Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία

<< < (85/611) > >>

Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟ ιατρός μπορεί να κάνει χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου, που κυκλοφορεί νόμιμα. Δεν πρέπει να σχολιάζει κανένα εμπορικό σκεύασμα. Από την πρακτική του εμπειρία, όμως, δικαιούται να έχει επιλέξει κάποιο φάρμακο(ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ) ανάμεσα από τα όμοια.

Η επιλογή αυτή μπορεί να έχει γίνει βάσει κάποιων κριτηρίων, τα οποία κριτήρια δεν επηρεάζουν την ΕΓΚΡΙΣΗ του σκευάσματος από τον ΕΟΦ. Πολλές φορές ακόμη και η εξωτερική εμφάνιση της συσκευασίας, ίσως, λειτουργεί και ως συνεργικός παράγοντας στη θεραπευτική. Άλλο κριτήριο μπορεί να είναι η τιμή ή η υποκειμενική εντύπωση που έχει αποκτήσει ο ασθενής ή ο ιατρός ο ίδιος σχετικά με την αποτελεσματικότητά του. Και λέω της υποκειμενικής εντύπωσης, διότι δεν υφίσταται θέμα αποτελεσματικότητας ή μη για να χρειάζεται στατιστική απόδειξη.   

--- Τέλος παράθεσης ---

Μπορείς να παραθέσεις μερικά κριτήρια; Καθώς και να διευκρινήσεις αυτό με την πρακτική εμπειρία; Γιατί σχετικά έγραψα παραπάνω

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠολλοί συνάδελφοι αναφέρουν ως επιχείρημα: "Από την εμπειρία μου γνωρίζω ότι το τάδε σκεύασμα είναι καλό."
Πως αποκτήθηκε αυτή η εμπειρία;
Δίνοντας μόνο το συγκεκριμένο σκεύασμα; Αν ναι, τότε δεν έχουν εμπειρία από άλλο σκεύασμα που μπορεί να είναι εξίσου καλό και φθηνότερο.
Δίνοντας και γενόσημα από τα οποία δεν έμειναν ευχαριστημένοι; Τότε ας μας πουν με ποια κριτήρια επέλεξαν έναν ασθενή ώστε να "δοκιμάσουν" ένα γενόσημο. Με ποιο κριτήριο επιλέχθηκε το συγκεκριμένο γενόσημο μεταξύ πλήθους άλλων;

--- Τέλος παράθεσης ---

medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟ ιατρός μπορεί να κάνει χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου, που κυκλοφορεί νόμιμα. Δεν πρέπει να σχολιάζει κανένα εμπορικό σκεύασμα. Από την πρακτική του εμπειρία, όμως, δικαιούται να έχει επιλέξει κάποιο φάρμακο(ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ) ανάμεσα από τα όμοια.

Η επιλογή αυτή μπορεί να έχει γίνει βάσει κάποιων κριτηρίων, τα οποία κριτήρια δεν επηρεάζουν την ΕΓΚΡΙΣΗ του σκευάσματος από τον ΕΟΦ. Πολλές φορές ακόμη και η εξωτερική εμφάνιση της συσκευασίας, ίσως, λειτουργεί και ως συνεργικός παράγοντας στη θεραπευτική. Άλλο κριτήριο μπορεί να είναι η τιμή ή η υποκειμενική εντύπωση που έχει αποκτήσει ο ασθενής ή ο ιατρός ο ίδιος σχετικά με την αποτελεσματικότητά του. Και λέω της υποκειμενικής εντύπωσης, διότι δεν υφίσταται θέμα αποτελεσματικότητας ή μη για να χρειάζεται στατιστική απόδειξη.    

--- Τέλος παράθεσης ---

Μπορείς να παραθέσεις μερικά κριτήρια; Καθώς και να διευκρινήσεις αυτό με την πρακτική εμπειρία; Γιατί σχετικά έγραψα παραπάνω

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠολλοί συνάδελφοι αναφέρουν ως επιχείρημα: "Από την εμπειρία μου γνωρίζω ότι το τάδε σκεύασμα είναι καλό."
Πως αποκτήθηκε αυτή η εμπειρία;
Δίνοντας μόνο το συγκεκριμένο σκεύασμα; Αν ναι, τότε δεν έχουν εμπειρία από άλλο σκεύασμα που μπορεί να είναι εξίσου καλό και φθηνότερο.
Δίνοντας και γενόσημα από τα οποία δεν έμειναν ευχαριστημένοι; Τότε ας μας πουν με ποια κριτήρια επέλεξαν έναν ασθενή ώστε να "δοκιμάσουν" ένα γενόσημο. Με ποιο κριτήριο επιλέχθηκε το συγκεκριμένο γενόσημο μεταξύ πλήθους άλλων;

--- Τέλος παράθεσης ---

--- Τέλος παράθεσης ---

Θα μιλήσω από προσωπική εμπειρία. Το ξέρεις, από παλαιότερες συζητήσεις ότι λειτουργώ το ιατρείο μου 6 χρόνια και μπαίνω στον έβδομο. Επίσης γνωρίζεις ότι δεν είχα ποτέ σύμβαση με ασφαλιστικό φορέα ούτε καν με ΟΓΑ. Όλη μου η συνταγογραφία είναι 100% ελεύθερη. Επίσης, στο λόγο της τιμής μου, ουδέποτε συνεργάστηκα με φαρμακευτικές εταιρείες.

Χρόνο συν τω χρόνω, λοιπόν, παρατήρησα ότι για κάποια σκευάσματα υπήρχε καλύτερη αποτελεσματικότητα. Για παράδειγμα η ύφεση της συμπτωματολογίας λάμβανε χώρα σε μικρότερο χρονικό διάστημα ή η παρουσία κάποιων παρενεργειών-"ενοχλήσεων" συνέβαινε σπανιότερα με την χρήση κάποιων σκευασμάτων. Χωρίς αυτό να έχει στατιστικά σημαντική σημασία, ίσως, δεν μου ήταν εμπόδιο στο να επιλέγω αυτό που θεωρούσα αποτελεσματικότερο. Και το τονίζω, αποτελεσματικότερο και όχι αποτελεσματικό.

Τα δικά μου κριτήρια είναι η τριάδα αποτελεσματικότερο-ταχύτερο-φθηνότερο. Αναζητώ, όσο μπορώ, την χρυσή τομή ανεξάρτητα από το όνομα της εταιρείας ή την επισκεψιμότητα των φαρμακευτικών επισκεπτών ή την "πρωτοτυπία". Θεωρώ ορθότερο να διατηρηθεί αυτή η ελευθερία επιλογής. Θα μου πεις τι σε νοιάζει εσένα, αφού δεν επηρεάζεται η συνταγογραφία σου μιας και δεν έχεις σύμβαση με ταμεία. Σωστό αυτό, απλώς έκανα μία γενικότερη θεώρηση για την άσκηση της ιατρικής.

Δεν διαφωνώ με τα όσα γράφεις, για το θέμα, απλά δεν πιστεύεις ότι θα ήταν καλύτερα να αφεθεί ελεύθερη η επιλογή στον ιατρό για τον τρόπο που θα συνταγογραφήσει, δραστική ή εμπορική; Ή το να δημιουργήσει μία λίστα ο ΕΟΠΥΥ, όπως έγραψα και παραπάνω;  

Δημήτρης Μακρέας:
Medicus πραγματικά μου δημιουργείς τεράστιες απορίες.
Στο "Ομοιπαθητική και ιατρική" απαιτείς τη χρήση των μαθηματικών ως μοναδικό και απόλυτο κριτήριο απόδειξης ενός ισχυρισμού.
Και τώρα λες "παρατήρησα"?
Τι παρατήρησες? Έκανες κανενός τύπου έρευνα προτότυπο vs γεννόσημο και κατέληξες σε κάποιο συμπέρασμα?
Έκοψες προτότυπες αγωγές και τις αντικέστησες με γεννόσημα που αποδείχθηκαν μούφα?
Είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο και κάθε λοίμωξη πχ η ίδια σε διαφορετικούς οργανισμούς, ώστε να απαιτείς ταυτόσημες δράσεις?
Δηλαδή κάθε φορά που χορηγείς το ίδιο και σε ονομασία φάρμακο, έχεις κάθε φορά την ίδια απάντηση?
Και σε δείγμα ασθενών? Με ποια κρτήρια?
Γιατί κι εγώ εφτά χρόνια είμαι σε ιατρείο με άπειρο κόσμο, αλλά τέτοιους ισχυρισμούς δε μπορώ να τους κάνω.
Μήπως είμαι ηλίθιος?
Να πω ότι το τάδε φάρμακο δε μου "έκατσε", ΄ή η εταιρία δε με έπεισε για τη αξιοπιστία της, ναι!
Αλλά μέχρι εκεί.

medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος...
Τι παρατήρησες? Έκανες κανενός τύπου έρευνα προτότυπο vs γεννόσημο και κατέληξες σε κάποιο συμπέρασμα?
...

--- Τέλος παράθεσης ---

Σωστή η ερώτησή σου.

Όλες οι ιατρικές πράξεις που λαμβάνουν χώρα στο ιατρείο μου, αλλά και στις κατ'οίκον ιατρικές επισκέψεις, καταχωρούνται με πλήρη λεπτομέρεια, σε ηλεκτρονικό αρχείο. Σε δεύτερο χρόνο και αφού το δείγμα του παράγοντα που θέλω να αναλύσω, για ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΧΡΗΣΗ, είναι επαρκές τότε προβαίνω σε στατιστικές αναλύσεις, διαφόρων μεθόδων, και καταλήγω σε κάποια συμπεράσματα που αφορούν το δικό μου ιατρείο και τους δικούς μου ασθενείς.

Οι μέθοδοι είναι καθαρά στατιστικές και θεωρητικά ορθές. Δεν δουλεύω διαισθητικά. Οι κυριότερες μέθοδοι που χρησιμοποιώ, για αυτού του είδους τις αναλύσεις, είναι η "Ανάλυση κατά Συστάδες"(Cluster Analysis) και η "Διακριτική Ανάλυση"(Discriminant Analysis).  

Φυσικά κάποιες, μπορεί και όλες, οι αναλύσεις μου να είναι λανθασμένες. Δεν το αρνούμαι. Αυτό όμως σημαίνει ότι τα σκευάσματα π.χ. έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα και τα αποτελέσματά μου είναι τελείως λάθος. Πού το πρόβλημα; Δεν προσθέτω, βάσει των αναλύσεών μου, νέες θεραπείες(π.χ. εναλλακτικές), απλά μειώνω τον αριθμό των υπαρχόντων σκευασμάτων. Πρακτικά, όπως και να το δεις δεν βλάπτω κανέναν ούτε κοροϊδεύω. Δεν είναι αντιεπιστημονικό ούτε ανήθικο.  

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος SPECOFAI,PHARMATRIFT,ARCHIDOMED και GAMATOS

--- Τέλος παράθεσης ---

LOL!!!  :D  :D

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση