Τα πράγματα είναι σαφή και Οι Γ.Γ. προηγούνται των παθολόγων στις κρίσεις των Κ.Υ. Για την ακρίβεια οι θέσεις είναι θέσεις Γ.Ι. και όχι Γ.Ι. ή παθολογίας.
Ορισμένες φορές όμως παρουσιάζονται συγκεχυμένα γιατί παθολόγοι διεκδικητές των θέσεων αυτών, προβάλουν το επιχείρημα περί εμπειρία και προϋπηρεσίας σε συναφή πεδία, όπως προβλέπουν κάποιες υφιστάμενες διατάξεις (λένε οι διατάξεις αυτές π.χ. αιματολόγος ή παθολόγος με εμπειρία σε αιματολογικό Τμήμα)
Αναλυτικά για το περιεχόμενο αυτών των διατάξεων και το τι ισχύει::
Οι σχετικές διατάξεις περί εμπειρίας και προϋπηρεσίας σε αντίστοιχη μονάδα, σαφώς και έχουν ισχύ, αλλά ρυθμίζουν περιπτώσεις που με άλλη διάταξη δεν είναι ρυθμισμένες. Όμως ειδικά για την περίπτωση των θέσεων γενικής ιατρικής ή παθολογίας των Κ.Υ., υπάρχει σαφής νομολογία, όπως ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ (Ν.1397/1983) που ορίζει αυτές τις θέσεις των Κ.Υ. ως "γενικής ιατρικής" και όχι ως "γενικής ιατρικής ή παθολογίας". Το "γενικής ιατρικής ή παθολογίας" προστέθηκε μεταγενέστερα για λόγους πρακτικούς, αφού δεν υπήρχαν γενικοί γιατροί. Η δε συγκεκριμένη διάταξη δεν καταργήθηκε ποτέ. Για τους λόγους αυτούς και με δεδομένο την ύπαρξη κάποιου αριθμού γενικών γιατρών, ο Ν.2071/1992, άρθρο 21, επαναφέρει το θέμα και διευκρινίζει το συγκεκριμένο σημείο. Επισημαίνω δε ότι το άρθρο του νόμου αυτού, ποτέ δεν καταργήθηκε με μεταγενέστερη νομολογία, αφού για να μην ισχύει πρέπει να υπάρχει σαφής αναφορά κατάργησής του σε επόμενο νομοθετικό κείμενο. Συνεπώς, συμπερασματικά, η περίπτωση αυτή δεν καλύπτεται από κάποια άλλη διάταξη, αφού για αυτή την περίπτωση υπάρχει συγκεκριμένη ρύθμιση που ποτέ δεν καταργήθηκε. Πέραν δε αυτών σας επισημαίνω ότι υπάρχει και σχετικά πρόσφατο και μεταγενέστερο των σχετικών διατάξεων δεδικασμένο σχετικά με το θέμα (Αρ.Απ. 14/2001 του Διοικητικού Δικαστηρίου Χανίων) που αναφέρει ότι "οι διατάξεις του Ν.2071/1992, άρθρο 21, έχουν ισχύ στα Αμιγή Κ.Υ.", δηλαδή σε αυτά που είναι Κ.Υ. και όχι Νοσοκομεία Κ.Υ.