλη. Τί;; Υπάρχει πιθανότητα ένας άλλος ιατρός να επέλεξε τη 19η ομεπραζόλη της ίδιας κλινικής βασιζόμενος όχι στη γνώση των εκδόχων αλλά επειδή είναι βραχυκυκλωμένος από φαρμακά; Απαπαπαπαπα! ΣΣΣΣ! Μη λές τέτοια πράγματα! 
 
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ερωτώ:
- Είναι το ίδιο δύο σκευάσματα με διαφορετικά έκδοχα;
- Έχουν τις ίδιες αλλεργίες;
- Έχουν την ίδια φαρμακοκινητική;
- Τι σημαίνει κατάλληλων μελετών βιοδιαθεσιμότητας; Πόσα φάρμακα έχουν καμπύλες με μετρήσεις επιπέδων δραστικής ουσίας στο αίμα στο χρόνο;

Αυτά τα ερωτήματα, δεν είναι ούτε στη δυνατότητα, ούτε στην αρμοδιότητα του ιατρού ή του Νοσοκομειακού φαρμακοποιού να διερευνήσει/απαντήσει. Είναι δουλειά του ΕΟΦ να το κάνει, και υπάρχουν εξειδικευμένα εργαστήρια με διεθνή standards για να πραγματοποιήσουν τις σχετικές αναλύσεις και ελέγχους.

Όπως και να το κάνουμε, δεν μπορούν όλοι να κάνουν τα πάντα: Πώς μπορεί ο μάχιμος ιατρός ή ο (νοσοκομειακός) φαρμακοποιός να μετρήσουν τη ...βιοδιαθεσιμότητα ή τα έκδοχα κάθε πραζόλης;
Ποιός από εμάς έχει κάνει κάτι παρόμοιο; Εκτός αν ως "μελέτη βιοϊσοδυναμίας" εννοείτε την ανάγνωση του διαφημιστικού φυλλαδίου που προσκομίζουν οι ιατρικοί επισκέπτες.

Δουλειά του ιατρού είναι να αναφέρει τις ανεπιθύμητες ενέργειες που υποπίπτουν στην αντίληψή του κατά την άσκηση του κλινικού-θεραπευτικού έργου, και δουλειά του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού είναι (στην περίπτωση που μελετάμε) να κρατά το απόθεμα του Νοσοκομειακού φαρμακείου, και να αναφέρει τυχόν αλλοιώσεις στα προϊόντα, τις συσκευασίες ή παρεκκλίσεις στις παραγγελίες που παραλαμβάνει. 

Δεν αποκλείεται, αν καθιερωθεί η δραστική, να παιχτεί χοντρό παιχνίδι γύρω από την αναφορά στον ΕΟΦ ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων, που πλέον δεν θα έχει τόσο "αθώα" κίνητρα. Αλήθεια, μέχρι τώρα, πόσοι από εμάς έχουν συμπληρώσει έστω και μία "κίτρινη κάρτα";

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Και δεν μπορεί απουσιάζει ο φαρμακοποιός και το φαρμακείο να λειτουργεί. Ίσως τα φαρμακεία, να είναι τα πρώτα που χρειάζονται ISO.

Εδώ συμφωνούμε.
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Νοεμβρίου 2011, 16:52:33 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

28 Νοεμβρίου 2011, 16:31:41
Απάντηση #289
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Αλήθεια,
τα SPC δεν πρέπει να τα έχεις διαβάσει πριν συνταγογραφήσεις ένα φάρμακο;
Δεν πρέπει να γνωρίζεις τα συνήθη έκδοχα που περιέχουν; Εσύ δεν ενδιαφέρεσε να μάθεις εάν ας πούμε τα έκδοχα ενός φαρμάκου ανεβάζουν το φάκχαρο έστω και λίγο;
Δεν θέλεις να ξέρεις εάν ένα αντίγραφο αλλάζει η φαρμακοκινητική του σε σχέση με την λήψη φαγητού;
Δεν θέλεις να ξέρεις ένα fctab γιατί είναι fctab και όχι tab? Όταν σου λέει ο φαρμακάς ότι το fctab είναι διχοτομούμενο, εσύ το χάβεις; Και τότε γιατί πληρώνει να έχει υμένιο, η εταιρία που το παράγει;

Οι ασθενείς σου που πίνουν τρία χάπια το πρωί, τα πίνουν μαζεμένα; Αν όχι, γιατί; Αν ναι, γιατί;
Η δε Αλίκη να πάει να βγάζει αυτούς τους λόγους στην χώρα του λαγού.... έλεος πια.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Κυριοι η ζελατινη εχει θεραπευτικο αποτελεσμα? το αμυλο εκτος των ατομων που πασχουν απο κοιλιοκακη μπορει να επιφερει καποια τοξικη δραση? οσο για τις αλλεργιες αυτο ειναι ενα κομματι που ειναι απροβλεπτο, εκτος αν καποιος εχει πιστοποιησει υπερευαισθησια μεσω ενος διαγνωστικου τεστ.

Η ζελατίνα και το άμυλο είναι τα μοναδικά έκδοχα; Για εγω τουλάχιστον ξέρω πάνω από δύο έκδοχα.
Επι τη ευκαιρία, σήμερα πλέον, εκδοχο δεν θεωρείται μόνο το υπόστρωμα.
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Νοεμβρίου 2011, 16:40:30 από Δ. Κουναλάκης »
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

28 Νοεμβρίου 2011, 17:23:12
Απάντηση #290
Αποσυνδεδεμένος

farmakopoios


αυτη ειναι ισως η διαφορα μας, οτι εμεις τα γνωριζουμε ολα αυτα. απαντηστε μου ομως γιατι σχεδον ολοι οι γιατροι πουγνωριζω συνταγογραφουν ακομα κλοπιδογρελη μαζι με ομεπραζολη? την επιδραση της τελευταιας στο ενζυμικο υποστρωμα CYP3A4 δεν την γνωριζουν? μαλιστα μια γιατρος γενικης ιατρικης αλλαξε μετα απο παρεμβαση δικη μου το losec σε penrazol και μου ειπε αν δεν το καταλαβαινα να την παρω τηλ. να μου εξηγησει!!! σαφως και γνωριζω πληθωρα εκδοχων αλλα θα μας παρει πολλες ωρες να τα παραθεσω. αν θελετε να τα διδαχτειτε απευθυνθειτε στους πανεπιστημιακους δασκαλους σας. αυτους που θεωρω ικανους να με κρινουν και το εκαναν ειναι οι καθηγητες μου στο πανεπιστημιο. και εμεις εχουμε διδαχτει τεχνικες καρδιοπενυμονικης αναζωογονησης ληψη αιματος κτλ αλλα δεν αυτο δεν μας κανει γιατρους. το ιδιο ισχυει και για εσας. καλο θα ειναι να γνωριζετε οτι καποιος αλλος ειναι ποιο ειδικος σε καποια θεματα. προπαντως να γνωριζετε οτι ο γιατρος δεν ειναι πανεπιστημονας!

28 Νοεμβρίου 2011, 18:26:49
Απάντηση #291
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
... και εμεις εχουμε διδαχτει τεχνικες καρδιοπενυμονικης αναζωογονησης ληψη αιματος κτλ αλλα δεν αυτο δεν μας κανει γιατρους. το ιδιο ισχυει και για εσας. καλο θα ειναι να γνωριζετε οτι καποιος αλλος ειναι ποιο ειδικος σε καποια θεματα. προπαντως να γνωριζετε οτι ο γιατρος δεν ειναι πανεπιστημονας!

Ακριβώς, επειδή ο ιατρός δεν είναι πανεπιστήμονας δεν πουλάει φάρμακα στο ιατρείο του. Αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακοποιών πουλάει ιατρική στο φαρμακείο! Ή μήπως δεν είναι έτσι;
Medicus curat,
Deus sanat

28 Νοεμβρίου 2011, 19:41:49
Απάντηση #292
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ακριβώς, επειδή ο ιατρός δεν είναι πανεπιστήμονας δεν πουλάει φάρμακα στο ιατρείο του. Αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακοποιών πουλάει ιατρική στο φαρμακείο! Ή μήπως δεν είναι έτσι;

Φίλε medicus, η user "farmakopoios" δηλώνει νοσοκομειακή φαρμακοποιός, οπότε δεν μπορούμε να καταλογίζουμε σε βάρος της λανθασμένες ή καταχρηστικές πρακτικές φαρμακοποιών που διατηρούν ιδιωτικό φαρμακείο. 
Μη ξεχνούμε ότι οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί είπαν "όχι" στην εύκολη κονόμα του ιδιωτικού φαρμακείου, σε μια εποχή που το κέρδος του τελευταίου ήταν πολύ και εύκολο.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

28 Νοεμβρίου 2011, 19:46:39
Απάντηση #293
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...
Φίλε medicus, η user "farmakopoios" δηλώνει νοσοκομειακή φαρμακοποιός, οπότε δεν μπορούμε να καταλογίζουμε σε βάρος της λανθασμένες ή καταχρηστικές πρακτικές φαρμακοποιών που διατηρούν ιδιωτικό φαρμακείο.  
Μη ξεχνούμε ότι οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί είπαν "όχι" στην εύκολη κονόμα του ιδιωτικού φαρμακείου, σε μια εποχή που το κέρδος του τελευταίου ήταν πολύ και εύκολο.

Γι'αυτό έγραψα "συντριπτική" πλειοψηφία. Και επιμένω, μήπως δεν είναι έτσι;
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Νοεμβρίου 2011, 19:50:28 από medicus »
Medicus curat,
Deus sanat

28 Νοεμβρίου 2011, 20:25:55
Απάντηση #294
Αποσυνδεδεμένος

timex


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
λυπαμαι παρα πολυ γι'αυτα που διαβαζω καθως ηλπιζα πως οι γιατροι ειχαν καποιες στοιχειωδεις γνωσεις φαρμακολογιας ωστοσο γνωριζω οτι ουδεποτε εχουν διδαχθει Φαρμακοτεχνια, Συνταγοτεχνια και Τεχνολογια Φαρμακου,  μαθηματα που μας απασχολησαν για πολλα εξαμηνα στο πανεπιστημιο οπου περνουσαμε ωρες συνθετοντας φαρμακα, μορφοποιοντας τα, ελεγχοντας φασματοσκοπικα το αποτελεσμα με τη χρηση "τυφλων" διαλυματων και placebo. μενω εκπληκτη καθως διαβαζω απο επιστημονες και ακουγοντας ακομα και τον προεδρο του ΙΣΑ να αναφερει οτι τα εκδοχα μπορουν να εχουν θεραπευτικο αποτελεσμα! Κυριοι η ζελατινη εχει θεραπευτικο αποτελεσμα? το αμυλο εκτος των ατομων που πασχουν απο κοιλιοκακη μπορει να επιφερει καποια τοξικη δραση? οσο για τις αλλεργιες αυτο ειναι ενα κομματι που ειναι απροβλεπτο, εκτος αν καποιος εχει πιστοποιησει υπερευαισθησια μεσω ενος διαγνωστικου τεστ. Ειδαλως ο γιατρος πως μπορει να το γνωριζει, ριχνοντας ταρω ή διαβαζοντας τον καφε? συμφωνω με τη δυνατοτητα να χορηγει  ο φαρμακοποιος ενα απο τα σκευασματα που το ιδιο το κρατος αν θελεται σε συνεργασια με τους γιατρους θα δηλωνουν ως προτιμητεο, αλλα για το Θεο βαρεθηκα να ριχνω δεκαδες χιλιαδες ευρω για να στοκαρω καθε λογης ομεπραζολη, κλαριθρομυκινη και σωρο αλλα εμπορικα σκευασματα. και κατι αλλο... οι γιατροι, εννοειται οχι ολοι, που συνταγογραφουν σημερα δεν χορηγουν φαρμακα απο το καμερουν, μπαγκλαντες και κινα? το φαρμακειο δεν εχει λογω υποστασης αν δεν διαθετει lipitor, επομενως ποιος κερδιζει χορηγωντας atorstat, torvastin,lipovast. προσωπικα αυτες τις ονομασιες εγω ουτε καν τις  γνωριζα τι θα πω στους ασφαλισμενους που ολο δυσπιστια με ρωτουν αν ειναι καλο το φαρμακο. για να μην αναφερω οτι και οι ιδιοι οι γιατροι τσακωνονται μεταξυ τους επειδη ο ενας αλλαζει τα φαρμακα που δινει ο αλλος!

Αν και συμφωνω με τα παραπανω θα ηθελα να πω κατι
Έχει διδαχτει ο φαρμακοποιός κλινική εξέταση ασθενούς, παθολογία, χειρουργική, ωρλ κτλ ;
Πως ειναι δυνατον να κανει στο φαρμακειο του αλλαγες τραυματων και να χορηγει φαρμακα οταν δεν εχει εξετασει τον ασθενη;

Κατα τη γνωμη μου, σημερα δεν  υπαρχουν φαρμακοποιοι.Υπαρχουν φαρμακοπωλητες, γιατι απλα εχουν ενα μαγαζι που πωλουν φαρμακα.
Τα προηγουμενα χρονια δε φωναζε κανεις απο τους φαρμακοποιους γιατι το ποσοστο κερδους τους ηταν τεραστιο.Τωρα που μειωθηκε σκεφτηκαν να κανουν οτι και οι γιατροι για να μοιραστει η πιτα... Να τα παιρνουν και εκεινοι απο τις εταιρειες... Μαζι ομως με αυτο, θα πρεπει να παρουν και την ευθυνη οταν ο ασθενης δε παει καλα και δεν εχουν χορηγησει το φαρμακο με την εμπορικη ονομασια που συνταγογραφησε ο γιατρος!
Γιατι αλλο klaricid και αλλο klariταδε...  
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Νοεμβρίου 2011, 10:28:41 από timex »

28 Νοεμβρίου 2011, 22:39:18
Απάντηση #295
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Τα παλιά χρόνια ο γιατρός πρότεινε το φάρμακο και ο φαρμακοποιός το έφτιαχνε.
Για να γίνει καλά ο άρρωστος έπρεπε να είναι καλός και ο γιατρός και ο φαρμακοποιός.
Τα χρόνια κύλησαν και σιγά-σιγά η φαρμακοβιομηχανία άρπαξε την επιστημοσύνη μέσα από τα χέρια των φαρμακοποιών.
Τους κατέστησε βέβαια, σε αντάλλαγμα, διανομείς της - γιατί όχι, αφού είναι μια καθαρή δουλειά χωρίς πολύ-πολύ ευθύνη.
Έτσι το δίδυμο γιατρός - φαρμακοποιός έγινε τριπλέτα: γιατρός - φαρμακοβιομηχανία - φαρμακοποιός.
Τώρα πια αν κάποιος δικαιούται να παλαίψει για τη γνώση του φαρμάκου, αυτή είναι η φαρμακοβιομηχανία.
Κι αν από κάπου πρέπει να αναζητήσει ο γιατρός την άκρη, είναι πάλι η φαρμακοβιομηχανία.
Για να ξαναχτίσει ο φαρμακοποιός αυτό που γκρέμισε, θα πρέπει να γυρίσει το ποτάμι πίσω.
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Νοεμβρίου 2011, 22:41:14 από Βασίλης Παπαδόπουλος »
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

28 Νοεμβρίου 2011, 22:56:07
Απάντηση #296
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
αυτη ειναι ισως η διαφορα μας, οτι εμεις τα γνωριζουμε ολα αυτα. απαντηστε μου ομως γιατι σχεδον ολοι οι γιατροι πουγνωριζω συνταγογραφουν ακομα κλοπιδογρελη μαζι με ομεπραζολη? την επιδραση της τελευταιας στο ενζυμικο υποστρωμα CYP3A4 δεν την γνωριζουν? μαλιστα μια γιατρος γενικης ιατρικης αλλαξε μετα απο παρεμβαση δικη μου το losec σε penrazol και μου ειπε αν δεν το καταλαβαινα να την παρω τηλ. να μου εξηγησει!!! σαφως και γνωριζω πληθωρα εκδοχων αλλα θα μας παρει πολλες ωρες να τα παραθεσω. αν θελετε να τα διδαχτειτε απευθυνθειτε στους πανεπιστημιακους δασκαλους σας. αυτους που θεωρω ικανους να με κρινουν και το εκαναν ειναι οι καθηγητες μου στο πανεπιστημιο. και εμεις εχουμε διδαχτει τεχνικες καρδιοπενυμονικης αναζωογονησης ληψη αιματος κτλ αλλα δεν αυτο δεν μας κανει γιατρους. το ιδιο ισχυει και για εσας. καλο θα ειναι να γνωριζετε οτι καποιος αλλος ειναι ποιο ειδικος σε καποια θεματα. προπαντως να γνωριζετε οτι ο γιατρος δεν ειναι πανεπιστημονας!

Αυτή τη διαφορά "σας" που "τα γνωρίζετε ολα αυτά" θα μου επιτρέψεις να την αμφισβητήσω σε μεγάλο βαθμό. Και αυτό γιατί οι βοηθοί φαρμακίου αλλά και ΠΟΛΛΟΙ φαρμακοποιοί που γνωρίζω δεν ξέρουν βασικά πράγματα για αυτά που "πουλάν". Πάτε σε όποιο συνάδελφο σας δεν σας γνωρίζει και αράξτε σε ένα φαρμακείο, να δείτε τι θα ακούσουν τα αυτιά σας.

Δεν κρίνω το μέσο γιατρό με βάση τον ευατό μου, αλλά ούτε και τον καλύτερο ή το χειρότερο. Θα ήταν συνετό να το κάνετε και εσείς. Τις θέσεις μου για την κλοπιδογρέλη με και χωρίς πραζόλες μπορείτε να τις δείτε σε αυτό το forum, και έχω πάψει προ πολλού να θεωρώ τους πανεπιστημιακούς διδάσκαλους ως σύγγραμμα ή αυθεντίες, αλλά απαιτώ από αυτούς να έχουν τεκμηριωμένες θέσεις ιδέες και προτάσεις εκεί που η ιατρική γίνεται γκρίζα, πράγμα που οι περισσότεροι με έχουν απογοητεύσει.

To γεγονός ότι υπάχουν ζώα που δεν ξέρουν τι συνταγογραφούν, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε ανάλογα ζώα που υπάρχουν στους φαρμακοποιούς. Αυτό για μένα δεν είναι πρόοδος.
Πρόοδος είναι να περιοριστεί η αυθαιρεσία και η λαμογιά και δεν νομίζω ότι βοηθάει η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας ή το να αλλάζει του κεφαλιού τα φαρμακα είτε γιατρός είτε φαρμακοποιός. Προσωπικά, θεωρώ την κατάσταση απλή: Συνταγογραφείς δραστική ουσία που δεν έχει αντίγραφα και τελειώνει το παραμύθι, με αυξημένο όμως κόστος για το ταμείο και τον ασθενή. Δεν έχω αντίρρηση να έχει ρόλο ο φαρμακοποιός όταν έχει και τις ανάλογες ευθύνες και γνώσεις. Δεν είναι λιγότερο έξυπνοι σε κάποιες χώρες που κάθε σκεύασμα που κυκλοφορεί έχει πλήρες SPC που μπορεί να διαφέρει σε αρκετά πράγματα από άλλα σκευάσματα της ίδιας δραστικής-θεραπευτικής ουσίας στην ίδια συγκέντρωση.

Και μια και τα ψάχνετε και εσείς σαν κι εμένα για πείτε μου τι έχει περισσότερο το solosa 4mg από ένα Tipo II 4mg που χωρίς να έχουν διαφορά στην ρύθμιση της γλυκοζυλιωμένης σε μια ασθενή που πέτυχα σήμερα, το πρώτο (Solosa) της κάνει αποδεδειγμένα ερύθημα (παρενέργεια <1%); Κανένα από τα δύο σκευάσματα δεν είναι δική μου συνταγογράφηση καθώς η γλιμεπιρίδη δεν είναι από τα αγαπημένα μου φάρμακα.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

28 Νοεμβρίου 2011, 23:24:39
Απάντηση #297
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
To γεγονός ότι υπάχουν ζώα που δεν ξέρουν τι συνταγογραφούν,

Γειά σας. Με λένε διακοσμητή και κρατώ την υποσημείωση για να επανέλθω με πιο εκτενή αναφορά στο θέμα, μόλις το επιτρέψει ο χρόνος μου - ελπίζω όχι πολύ μακριά από τώρα. Μέχρι τότε, να έχετε ένα όμορφο βράδι.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

29 Νοεμβρίου 2011, 10:10:42
Απάντηση #298
Αποσυνδεδεμένος

medicus


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
...
Τώρα πια αν κάποιος δικαιούται να παλαίψει για τη γνώση του φαρμάκου, αυτή είναι η φαρμακοβιομηχανία.
Κι αν από κάπου πρέπει να αναζητήσει ο γιατρός την άκρη, είναι πάλι η φαρμακοβιομηχανία.
...

Θα πω κάτι πολύ απλό και καθημερινό που, πιστεύω, βιώνουμε όλοι οι ιατροί που ασχολούμαστε με ασθενείς.

Όταν ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου ως "θεραπευτής" είχα τρομερή αγωνία για την πορεία της x-νόσου που κλήθηκα να αντιμετωπίσω. Φοβόμουν τις παρενέργειες, περίμενα με ανυπομονησία την επίδραση της αγωγής μου στον ασθενή και δεν ήξερα, αρκετές φορές, ποιο σκεύασμα να επιλέξω(όταν υπήρχαν και αντίγραφα).

Σιγά-σιγά με το πέρασμα του χρόνου, είτε γιατί τόλμησα είτε γιατί παρατηρούσα και κατέγραφα τα φάρμακα που έπαιρναν οι ασθενείς από άλλους συναδέλφους, διαπίστωσα, ιδίοις όμμασι, ότι όλα τα σκευάσματα(της ίδιας δραστικής) δεν ανταποκρίνονταν το ίδιο στις διάφορες απαιτήσεις(ασθένειας και ασθενούς). Άρχισα, λοιπόν, να "πειραματίζομαι" δοκιμάζοντας διάφορες εναλλακτικές της ίδιας ουσίας.

Κατέληξα στο εξής πρακτικό συμπέρασμα. Όλα τα όμοια δεν είναι ίδια. Αυτό δεν σημαίνει ότι το καλό είναι μόνο το πρωτότυπο. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιο γενόσημο έχει τεράστια διαφορά από τα υπόλοιπα ή και από το πρωτότυπο. Μπορεί μάλιστα αυτό το γενόσημο να ανήκει σε μία εταιρεία της οποίας τα υπόλοιπα σκευάσματα να τα θεωρώ "σκουπίδια".

Επειδή, ως ανώνυμος, μου είναι ευκολότερο να πω την αλήθεια, σας λέω ότι ουδέποτε "συνεργάστηκα" με κάποια φαρμακευτική εταιρεία. Συνταγογραφώ με κριτήριο την προσωπική μου εμπειρία σχετικά με την αποτελεσματικότητα(και το κόστος) ενός φαρμάκου. Αυτή η εμπειρία τροφοδοτείται όχι από την ανύπαρκτη ιδιότητά μου ως φαρμακοποιού ή καθηγητή φαρμακολογίας ή πολυσπούδαστου ερευνητή της παθοφυσιολογίας και θεραπευτικής. Τροφοδοτείται από την εικόνα του ασθενή και την πορεία της νόσου του, από τις ανάλογες εμπειρίες συναδέλφων και φυσικά από την συνεχή ενημέρωση(σε ότι με αφορά) μέσω βιβλίων, συγγραμμάτων, δημοσιεύσεων και λοιπά.

Πιστεύω, βάσει των παραπάνω, ότι δικαιούμαι της απόλυτης ελευθερίας της επιλογής του σκευάσματος βάσει της εμπορικής ονομασίας. Επιπλέον και για έναν άλλο λόγο. Ο υπόλογος είμαι εγώ, άρα εγώ θα πρέπει ν'αποφασίζω.      
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Νοεμβρίου 2011, 11:44:28 από medicus »
Medicus curat,
Deus sanat

29 Νοεμβρίου 2011, 10:25:42
Απάντηση #299
Αποσυνδεδεμένος

ΔΟΥΒΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ



 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
11468 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Οκτωβρίου 2011, 10:09:30
από EzeΤΡΟΛ
98 Απαντήσεις
71669 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2014, 13:02:43
από Γ.Κτιστάκης
0 Απαντήσεις
7625 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαΐου 2013, 23:24:54
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
9517 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Σεπτεμβρίου 2013, 22:18:17
από Gatekeeper
7 Απαντήσεις
23290 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαΐου 2015, 17:34:31
από Denominator