Σφάζονται οι ειδικότητες στην... ποδιά του διαβήτη: Εξώδικο των ενδοκρινολόγων στους διαβητολόγους.
Όπως καταγγέλλει ειδικότερα η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία-Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων (ΕΕΕ-ΠΕΕ) σε οξύτατο ύφος, κατά παράβαση της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, που αναγνωρίζουν τον σακχαρώδη διαβήτη ως αναπόσπαστο τμήμα της ειδικότητας της Ενδοκρινολογίας, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία κατέθεσε εισήγηση στην εν λόγω Επιτροπή για να αναλάβουν αποκλειστικά παθολόγοι και παιδίατροι την εξειδίκευση στον σακχαρώδη διαβήτη.
Παρά την οξεία αντίδραση της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας-Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (ΕΕΕ-ΠΕΕ) που έστειλε μέχρι και εξώδικο στον πρόεδρο του ΚΕΣΥ καθηγητή Κ. Μάρκου (ο οποίος μάλιστα είναι ενδοκρινολόγος» το θέμα εξετάστηκε ερήμην της ΕΕΕ-ΠΕΕ στην Επιτροπή, η οποία αποφάσισε ομόφωνα να κάνει δεκτό το αίτημα.
Έτσι, το θέμα παραπέμφθηκε για συζήτηση στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ, η οποία θα συνεδριάσει το προσεχές διάστημα, πιθανότατα στις 9 Ιουνίου, για να λάβει την τελική απόφαση και να κάνει σχετική εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας.
Η ΕΕΕ-ΠΕΕ τονίζει ότι «ο σακχαρώδης διαβήτης, λόγω της πολυσυστηματικής φύσης του, αποτελεί επιστημονικό αντικείμενο έρευνας πολλαπλών ειδικοτήτων και ΟΧΙ μίας επαγγελματικά κατοχυρωμένης εξειδίκευσης-ειδικότητας», ενώ «επιστημονικό ενδιαφέρον πρέπει να μπορεί να αναπτύσσει οποιοσδήποτε ΙΑΤΡΟΣ κάθε ειδικότητας, χωρίς να συντρέχει η ανάγκη νομικής ή επαγγελματικής κατοχύρωσης του τίτλου "διαβητολόγος"».
Στη συνέχεια δε, παραθέτει μία σειρά από επιχειρήματα, που καταδεικνύουν ότι ο διαβήτης, είναι άμεσα συνυφασμένος με την Ενδοκρινολογία όπως:
1. Ο σακχαρώδης διαβήτης ανήκει στις ενδοκρινοπάθειες και υποχρεωτικά διδάσκεται στο πλαίσιο της ειδικότητας της Ενδοκρινολογίας.
2. Η εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη (η αποκαλούμενη ως «διαβητολογία») δεν είναι αναγνωρισμένη στη χώρα μας ούτε ως τίτλος ιατρικής ειδικότητας ούτε ως τίτλος ιατρικής εξειδίκευσης, ενώ μόνο οι ενδοκρινολόγοι δικαιούνται να φέρουν τον τίτλο του διαβητολόγου. Η χρήση του τίτλου αυτού από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων είναι μη νόμιμη, αφού ο τίτλος αυτός δεν είναι θεσμοθετημένος και συνεπώς δεν έχει νομική υπόσταση.
3. Η προτεινόμενη από το ΚΕΣΥ εξειδίκευση στο σακχαρώδη διαβήτη μόνο των μη-ενδοκρινολόγων θα προκαλέσει τεράστια σύγχυση στους ασθενείς και δραματική μείωση στο επίπεδο της φροντίδας τους, αφού οι γιατροί που θα τους αντιμετωπίζουν δεν θα είναι εκπαιδευμένοι σε όλες τις ενδοκρινοπάθειες (παθήσεις που σχετίζονται με τις ορμόνες) αλλά σε μία μεμονωμένη, λες κι ο σακχαρώδης διαβήτης δεν επηρεάζει άλλα όργανα και ιστούς πλην του παγκρέατος.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Το (1) σωστό.
Το (2) σωστό στην 1η πρόταση μόνο. Η διαβητολογία είναι "μετεκπαίδευση" κι όχι εξειδίκευση ή "τίτλος". Με το παρόν καθεστώς δικαίωμα σ'αυτή έχουν μόνοι οι ιατροί του κρατικού τομέα, άσχετα αν την χρησιμοποιεί ως τίτλο κι η κουτσή Μαρία. Ιδιώτης ιατρός που θα θελήσει να βρεθεί σε νοσοκομείο που δίνει αυτή τη μετεκπαίδευση θα μπορέσει να το κάνει μόνο παράνομα. Τέλος οι ενδοκρινολόγοι είναι ενδοκρινολόγοι κι όχι ενδοκρινολόγοι-διαβητολόγοι όπως οι παθολόγοι είναι παθολόγοι κι όχι ειδικοί παθολόγοι κι όπως οι καρδιολόγοι είναι καρδιολόγοι κι όχι καρδιολόγοι-υπερτασιολόγοι κτλ κτλ. Το όνομα της κάθε ειδικότητας έχει καθοριστεί επισήμως και απ'ό,τι ξέρω δεν έχει επέλθει κάποια αλλαγή.
Το (3) προκαλεί γέλιο... Οι ενδοκρινολόγοι είναι εκπαιδευμένοι στη ΧΝΑ, στην υπέρταση, στις νευροπάθειες, στις αγγειοπάθειες ή στο διαβητικό πόδι; Είναι εκπαιδευμένοι στην επείγουσα αντιμετώπιση του ΣΔ; Ή πρέπει να βλέπει το διαβητικό ιατρός εκπαιδευμένος στο αδενώματα της υπόφυσης;
Είναι προφανές ότι οι περισσότερες ανακοινώσεις των "επιστημονικών" εταιρειών εξυπηρετούν μόνο το σκοπό του αυτοεξευτελισμού των ιατρών. Γιατί μόνο ως αυτοεξευτελισμό μπορώ να θεωρήσω την προσπάθεια να τσιμπήσω πελατάκια βγάζοντας ανακοινώσεις με δήθεν επιστημονικό περίβλημα...