Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος Ημερομηνία δημοσίευσης: 1 Μαρτίου 2012
Αλλάζει από την Κυριακή 1η Απριλίου
(πρωταπριλιά) το σύστημα συνταγογράφησης σε Ταμεία και νοσοκομεία.
Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που
ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης, δημιουργεί νέα δεδομένα, τα οποία έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν την προσπάθεια ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης.
Έμφαση δίνεται στη χορήγηση γενοσήμων, δηλαδή αντιγράφων φαρμάκων, τα οποία είναι φθηνότερα από τα όμοιά τους πρωτότυπα, ενώ πολλά από αυτά παρασκευάζονται στην Ελλάδα.
Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος έχει θέσει ως στόχο να συνταγογραφούνται γενόσημα στους ασφαλισμένους των Ταμείων σε ποσοστό 50%, από 18% που είναι σήμερα.
Με δεδομένο ότι η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ορίστηκε για φέτος στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα γενόσημα αναμένεται να πάρουν ένα επιπλέον κομμάτι 1 δισ. ευρώ από την αγορά φαρμάκου στα Ταμεία (1,6 δισ. από 600 εκατομμύρια).
Μέτρα
Το βασικότερο από τα μέτρα που ψηφίστηκαν την Πέμπτη, είναι
η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία.
Από την 1η Απριλίου, οι γιατροί των Ταμείων και των νοσοκομείων θα συνταγογραφούν με τον τρόπο αυτό για τις δέκα πιο 'εμπορικές' θεραπευτικές κατηγορίες. Στους ασφαλισμένους των Ταμείων,
ο φαρμακοποιός θα εκτελεί τη συνταγή χορηγώντας το φθηνότερο γενόσημο.
Στα νοσοκομεία, οι δέκα θεραπευτικές κατηγορίες θα οριστούν με απόφαση των διοικητών και με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος.
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί θα χορηγούν, επίσης, το φθηνότερο γενόσημο
που διαθέτουν .
ΠρωτόκολλαΑπό την 1η Ιουνίου, το σύστημα θα πάψει να είναι 'πιλοτικό' και οι γιατροί θα συνταγογραφούν με τη δραστική ουσία για το σύνολο των θεραπευτικών κατηγοριών.
Μέχρι τότε, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) θα έχει εκδώσει οδηγίες συνταγογράφησης (θεραπευτικά πρωτόκολλα) για 160 ομάδες παθήσεων.
Δ.Κ.