Κατ’ αρχήν αννούλα εγώ δεν γράφω για να περνάω την ώρα μου. Όχι ότι είναι κακό, αλλά δεν έχω και πολύ από δαύτη διαθέσιμη. Γράφω κυρίως για να βοηθήσω –όπου μπορώ- συναδέλφους με όση εμπειρία έχω.
Έπειτα, είμαι κος Μιχάλης και όχι Μιχάλης. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να με αποκαλείς χωρίς το κος, αλλά τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις το μικρό μου όνομα που είναι Δημήτρης και όχι το επώνυμο (Μιχάλης).
Επί του θέματος. Σε καταλαβαίνω που μπερδεύεσαι. Δεν είναι εύκολο για κάποιον που δεν ασχολείται συστηματικά με τους νόμους. Η πολυνομία και η αλληλοπλοκή εξ’ άλλου των νόμων, πολύ φοβάμαι ότι σε αυτό αποσκοπεί.
Κατ’ αρχάς, αφού θές το Β πολύ, έπρεπε να έχει αναφερθεί στην τελευταία των αιτήσεων που είχες υποβάλει για υποψηφιότητα ότι η θέση για το τάδε Κ.Υ. είναι πρώτη μου επιλογή. Το έχω ξανααναλύσει. Έτσι, όπως και να εξελίσσονταν τα πράγματα, δεν μπορούσε να σε εμποδίσει κανείς να φύγεις από οπουδήποτε να πάς σε εκείνη, όποτε και αν κρινόταν και την έπαιρνες.
Στο παράδειγμά σου όμως δεν θα σε επηρέαζε, έτσι και αλλιώς.
Αφού λοιπόν η ποθητή θέση Β σου κατοχυρώθηκε και ο διορισμός σου για την Α δεν έφυγε από το υπουργείο για ΦΕΚ, πάς στο Υπουργείο και υποβάλεις παραίτηση από την θέση Α. Αν έφυγε για ΦΕΚ, κανένα πρόβλημα. Απλά θα προχωρήσουν σε διορισμό σου, αλλά εσύ δεν θα πάς.
Είναι άρνηση διορισμού η πράξη σου? Είναι. Άρα δεν μπορείς να πάρεις τη θέση Β ? ΛΑΘΟΣ. Μπορείς για τον εξής απλό λόγο. Ο νόμος προβλέπει ότι, αν δεν αποδεχθείς διορισμό, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ. Εσύ όμως για την ποθητή θέση Β είχες θέσει υποψηφιότητα πρό πολλού. Δεν σε αφορά. Με απλά λόγια, δεν μπορείς να βάλεις υποψηφιότητα, μπορείς όμως να προχωρήσεις σε διορισμό για θέση που είχες παλαιότερα βάλει υποψηφιότητα.
Ο νόμος είναι ο Ν.2519/ΦΕΚ 165 Α’/21-8-1997, Άρθρο 23, όπου επί λέξει αναφέρεται «Γιατροί που κρίνονται διοριστέοι σε θέση του κλάδου γιατρών ΕΣΥ, εφόσον δεν αποδεχτούν το διορισμό τους ή παραιτηθούν πρίν από τη συμπλήρωση ενός (1) χρόνου από το διορισμό τους, δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για νέο διορισμό σε θέση κλάδου γιατρών ΕΣΥ πρίν να συμπληρωθούν δύο (2) χρόνια από την παρέλευση της προθεσμίας ανάληψης υπηρεσίας ή από την ημερομηνία παραίτησής τους αντιστοίχως.»
Επί τη ευκαιρία, σε άλλο σημείο κάποιος συνάδελφος (adam74) ερωτούσε πού προβλέπεται η αδυναμία για υποψηφιότητα στον ίδιο βαθμό πρίν κλείσεις 2 χρόνια υπηρεσία.
Και αυτό προβλέπεται στον ίδιο νόμο, άρθρο 23, όπου επί λέξει αναφέρεται πώς «Γιατροί του ΕΣΥ δεν μπορούν εφεξής να θέσουν υποψηφιότητα σε άλλη ομοιόβαθμη θέση με αυτή που κατέχουν, αν δεν έχουν συμπληρώσει δύο (2) χρόνια συνεχή υπηρεσία στη θέση τους.»