Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδοςαπο οτι εχω καταλαβει εφοσον εχει περασει η ημερομηνια εκτελεσης δεν μπορει να εκτελεστει πουθενα αυτη η εντολη.πριν μια ωρα με πηραν απο φαρμακειο να αλλαξω την ...1η απο μια 3 μηνη που εγραψα σε εναν κυριο που ειχε ερθει με ραντεβου που εκλεισε 1 μηνα πριν...και ηθελε να ερθει να την ξαναγραψει.....ελεος..τωρα που θα πρεπει να βρει αλλον να του γραψει τη συνταγη για τον μηνα και θα πρεπει να τον πληρωσει να δω αν θα την ξεχασει... :-\ ::) >:( ;D.
--- Τέλος παράθεσης ---
Φιλιώ, επειδή μου έχει τύχει και μένα αυτό ακριβώς, δεν ακυρώνω την τρίμηνη αλλά γράφω ξανά την πρώτη σαν απλή με τη σημείωση στα σχόλια "εις αντικατάσταση της υπ' αριθ. τάδε συνταγής λόγω της εκ παραδρομής παρέλευσης της ημερομηνίας εκτέλεσης" με την προϋπόθεση να υπάρχει ακόμη χρονικό περιθώριο σε σχέση με το δεύτερο φύλλο της τρίμηνης. Όμως τονίζω ότι αυτό γίνεται μόνο όταν δεν υπάρχει αμέλεια ή δόλος (π.χ. ο ασθενής δεν είχε χρήματα να εκτελέσει τη συνταγή στην ώρα της).
Denominator:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑπό τότε που ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρατήρησα ότι ένα ποσοστό των συνταγών δεν εκτελούνται για κάποιο λόγο.
Προκειμένου να ποσοτικοποιήσω τα αίτια της μη εκτέλεσης ανέλυσα τις τελευταίες 1000 συνταγές.
.....................................................................................
- 65 εμφανίζονταν ως συνταγογραφημένες παρόλο που η ημερομηνία εκτέλεσης είχε παρέλεθει (41 ήταν φύλλα τρίμηνων που έμειναν στα χέρια ασθενών ή φαρμακοποιών - και στην πλειονότητά τους δεν επρόκειτο για αλλαγές αγωγής και 24 ήταν απλά συνταγές που εκούσια ή ακούσια δεν έφτασαν στο φαρμακείο. Από τις τελευταίες, οι περισσότερες ήταν ασθενών που δήλωσαν ότι για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους θα ήθελαν να σκεφτούν την περίπτωση να λάβουν την αγωγή). Σημείωση: Τα συνολικά φύλλα τρίμηνων ήταν 289/1000.
.....................................................................................
--- Τέλος παράθεσης ---
Θα ήθελα την άποψή σας στην περίπτωση που αναφέρει παραπάνω ο Βασίλης με την ακόλουθη διαφορά, επειδή μου συνέβη.
Στο σύστημα η συνταγή φαίνεται συνταγογραφημένη, έχει παρέλθει η προθεσμία εκτέλεσης όμως ο ασθενής (γνωστός μου, του οποίου δεν αμφισβητώ την ειλικρίνεια) έχει λάβει τα σκευάσματα από το φαρμακείο στο οποίο προσκόμισε τη συνταγή που αναφέρω.
Πιθανότατα ο φαρμακοποιός δεν μπόρεσε να προμηθευτεί έγκαιρα τα σκευάσματα με αποτέλεσμα να παρέλθει η προθεσμία εκτέλεσης. (Ο ασθενής λέει ότι έλαβε τα σκευάσματα με καθυστέρηση ημερών)
Οπότε:
- Θα ζητήσει (ο φαρμακοποιός) έκδοση νέας συνταγής (από εμένα ή άλλο γιατρό); Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει έκδοση από άλλο γιατρό στο σύστημα.
- Μπορεί να παίζει κάτι με τη δυνατότητα έκδοσης συνταγής από το φαρμακοποιό που έχει αναφερθεί; Μπορεί να "εκδώσει" και να εκτελέσει συνταγή με βάση τη δική μου που δεν εκτελέστηκε;
--- Τέλος παράθεσης ---
Mου έτυχε πάνω από δέκα φορές να ρωτήσω τι απέγιναν οι τρίμηνες τις οποίες εγώ ο ίδιος δεν είχα διορθώσει/επανεκδόσει. Σε όλες τις περιπτώσεις (πλην μιας που αφορούσε έναν αξιοπρεπή ασθενή που επιβαρύνθηκε το κόστος της αμέλειάς του) τα "εν ελλείψει-αζήτητα-ξεχασμένα-χρωστούμενα" είχαν ξεπλυθεί σε χειρόγραφες από άλλους γιατρούς. Σε καμία περίπτωση δεν προχώρησε κάποιος συνάδελφος στην έκδοση συνταγής με τον ίδιο ΑΜΚΑ ηλεκτρονικά ώστε να μπορεί η χορήγηση των φαρμάκων να ιχνηλατηθεί μέσω e-syntagografisi. Υποψιάζομαι, χωρίς να μπορώ να το τεκμηριώσω παρά μόνο σε μία περίπτωση και αυτή λόγω προφορικής αναφοράς, ότι ένα ποσοστό (άγνωστο) γράφεται σε διαφορετικό ΑΜΚΑ (ξέπλυμα και θολούρα μαζί).
EzeΤΡΟΛ:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤι παίζει στην κόντρα μεταξύ Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής;
--- Τέλος παράθεσης ---
Εγγραφή ή Είσοδος (ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝ)
(και ορισμένοι υπαινιγμοί, Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος)
Argirios Argiriou:
Ακούστε το ραδιοφωνικό σποτάκι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που αυτοαποκαλείται "Θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας"..
Denominator:
Παρότι βλέπω θετικά την ιδέα αναγραφής ουσίας στις ιατρικές συνταγές, πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να διασφαλιστεί η εφαρμογή μίας τέτοιας πρακτικής.
Ενόψη λοιπόν της πανιατρικής απεργίας της 29ης Φεβρουαρίου, σκέφτομαι να αναρτήσω στην πόρτα του ιατρείου το εξής μήνυμα:
"Αγαπητοί μας συμπολίτες,
Σήμερα είναι η τελευταία μέρα που μας επιτρέπεται να σας γράφουμε το φάρμακο που πιστεύουμε ότι είναι το καταλληλο για σας.
Από αύριο θα είστε αναγκασμένοι να καλύπτεστε με τη φθηνότερη δυνατή εναλλακτική επιλογή κατά τις υποδείξεις του ασφαλιστικού σας φορέα, ο οποίος θα εξουσιοδοτεί/εξαναγκάζει τον εκάστοτε φαρμακοποιό να παρεμβαίνει στην αγωγή σας.
Θα το ανεχτείτε;
Εμείς όχι! Ο καθορισμός θεραπείας είναι αποκλειστική ευθύνη του θεράποντος ιατρού και κανένας εκβιασμός δε θα πρέπει να γίνεται με στόχο την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης με λογιστικά και όχι με ουσιαστικά μέτρα.
Για το λόγο αυτό απεργούμε σύσσωμοι στις 29 Φεβρουαρίου 2012 με αίτημα να μην εφαρμοστεί η καταστροφική διάταξη της συνταγογράφησης δραστικής ουσίας αντί σκευάσματος."
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση