Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
12 Ιανουαρίου 2025, 21:36:04

Ψηφοφορία

Πώς αξιολογείτε τη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών συνταγών;

Άριστη
Πολύ καλή
Καλή
Μέτρια
Κακή

Αποστολέας Θέμα: e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία  (Αναγνώστηκε 1425922 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

17 Φεβρουαρίου 2012, 20:18:24
Απάντηση #480
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
@ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ

Οι νομοι σαφως δε πρεπει να τρομαζουν αλλά επειδη ο,τι νομιμο δεν ειναι και ηθικο(σλογκαν πια) πρεπει να εχουμε διαρκώς κριτικη σταση απέναντι τους.

Σαν ιατρικο σωμα λυπάμαι που το λεω αλλά μαλλον εχουμε ήδη κριθει στη συνειδηση του μεσου πολιτη και δεν εχουμε τις καλυτερες περγαμηνες.Δε νομιζω πως αυτος που συνειδητοποιημενα και για χρονια συνταγογραφουσε κατευθυνομενα εχει αναγκη αυτοκριτικης ή δημοσιου αυτομαστιγωματος.Το θεωρει κατι δεδομενο οσο και το να τρωει η να παιρνει ανασα.Γιατι ηξερε πολυ καλα τι εκανε.Εκτος και αν μιλασ συγκεκριμενα αλλά δεν μπορεις να επεκταθεις...οκ.

Από την άλλη,Ισως κάποιοι άλλοι,που μπηκαν για το "γαμωτο" σε αυτη τη νοοτροπια ,άλλοι λιγο,άλλοι πολύ για να μη νιωθουν πχ κοροιδο σε σχεση με τους πρωτους,αυτοι ναι,ισως να μη τα εχουν βρει ακομη με τον εαυτο τους απόλυτα αλλα δε νομιζω πως θα πληγωθουν και πολυ αν παμε σε δραστικη.Δε τους δικαιολογω...απλά το αναφερω
Ενδεχομενως ο νεος νομος να λειτουργησει και λυτρωτικα για αυτους.Και εδω αν θες μπορει να υπάρχει και μια αυτοκριτικη,αν με κατανοεις εσυ τωρα!!!

Καλο βραδυ...

+

17 Φεβρουαρίου 2012, 20:23:41
Απάντηση #481
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Φυσικά σε κατανοώ, φίλε jack.
Λέμε παρόμοια πράγματα με άλλα λόγια: Αφού δεν μπορέσαμε να υποστηρίξουμε, ηθικά κυρίως, το δικαίωμα της συνταγογράφησης σκευάσματος, μπορούμε να πούμε ναι στη δραστική (τουλάχιστον στην προαιρετική ή στη μερική εφαρμογή) με μεγάλη υπευθυνότητα και προσοχή στο πλαίσιο εφαρμογής της, ατομικά κυρίως, αλλά και συλλογικά (με τις επιφυλάξεις περί συλλόγων κ.λ.π.).
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

17 Φεβρουαρίου 2012, 20:43:48
Απάντηση #482
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Συμπερασματικά, η αυνταγογράφηση δραστικής ουσίας λειτουργεί σε πολλά επίπεδα.
Η βασική απώλεια θα είναι η όποια χρηματοδότηση των όποιων δραστηριοτήτων των γιατρών με περισσότερο ή λιγότερο κομψό τρόπο.
Πολλές από αυτές τις δραστηριότητες αφέθηκαν, όμως, να καλύπτονται από αυτό το πλαίσιο "συνεργασίας".
Δε θα μιλήσω για τα συνέδρια και τα "συνέδρια", άλλωστε το θέμα το έχουμε σχεδόν εξαντλήσει.
Θα μιλήσω όμως για τις νόμιμες (και όχι απαραίτητα ηθικές), δηλωμένες στην εφορία, φανερές (ιδίως όπουδεν μπορεί να μείνουν κρυφές), δραστηριότητες γιατρών των Πανεπιστημίων, λιγότερο του ΕΣΥ και ακόμη λιγότερο κάποιων ιδιωτών: Τα ερευνητικά πρωτόκολλα.
Τα ερευνητικά πρωτόκολλα είναι ένας νόμιμος τρόπος να έχει ένας γιατρός ένα πρόσθετο εισόδημα και μία εταιρεία να κάνει τη δουλειά της. Κοινώς μία συναλλαγή που πολλές φορές δε διατηρεί ούτε καν τα επιστημονικά προσχήματα.
Δεύτερον, θα ήθελα να τονίσω ότι γνωρίζω περιπτώσεις κλινικών που εξοπλίστηκαν με μηχανήματα και υποδομές μεγάλης αξίας, γεγονός που πολλές φορές είχε θετικό αντίκτυπο στους ασθενείς.
Ακριβώς αυτές τις ελλείψεις το κράτος αδυνατούσε, δικαιολογημένα ή μη να τις παρέχει και έτσι, μοιραία, μία φαρμακοβιομηχανία ήρθε να καλύψει το κρατικό κενό.
Θα μου πείτε ότι πάλι μπαίνουμε στο φαύλο κύκλο "ανεξαρτησία με προβλήματα ή υποδούλωση με λύσεις".
Εμείς αποφασίζουμε.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

17 Φεβρουαρίου 2012, 21:20:02
Απάντηση #483
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Ο δικός μου 6 λογος για τη συνταγογράφηση ουσίας / σκευάσματος.

Για να λύσουμε /διευθετήσουμε το οιοδήποτε θέμα πρέπει αρχικά να δούμε τις ρήζες του. Στο θέμα της υπερσυνταγογράφησης, της αδόκιμης, της ανεύθυνης, της, της συνταγογράφησης, δύο είναι κατά τη γνώμη μου οι κύριες αιτίες. Η ασχετίλα και η ηθική.
Με τη μεν ασχετίλα δεν ασχολούμαστε ποτέ, αν και μπορούσαμε να οργανώνουμε ελέγχους που στοχεύουν να την αναδείξουν και να οδηγήσουν τους άσχετους σε εκπαίδευση. Π.χ. Γράφω με κάθε φάρμακο πραζόλες για να προστατεύσω το στομάχι !!! Το κάνω γιατί άσχετος όντας, πίστεψα τους φαρμακάδες ή γιατί σκοπεύω στην τσέπη μου. Για την πρώτη περίπτωση, μία σχετική εκπαίδευσή μου –όπως γίνεται σε πολλές χώρες, όταν αναδειχθεί η ανεπάρκεια- θα με βελτίωνε. Αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί συστηματικό –ουσιαστικό έλεγχο από επιστημονικά όργανα- κάτι που ποτέ δεν υπήρξε.
Αν είναι κατευθυνόμενη η συνταγογράφηση, έχουμε το ηθικό πρόβλημα. Ηθική ευθύνη έχουν οι πάντες. Υπουργείο που αλληθωρίζει. Εταιρίες που σπρώχνουν μέχρι τα άκρα. Γιατροί που λόγω αναγκών ή λατρείας του χρήματος ενδίδουν. Φαρμακοποιοί που –αφού το κέρδος είναι ποσοστιαίο- σπρώχνουν τα ακριβά φάρμακα και πάει λέγοντας.

Αν το πρώτο σκέλος είναι εύκολο να το διαχειριστούμε, αν και δεν θέλουμε, το δεύτερο είναι σχεδόν αδύνατον.
Ωστόσο, ειδικά για το δεύτερο, κάτι πρέπει να κάνουμε.
Την ηθική κανενός δεν μπρούμε να την αλλάξουμε.. Άρα μας μένει να δημιουργήσουμε αναχώματα ώστε να παρεμποδίζεται η έκφρασή της. Και σίγουρα τέτοια δεν μπορεί να είναι αυτά που είδαμε πρόσφατα περί δωδεκατημορίων και τέρμα. Τράβα κουρέψου.
Είναι η ποσόστωση των αντιγράφων? Θεωρητικά θα μπορούσε να είναι. Παραμένει όμως το ερώτημα: Είναι αξιόπιστα? Γίνεται ο έλεγχος βιοϊσοδυναμίας? Προσωπικά αν και πιστεύω ότι τα αντίγραφα θα έπρεπε να στηρίζονται δεν τα εμπιστεύομαι όλα. Μπορεί η επιστήμη να απαιτεί επιστημονική τεκμηρίωση και όχι πίστη. Μπορεί να υποτίθεται ότι αυτή την τεκμηρίωση την έχουμε αλλιώς δεν θα υπήρχε άδεια από ΕΟΦ, αλλά επιτρέψτε μου να πώ ότι δεν μου αρκεί για 2 λόγους. 1ον γιατί δεν πιστεύω ότι μετά την πρώτο έλεγχο ισοδυναμίας, ξαναελέγχει στ’ αλήθεια ο ΕΟΦ αν συνεχίζει η προϋπόθεση αυτή να υφίσταται. 2ον γιατί την υποψία αυτή μου την ενισχύει τόσο η εμπειρία του χώρου μας (ξεχάσατε τα ζυμαράκια θυροξίνης στο πρόσφατο παρελθόν?), όσο και προσωπικές εμπειρίες. Πρόσφατα, γεμάτος αγωνία ότι κάτι έπαθε το γαστρεντερικό του, μου ήρθε ασθενής με το χάπι πραζόλης ανά χείρας (σε πετσέτα για την ακρίβεια) να μου πεί ότι βγήκε ατόφιο στα κόπρανα και να τον ψάξω γιατί κάτι συμβαίνει με το γαστρεντερικό του (που να ήξερε όμως !!!). Από την άλλη σε ένα σκεύασμα σημαντικό ρόλο παίζουν και τα έκδοχα. Μπορεί να μην τα ξέουμε αναλυτικά, ξέρουμε όμως ότι τα έκδοχα του Χ σκευάσματος τα ανέχεται ή όχι ο ασθενής μας, κάτι που μπορεί να μην ισχύει και για ένα άλλο σκεύασμα.

Άρα? Που καταλήγουμε? Να μείνει ως έχει?
Πιστεύω ότι και η επιλογή της ουσίας με τον τρόπο που έχει τεθεί, θα οδηγήσει απλά σε ανατροχιοδρόμηση της διαδρομής που ακολουθούσε η διαπλοκή, ενώ το πρώτο σκέλος –την ασχετίλα- δεν θα την αντιμετωπίσει. Άρα θα βρεθούμε πάλι σύντομα στο ίδιο σημείο.

Προσωπικά πιστεύω ότι ένα σενάριο συνδυασμού ουσιών και σκευασμάτων –όπως θα το περιγράψω- θα ήταν και εφικτό και αποτελεσματικότερο στην αναχαίτιση της σκοπούμενης συνταγογραφίας, αφαιρώντας δυνατότητες διαπλοκής και από γιατρούς και από εταιρίες (θα παραμένει βέβαια ζητούμενο η συνέχιση επιλογής μοναδικών ακριβών ουσιών έναντι άλλων φθηνών –όπου αυτό είναι εφικτό- αλλά, ας αντιμετωπίζαμε το υπόλοιπο και αυτό θα μπορούσε να επανεξεταστεί στο μέλλον).

Πώς θα μπορούσε να είναι αυτό το μοντέλο?
Α. Για χρόνια νοσήματα, όπου ο ασθενής θα μπεί σε δια βίου ή μακροχρόνια αγωγή, η διάγνωση να μην αρκεί από τον προσωπικό του γιατρό, αλλά να επιβεβαιώνεται και από άλλον (επιτροπή? Κάτι θα βρούμε). Έτσι, δεν θα μπορεί ο καθ’ ένας να έχει π.χ. ως πρωτοπαθή λιπιδαιμία τον κάθε εξολοθρευτή της προβατίνας.
Β. Για πολύ ακριβά σκευάσματα (p.x. Humira) θα έπρεπε να υπάρχει γνώμη σχετικών –ευέλικτων –κατά νομαρχία ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ συμβουλίων και όχι να αρχίζει ο καθένας τέτοιες αγωγές. Στον Καναδά, σε συγγενή μου που χρειάστηκε κατά τον θεράποντα να μπεί τέτοια αγωγή, εξετάστηκε το θέμα σε τέτοιο συμβούλιο, όπου, ο θεράπων κλήθηκε να εξηγήσει τι αγωγές υπήρξαν έως τώρα και τι απέδωσαν ή δεν απέδωσαν, για να καταλήξει στην ανάγκη χρήσης αυτών των φαρμάκων. Και βέβαια, αφού είχαν προηγηθεί κλασικότερες αγωγές, χωρίς το επιθυμητό ή το δυνατόν επιτεύξιμο αποτέλεσμα, η αγωγή εγκρίθηκε.
Εκεί βέβαια είναι φτωχοί και μετράνε το κόστος/ όφελος, ενώ εμείς οι γαλαντόμοι ού χρείαν έχωμεν τούτων !!!
Γ. Ο γιατρός θα αναγράφει την ημερήσια δοσολογία και τη διάρκεια αγωγής (σε χρόνια νοσήματα = μηνιαία). Το σύστημα θα υπολογίζει –εκτυπώνει την ακριβή ποσότητα χαπιών, cc, ενέσεων κ.λ.π. και ο φαρμακοποιός με το ψαλιδάκι του θα δίδει την ακριβή ποσότητα (αυτό απαιτεί σ’ ορισμένα σκευάσματα προσαρμογή, αλλά αυτό είναι το ευκολότερο, αν υπάρχει βούληση για κάτι τέτοιο).
Δ. Να προκηρύσσει κάθε έτος το κράτος (ΕΟΠΥΥ ή και άλλοι φορείς) διαγωνισμό για κάθε ουσία, όπου θα δέχεται και θα επιλέγει 1. 2. 3. 4. 5. ή όσα απαιτείται σκευάσματα -ανάλογα την κατηγορία- με τα οποία θα συμβάλλεται σε συγκεκριμένη τιμή. Σε αυτά θεωρώ απαραίτητο να συμπεριλαμβάνονται α. ελληνικά προϊόντα, β. πρωτότυπα σε κάποια ποσόστωση που θα αποφασίσουμε δίκαια. Γιατί όσο και αν οι φαρμακοβιομηχανίες είναι έμποροι ψυχών, αν αποκλειστούν από την αγορά, ποιο κίνητρο θα έχουν για έρευνα νέων ουσιών? Η μήπως οι πολλές και μικρές εταιρίες αντιγράφων κάνουν έρευνα? Ή μήπως δεν τη χρειαζόμαστε γιατί γίνεται κρατική έρευνα? Ή μήπως δεν τη χρειαζόμαστε καθόλου την έρευνα?
Ε. Τα επιλεγμένα σκευάσματα θα είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν έκθεση βιοδιαθεσημότητας και βιοϊσοδυναμίαςσε λογικά –τακτικά διαστήματα που θα ορίσουν ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς.
Στ. Τα επιλεγμένα εισάγονται στην ηλεκτρονική βάση συνταγογράφησης από όπου με τυχαίο τρόπο ή με προκαθορισμένη αλληλουχία (π.χ. ο πρώτος που θα ζητήσει ρανιτιδίνη θα πάρει το Zantac, ο δεύτερος το Lumaren, o 3ος το … και πάλι από την αρχή. Αυτό δεν είναι αδύνατον (ίσως λίγο απαιτητικό, αλλά εφικτό για την τεχνολογία της πληροφορικής) και έτσι ο ιατρός θα επιλέγει την ουσία –κάτι επιστημονικώς ορθό, αλλά το σκεύασμα θα περνάει αυτόματα στην συνταγή και θα κόβει το δρόμο της διαπλοκής και στο γιατρό και στον φαρμακοποιό.

Μένει βέβαια ο δρόμος της διαπλοκής μεταξύ παραγόντων υπουργείου –επιτροπών επιλογής, αλλά αν γίνουν ηλεκτρονικά οι διαγωνισμοί, περιορίζεται και όταν θα υφίσταται θα αφορά λίγους εμπλεκόμενους, άρα και ευκολότερα αποκαλύψημους.
Βέβαια παραμένουν και άλλα δύο –σημαντικά προβλήματα. Το ένα είναι τα έκδοχα, το άλλο είναι το ότι οι ασθενείς –ειδικά οι ηλικιωμένοι- συνηθίζουν τα φάρμακά τους με το κουτί και θα μπερδεύονται.
Και τα δύο –ιδίως το δεύτερο- είναι σημαντικά προβλήματα. Μπορούμε όμως προς το παρόν να τα προσπεράσουμε σε ετούτο το σενάριο, αφού τα σενάρια της πολιτείας –ουσία ή αντίγραφα- το περιέχουν επίσης, χωρίς να απαντάνε σε κανένα άλλο ερώτημα.


Είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε κάποιους πόρους και λίγο χρόνο να οργανωθεί, αλλά θα έφερνε θαυμαστά αποτελέσματα, χωρίς να υποβαθμίζει ούτε γιατρούς ούτε φαρμακοποιούς, ούτε ασθενείς.

Όπως είμαι σίγουρος ότι δεν θα δώ ούτε αυτή την ιδέα να προχωρά, ούτε κάποια άλλη που θα απαντούσε στα πολλά σημεία του προβλήματος με επιστημονικό και ορθολογικό τρόπο. Γιατί? Γιατί εδώ είναι ελλαδιστάν. Θέλουμε να μειώσουμε το ποσό που θα πληρώσουν τα Ταμεία. Ουδέν άλλο.
Και αφού μπορούμε να το κάνουμε με οριζόντιες περικοπές (του τύπου «δεν πληρώνω σεντ πέραν του 12τημορίου» ή με το «βάζω ουσίες και δώσε ότι φθηνότερο υπάρχει» ή με το «ελέγχω την υπερσυνταγογράφηση» και τρομοκρατώ (με ποια κριτήρια και ποιους επιστήμονες θα την ελέγχει? (Θα γράψω σχετικά κάποια στιγμή γι’ αυτό που είναι ένα άλλο μέγα θέμα), ή, ή, … τότε, γιατί να κάτσω να κάνω κάτι σωστό πολιτικά, ηθικά, κοινωνικά, επιστημονικά? Δεν είναι αυτό το ζητούμενο για τους σχεδιάζοντας εκπαιητές πολιτικούς, γι’ αυτό και τους αρκούν αυτά που εξήγγειλαν και νομοθέτησαν / νομοθετούν.
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Φεβρουαρίου 2012, 21:53:12 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

17 Φεβρουαρίου 2012, 21:51:17
Απάντηση #484
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis


Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω αναρωτιέμαι άν έιμαι υπέρ του δέοντος  ηθικός ή βλαξ.
Προσωπικά συνταγογραφώ βάση ενδείξεων με στόχο πραγματικά να δίνω το καλύτερο δυνατό σκεύασμα στον ασθενή.Και πραγματικά δεν με νοιάζει αν
το σκεύασμα είναι προτότυπο ή όχι.
Τί σημαίνει «καλύτερο» : Εκείνο που με μελέτες έχει αποδείξει ότι παρέχει ειδικό όφελος αλλά λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και το κόστος.
Παραδείγματα : Αν επιθυμώ να κάνω έναρξη αντιυπερτασικής αγωγής με φάρμακο που επεισέρχεται στον άξονα ΡΑΑΣ, αρχικά επιλέγω αναστολέα
μετατρεπτικού ενζύμου ,γιατί ειναι οικονομικότερο των ARB ή αναστολέων ρενίνης.Άν ο ασθενής είναι στεφανιαίος επιλέγω α-ΜΕΑ με ειδική ενδειξη
π.χ περινδροπίλη ή ραμιπρίλη.Άν για κάποιο λόγο δεν ανέχεται καλά τους ΜΕΑ (λόγω π.χ βήχα) μετακινούμε στην κατηγορία των ARB-Σαρτάνες.
Το ποιά σαρτάνη θα προτιμήσω παλι εξαρτάται απο της εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενή.Δηλ ,αν είναι στεφανιαίος άρρωστος επιλέγω Βαλσαρτάνη
που έχει ειδική ένδειξη και έχει αποδείξει με μελέτες είδικό όφελος (Valiant κα)Άν είναι διαβητικός επιλέγω ιρμπεσαρτάνη που έχει δείξει ειδικό όφελος στην μικρολευκωματουρία
και ΣΔ.Άν ο ασθενής έχει υποστεί εγκεφαλικό τότε επιλέγω επροσαρτάνη που με την μελετη Moses έχει δείξει ειδικό όφελος στην κατηγορία αυτή ασθενών....
Θα μου πείτε ..ε καλά τελικά μόνο προτότυπα συνταγογραφέις που έχουν τις πλάτες μεγάλων πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών και μπορούν να κατευθύνουν
της μελέτες.Άν και αυτό αποτελεί αλήθεια που αφορά στο σύνολό της την Δυτική Ιατρική δεν ισχύει απόλυτα.Συνταγογραφώ και πολλά γενόσημα εφόσον υπάρχουν
π.χ δεν βλέπω γιατί να παίνει κάποιος προτότυπη Νεμπιβολόλη ,ατροβαστατίνη ή και πραζόλη.Επίσεις γενόσημη κλοπιδογρέλη είναι προτιμιτέα.
Η προσεγγιση μου κατα βάση όμως δεν αλλάζει.Παράδειγμα πρόσφατο
Ασθενής στεφανιαίος με περιφερική αγγειοπάθεια και σακχ.διαβήτη με καλό ωστόσο λιπιδαιμικό προφίλ.Δεν επιθυμώ να του κατεβάσω την χοληστερίνη αλλα
χρειάζεται στατίνη για τα αγγειακά οφέλη.Επιλέγω Πραβαστατίνη ,γιατί είναι η πιό «αδύναμη» με καλύτερο προφίλ ασφαλείας ,της λιγότερες αλληλεπιδράσεις
με αλλα φαρμακα,δεν αποκλείει το κυτόχρωμα P 450 και απο όλες της άλλες δεν επηρεάζει της τιμές γλυκόζης -ρύθμιση διαβήτη.....Το προτότυπο (Pravachol)
κυκλοφορεί σε σκεύασμα 14 δισκίων και η μηνιαία αγωγή με 2 κουτιά είναι κατα πολύ ακριβώτερη απο ότι το γενόσημο π.χ Pravalip που είναι και σε κουτί 30 δισκίων
και αυτ'ο είναι και η τελική επιλογή μου.
Αυτή είναι περίπου η σχέση μου με τα σκευάσματα.Επιλογή όσο το δυνατόν καλυτερη για τον ασθενή.Με ότι δεδομένα υπάρχουν.

Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

17 Φεβρουαρίου 2012, 22:01:29
Απάντηση #485
Αποσυνδεδεμένος

D-Michalis

Administrator
Προσωπικά συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Το να επιλέγεις το φάρμακο λόγω ενδείξεων είναι σωστή ιατρική. Και καλά κάνεις. Η επιλογή επίσης του οικονομικότερου μηνιαίως σκευάσματος για χορήγηση, είναι σωστό, αν δεν έχεις ενδοιασμούς για το εν λόγω σκεύασμα. Αφού λοιπόν οι ενδείξεις αφορούν ουσίες (όπως πολύ σωστά αναφέρεις ουσίες και όχι σκευάσματα) γιατί αισθάνθηκες ότι πιθανόν είσαι «υπέρ του δέοντος βλάξ ή ηθικός» με τα ανωτέρω γραφόμενά μου? (εκτός αν αναφέρεσαι στα ανωτέρω γραφόμενα γενικώς, οπότε μένω στο ότι συμφωνώ με τον τρόπο που χειρίζεσαι το θέμα και κλείνω)
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Φεβρουαρίου 2012, 22:04:11 από D-Michalis »
Αν και επιθυμώ διακαώς να τραγουδώ το «μην κλαις, δεν πειράζει, θα ’ρθει άσπρη μέρα και για μας», με τα γεγονότα που ζούμε (σε κοινωνία και υγεία) νομίζω πως ταιριάζει καλύτερα το «γέρασα μ’ ένα κοντό παντελονάκι και ο ήλιος (πού είχε μισοφανεί, όχι μόνο) δεν φάνηκε ακόμη (αλλά έχει ολότελα κρυφτεί)».

17 Φεβρουαρίου 2012, 22:05:35
Απάντηση #486
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Προσωπικά συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Το να επιλέγεις το φάρμακο λόγω ενδείξεων είναι σωστή ιατρική. Και καλά κάνεις. Αφού λοιπόν οι ενδείξεις αφορούν ουσίες (όπως πολύ σωστά αναφέρεις ουσίες και όχι σκευάσματα) γιατί αισθάνθηκες ότι πιθανόν είσαι «υπέρ του δέοντος βλάξ ή ηθικός» με τα ανωτέρω γραφόμενά μου? (εκτός αν αναφέρεσαι στα ανωτέρω γραφόμενα γενικώς, οπότε μένω στο ότι συμφωνώ με τον τρόπο που χειρίζεσαι το θέμα και κλείνω)
Έτυχε να γράφουμε το κείμενο την ίδια στιγμή και απλά το δικό μου post ακολούθησε το δικό σου που εκ των υστέρων διάβασα και συμφωνώ.
Δεν αποτελούν λοιπόν απάντηση στα δικά σου γραφόμενα αλλα γενική θεση πάνω στο θεμα. :)
Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

17 Φεβρουαρίου 2012, 22:07:20
Απάντηση #487
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Sorry για εμμονη μου και που επανερχομαι.
Καταρχην να επισημανω πως τιποτα ακομη δεν ειναι οριστικο και η κουβεντα ίσως εχει ακαδημαικο χαρακτηρα
Θα συμφωνησω πως καποιοι υπερσυνταγογραφουν απο ασχετοσυνη αλλα ελατε τωρα,ποσοι αληθεια ειναι αυτοι?Αντε κανας αγροτικος στην αρχη της καριερας του ή καποιος παντελως ασχετος.Αλλά ποσο προβλημα να δημιουργουν αυτοι?Το προβλημα ειναι ΒΑΣΙΚΑ ηθικο.Μη λεμε πάλι τα ιδια.Εγω στη σχολη δεν εμαθα εμπορικα σκευάσματα,ουσιες διδαχθηκα.Και ας σταματησει αυτη η πιπιλα με τα εκδοχα γιατι αμφιβαλω πόσοι απο εμας τα διδαχθηκαμε ή τα ξερουμε και μπορουμε να εχουμε άποψη για αυτα.Ειναι μια καραμελα που και εγω την πιπιλαω αλλά ουσιαστικα τηην αναπαράγω.Αν θελουμε η ιατρικη να γινει ανθρωποκεντρικη πρεπει ο ιατρος να στοχευει τον ασθενη και όχι αριθμο κουτιων.Ειμαστε υπευθυνοι σε μεγαλο βαθμο για ό,τι εχει συμβει αλλά υπευθυνο ειναι και το κρατος.Εαν θωρακιστει ο ΕΟΦ οπως λεει ο κ.Μιχαλης με συνεχεις ελέγχους και προσωπικο έχει γινει ένα σημαντικο βημα.Τι τρομοκρατια ειναι αυτη με τη βιοισοδυναμια?Ο ιατρος διεγνωσε μια πάθηση και δινει την καταλληλη ουσια.Λιγες φορες εχουν αποσυρθει επώνυμα σκευάσματα-παρτιδες?Λιγες φορες μετα από χρονια εχουν αποσυρθει πρωτοτυπα λογω θανατηφορων παρενεργειών?Δεν υφισταται η κιτρινη καρτα?Δε συνταγογραφουνται ηδη πολλα εμπορικα σκευασματα αμφιβολου ποιοτητας?Δεν γινεται χαμος με τις πραζολεσ-κλοπιδογρελες-στατινες?Επειδη εχουν ενα brand name εχουν απενοχοποιηθει?Πόσοι απο εμας τα πρωτα χρονια αλλα και αργοτερα αντιγραφουμε και μιμουμαστε συνταγες ιατρων ή επαιοντων?Πόσες φορες μια μαιμου απέκτησε κυρος επειδη τη γραφουν 2-3 καθηγηταραδες?Λιγες φορες υπήρξαν αλλεργικες αντιδρασεις από επώνυμα φαρμακα?

Θεωρω πως ο γιατρος δεν πρεπει να ειναι εμπορας.Πρεπει να δινει ουσια και οχι εμπορικο ονομα.Για τη βιοισοδυναμια αυτης της ουσιας υπευθυνος αποκλειστικα ειναι ο ΕΟΦ αλλιως να πάνε σπίτι τους.Εξάλλου οφειλει να υπάρχει και η φαρμακοεπαγρυπνηση οπως και σημερα.Φυσικα υπάρχουν και αρκετα φαρμακα-πρωτοτυπα που δεν μπορει να κυκλοφορουν ανωνυμα οπως το HUMIRA που ανεφερε ο κ.Μιχαλης.Αυτα αναγκαστικα θα γραφονται ως εχουν.Και καλο θα ειναι να τσεκαρονται οντως από επιτροπες και να διδονται απο ειδικους.Ας τα χορηγει και συγκεκριμενος φορεας,ειδικα τα πολυ υψηλου κοστους.Αλλά εδω μιλαμε για το οργιο που γινεται με πραζολες-κλοπιδογρελες-στατινες-μσαφ-αντιβιωσεις κτλ. που οχι μονο συνταγογραφουνται υπέρμετρα και κατευθυνομενα αλλά μερικες φορες και ανευ ενδειξεων

+

17 Φεβρουαρίου 2012, 22:13:25
Απάντηση #488
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Και σε απάντηση στον φιλτατο Zachariadh:αφου μπαινουμε στη διαδικασια να γραφουμε γενοσημα πχ κλοπιδογρελες πως ειμαστε σιγουροι οτι ειναι βιοισοδυναμες?Οι περισοτερες ειναι άλλο μοριο απο την πρωτοτυπη.Προσωπικα θα προτιμουσα να γραψω κλοπιδογρελη 75 1χ1 από το να γραψω Paparix 75 και μετα από νεο συμβαμα (οεμ η αεε) να ψαχνομαι...ασε που και ενα 20% εχει αντισταση στην κλοπιδογρελη.Αναφερομαι σε αυτη γιατι βρωμαει ο κοσμος τελευταια με τόσες που γραφονται...
+

17 Φεβρουαρίου 2012, 22:54:03
Απάντηση #489
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Και σε απάντηση στον φιλτατο Zachariadh:αφου μπαινουμε στη διαδικασια να γραφουμε γενοσημα πχ κλοπιδογρελες πως ειμαστε σιγουροι οτι ειναι βιοισοδυναμες?Οι περισοτερες ειναι άλλο μοριο απο την πρωτοτυπη.Προσωπικα θα προτιμουσα να γραψω κλοπιδογρελη 75 1χ1 από το να γραψω Paparix 75 και μετα από νεο συμβαμα (οεμ η αεε) να ψαχνομαι...ασε που και ενα 20% εχει αντισταση στην κλοπιδογρελη.Αναφερομαι σε αυτη γιατι βρωμαει ο κοσμος τελευταια με τόσες που γραφονται...

Σίγουροι δεν θα ήμαστε ποτέ.
Υπάρχει γενόσημη κλοπιδογρέλη που πρόσφατα παρουσίασε αξιόλογη μελέτη βιοισοδυναμίας.
Πέρα απο κεί όπως αναφέρεις και σύ,δεν θεωρώ και γώ ότι θα πρέπει να έχουμε πάντα τυφλή πίστη στην ποιότητα όλων των προτοτύπων.
Γενικά σε ότι αφορά την κλοπιδογρέλη ,έχει παιχτεί τρελό παιχνίδι στα παρασκήνια.Καλό είναι να θυμόμαστε οτι παρά της επιτιδευμένες
και κατευθυνόμενες μελέτες η κλοπιδογρέλη δεν  εχει δείξει παρα λίγο μόνο παραπάνω όφελος σε σύγκριση με την ασπιρινούλα και αυτό  κυρίως
σε ασθενείς με περιφερική αγγειακή νόσο ή ιστορικό ΑΕΕ και ΟΧΙ σε στεφανιαίους ασθενείς !!...Ξαφνικά όλοι που ελάμβαναν σαλοσπιράκι εμφάνισαν
δυσπεψίες,πεπτικά έλκη και οισοφαγίτιδες ωστε να γίνει δικαιολογημένη η αντικατάσταση της με κλοπιδογρέλη. ::)
Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

21 Φεβρουαρίου 2012, 09:35:00
Απάντηση #490
Αποσυνδεδεμένος

γιαννης παιδιατρος


Δυστυχώς καταργείται  η συνταγματική αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών διότι δεν θα έχουν πρόσβαση όλοι σε ίδιας ποιότητας φάρμακα και υπηρεσίες.Ατυχώς μεταφέρεται η διαστροφική και  καστικής έμπνευσης αρχή του ότι μπορείς να πληρώσεις παίρνεις από τα καταναλωτικά αγαθά σε πιο ευαίσθητα κοινωνικά και ανθρωπιστικού πυρήνα αγαθά ,όπως η παιδεία ,υγεία ,ασφάλεια...τα οποία γίνονται "commodities" και αντικείμενο προστιθέμενης αξίας και υπεραξίας.Όσον αφορά την ευθύνη πιθανών παρενεργειών του συστήματος.... είναι αυτονόητο ότι οι γιατροί δεν είμαστε ούτε Πόντιοι Πιλάτοι ούτε σίγουρα υπεύθυνοι για δικαιοπραξία μετά την απομάκρυνση του ασθενούς ...από το ταμείο.  8)

ΥΓ: δεν έχω κανένα πρόβλημα να συνταγογραφήσω με όποιον τρόπο θέλετε αρκεί τα κριτήρια  επιλογής θεραπείας να περιλαμβάνουν εκτός της τιμής και αυτά της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας!!!!
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Φεβρουαρίου 2012, 09:45:01 από γιαννης παιδιατρος »

21 Φεβρουαρίου 2012, 09:53:37
Απάντηση #491
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
και κατευθυνόμενες μελέτες η κλοπιδογρέλη δεν  εχει δείξει παρα λίγο μόνο παραπάνω όφελος σε σύγκριση με την ασπιρινούλα και αυτό  κυρίως
σε ασθενείς με περιφερική αγγειακή νόσο ή ιστορικό ΑΕΕ και ΟΧΙ σε στεφανιαίους ασθενείς !!...Ξαφνικά όλοι που ελάμβαναν σαλοσπιράκι εμφάνισαν
δυσπεψίες,πεπτικά έλκη και οισοφαγίτιδες ωστε να γίνει δικαιολογημένη η αντικατάσταση της με κλοπιδογρέλη. ::)

Εδώ και λίγο καιρό έχει κάνει την εμφάνισή του μια νέα δραστική ουσία, η ticagrelor (με το γαλλόφωνο εμπορικό όνομα Brilique) που συγχορηγούμενη με ασπιρίνη, υπόσχεται πρόληψη αθηροθρομβωτικών επεισοδίων σε ασθενείς με ΣΝ, εκτοπίζοντας την κλοπιδογρέλη. Η τιμή του είναι ιδιαίτερα τσουχτερή  (100 ευρώπουλα) και καλύπτεται κατά 90% από τον ΕΟΠΥΥ.

Ξέρει κανείς κάτι περισσότερο;

« Τελευταία τροποποίηση: 21 Φεβρουαρίου 2012, 09:56:34 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

21 Φεβρουαρίου 2012, 10:07:24
Απάντηση #492
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (προς στιγμή έχει κατεβεί από το σάιτ τη Ζβουλής για "ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις")

Καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των συνταγών φαρμάκων από τα φαρμακεία προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ανεξάρτητα του τρόπου συνταγογράφησης της συνταγής από τον ιατρό (ηλεκτρονική ή χειρόγραφη). Για κάθε χειρόγραφη συνταγή που καταχωρείται ηλεκτρονικά από τα φαρμακεία προς τους ΦΚΑ, οι ιατροί που συνταγογραφούν χειρόγραφα επιβαρύνονται με την καταβολή ποσού αποζημίωσης προς τα φαρμακεία  :D που καταχωρούν τις συνταγές.88 Χειρόγραφες συνταγές σε καμία περίπτωση δεν αποζημιώνονται από τους ΦΚΑ 88. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ορίζεται το ύψος του ποσού, ο τρόπος είσπραξης και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.

5. α) Σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ καθιερώνεται η υποχρέωση  από 1ης Μαρτίου 2012, αναγραφής στη συνταγογράφηση της χημικής ουσίας του φαρμάκου (δραστική ουσία).  Τα μηχανογραφικά συστήματα των νοσοκομείων οφείλουν να παρέχουν τη σχετική πληροφορία στους γιατρούς.

 

 β)Με την ολοκλήρωση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέχρι 30/06/2012 και την παροχή όλων των σχετικών πληροφοριών ηλεκτρονικά στους γιατρούς, οι γιατροί θα συνταγογραφούν συνταγές φαρμάκων για τους ασφαλισμένους των ΦΚΑ  κάνοντας χρήση και ??? της χημικής ουσίας (δραστική ουσία) των φαρμάκων. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η οποία θα εκδοθεί εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ορίζονται ο χρόνος και οι τρείς πρώτες  θεραπευτικές κατηγορίες για τις οποίες οι ιατροί υποχρεούνται να συνταγογραφούν με την χημική ουσία (δραστική ουσία) των φαρμάκων.   :-*

  γ)  Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) καταρτίζει κατάλογο με τα εμπορικά ονόματα και τις αντίστοιχες χημικές ονομασίες των δραστικών ουσιών τον οποίο αναρτά στην ιστοσελίδα του. Τον ίδιο κατάλογο διαθέτει στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των νοσοκομείων και των ΦΚΑ, για την διευκόλυνση των γιατρών και φαρμακοποιών. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.

            6. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας δύναται να ορίζεται μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στην φαρμακευτική περίθαλψη για τους ασφαλισμένους όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 38 του ν.4025/2011 (Α΄228) όταν χορηγείται το φθηνότερο φαρμακευτικό προϊόν όμοιας δραστικής  περιεκτικότητας και φαρμακοτεχνικής μορφής με αυτό που έχει συνταγογραφηθεί από τον ιατρό με συναίνεση του ασφαλισμένου. Για την εφαρμογή της προηγούμενης διάταξης, παρέχεται η δυνατότητα στον φαρμακοποιό να μπορεί να χορηγεί το φθηνότερο φαρμακευτικό προϊόν όμοιας δραστικής περιεκτικότητας και φαρμακοτεχνικής μορφής με αυτό που έχει συνταγογραφηθεί από τον ιατρό με συναίνεση του ασφαλισμένου.
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Φεβρουαρίου 2012, 10:12:36 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

21 Φεβρουαρίου 2012, 12:00:59
Απάντηση #493
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Πάντως είναι αξιομνημόνευτο το πώς στην Ελλάδα έχουμε μια τάση να διαστρεβλώνουμε την έννοια του καθετί.
Ασφαλισμένη άκουσε χθες στην tv τον ΥΥΚΑ να ομιλεί περί γενοσήμων και τα τοιαύτα, και έσπευσε σήμερα έντρομη να αντικαταστήσεi το Penrazol της με το Nexium (που έπαιρνε πιο παλιά), επειδή κατάλαβε ότι το πρώτο είναι μαϊμουδιά από το Πακιστάν!
« Τελευταία τροποποίηση: 21 Φεβρουαρίου 2012, 17:47:13 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

21 Φεβρουαρίου 2012, 14:35:18
Απάντηση #494
Αποσυνδεδεμένος

Zachariadis


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
και κατευθυνόμενες μελέτες η κλοπιδογρέλη δεν  εχει δείξει παρα λίγο μόνο παραπάνω όφελος σε σύγκριση με την ασπιρινούλα και αυτό  κυρίως
σε ασθενείς με περιφερική αγγειακή νόσο ή ιστορικό ΑΕΕ και ΟΧΙ σε στεφανιαίους ασθενείς !!...Ξαφνικά όλοι που ελάμβαναν σαλοσπιράκι εμφάνισαν
δυσπεψίες,πεπτικά έλκη και οισοφαγίτιδες ωστε να γίνει δικαιολογημένη η αντικατάσταση της με κλοπιδογρέλη. ::)

Εδώ και λίγο καιρό έχει κάνει την εμφάνισή του μια νέα δραστική ουσία, η ticagrelor (με το γαλλόφωνο εμπορικό όνομα Brilique) που συγχορηγούμενη με ασπιρίνη, υπόσχεται πρόληψη αθηροθρομβωτικών επεισοδίων σε ασθενείς με ΣΝ, εκτοπίζοντας την κλοπιδογρέλη. Η τιμή του είναι ιδιαίτερα τσουχτερή  (100 ευρώπουλα) και καλύπτεται κατά 90% από τον ΕΟΠΥΥ.

Ξέρει κανείς κάτι περισσότερο;

Η Ticagrelor (Brilique) ; έχει ένδειξη ΜΟΝΟ στα οξέα στεφανιαία σύνδρομα δηλ STEMI και NSTEMI σε συνδυασμό με ασπιρίνη (αντι της δόσης φόρτισης Κλοπιδιγρέλης +Ασπιρίνη ή πρασουγρέλης-Ασπιρίνης).Στην μελέτη αναφοράς PLATO έδειξε σαφή υπεροχή σε συγκριση με την κλοπιδογρέλη κυρίως ως προς τους δείκτες θνησιμότητας απο καρδιαγγειακά αίτια.Επιπλέον σε σχέση με την κλοπιδιγρέλη ,δρα ταχύτερα,έχει μικρότερο χρόνο ημίσιας ζωής και κυρίως η αντιαιμοπεταλιακή της δράση είναι αναστρέψιμη,ιδιότητα πολύ σημαντική σε περιπτώσεις που α ασθενής θα οδηγηθεί στο χειρουργείο για CABG.





« Τελευταία τροποποίηση: 21 Φεβρουαρίου 2012, 14:38:19 από Zachariadis »
Την επόμενη φορά που θα μπεις στον πειρασμό να κομπάσεις,
βάλε τη γροθιά σου μέσα σε έναν κουβά με νερό
και η τρύπα που θα μείνει όταν τη βγάλεις,
θα σου δείξει το μέτρο της σπουδαιότητάς σου.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
11477 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Οκτωβρίου 2011, 10:09:30
από EzeΤΡΟΛ
98 Απαντήσεις
71723 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2014, 13:02:43
από Γ.Κτιστάκης
0 Απαντήσεις
7630 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 16 Μαΐου 2013, 23:24:54
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
9522 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Σεπτεμβρίου 2013, 22:18:17
από Gatekeeper
7 Απαντήσεις
23305 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Μαΐου 2015, 17:34:31
από Denominator