Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία
Δ. Κουναλάκης:
Από το idika.gr, στα Νέα/Ανακοινώσεις, στις 2/9/11, παρουσίαση του Σφυρόερα, (την επισυνάπτω κιόλας), στις τελευταίες διαφάνιες (σελίδα 17 και πέρα), με δεδομένα μέχρι τον Ιούλιο 2011 φαίνονται εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα, που αφορούν και τη συζήτηση μας. Θα τολμήσω προσωπικές θέσεις και είμαι ανοιχτός για αντιπαραθέσεις:
α) Σελίδα 17, τα πρώτα 15 σκευάσματα σε κατανάλωση: Κανένα γενόσημο.
β) Σελίδα 18, τα πρώτα σε κόστος, βλέπουμε το lepur, ένα γενόσημο.
Τι κάνει το lipitor & το Crestor σε ζήτηση; Δεν καλύπτει η συμβαστατίνη; Τι γίνεται αλλού στο εξωτερικό; Γιατί δεν νομίζω ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει κάτι το μοναδικό γονιδιακά.
Τι θα κάνει συνεπώς η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής ουσίας σε αυτή την περίπτωση; Απλά θα αυξήσει τα κέρδη της pfizer και της Astrazeneca.
Για μένα δεν αρκεί η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής ουσίας για να υπάρξει μείωση του κόστους. Πρέπει Ο ΕΟΠΥΥ να ορίζει ποσό συμμετοχής ανά θεραπευτική κατηγορία.
Και για μένα όλες αυτές οι αντιπαραθέσεις στην τηλεόραση δεν οδηγούν πουθενά. Το σωστό είναι να επιδιώξει ο ΕΟΠΥΥ όσο το δυνατόν μεγαλύτερο rebate και να δίνεται το σκεύασμα με το μεγαλύτερο rebate. Αλλιώς τα νοσηρά φαινόμενα που υπάρχουν σήμερα με κάποιους ιατρούς, θα γίνουν αύριο με τους φαρμακοποιούς.
medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣήμερα μίλησα με έναν φίλο μου, συνάδελφο, ο οποίος έχει ασφαλιστεί στο παρελθόν για Αστική Ευθύνη Ιατρών. Του τηλεφώνησε ο ασφαλιστής του, σήμερα το πρωί, και του ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας δημιουργεί νομικά προβλήματα στο συμβόλαιό του. :o
Για την ασφαλιστική εταιρεία, όπως του ανέφερε, ανεξάρτητα από την θεωρητικά ισοδύναμη αξιοπιστία των σκευασμάτων αυτό δεν μπορεί ν'αποδειχτεί στην πράξη. Σε τυχόν "ατύχημα" η ασφαλιστική πρέπει να στραφεί εναντίον κάποιου, επώνυμα, και να προστατεύσει τον πελάτη της για "άμεση" πράξη. Η συνταγογράφηση δραστικής ουσίας θεωρείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες "έμμεση" πράξη και δεν μπορεί να καλυφθεί νομικά. :-[
Τελικά έκλεισαν ένα ραντεβού για αύριο το απόγευμα και θα συζητήσουν το όλο θέμα με τον προϊστάμενο για να δουν πως θα λύσουν το συμβόλαιο, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες για τον πελάτη(ιατρό). :'(
Ξεκίνησαν οι "παράπλευρες απώλειες".
--- Τέλος παράθεσης ---
Το ραντεβού, τελικά, με την ασφαλιστική εταιρεία, όπως μου είπε ο φίλος μου, δεν πήγε καλά. Λόγω του ότι, ασφαλιστικά, θεωρείται "έμμεση" πράξη η χορήγηση φαρμάκου μέσω συνταγογράφησης δραστικής ουσίας, δεν δικαιολογείται ασφαλιστική κάλυψη του ιατρού. Χωρίς να πολυλογώ, κατέληξαν σε μία συμβιβαστική "λύση" του συμβολαίου με απώλειες χρηματικές από την πλευρά του ιατρού και γραπτή δέσμευση της ασφαλιστικής για μη διεκδίκηση χρημάτων που είχαν προσυμφωνηθεί.
Από σήμερα, ο φίλος και συνάδελφος, ανάρτησε την εξής πινακίδα στον χώρο αναμονής του ιατρείου του:
"Κυρίες/οι ασθενείς, σας ενημερώνω ότι στο ιατρείο μου λαμβάνει χώρα τόσο η ελεύθερη και επώνυμη(εμπορική ονομασία) συνταγογράφηση όσο και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση με δραστική ουσία. Με την ελεύθερη και επώνυμη συνταγογράφηση διατηρείτε το νομικό δικαίωμά σας για απαίτηση αποζημίωσης, λόγω οποιασδήποτε βλάβης στον οργανισμό σας από χρήση φαρμάκου. Ειδάλλως, με την συνταγογράφηση δραστικής ουσίας, ουδεμία νομική ευθύνη φέρω και πρέπει μόνοι σας να διεκδικήσετε την όποια αποζημίωση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Η επιλογή δική σας. Σας ευχαριστώ."
Άρχισαν τα όργανα... ::)
Ορθοπαιδικός:
Στο Μεντισπιν : Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
διάβασα στο 5 ερώτημα το παρακάτω:
5) Τα φθηνά γενόσημα φάρμακα κατέχουν τεράστια ποσοστά πωλήσεων στις πλούσιες χώρες, γιατί όχι και στην Ελλάδα; Πρέπει να πληρώνουμε εμείς ακριβά αυτό που ο Γερμανός πληρώνει φθηνά;
Στα δήθεν ποσοστά χρήσης των γενοσήμων, η εξαπάτηση πάει σύννεφο! Στις ξένες χώρες μετράνε τα κουτιά, ενώ στην Ελλάδα τη δαπάνη! Ετσι, τα «παπαγαλάκια» μάς «πληροφορούν» ότι στην Ελλάδα έχουμε 18% κατανάλωση γενόσημων ενώ στη Γερμανία έχουν 60% και στην Αγγλία 65%. Ακούγονται και μεγαλύτερα ποσοστά.
Στην Ελλάδα, όμως, μετράμε ευρώ, ενώ τα ποσοστά αυτά στις ξένες χώρες αφορούν κουτιά! Κι όχι μόνον αυτό αλλά στις άλλες χώρες οι μετρήσεις αφορούν την εκτός πρωτοτύπων, την μη προστατευόμενη δηλαδή αγορά (unprotected market). Πράγματι, στην αγορά αυτή, στις ΗΠΑ των 40 εκατομμυρίων ανασφάλιστων ανθρώπων το 90% των συνταγών είναι πάμφθηνα γενόσημα, στη Γαλλία 52%, στη Γερμανία 75% κ.ο-κ. Με αυτό τον τρόπο μέτρησης, όμως, τα γενόσημα στην Ελλάδα πλησιάζουν ήδη το 40% την ώρα που ο κ. Λοβέρδος βάζει στόχο να... ανέβουμε στο 30%!!! Σε γενικές γραμμές, αυτό που αποτελεί στόχο σε όλες τις υγειονομικά, επιστημονικά και βιομηχανικά προηγμένες χώρες είναι, στο σύνολο της αγοράς, η αναλογία 30-70 να είναι ως εξής: τα γενόσημα Θα έχουν το 70% των συνταγών αλλά Θα απορροφούν το 30% της δαπάνης, ενώ τα πρωτότυπα Θα έχουν το 30% των συνταγών αλλά το 70% της δαπάνης. Το σύνολο και στις δύο περιπτώσεις παραμένει 100. Στην Ευρώπη το 2009 τα γενόσημα είχαν μερίδιο περίπου 50% στην κατανάλωση και 20% στη δαπάνη. Υπάρχει, λοιπόν, δρόμος ακόμα...
Είναι πράγματι έτσι αν γνωρίζει κάποιος; (αναφέρομαι στην μέτρηση σε κυτία ή σε αξία)
ΔΟΥΒΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ:
Να υποθεσω πως Γαλλοι και Ιταλοι ειναι ηλιθιοι που γραφουν σκευασμα ενω οι Ελληναρες ειμαστε εξυπνοι
δραστικη ουσια και γρηγορα στο φαρμακειο να παρεις το φθηνοτερο
τριτοκοσμικη χωρα........
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΝα υποθεσω πως Γαλλοι και Ιταλοι ειναι ηλιθιοι που γραφουν σκευασμα ενω οι Ελληναρες ειμαστε εξυπνοι
--- Τέλος παράθεσης ---
η Γαλλία και η Ιταλία δεν έχουν Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση