Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία
Denominator:
@medicus
Η αίσθηση των περισσοτέρων από μας είναι ότι το 18% είναι πολύ υποτιμημένο. Επίσης θα έπρεπε να απαντηθεί και το ερώτημα: "Πόσο τοις εκατό είναι τα γενόσημα σε σύνολο ουσιών που δεν προστατεύονται από πατέντα και θεωρούνται ανατικατάστατες, είτε τυπικά, είτε πολύ περισσότερο, ουσιαστικά;".
medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος@medicus
Η αίσθηση των περισσοτέρων από μας είναι ότι το 18% είναι πολύ υποτιμημένο. Επίσης θα έπρεπε να απαντηθεί και το ερώτημα: "Πόσο τοις εκατό είναι τα γενόσημα σε σύνολο ουσιών που δεν προστατεύονται από πατέντα και θεωρούνται ανατικατάστατες, είτε τυπικά, είτε πολύ περισσότερο, ουσιαστικά;".
--- Τέλος παράθεσης ---
Με την ερώτησή σου αυτή, Βασίλη, τοποθετείς τα δεδομένα του Υπουργείου στα σκουπίδια και καλά κάνεις. Πράγματι, με τη μέθοδο της "προτύπωσης" και μόνο, μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημά σου και σε μια δεκάδα, τουλάχιστον, ακόμη σημαντικών ερωτήσεων.
Δυστυχώς το Υπουργείο, οι Ιατρικοί και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για μία σοβαρή συζήτηση και επίλυση του τεράστιου προβλήματος της υπέρ και κακο-συνταγογραφίας. Βιάζονται ποιος θα προλάβει να αναλάβει νέος διαχειριστής και μεσολαβητής του οικονομικού τμήματος της Υγείας.
Οι πολλές και δυνατές φωνές των τελευταίων ημερών κρύβουν μεγάλα συμφέροντα και περιπλέκουν προβλήματα των οποίων οι λύσεις, πολλές φορές, είναι εκτός από αυτονόητες και υπεραπλουστευμένες.
EzeΤΡΟΛ:
Γίγαντας συνδικαλιστής φμφ ισοπεδώνει προ-εμπορικούς, μικρόνοες, υποκριτές, συμφεροντολόγους, φωνακλάδες ιατρούς:
Not a valid youtube URL
medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣήμερα στο ιατρείο μου δέχτηκα ένα ερώτημα που, ομολογουμένως, με έφερε σε δύσκολη θέση. Ο ασθενής που με ρώτησε είναι ένας άνθρωπος καλλιεργημένος, όχι μορφωμένος, ηλικίας 74 ετών.
Μου είπε λοιπόν το εξής: "γιατρέ μου έχω μία απορία. Εγώ δεν έχω πτυχία και γνώσεις ούτε στα ιατρικά ούτε στα μαθηματικά. Ακούω όμως στην τηλεόραση κάθε μέρα για τα φάρμακα να τσακώνονται. Ο υπουργός λέει ότι πρέπει τα φασόν φάρμακα να ανέβουν από 18% στο 50% και παραπάνω, ίσως. Έτσι θα σταματήσει η υπερσυνταγογράφηση και οι μίζες των γιατρών. Οι γιατροί λένε ότι θέλουν να γράφουν τα "γνήσια" γιατί είναι καλύτερα φάρμακα και ότι τα φασόν κυκλοφορούν επειδή δίνουν "μίζα". Ρωτάω εγώ με το φτωχό μυαλό μου. Αν τα φασόν φάρμακα δίνουν μίζα και οι γιατροί μας είναι της "αρπαχτής" τότε γιατί μέχρι τώρα τα φασόν πουλούσαν μόνο 18%; Άρα ή δεν ισχύει το 18% ή οι γιατροί μας δεν τα παίρνουν ή δίνουν "μίζες" και οι γνήσιες εταιρείες. Όμως, όλοι παραδέχονται στις συζητήσεις, ότι οι "μίζες" δίνονται συνήθως από τα φασόν. Όσο για το 18%, πες μου γιατρέ μου, πώς γίνεται οι συγγενείς και οι γνωστοί μου να παίρνουν σχεδόν όλοι φασόν φάρμακα σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 70%; Οι στατιστικές του κράτους τελικά αληθεύουν ή είναι σαν αυτές του προϋπολογισμού; Εγώ πάντως το μόνο που κατάλαβα αυτές τις μέρες είναι ότι επιστήμονες έχουμε πάρα πολλούς, ανθρώπους με παιδεία, όμως, πόσους; Γιατί παιδί μου ένας επιστήμονας δεν φωνάζει ούτε λέει πράγματα χωρίς να τα σκέφτεται. Ένας επιστήμονας έχει ευθύνη και των πράξεων και των λόγων του. Εξηγήστε μας απλά τι συμβαίνει(υπουργός, γιατροί, φαρμακοποιοί) και αφήστε μας να διαλέξουμε."
Από τον παραπάνω διάλογο μου γεννήθηκαν απορίες. Αν μπορεί κάποιος να με βοηθήσει με τα ερωτήματα του κυρίου θα του ήμουν ευγνώμων. Ειδικά αυτό με το 18%. Πράγματι, όλοι μας, γύρω βλέπουμε να λαμβάνονται από ασθενείς μόνο 18% γεννόσημα; Ή το "επιστημονικό" μας μάτι δεν αντιλαμβάνεται όσα βλέπει το μάτι ενός απλοϊκού ανθρώπου με μηδαμινές γνώσεις αριθμητικής;
Μπορούμε να πειραματιστούμε και μόνοι μας. Με την απλή δοκιμασία "μίας αναλογίας" να "ελέγξουμε" την ισχύ της μηδενικής υπόθεσης του Υπουργείου Υγείας(Ηο:τα γεννόσημα κατέχουν το 18% της πίτας των φαρμάκων). Σίγουρα χρειάζεται απλή τυχαία δειγματοληψία σε ολόκληρο τον πληθυσμό, για να έχουμε ακριβή αποτελέσματα όμως επειδή η διαφορά με μία πρώτη ματιά είναι τεράστια μας αρκούν τα δείγματα του πληθυσμού των ιατρείων μας για να αποκτήσουμε μία πρώτη άποψη. Στη συνέχεια μπορεί να διορθωθεί και να τελειοποιηθεί. Εγώ προσωπικά θα το κάνω. Θα δω από το αρχείο μου, τι παίρνουν οι ασθενείς μου(από εμένα και από άλλους ιατρούς) και θα ελέγξω, στατιστικά, την υπόθεση. Θα σας το ανακοινώσω δημόσια το αποτέλεσμα με μορφή ποσοστού και επιπέδου σημαντικότητας. Δεν χρειάζεται η κοινοποίηση του απόλυτου αριθμού των ασθενών, οπότε μπορούμε όλοι μας, χωρίς φόβο εφορίας και γενικότερης "έκθεσης", να κάνουμε τους υπολογισμούς μας και να τους κοινοποιήσουμε στο παρόν φόρουμ, για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Είμαστε πολλοί και έχουμε τη δύναμη της έρευνας, εάν συνεργαστούμε.
Σας ευχαριστώ.
--- Τέλος παράθεσης ---
Λοιπόν, από το αρχείο των ασθενών μου, παραθέτω επεξεργασμένα τα δεδομένα που αφορούν στο ποσοστό χρήσης των γεννοσήμων φαρμάκων (του συγκεκριμένου πληθυσμιακού δείγματος). Αφορά σε χρόνιες παθήσεις και για συνταγές τόσο δικές μου όσο και άλλων συναδέλφων, που παρακολουθούν παράλληλα με εμένα ασθενείς του δείγματος που σας παρουσιάζω. Μέσα σε παρένθεση το ποσοστό των γεννοσήμων και το επίπεδο σημαντικότητας.
Εισπνεόμενα για ΧΑΠ (47%, p<0.01)
Ομεπραζόλη (81%, p<0.01)
Κλοπιδογρέλη (34%, p<0.01)
Αλενδρονάτη (76%, p<0.01)
Σιμβαστατίνη (93%, p<0.01)
Ατορβαστατίνη (54%, p<0.01)
Ω-3(78%, p<0.01)
Αντιυπερτασικά (42%, p<0.01)
Αντικαταθλιπτικά (69%, p<0.01)
Πού είναι το 18%; Το p δεν είναι απλά μικρότερο του 1%, είναι "απείρως" μικρότερό του. ???
Υπάρχει, πιστεύω, γενικότερη παραπληροφόρηση(εκατέρωθεν) με το όλο θέμα και αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε πανικό, διαμάχες και απρεπείς συμπεριφορές(εκατέρωθεν).
Επιμένω σε μία νηφάλια και πιο ειλικρινή συζήτηση με, πρώτον, λογικές και στοιχειοθετημένες θέσεις(εκατέρωθεν) και, δεύτερον, με πραγματική διάθεση διάσωσης τόσο της εθνικής οικονομίας όσο και της προσωπικής, επαγγελματικής και επιστημονικής αξιοπρέπειας όλων των συμβαλλόμενων φορέων και μελών.
Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η ουσία του θέματος είναι η υπεράσπιση της Υγείας, όχι ως θεότητα αλλά ως ευλογία του ανθρώπινου είδους. Αφορά όλους μας και για πάντα.
EzeΤΡΟΛ:
Ναι στη συνέχιση της εμπορικής συνταγογράφησης στην Ελλάδα!
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Ο κίνδυνος χρεοκοπίας παραμένει υψηλός, ισχυρίζεται ο οίκος αξιολόγησης
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση