Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
15 Ιανουαρίου 2025, 23:41:13

Ψηφοφορία

Πώς αξιολογείτε τη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών συνταγών;

Άριστη
Πολύ καλή
Καλή
Μέτρια
Κακή

Αποστολέας Θέμα: e-syntagografisi -Καταχώριση Συνταγών -Δραστική Ουσία  (Αναγνώστηκε 1432688 φορές)

0 μέλη και 12 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

28 Ιουλίου 2012, 10:30:40
Απάντηση #930
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

«Κούρεμα» των νοσοκομείων και των κλινικών αλλά και δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ήταν τα βασικά θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση του Υπουργού Υγείας και του κλιμακίου της τρόικα, με αντικείμενο την περιστολή των δαπανών στο χώρο της Υγείας.

Το μεγάλο ψαλίδι στην Υγεία είναι εδώ καθώς το επόμενο διάστημα έρχεται νέο κόψιμο του προϋπολογισμού το οποίο θα υλοποιήσει το υπουργείο Υγείας αλλά φέρει την υπογραφή της τρόικα. Άλλωστε όπως αναφέρουν πληροφορίες ο Τόμας Μορς και οι συνεργάτες του που είδαν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δε …σήκωναν κουβέντα. Με εξαιρετικά αυστηρό ύφος ζήτησαν να περισταλούν άμεσα οι δαπάνες δεδομένου πως θεωρούν ότι ο τομέας της υγείας είναι ο πιο σπάταλος.

Αυτό που ζήτησαν και θα υλοποιηθεί φυσικά είναι οι συγχωνεύσεις κλινικών, επέκταση της χρήσης γενοσήμων και της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας, καθώς και μεγαλύτερες «εκπτώσεις» από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις, σε 661 νοσοκομειακά τμήματα και κλινικές θα μπει λουκέτο έως το τέλος του έτους.

Επίσης το θέμα που πρωταγωνίστησε και σε αυτή τη συζήτηση ήταν η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Προκειμένου να ψαλιδιστούν ακόμη περισσότερο τα 2,88 δις της δαπάνης (ο στόχος είναι άλλωστε να πέσει τουλάχιστον στο 2,1 δις ευρώ), θα κοπεί το ΦΠΑ και θα ζητηθούν νέες εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες, μέσω των rebate και claw back. Το ποσό του claw back για τους 4 πρώτους μήνες του έτους υπολογίζεται στα 156 εκατ. ευρώ, ενώ το rebate των δύο πρώτων μηνών σε 10 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος είναι το κούρεμα των δαπανών για την Υγεία κατά 300 εκατ. ευρώ για το 2013 και άλλα τόσα για το 2014.
Η κουβέντα επανήλθε στην επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων βάσει δραστικής ουσίας, σε περισσότερες από τις δέκα υπάρχουσες κατηγορίες*, αλλά και στην διεύρυνση της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ειλικρινή συζήτηση, με επίκεντρο τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν, αξιοποιώντας «το σύνολο των εργαλείων πολιτικής τα οποία έχουν νομοθετηθεί». Μάλιστα, ο κ. Λυκουρέντζος υποστήριξε ότι, η ποιότητα και η πληρότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες αποτελούν προτεραιότητά αλλά «στο πλαίσιο των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει  η χώρα μας» και κατέληξε λέγοντας πως «η συνειδητοποίηση των κινδύνων τους οποίους  αντιμετωπίζει η χώρα, επιβάλλει την αλλαγή νοοτροπίας όλων, σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα στο έργο μας».

* Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν υφίσταται η δραστική ουσία ούτε για τις περιβόητες 10 πρώτες κατηγορίες! Οι συνταγές όταν εκτυπώνονται γράφουν πάνω "προτεινόμενο" σκεύασμα αλλά στην πραγματικότητα είναι δεσμευτικό για τον φμφ που δεν μπορεί να δώσει άλλο.
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

28 Ιουλίου 2012, 14:10:01
Απάντηση #931
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός

* Να σημειώσουμε, βέβαια, ότι με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν υφίσταται η δραστική ουσία ούτε για τις περιβόητες 10 πρώτες κατηγορίες! Οι συνταγές όταν εκτυπώνονται γράφουν πάνω "προτεινόμενο" σκεύασμα αλλά στην πραγματικότητα είναι δεσμευτικό για τον φμφ που δεν μπορεί να δώσει άλλο.
Νομίζω ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι τόσο άσχημο όσο το καυτηριάζεις. Τη διαφορά με το φθηνότερο γενόσημο την πληρώνει ο ασθενής αν θέλει (θεωρητικά μπορεί να ζητήσει απο το γιατρό να γράψει κάποιο φθηνό γενόσημο...). Αν γίνει σωστά η τιμολόγηση των γενοσήμων (όπως θεωρητικά πρόβλεπε ο νόμος του Λόβερ αλλα δεν εφαρμόστηκε ακόμα...) τότε η εξοικονόμηση θα είναι μεγάλη. ΄Θα προτιμούσα να ξέρω ποιο γενόσημο παίρνει ο παθών-ασθενής και να συνεχίσει να παίρνει το ίδιο σε χρόνιες αγωγές (μπορεί να κάνω λάθος, δε λέω). Πιστεύω και η βιοδιαθεσιμότητα παίζει κάποιο ρόλο (βεβαία όχι στην ειδικότητα μου, αλλα περισσότερο στα παθολογικά-καρδιολογικα-ενδοκρινολογικά)

28 Ιουλίου 2012, 21:26:56
Απάντηση #932
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Ένα από τα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος είναι ο απίστευτα μικρότερος αριθμός φαρμάκων σε σχέση με την Ελλάδα. Η αίσθηση μου είναι ότι στην Ελλάδα πρέπει να κυκλοφορεί πενταπλάσιος έως δεκαπλάσιος αριθμός σκευασμάτων.

Αυτό σε σχέση με την εμπειρία μου από ασθενείς που έρχονται από την Αθήνα για διακοπές και λαμβάνουν φάρμακα με ονόματα που ποτέ δεν έχω ακούσει και που δυσκολεύονται πολύ να βρεθούν στις φαρμακοαποθήκες της Κρήτης, απλά συμπληρώνει την πεποίθηση μου ότι υπάρχει υπερβολικά μεγάλο κέρδος για τα γενόσημα ενώ τα πρωτότυπα είναι υποκοστολογημένα και δικαιολογώ απόλυτα τις ελλείψεις.

Είμαι σίγουρος ότι εάν η ΗΔΙΚΑ ήθελε να προσφέρει κάτι αντί να περιορίζεται σε βλακώδεις δηλώσεις του πόσο μείωσε δήθεν την φαρμακευτική δαπάνη με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θα μπορούσε να αναδείξει χρήση φαρμάκων που γράφονται μόνο από συγκεκριμένους ιατρούς και εκτελούνται μόνο σε συγκεκριμένα φαρμακεία. Γενικά υπάρχουν πλέον δεδομένα αλλά δεν υπάρχουν μυαλά που να μπορούν να τα επεξεργαστούν.

Κατανοώ απόλυτα τους φαρμακοποιούς που βρίσκονται σε δύσκολη θέση να πρέπει να έχουν στοκ ότι κατέβει στου καθενός το κεφάλι αλλά και η συνταγογράφηση βάση φαρμακευτικής ουσίας θα δημιουργήσει ένα χάος σε αυτή τη φάση. Είναι τόσα πολλά τα γενόσημα που θεωρώ αδύνατο ο ΕΟΦ να μπορεί να ελέγξει το οτιδήποτε. Και αυτό θα αποβεί εις βάρος του ασθενή.

Οι απόψεις μου είναι ήδη γραμμένες Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος,  Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος και όταν κάποιοι μου λέγαν ότι είναι ανέφικτο να γίνουν διαγωνισμοί η πρόταση μου ήταν να γράφει ο γιατρός αυτό που νομίζει καλύτερο και να πληρώνει ο ασθενής τη διαφορά από το γενόσημο. Δεν έχω αλλάξει γνώμη.
Νομίζω ότι η υπάρχουσα πρακτική στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση με τον ασθενή να πληρώνει την διαφορά είναι λογική. Για να περάσουμε σε συνταγογράφηση φαρμακευτικής ουσίας πρέπει να πέσουν σημαντικά οι τιμές των γενοσήμων. Είναι σκανδαλωδώς και προκλητικά ψηλές οι τιμές των γενοσήμων.
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

29 Ιουλίου 2012, 00:07:05
Απάντηση #933
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Είναι τόσα πολλά τα γενόσημα που θεωρώ αδύνατο ο ΕΟΦ να μπορεί να ελέγξει το οτιδήποτε.

Ο φμφ όμως, μπορεί άνετα να ελέγξει τις 2-3 πραζόλες ή τις 1-2 σαρτάνες ή μακρολίδες που θα φέρει στα ράφια του.

29 Ιουλίου 2012, 19:23:54
Απάντηση #934
Αποσυνδεδεμένος

Fuentes

Είναι τόσα πολλά τα γενόσημα που θεωρώ αδύνατο ο ΕΟΦ να μπορεί να ελέγξει το οτιδήποτε.

Ο φμφ όμως, μπορεί άνετα να ελέγξει τις 2-3 πραζόλες ή τις 1-2 σαρτάνες ή μακρολίδες που θα φέρει στα ράφια του.

Δεν ξέρω αν μπορεί να "ελέγξει" τα παραπάνω, όμως ΣΙΓΟΥΡΑ δεν ξέρει, και δεν μπορεί να "ελέγξει"  τις Ολανζαπίνες, Ρισπεριδόνες, Κουετιαπίνες, Σιταλοπράμες, Βενλαφαξίνες, Σερτραλίνες, Μιρταζαπίνες, και τις υπόλοιπες ψυχιατρικές ουσίες.

29 Ιουλίου 2012, 21:50:56
Απάντηση #935
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Ο φμφ είναι σε θέση να έχει άποψη για την φαρμακοβιομηχανία που κατασκευάζει και υπογράφει τα κάθε λογής σκευάσματα.

1 Αυγούστου 2012, 08:09:27
Απάντηση #936
Αποσυνδεδεμένος

Fuentes

Ο φμφ είναι σε θέση να έχει άποψη για την φαρμακοβιομηχανία που κατασκευάζει και υπογράφει τα κάθε λογής σκευάσματα.

Άποψη φυσικά και μπορεί να έχει... Το πόσο σωστή είναι όμως στην πράξη μόνο ο γιατρός το βλέπει καθημερινά στο ιατρείο του.

1 Αυγούστου 2012, 09:13:55
Απάντηση #937
Αποσυνδεδεμένος

medicus

Για τη δικαιοσύνη, όμως, ισχύει η υπογραφή, ως τεκμήριο, και όχι η άποψη.

Ο υπογράφων είναι και υπόλογος. Μικρή και λησμονημένη, ίσως, λεπτομέρεια αλλά με τεράστιες επιπτώσεις.

« Τελευταία τροποποίηση: 1 Αυγούστου 2012, 09:26:29 από medicus »
Medicus curat,
Deus sanat

1 Αυγούστου 2012, 09:39:55
Απάντηση #938
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator

Άποψη φυσικά και μπορεί να έχει... Το πόσο σωστή είναι όμως στην πράξη μόνο ο γιατρός το βλέπει καθημερινά στο ιατρείο του.
Ο γιατρός θα μπορούσε, στην καλύτερη περίπτωση, να χρειάζεται τη γνώμη ενός ενημερωμένου φαρμακοποιού για σκευάσματα για τα οποία δεν έχει ίδια κλινική εμπειρία, προκειμένου να τα εμπιστευτεί αρχικά... Τα υπόλοιπα, περνούν, δυστυχώς ή ευτυχώς, από την κλινική πράξη...
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

1 Αυγούστου 2012, 09:54:54
Απάντηση #939
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Ο υπογράφων είναι και υπόλογος.

Εξυπακούεται ότι φμφ θα αναλάβει και τη σχετική ευθύνη των επιλογών του. Τέρμα πια στους ανεύθυνους, άβουλους, ομοιόμορφους φμφ-μαριονέτες.

1 Αυγούστου 2012, 09:59:09
Απάντηση #940
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Το πόσο σωστή είναι όμως στην πράξη μόνο ο γιατρός το βλέπει καθημερινά στο ιατρείο του.

Σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως τα ψυχιατρικά, ογκολογικά κ.α. φάρμακα) συμφωνώ ότι ο ειδικός ιατρός πρέπει να υποδεικνύει στον φμφ το ακριβές σκεύασμα, και άλλωστε νομίζω ότι και ο ίδιος ο φμφ θα επιζητούσε αε αυτές τις περιπτώσεις την καθοδήγηση του ιατρού.

Όχι όμως για χάρη της ρισπεριδόνης να γλιτώσει και η ατορβαστατίνη, η αλενδρονάτη, ή η ομεπραζόλη κ.λπ., και να συνεχίζεται το σημερινό πολυδάπανο σαθρό σύστημα καθοδηγούμενης, υστερόβουλης προώθησης συγκεκριμένων σκευασμάτων.

1 Αυγούστου 2012, 10:07:50
Απάντηση #941
Αποσυνδεδεμένος

medicus

Ο υπογράφων είναι και υπόλογος.

Εξυπακούεται ότι φμφ θα αναλάβει και τη σχετική ευθύνη των επιλογών του. Τέρμα πια στους ανεύθυνους, άβουλους, ομοιόμορφους φμφ-μαριονέτες.

Αν πρέπει να υπογράφει ο φαρμακοποιός για τις "εμπορικές" επιλογές ΤΟΥ(!!!) τότε ισχύει ένα από τα παρακάτω(ή και τα δύο):

1. ο φαρμακοποιός αποκτά το δικαίωμα να θεραπεύει.
2. Ο φαρμακοποιός γίνεται συνέταιρος του ιατρού.

Εκτιμώ ότι οι προηγούμενες, δύο, επιλογές απέχουν μακράν από την έννοια της ιατρικής πράξης. 

Medicus curat,
Deus sanat

1 Αυγούστου 2012, 10:24:04
Απάντηση #942
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ

Αν πρέπει να υπογράφει ο φαρμακοποιός για τις "εμπορικές" επιλογές ΤΟΥ(!!!)

Δεν χρειάζεται στην Ελλάδα συνέχεια να ξανα-ανακαλύπτουμε τον τροχό.
Ο ιατρός καθορίζει τη δραστική ουσία, ο φμφ χορηγεί το σκεύασμα.
Μην υποτιμάτε το ρόλο του φμφ ως επιστήμονα υγείας, και μάλιστα καθ΄ύλη αρμόδιο επάνω στο φάρμακο.
Το μοντέλο λειτουργεί και στις πιο προηγμένες χώρες.
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Αυγούστου 2012, 13:18:21 από Ο διακομιστής »

1 Αυγούστου 2012, 13:14:54
Απάντηση #943
Αποσυνδεδεμένος

Δημήτρης Μακρέας

Επώνυμοι
Έρχεται λοιπόν, ο πρωτοεμφανιζόμενος ντίλερ της πρωτοεμφανιζόμενης εταιρίας.
-Γιατρέ, δεν ξέρεις πόσο καιρό σε ψάχνω.. Έχω για σένα το πανευρωπαικό της υπέρτασης στη Βαρκελώνη, πέντε μέρες με την οικογένεια.
-Πως είπαμε σε λένε και από ποια εταιρία?
-Με λένε.... από την ... Αλλά τι σημασία έχουν αυτά γιατρέ?
-Που φτιάχνονται τα φάρμακα, έχουν μελέτες?
-Εεε, θα έχουν γιατρέ , δε θα έχουν? Να πάρω τηλ στην εταιρία αν θες. Τώρα, νομίζω άλλα φτιάχνονται στη Δανία, άλλα στην Τουρκία...
-Αυτή η στατίνη που φτιάχνεται?
-Μισό λεπτό να πάρω τηλ γιατρέ... Αλλά γιατρέ τι σημασία έχουν αυτά? Άμα δεν τα δοκιμάσεις σε μερικά περιστατικά πως θα καταλάβεις? Και εμείς είμαστε δίπλα στο γιατρό , γιατρέ μου. Καταλαβαίνεις...

Δυστυχώς όλα τα γεννόσημα δεν είναι ίδια , μερικά δεν είναι καν φάρμακα.  Πόσο μπορούμε να έχουμε έλεγχο?
Βεβαίως έχω ξαναγράψει ότι όπως πάει το πράγμα, πολύ σύντομα το φτηνότερο, αμφιβόλου ποιότητας γεννόσημο θα είναι η μοναδική επιλογή για τους έλληνες ασφαλισμένους ή επισφαλώς ασφαλισμένους.

1 Αυγούστου 2012, 14:34:48
Απάντηση #944
Αποσυνδεδεμένος

Harper

Ιατροί
Αν ζουμε ομως στην ιδια χωρα θα πρεπει να παραδεχθουμε πως η πλειοψηφια των συναδελφων μάλλον θα αρπαζε απλα το ταξιδακι στη Βαρκελωνη.Εχω αδικο σε αυτο?
Οποτε μηπως τελικα μεχρι σημερα σημασια δεν ειχε η ποιοτητα αλλα το κινητρο?Και μηπως πλεον ελλειψει κινητρου γινομαστε ΟΛΟΙ υπερμαχοι της...ποιοτητας?
+

Σχετικά θέματα

Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
11485 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 13 Οκτωβρίου 2011, 10:09:30
από EzeΤΡΟΛ
98 Απαντήσεις
71869 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 10 Απριλίου 2014, 13:02:43
από Γ.Κτιστάκης
0 Απαντήσεις