Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία
Δ. Κουναλάκης:
Λίγα πράγματα για να κάνουν τη συνταγογράφηση πιο γρήγορη που απουσιάζουν από το manual της Η/Σ του ΟΑΕΕ.
Αφού περάσουμε τις διαγνώσεις και πάμε στα φάρμακα, μπορούμε να περάσουμε και τα τρία φάρμακα πριν πατήσουμε το κουμπί "κλείσιμο". Αναζητούμε το πρώτο φάρμακο γράφοντας το αρχικό του ονόματος και πατάμε enter και μόλις εμφανιστεί στη λίστα, το "τσεκάρουμε" και ΧΩΡΙΣ να πατήσουμε το κουμπί "κλείσιμο", ψάχνουμε το επόμενο, το τσεκαρουμε, και κατόπιν ψάχνουμε το τρίτο φάρμακο. Μόλις το τσεκάρουμε κι αυτό πατάμε το κουμπί "κλείσιμο" και βλέπουμε ότι και τα τρία φάρμακα μας είναι περασμένα στη συνταγή.
(Εδώ για βελτίωση χρειάζεται μια συντόμευση πληκτρολογίου για να πηγαίνουμε εύρεση και για να πηγαίνουμε στη λίστα για τσεκάρισμα και να μην χρειάζεται το ποντίκι)
Πάμε τώρα στα κουτιά του πρώτου φαρμάκου με το ποντίκι και κάνουμε κλικ και επιλέγουμε. Μετά ΑΦΗΝΟΥΜΕ το ποντίκι και πατάμε το πλήκτρο "ΤΑΒ" που βρίσκεται αριστερά στο πληκτρολόγιο πάνω από το CAPS LOCK. Θα δούμε ότι αυτόματα μεταφερθήκαμε στο πρώτο πεδίο της δοσολογίας. Πατάμε το νούμερο που θέλουμε στο πληκτρολόγιο και ξανά ΤΑΒ. Θα δούμε ότι αυτόματα μεταφερθήκαμε στο δεύτερο πεδίο της δοσολογίας. Πατάμε το νούμερο που θέλουμε στο πληκτρολόγιο και ξανά ΤΑΒ. Γράφουμε τις ημέρες που θέλουμε με το πληκτρολόγιο, και ξανά ΤΑΒ και πάμε στο ποσοστό σημμετοχής όπου πατάμε το 1 ή το 0 αντίστοιχα. ΤΩΡΑ ξαναπιάνουμε το ποντίκι και πάμε στο επόμενο φάρμακο και επαναλαμβάνουμε με τον ίδιο τρόπο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να γράψω δύο κουτιά με δοσολογία 1Χ3 και 30 ημέρες και 10% συμμετοχή κάνω τα εξής:
Επιλέγω με το ποντίκι τα 2 κουτιά, πατώ ΤΑΒ, πατώ 1, πατώ ΤΑΒ, πατώ 2, πατώ ΤΑΒ, πατώ 30, πατώ ΤΑΒ, πατώ 1
Αυτό μόλις το συνηθίσετε σας έχει κάνει να γράφετε τη δοσολογία στο ένα πέμπτο του χρόνου που χρειαζόταν για να το κάνετε με το ποντίκι.
(Εδώ θα βελτιωνόταν η κατάσταση εάν υπήρχε μια συντόμευση πληκτρολογίου της μορφής control+1 ή Alt+1 για το πρώτο φάρμακο, control+2 ή Alt+2 για το δεύτερο φάρμακο, κοκ)
Είναι βασικές γνώσεις των windows αλλά είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσουν πολλούς να γράφουν πιο γρήγορα "ηλεκτρονικά".
nickma:
Πολυ καλό, μηπως ξέρεις πως μπορούμε να συνεχίσουμε να γράψουμε και δεύτερη συνταγή στον ίδιο ασθενή χωρίς να κάνουμε την ίδια διαδικασία δλδ ΑΜΚΑ και συνέχεια;
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠολυ καλό, μηπως ξέρεις πως μπορούμε να συνεχίσουμε να γράψουμε και δεύτερη συνταγή στον ίδιο ασθενή χωρίς να κάνουμε την ίδια διαδικασία δλδ ΑΜΚΑ και συνέχεια;
--- Τέλος παράθεσης ---
Δεν υπάρχει έτσι όπως το έχουν φτιάξει.
Όμως μπορείς όταν ξεκινάς την πρώτη συνταγή και μόλις έχεις γράψει τον ΑΜΚΑ, πριν πατήσεις enter, να πατήσεις control+A και μετά control+C
Με αυτό τον τρόπο έχεις κάνει copy(αντιγραφή) τον ΑΜΚΑ, μόλις τελειώσεις την συνταγή και πας για νέα, αντί να ξαναγράψεις τον ΑΜΚΑ, πατάς control+V και σου τον κάνει επικόλληση.
Ελπίζω να σοβαρευτούνε λίγο και να βελτιώσουν κάποια πράγματα στη χρήση για να γίνει πιο γρήγορο.
Εκείνο που δεν έχω καταλάβει είναι γιατί δεν έχουν βγάλει τα αυτοκόλλητα του ΑΜΚΑ με barcode. Θα ήταν πιο εύκολο για όλους.
nickma:
ok ευχαριστώ πολύ!
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλασματικά χαρακτηρίζουν οι φαρμακοποιοί τα στοιχεία από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών(ΟΑΕΕ), που παρουσίασε πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Όπως καταγγέλλουν, το δείγμα που ελήφθη ήταν πολύ μικρό, καθώς αφορούσε μόλις τις πρώτες οκτώ ημέρες εφαρμογής του νέου συστήματος, ενώ οι αρμόδιοι απέκρυψαν το γεγονός ότι το ίδιο χρονικό διάστημα, εκτός από τις ηλεκτρονικές συνταγές που εκδόθηκαν, υπήρχαν και πολλές χειρόγραφες, τις οποίες δεν προσμέτρησαν. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η αναλογία μεταξύ των δύο κατηγοριών συνταγών είναι οκτώ προς δύο, δηλαδή οκτώ χειρόγραφες συνταγές έναντι μόλις δύο ηλεκτρονικών.
Συνεπώς, όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και σύμφωνα με τα οποία προέκυψε περιορισμός της δαπάνης κατά 52% στο συγκεκριμένο ασφαλιστικό ταμείο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. “Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΟΑΕΕ άρχισε στις 18 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, πριν από την εφαρμογή της γράφονταν ημερησίως 16.500 συνταγές, ενώ μετά την εφαρμογή της ο αριθμός τους έπεσε στις 7.000 ημερησίως. Μόνο που οι αρμόδιοι ξέχασαν να μετρήσουν και τις χειρόγραφες συνταγές, οι οποίες από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα είναι ισόποσες ή και περισσότερες από τις ηλεκτρονικές. Άλλωστε, ακόμη δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα ένταξης φαρμακοποιών και γιατρών στο σύστημα”, καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση