Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία
EzeΤΡΟΛ:
27/11/11
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Τα φερέφωνα της διατήρησης του υπάρχοντος συστήματος της διαπλοκής στη συνταγογράφηση και διακίνηση των φαρμάκων ξαναεμφανίστηκαν με απειλές για ιστοσελίδες με μαύρες λίστες φαρμακοποιών και φαρμακείων, με απειλές για μηνύσεις εναντίον των φαρμακοποιών και παρακίνηση για τις πλέον αποτελεσματικές δράσεις από τον κλάδο των γιατρών ενάντια στους φαρμακοποιούς.
Αιτία;; Το άνοιγμα της συζήτησης στο Υπουργείο Υγείας για τη δυνατότητα αντικατάστασης από τους ιδιώτες φαρμακοποιούς φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων όμοιας δραστικής ουσίας. Δηλαδή μεταξύ των βιοϊσοδύναμων ουσιωδώς όμοιων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, εάν υπάρχει έλλειψη να μην αρνούνται την χορήγηση του φαρμάκου στον ασθενή αλλά να χορηγούν το ίδιο φάρμακο με διαφορετική εμπορική ονομασία από την αναγραφόμενη στη συνταγή. Αιτία διαμάχης υπάρχει μόνο όταν εμπλέκονται οικονομικά συμφέροντα που άλλοι προσπαθούν να διατηρήσουν και άλλοι προσπαθούν να κερδίσουν και να επεκταθούν. Οι ανωτέρω συντεχνιακές διαμάχες που θέτουν την εξυπηρέτηση των κλαδικών συμφερόντων τους υπεράνω του γενικού συμφέροντος συνοδεύονται από παραπλανητικές ερμηνείες και εσκεμμένες διαστρεβλώσεις της νομοθεσίας.
Για να θιχτεί λοιπόν το αίτημα των ιδιωτών φαρμακοποιών να έχουν την δυνατότητα να χορηγούν το ίδιο φάρμακο με άλλη εμπορική ονομασία όταν υπάρχει έλλειψη ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, το συντεχνιακό λόμπι που στηρίζει μέρος της κερδοφορίας του στη προώθηση των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων με τον αθέμιτο τρόπο των πριμοδοτήσεων, παραπλανητικά ταυτίζει το φάρμακο με την εμπορική του ονομασία. Είναι δυνατόν επίσης νέοι επιστήμονες να μην γνωρίζουν ούτε τον ορισμό του φαρμάκου, ούτε τι σημαίνει φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα, ούτε τι σημαίνει γενόσημο φάρμακο; Ούτε την νομοθεσία που αναφέρει τους ανωτέρω ορισμούς στην ΔΥΓ 3(α) 83657/06 (ΦΕΚ 59Β/06), που αφορά την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη κοινοτική στον τομέα της παραγωγής και κυκλοφορίας φαρμάκων που προορίζονται γα ανθρώπινη χρήση.
Στην ανωτέρω απόφαση Μέρος Ι άρθρο 2 με τίτλο «Ορισμοί» αναφέρεται :
«1 Φάρμακο: α) κάθε ουσία η συνδυασμός ουσιών που εμφανίζεται να έχει θεραπευτικές ή προφυλακτικές ιδιότητες για τις ασθένειες του ανθρώπου, ή β) κάθε ουσία ή συνδυασμός ουσιών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να χορηγηθεί σε ανθρώπους με σκοπό είτε να αποκατασταθούν ή να διορθωθούν ή να τροποποιηθούν φυσιολογικές λειτουργίες με της άσκηση φαρμακολογικής, ανοσολογικής ή μεταβολικής δράσης, είτε να γίνει ιατρική διάγνωση.
Στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2001/83/ΕΚ ορίζεται ότι φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα είναι: «Κάθε φάρμακο παρασκευασμένο εκ των προτέρων που τίθεται στην κυκλοφορία υπό ειδική ονομασία (εμπορική) και σε ειδική συσκευασία».
Στο άρθρο 11 § 2β της απόφασης ΔΥΓ 3(α) 83657 αναφέρεται ότι το γενόσημο φάρμακο (αντίγραφο) είναι ουσιωδώς όμοιο με το φάρμακο αναφοράς, έχει την ίδια ποσοτική και ποιοτική σύνθεση σε δραστικές ουσίες, την ίδια φαρμακοτεχνική μορφή και η βιοϊσοδυναμία του έχει αποδειχθεί βάσει των καταλλήλων μελετών βιοδιαθεσιμότητας.
ΟΧΙ , δεν είναι δυνατόν πλέον να μην γνωρίζουν επιστήμονες όλα τα ανωτέρω. Να μην γνωρίζει επιστήμονας ότι εφόσον αποδειχτεί επιστημονικά ότι ένα φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα είναι γενόσημο έχει τις ίδιες ενδείξεις και αντενδείξεις με το πρωτότυπό του. Ότι τα έκδοχα δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία και εξετάζονται για την καταλληλότητά τους από τον ΕΟΦ και τον ΕΜΕΑ και ότι τελικά όλα τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα παρακολουθούνται για την ποιότητά τους μέσω των ενιαίων συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνησης στην Ε.Ε.
Από που λοιπόν μπορεί να προκύπτει σαν αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος η αλλαγή απλώς της εμπορικής ονομασίας του ίδιου του φαρμάκου. Παραλογισμός; Όχι δεν νομίζω ότι επιστήμονες δεν μπορούν να κατανοήσουν απλές έννοιες.
Τα οικονομικά συμφέροντα είναι εκείνα που εμπλέκονται και δεν επιτρέπουν την συνεννόηση μεταξύ επιστημόνων.
Υπάρχει αιτία πολέμου μεταξύ δύο κλάδων που συνεργάζονται σε συνεχή βάση για την παροχή της πλέον κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής προς τους ασθενείς; Δεν υπάρχει αιτία για καμία διαμάχη μεταξύ των γιατρών και φαρμακοποιών που με τίμιο και αποκλειστικά επιστημονικό τρόπο ασκούν το δύσκολο επάγγελμά τους. Που έχουν συνδέσει τα συμφέροντά τους με τη διατήρηση, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Που αντιστέκονται στη διαπλοκή και τη διαφθορά στους χώρους εργασίας τους. Ίσως να ήρθε η ώρα να αναπτυχτεί η συνεργασία για να έχουμε ουσιαστική παρέμβαση στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη διακίνηση των φαρμάκων.
Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν αντίθετα συμφέροντα και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρθούν μέτρα που αντιμετωπίζουν τον παράνομο πλουτισμό, γιατί το συμφέρον όλων είναι η διάσωση του Δημόσιου τομέα υγείας από την οικονομική κατάρρευση. Ας αρνηθούν λοιπόν να γίνουν μέρος του προβλήματος που υπάρχει στη διακίνηση των φαρμάκων.
Η επιλογή των εμπορικών ονομασιών ανά δραστική ουσία από την πολιτεία και οι κατευθυντήριες οδηγίες από τα Ασφαλιστικά Ταμεία προς τους Φαρμακοποιούς ώστε η αντικατάσταση να μην γίνεται αυθαίρετα, δεν θίγουν την ευθύνη που έχουν αποκλειστικά οι γιατροί για τη συνταγογράφηση της πλέον κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας για τους ασθενείς. Θίγουν αποκλειστικά την συναλλαγή μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και ορισμένων γιατρών για να προωθούν ανά φάρμακο συγκεκριμένες εμπορικές ονομασίες ακόμη και εάν είναι αρκετά ακριβότερες από άλλες επιβαρύνοντας αδικαιολόγητα χωρίς επιστημονικό λόγο τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους ασθενείς.
Η αντικατάσταση της εμπορικής ονομασίας του ίδιου φαρμάκου από φαρμακοποιούς όπως και η συνταγογράφηση με δραστική ουσία δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή της εστίας της διαπλοκής από τα ιατρεία στα φαρμακεία.
Η πολιτεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα Νοσοκομεία πρέπει να αποφασίζουν για τις εμπορικές ονομασίες με τις οποίες θα χορηγούνται τα φάρμακα που συνταγογραφούν οι γιατροί. Να αποφασίζουν με αντικειμενικές και αδιάβλητες διαδικασίες με διαπραγματεύσεις και διεθνείς διαγωνισμούς και τότε το οικονομικό όφελος θα είναι τεράστιο όπως αποδείχτηκε από τους πρώτους διαγωνισμούς για τα Νοσοκομεία.
Με εκτίμηση,
Τσακάλου Αλίκη
Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤσακάλου Αλίκη
[/b]Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ
--- Τέλος παράθεσης ---
Θα γίνω πολύ κακός. Τι είναι η κα Τσακάλου Αλίκη ώστε να εκφράζει απόψεις όπως:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣτο άρθρο 11 § 2β της απόφασης ΔΥΓ 3(α) 83657 αναφέρεται ότι το γενόσημο φάρμακο (αντίγραφο) είναι ουσιωδώς όμοιο με το φάρμακο αναφοράς, έχει την ίδια ποσοτική και ποιοτική σύνθεση σε δραστικές ουσίες, την ίδια φαρμακοτεχνική μορφή και η βιοϊσοδυναμία του έχει αποδειχθεί βάσει των καταλλήλων μελετών βιοδιαθεσιμότητας.
ΟΧΙ , δεν είναι δυνατόν πλέον να μην γνωρίζουν επιστήμονες όλα τα ανωτέρω. Να μην γνωρίζει επιστήμονας ότι εφόσον αποδειχτεί επιστημονικά ότι ένα φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα είναι γενόσημο έχει τις ίδιες ενδείξεις και αντενδείξεις με το πρωτότυπό του. Ότι τα έκδοχα δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία και εξετάζονται για την καταλληλότητά τους από τον ΕΟΦ και τον ΕΜΕΑ και ότι τελικά όλα τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα παρακολουθούνται για την ποιότητά τους μέσω των ενιαίων συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνησης στην Ε.Ε.
--- Τέλος παράθεσης ---
Ερωτώ:
- Είναι το ίδιο δύο σκευάσματα με διαφορετικά έκδοχα;
- Έχουν τις ίδιες αλλεργίες;
- Έχουν την ίδια φαρμακοκινητική;
- Τι σημαίνει κατάλληλων μελετών βιοδιαθεσιμότητας; Πόσα φάρμακα έχουν καμπύλες με μετρήσεις επιπέδων δραστικής ουσίας στο αίμα στο χρόνο;
Συγνώμη αλλά ακόμη κι αν η κυρία είναι πτυχιούχος φαρμακολογίας, φαρμακοποιός δεν είναι σίγουρα.
Κανείς δεν θέλει τους φαρμακοποιούς μπακάληδες, και οφείλουν να έχουν ρόλο πιο ενεργό από τον υπάρχον.
Αλλά πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Και χρειάζονται πολλές αλλαγές στο φαρμακευτικό επάγγελμα για να αναλάβουν οι φαρμακοποιοί δικαιώματα και ευθύνες που πρέπει να έχουν. Και σίγουρα γνώσεις πχ Υπάρχουν πολλά φάρμακα που δεν κυκλοφορεί το SPC τους ή είναι ερμητικά κλεισμένο μέσα στο κουτί. Προσωπικά, αποφεύγω να τα συνταγογραφήσω.
Επίσης, δεν μπορεί να αντιστοιχεί πάνω από ένας βοηθός ανά φαρμακοποιό. Και δεν μπορεί απουσιάζει ο φαρμακοποιός και το φαρμακείο να λειτουργεί. Ίσως τα φαρμακεία, να είναι τα πρώτα που χρειάζονται ISO.
farmakopoios:
λυπαμαι παρα πολυ γι'αυτα που διαβαζω καθως ηλπιζα πως οι γιατροι ειχαν καποιες στοιχειωδεις γνωσεις φαρμακολογιας ωστοσο γνωριζω οτι ουδεποτε εχουν διδαχθει Φαρμακοτεχνια, Συνταγοτεχνια και Τεχνολογια Φαρμακου, μαθηματα που μας απασχολησαν για πολλα εξαμηνα στο πανεπιστημιο οπου περνουσαμε ωρες συνθετοντας φαρμακα, μορφοποιοντας τα, ελεγχοντας φασματοσκοπικα το αποτελεσμα με τη χρηση "τυφλων" διαλυματων και placebo. μενω εκπληκτη καθως διαβαζω απο επιστημονες και ακουγοντας ακομα και τον προεδρο του ΙΣΑ να αναφερει οτι τα εκδοχα μπορουν να εχουν θεραπευτικο αποτελεσμα! Κυριοι η ζελατινη εχει θεραπευτικο αποτελεσμα? το αμυλο εκτος των ατομων που πασχουν απο κοιλιοκακη μπορει να επιφερει καποια τοξικη δραση? οσο για τις αλλεργιες αυτο ειναι ενα κομματι που ειναι απροβλεπτο, εκτος αν καποιος εχει πιστοποιησει υπερευαισθησια μεσω ενος διαγνωστικου τεστ. Ειδαλως ο γιατρος πως μπορει να το γνωριζει, ριχνοντας ταρω ή διαβαζοντας τον καφε? συμφωνω με τη δυνατοτητα να χορηγει ο φαρμακοποιος ενα απο τα σκευασματα που το ιδιο το κρατος αν θελεται σε συνεργασια με τους γιατρους θα δηλωνουν ως προτιμητεο, αλλα για το Θεο βαρεθηκα να ριχνω δεκαδες χιλιαδες ευρω για να στοκαρω καθε λογης ομεπραζολη, κλαριθρομυκινη και σωρο αλλα εμπορικα σκευασματα. και κατι αλλο... οι γιατροι, εννοειται οχι ολοι, που συνταγογραφουν σημερα δεν χορηγουν φαρμακα απο το καμερουν, μπαγκλαντες και κινα? το φαρμακειο δεν εχει λογω υποστασης αν δεν διαθετει lipitor, επομενως ποιος κερδιζει χορηγωντας atorstat, torvastin,lipovast. προσωπικα αυτες τις ονομασιες εγω ουτε καν τις γνωριζα τι θα πω στους ασφαλισμενους που ολο δυσπιστια με ρωτουν αν ειναι καλο το φαρμακο. για να μην αναφερω οτι και οι ιδιοι οι γιατροι τσακωνονται μεταξυ τους επειδη ο ενας αλλαζει τα φαρμακα που δινει ο αλλος!
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤσακάλου Αλίκη
[/b]Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ
--- Τέλος παράθεσης ---
Τι είναι η κα Τσακάλου Αλίκη ώστε να εκφράζει απόψεις
--- Τέλος παράθεσης ---
Η Κα Τσακάλου Αλίκη είναι Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, και από την εποχή των (ψευδο)παχέων αγελάδων ακόμη, μάχεται σθεναρά υπέρ της καθιέρωσης της δραστικής ουσίας, παρά τον πόλεμο που της γίνεται από την παράγκα του ιατρικού κατεστημένου (του συγκεκριμένου Νοσοκομείου).
Βλέπετε, όλοι συμφωνούμε στα λόγια ότι ο ρόλος του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού δεν είναι να ψάχνει, να παραγγέλνει, να πληρώνει και να στοκάρει τη 17η ομεπραζόλη που παρήγγειλε ο x ειδικευόμενος μιας Παθολογικής κλινικής ( έχοντας γνώση; της φαρμακοκινητικής και των εκδόχων :D - ανάθεμα αν γνωρίζει γρυ ), τη στιγμή που έχει στο φαρμακείο ήδη στοκαρισμένες 16 άλλες ομεπραζόλες, και τη στιγμή επίσης, που ο πρώτος Επιμελητής που θα κάνει επίσκεψη, θα την ξανααλλάξει (βασισμένος, προφανώς, κι αυτός σε νέες μελέτες βιοϊσοδυναμίας) με τη 18η ομεπραζόλη. Τί;; Υπάρχει πιθανότητα ένας άλλος ιατρός να επέλεξε τη 19η ομεπραζόλη της ίδιας κλινικής βασιζόμενος όχι στη γνώση των εκδόχων αλλά επειδή είναι βραχυκυκλωμένος από φαρμακά; Απαπαπαπαπα! ΣΣΣΣ! Μη λές τέτοια πράγματα!
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕρωτώ:
- Είναι το ίδιο δύο σκευάσματα με διαφορετικά έκδοχα;
- Έχουν τις ίδιες αλλεργίες;
- Έχουν την ίδια φαρμακοκινητική;
- Τι σημαίνει κατάλληλων μελετών βιοδιαθεσιμότητας; Πόσα φάρμακα έχουν καμπύλες με μετρήσεις επιπέδων δραστικής ουσίας στο αίμα στο χρόνο;
--- Τέλος παράθεσης ---
Αυτά τα ερωτήματα, δεν είναι ούτε στη δυνατότητα, ούτε στην αρμοδιότητα του ιατρού ή του Νοσοκομειακού φαρμακοποιού να διερευνήσει/απαντήσει. Είναι δουλειά του ΕΟΦ να το κάνει, και υπάρχουν εξειδικευμένα εργαστήρια με διεθνή standards για να πραγματοποιήσουν τις σχετικές αναλύσεις και ελέγχους.
Όπως και να το κάνουμε, δεν μπορούν όλοι να κάνουν τα πάντα: Πώς μπορεί ο μάχιμος ιατρός ή ο (νοσοκομειακός) φαρμακοποιός να μετρήσουν τη ...βιοδιαθεσιμότητα ή τα έκδοχα κάθε πραζόλης;
Ποιός από εμάς έχει κάνει κάτι παρόμοιο; Εκτός αν ως "μελέτη βιοϊσοδυναμίας" εννοείτε την ανάγνωση του διαφημιστικού φυλλαδίου που προσκομίζουν οι ιατρικοί επισκέπτες.
Δουλειά του ιατρού είναι να αναφέρει τις ανεπιθύμητες ενέργειες που υποπίπτουν στην αντίληψή του κατά την άσκηση του κλινικού-θεραπευτικού έργου, και δουλειά του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού είναι (στην περίπτωση που μελετάμε) να κρατά το απόθεμα του Νοσοκομειακού φαρμακείου, και να αναφέρει τυχόν αλλοιώσεις στα προϊόντα, τις συσκευασίες ή παρεκκλίσεις στις παραγγελίες που παραλαμβάνει.
Δεν αποκλείεται, αν καθιερωθεί η δραστική, να παιχτεί χοντρό παιχνίδι γύρω από την αναφορά στον ΕΟΦ ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων, που πλέον δεν θα έχει τόσο "αθώα" κίνητρα. Αλήθεια, μέχρι τώρα, πόσοι από εμάς έχουν συμπληρώσει έστω και μία "κίτρινη κάρτα";
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚαι δεν μπορεί απουσιάζει ο φαρμακοποιός και το φαρμακείο να λειτουργεί. Ίσως τα φαρμακεία, να είναι τα πρώτα που χρειάζονται ISO.
--- Τέλος παράθεσης ---
Εδώ συμφωνούμε.
Δ. Κουναλάκης:
Αλήθεια,
τα SPC δεν πρέπει να τα έχεις διαβάσει πριν συνταγογραφήσεις ένα φάρμακο;
Δεν πρέπει να γνωρίζεις τα συνήθη έκδοχα που περιέχουν; Εσύ δεν ενδιαφέρεσε να μάθεις εάν ας πούμε τα έκδοχα ενός φαρμάκου ανεβάζουν το φάκχαρο έστω και λίγο;
Δεν θέλεις να ξέρεις εάν ένα αντίγραφο αλλάζει η φαρμακοκινητική του σε σχέση με την λήψη φαγητού;
Δεν θέλεις να ξέρεις ένα fctab γιατί είναι fctab και όχι tab? Όταν σου λέει ο φαρμακάς ότι το fctab είναι διχοτομούμενο, εσύ το χάβεις; Και τότε γιατί πληρώνει να έχει υμένιο, η εταιρία που το παράγει;
Οι ασθενείς σου που πίνουν τρία χάπια το πρωί, τα πίνουν μαζεμένα; Αν όχι, γιατί; Αν ναι, γιατί;
Η δε Αλίκη να πάει να βγάζει αυτούς τους λόγους στην χώρα του λαγού.... έλεος πια.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΚυριοι η ζελατινη εχει θεραπευτικο αποτελεσμα? το αμυλο εκτος των ατομων που πασχουν απο κοιλιοκακη μπορει να επιφερει καποια τοξικη δραση? οσο για τις αλλεργιες αυτο ειναι ενα κομματι που ειναι απροβλεπτο, εκτος αν καποιος εχει πιστοποιησει υπερευαισθησια μεσω ενος διαγνωστικου τεστ.
--- Τέλος παράθεσης ---
Η ζελατίνα και το άμυλο είναι τα μοναδικά έκδοχα; Για εγω τουλάχιστον ξέρω πάνω από δύο έκδοχα.
Επι τη ευκαιρία, σήμερα πλέον, εκδοχο δεν θεωρείται μόνο το υπόστρωμα.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση