Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία

<< < (60/611) > >>

Denominator:
Τα παλιά χρόνια ο γιατρός πρότεινε το φάρμακο και ο φαρμακοποιός το έφτιαχνε.
Για να γίνει καλά ο άρρωστος έπρεπε να είναι καλός και ο γιατρός και ο φαρμακοποιός.
Τα χρόνια κύλησαν και σιγά-σιγά η φαρμακοβιομηχανία άρπαξε την επιστημοσύνη μέσα από τα χέρια των φαρμακοποιών.
Τους κατέστησε βέβαια, σε αντάλλαγμα, διανομείς της - γιατί όχι, αφού είναι μια καθαρή δουλειά χωρίς πολύ-πολύ ευθύνη.
Έτσι το δίδυμο γιατρός - φαρμακοποιός έγινε τριπλέτα: γιατρός - φαρμακοβιομηχανία - φαρμακοποιός.
Τώρα πια αν κάποιος δικαιούται να παλαίψει για τη γνώση του φαρμάκου, αυτή είναι η φαρμακοβιομηχανία.
Κι αν από κάπου πρέπει να αναζητήσει ο γιατρός την άκρη, είναι πάλι η φαρμακοβιομηχανία.
Για να ξαναχτίσει ο φαρμακοποιός αυτό που γκρέμισε, θα πρέπει να γυρίσει το ποτάμι πίσω.

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδοςαυτη ειναι ισως η διαφορα μας, οτι εμεις τα γνωριζουμε ολα αυτα. απαντηστε μου ομως γιατι σχεδον ολοι οι γιατροι πουγνωριζω συνταγογραφουν ακομα κλοπιδογρελη μαζι με ομεπραζολη? την επιδραση της τελευταιας στο ενζυμικο υποστρωμα CYP3A4 δεν την γνωριζουν? μαλιστα μια γιατρος γενικης ιατρικης αλλαξε μετα απο παρεμβαση δικη μου το losec σε penrazol και μου ειπε αν δεν το καταλαβαινα να την παρω τηλ. να μου εξηγησει!!! σαφως και γνωριζω πληθωρα εκδοχων αλλα θα μας παρει πολλες ωρες να τα παραθεσω. αν θελετε να τα διδαχτειτε απευθυνθειτε στους πανεπιστημιακους δασκαλους σας. αυτους που θεωρω ικανους να με κρινουν και το εκαναν ειναι οι καθηγητες μου στο πανεπιστημιο. και εμεις εχουμε διδαχτει τεχνικες καρδιοπενυμονικης αναζωογονησης ληψη αιματος κτλ αλλα δεν αυτο δεν μας κανει γιατρους. το ιδιο ισχυει και για εσας. καλο θα ειναι να γνωριζετε οτι καποιος αλλος ειναι ποιο ειδικος σε καποια θεματα. προπαντως να γνωριζετε οτι ο γιατρος δεν ειναι πανεπιστημονας!

--- Τέλος παράθεσης ---

Αυτή τη διαφορά "σας" που "τα γνωρίζετε ολα αυτά" θα μου επιτρέψεις να την αμφισβητήσω σε μεγάλο βαθμό. Και αυτό γιατί οι βοηθοί φαρμακίου αλλά και ΠΟΛΛΟΙ φαρμακοποιοί που γνωρίζω δεν ξέρουν βασικά πράγματα για αυτά που "πουλάν". Πάτε σε όποιο συνάδελφο σας δεν σας γνωρίζει και αράξτε σε ένα φαρμακείο, να δείτε τι θα ακούσουν τα αυτιά σας.

Δεν κρίνω το μέσο γιατρό με βάση τον ευατό μου, αλλά ούτε και τον καλύτερο ή το χειρότερο. Θα ήταν συνετό να το κάνετε και εσείς. Τις θέσεις μου για την κλοπιδογρέλη με και χωρίς πραζόλες μπορείτε να τις δείτε σε αυτό το forum, και έχω πάψει προ πολλού να θεωρώ τους πανεπιστημιακούς διδάσκαλους ως σύγγραμμα ή αυθεντίες, αλλά απαιτώ από αυτούς να έχουν τεκμηριωμένες θέσεις ιδέες και προτάσεις εκεί που η ιατρική γίνεται γκρίζα, πράγμα που οι περισσότεροι με έχουν απογοητεύσει.

To γεγονός ότι υπάχουν ζώα που δεν ξέρουν τι συνταγογραφούν, δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε ανάλογα ζώα που υπάρχουν στους φαρμακοποιούς. Αυτό για μένα δεν είναι πρόοδος.
Πρόοδος είναι να περιοριστεί η αυθαιρεσία και η λαμογιά και δεν νομίζω ότι βοηθάει η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας ή το να αλλάζει του κεφαλιού τα φαρμακα είτε γιατρός είτε φαρμακοποιός. Προσωπικά, θεωρώ την κατάσταση απλή: Συνταγογραφείς δραστική ουσία που δεν έχει αντίγραφα και τελειώνει το παραμύθι, με αυξημένο όμως κόστος για το ταμείο και τον ασθενή. Δεν έχω αντίρρηση να έχει ρόλο ο φαρμακοποιός όταν έχει και τις ανάλογες ευθύνες και γνώσεις. Δεν είναι λιγότερο έξυπνοι σε κάποιες χώρες που κάθε σκεύασμα που κυκλοφορεί έχει πλήρες SPC που μπορεί να διαφέρει σε αρκετά πράγματα από άλλα σκευάσματα της ίδιας δραστικής-θεραπευτικής ουσίας στην ίδια συγκέντρωση.

Και μια και τα ψάχνετε και εσείς σαν κι εμένα για πείτε μου τι έχει περισσότερο το solosa 4mg από ένα Tipo II 4mg που χωρίς να έχουν διαφορά στην ρύθμιση της γλυκοζυλιωμένης σε μια ασθενή που πέτυχα σήμερα, το πρώτο (Solosa) της κάνει αποδεδειγμένα ερύθημα (παρενέργεια <1%); Κανένα από τα δύο σκευάσματα δεν είναι δική μου συνταγογράφηση καθώς η γλιμεπιρίδη δεν είναι από τα αγαπημένα μου φάρμακα.

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςTo γεγονός ότι υπάχουν ζώα που δεν ξέρουν τι συνταγογραφούν,

--- Τέλος παράθεσης ---

Γειά σας. Με λένε διακοσμητή και κρατώ την υποσημείωση για να επανέλθω με πιο εκτενή αναφορά στο θέμα, μόλις το επιτρέψει ο χρόνος μου - ελπίζω όχι πολύ μακριά από τώρα. Μέχρι τότε, να έχετε ένα όμορφο βράδι.

medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος...
Τώρα πια αν κάποιος δικαιούται να παλαίψει για τη γνώση του φαρμάκου, αυτή είναι η φαρμακοβιομηχανία.
Κι αν από κάπου πρέπει να αναζητήσει ο γιατρός την άκρη, είναι πάλι η φαρμακοβιομηχανία.
...

--- Τέλος παράθεσης ---

Θα πω κάτι πολύ απλό και καθημερινό που, πιστεύω, βιώνουμε όλοι οι ιατροί που ασχολούμαστε με ασθενείς.

Όταν ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου ως "θεραπευτής" είχα τρομερή αγωνία για την πορεία της x-νόσου που κλήθηκα να αντιμετωπίσω. Φοβόμουν τις παρενέργειες, περίμενα με ανυπομονησία την επίδραση της αγωγής μου στον ασθενή και δεν ήξερα, αρκετές φορές, ποιο σκεύασμα να επιλέξω(όταν υπήρχαν και αντίγραφα).

Σιγά-σιγά με το πέρασμα του χρόνου, είτε γιατί τόλμησα είτε γιατί παρατηρούσα και κατέγραφα τα φάρμακα που έπαιρναν οι ασθενείς από άλλους συναδέλφους, διαπίστωσα, ιδίοις όμμασι, ότι όλα τα σκευάσματα(της ίδιας δραστικής) δεν ανταποκρίνονταν το ίδιο στις διάφορες απαιτήσεις(ασθένειας και ασθενούς). Άρχισα, λοιπόν, να "πειραματίζομαι" δοκιμάζοντας διάφορες εναλλακτικές της ίδιας ουσίας.

Κατέληξα στο εξής πρακτικό συμπέρασμα. Όλα τα όμοια δεν είναι ίδια. Αυτό δεν σημαίνει ότι το καλό είναι μόνο το πρωτότυπο. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιο γενόσημο έχει τεράστια διαφορά από τα υπόλοιπα ή και από το πρωτότυπο. Μπορεί μάλιστα αυτό το γενόσημο να ανήκει σε μία εταιρεία της οποίας τα υπόλοιπα σκευάσματα να τα θεωρώ "σκουπίδια".

Επειδή, ως ανώνυμος, μου είναι ευκολότερο να πω την αλήθεια, σας λέω ότι ουδέποτε "συνεργάστηκα" με κάποια φαρμακευτική εταιρεία. Συνταγογραφώ με κριτήριο την προσωπική μου εμπειρία σχετικά με την αποτελεσματικότητα(και το κόστος) ενός φαρμάκου. Αυτή η εμπειρία τροφοδοτείται όχι από την ανύπαρκτη ιδιότητά μου ως φαρμακοποιού ή καθηγητή φαρμακολογίας ή πολυσπούδαστου ερευνητή της παθοφυσιολογίας και θεραπευτικής. Τροφοδοτείται από την εικόνα του ασθενή και την πορεία της νόσου του, από τις ανάλογες εμπειρίες συναδέλφων και φυσικά από την συνεχή ενημέρωση(σε ότι με αφορά) μέσω βιβλίων, συγγραμμάτων, δημοσιεύσεων και λοιπά.

Πιστεύω, βάσει των παραπάνω, ότι δικαιούμαι της απόλυτης ελευθερίας της επιλογής του σκευάσματος βάσει της εμπορικής ονομασίας. Επιπλέον και για έναν άλλο λόγο. Ο υπόλογος είμαι εγώ, άρα εγώ θα πρέπει ν'αποφασίζω.      

ΔΟΥΒΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ:
πεστα Χρυσοστομε

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση